Skocz do zawartości
Forum

Majóweczki 2015

Joasia21

Rekomendowane odpowiedzi

Ufff.. Nie jestem sama:)

Attka syn Twoj to podrywacz;)choć i mój jest ciekawy świata, roozglada się i gada...to mam wrażenie,że w gruncie rzeczy jest oszołomiony i oglupiony....

Dziewczyny, oddaje któras mama dziecko do żłobka? Kiedy to się załatwia?już?To głupie, ale nie wiem...bo jestem na rocznym macierzynskim,ale w styczniu bede roozgladala sie za nowa praca. No i jeszcze Dr na szczepieniu powiedziala,że u nas pneumokoki za darmo jak dziecko będzie w żłobku..

ahh - cyce dziękują za komplementy :D :D :D biorą się dalej do produkcji :D
a tak poważnie to aż mnie bolą od ciągłego karmienia i żucia :/

H-M- jednak masz tą grzeczniejszą bliźniaczkę :/ u nas ta metoda nie działa :( ciekawe czy jakakolwiek zadziała hahaha :D
Emka - a to macie nie ciekawie :/ oby to nie azs bo mega kłopotliwe jest!
Ola - no stres! Może mały nie jest jeszcze gotowy na stałe pokarmy? powolutku- próbuj zawsze jak ma dobry humor! Może zamiast papki spróbuj mu dać plasterek/ słupek owoca czy marchewki? Jak ma ząbek to sobie potrze i będzie miał to samo! ;)
Pola - spokojnie! Bita śmietana- to jest myśl :D
Zielona - jak basen? Tygrys super, że zdrowy :****
Attka - debil z dr przed nazwiskiem... a tak ją polecali nam... Ja niecierpię chodzić na zakupy!! Szybki strzał, łapę co mam na liście i wypad! A w centrum handlowym bywam jak muszę :P czyt: prawie wcale ;)

Wyjeżdżamy w góry do teściów na kilka dni-nabyli chatę i mamy obczaić. Jakaś potańcówa ma być :/ kurde, ciekawe ile znowu ludu będzie :| Ilość toreb mnie przeraża! Nie wyobrażam sobie jak to wygląda Emagdalenka u was!! Pokaż fotę jak spakowaliście te księżniczki prześliczne <3

♥️Najpierw mieliśmy siebie 💚 2006💛Potem mieliśmy Was💙 2015♥️ 2017💜2020❤Teraz mamy wszystko💜

Czy ktoras z Was podaje mleko HA?mojemu mężowi dr przy wypisie ze szpitala jak urodziłam mowila zeby kupił mleko HA jeśli bede stosowac karmienie mieszane.w sumie karmilam tylko piersia a mleko skończyłam teraz do kaszek.no i maz kupil 2 HA ja myslalam zeby dawac zwykle ale on twierdzi ze doktor wie lepiej. kurde musze iść spać bo nawet post mi sie nie klei...dajecie zwykle czy HA?nie bylam przy tej rozmowie i nie mialam okazji wypytac o wszystko.

U nas tez jest od ubiegłego roku galeria-zawsze się napalę ze chcę iść i koniec a i tak wychodzimy max po 25 min:D lubię tam jeździć schodami:D i oglądać ozdoby świąteczne :P
Dobra Wróżko -z bitej śmietany to pewnie by sie mąż ucieszyl:D
Juli a juz myślałam ze tylko u nas te pól sloiczka !! Uspokoilas me sumienie :)

http://www.suwaczki.com/tickers/km5sej2897inpbov.png

Juli, ja jak zaczelam karmienie mieszane to pediatra kazala mi Bebiko Comfort (na wzdecia i kolki) bo to niby lżejsze, mniej laktozy i dziecku lepiej bedzie je trawic i przyswoic zanim sie nauczy mm normalne pic, a moja od razu mega uczulenia dostala. przeszlam wiec na HA ale po 2 tyg jz na zwykle i nic sie nei działo.
Próbuj takie mleko jakie masz i zobacz jaka bedzie reakcja. Wysypoki, czerwone policzki, problem brzuszkiem i bedziesz wiedziala czy sluzy czy nie... moze sie okazac ze pasi zwykle mm, a moze HA uczulic, a moze jeszcze cos innego..

http://www.suwaczki.com/tickers/relgdf9h8lyk7xt9.png

Dzieki HM.narazie mam puszke ha to bede dawać.w sumie na mm tylko kaszki a takto cyc.dla mnie tez mm jest obrzydliwe w smaku a moj maz mowi ze ok:)
Pola u nas tez mało kaszki je a rośnie ze hoho.
Dobra Wrozko korci mnie zeby mu dac kawałek owoca albo warzywa ale mam schize ze sie zachlysnie.zazdroszcze tego wypadu.mozesz mnie zabrac?popilnuje Dorotki;)

Juli mój właśnie nie radzi sobie z jedzeniem większych kawałków, daliśmy mu gruszke i się zaczął dławić, zabraliśmy mu to zaczął wyć i o :(
Mój Kubcio to uwielbia być w centrum zainteresowania, galerie handlowe, sklepy to jego raj, zaraz kogoś zaczepia i to raczej płci żeńskiej :D nie wiem po kim to ma bo ja wolę ciszę i spokój...
Tanna podobno u nas w mieścinie dostać się do żłobka graniczy z cudem, ten prywatny koło kościoła okrągłego kosztuje coś ok 1000zl z wyżywieniem, ale to tyle co słyszałam nie sprawdzałam.
U nas widać zarys górnej jedynki, i wcale młody nie znosi ząbkowania lepiej niż przy dolnych. Wczoraj jeczał i jeczał, skończyło się na tym że cały wieczór śpiewaliśmy mu piosenki wszelkiego rodzaju. A tv nie włączam przy nim, a że mąż żyć bez tv nie umie to ja na zmianę wygaszam mu ekran :p i problem rozwiązany bo małego czarny ekran nie interesuje.
U nas karmienie jedzonkiem idzie super oprócz strasznego bałaganu bo młody wyrywa mi łyżkę albo miseczke, no i ta zawartość pieluchy potem zabija smrodem :D

Ale tu cisza... U nas noc niezła. Filip obudził się o 23.30 i dopiero wtedy porządnie najadł (po kąpieli pochlipał i zaczął ceregiele). Jak odłożyłam do łóżeczka, to zaczął w bim tak szaleć, że mało przewijaka nie zrzucił. W końcu się poddałam i zabrałam do siebie. A moje dziecko odwróciło się do mnie tyłkiem i w kilka sekund usnęło i tak do 4. Potem już było trochę gorzej, bo co 1,5 godz pobudka. Teraz ma drzemę a ja kawkę.
Co do przebodźcowania w sklepie, to też się nad tym zatanawiałam, ale on jak na dość to po prostu cichnie, a potem zasypia, podobnie jak na spacerze. A bywają dni, kiedy spacer po dworze nie pomaga, bo on się nudzi i marudzi. Nie wiem, od czego to zależy, może źle wychowuję moje dziecko...

Attka, na pewno super wychowujesz małego, dzieci po prostu są nieodgadnione, raz,cis uwielbiają, za chwilę nie mogą na to patrzeć.
Ja byłam na Jasełkach u syna w szkole, był jednym z trzech króli ( z takim imieniem nic dziwnego,:D). Mai bardzo się podobało jak dzieci śpiewały. A ja jak widzę Kacperka w akcji to zawsze czuję się taka poruszona. Taki maly i taki dzielny. Maja chyba się zmęczyła oglądaniem, bo do szkoły mam kilka metrów a ona juz zdążyła zasnąć w wózku. Ale wiedziałam, ze jest pora na jedzenie to szybciutko ją wyciągnęłam, rozebralam, położyłam się z nią do łóżka, cyc do buzi i spi. Ja zjadłam śniadanie i trzy ciastka..... Dopije kawkę zbożową i trochę ogarnę dom, na 13.30 idziemy na ważenie.

moje dziecko śpi od 11.
(oczywiscie na balkonie)
ogarnelam, posprzatalam, poszperalam w necie.
zaczynam sie nudzic (?!)

Zaczynam sie troche jakby martwic bo u nas jakies takie małe kupy i dziwne od 3 dni. Malutkie bobki i czarne (sory za doslownosc)
myslalam ze po burakach moze bo jadla w ndz i pon. no ale wt sr juz jasne obiady i jasne warzywa. wiec o co ho? (zelaza nie jemy) chyba ze sok był z jagodami w pon i wt. no ale wczoraj juz sok dynia z pomidorem. a rano znow czarne pipki. hmmmmm.....

AAA. Kupilam fotelik! od wczoraj w nim śmigamy jedzenie!

http://www.suwaczki.com/tickers/relgdf9h8lyk7xt9.png

Tanna w sprawie żłobka to nie pomogę bo ja myślałam o klubie malucha ale dopóki mała nie chce butli to mogę zapomnieć.
Ola, DW dobrze pisze. Sprobuj metada blw (czy jakoś tak). Alicja uwielbia tak jeść. Ostatnio spalaszowala tak kawałek ziemniaka. Ale słoiczek też dostaje.
Juli, jeśli to coś pomoże to u nas powinno być ha (gdyby nie cyc) bo mała ma nietolerancje pokarmowa i jej tata jest alergikiem. Jeśli dziecku nic nie jest to ja dalabym zwykle. W Rossmann sa małe saszetki bebilonu wiec zawsze możesz spróbować i nie wydawać kasy na całe pudło.
Attka, zazdroszczę nocki :-)
Kamila, Maja to koneserka sztuki :-)
HM, odkupie twój balkon. Cena nie gra roli :-)

A u nas ciekawie. Moja kochana córeczka postanowiła przenieść swoją matkę do czasów studenckich i przypomnieć jakieto uczucie wrócić nad ranem po imprezie do akademika. Różnica jest taka że na studiach mogłam odespac. Obstawiam że cała impreza wynika z wytrzymania ząbków bo nie mamy ani jednego

http://fajnamama.pl/suwaczki/a9vtqke.png

Dobra Wrożko...ale Ci super, że smigacie w góry w takim okresie przedświątecznym..Mam nadzieję, że wyjazd będzie udany.

Juli co do mleka to my w szpitalu mieliśmy podawane Nestlé ha,potem na własną rękę zmienilismy na nań,ale bardzo ulewal.Kupilismy kiedyś Nestlé gerber w biedronce i małemu bardzo podpasowalo.No i cena nie jest wysoka.Też slyszalam,że bebiko spoko jest i że jest dobrze przyswajalne.

Attka jestes najlepszą mama dla swojego dzieciaka!!! Wiesz najlepiej co mu jest potrzebne...

Hm moze to jagody faktycznie?

U nas noc calkiem, całkiem.Powiem Wam jedno, że jak budził co dwie godziny, to marudzilam,że często,jak budzil co godzinę to jeczalam...jak co30 min to zdychaalam..NNatomiast teraz jak budzi co dwie godziny to jestem mega wyspana... Hahhaah;)

Ewelina86
Dziewczyny co mam robić na moje dziecko nie chce innego mleka niż Cyc. Wczor kupilam bebilon też nie wcześniej próbowałam nan i nie chce jeszcze mam bebiko. Co?

U nas identycznie. Mały je wszystko warzywa, owoce i uwaga kaszkę mleczną czyli na mm. A jak mu zrobiłam bezmleczną na Nan to dostal odruchu wymoitnego :/ kiedyś nie podeszła mu cukinia - to otwierał buzie, memlał, krzywił się trochę wypluł, coś przełknął a dziś mu wlałam mm łyżeczką do buzi to otworzył buzie żeby wszystko wyleciało, w ogóle nie jest w stanie tego przełknąć. Za chwile zrobiłam mu kaszkę to nie chciał łyżeczki wziąć do buzi. Wsadziłam trochę żeby poczuł smak i zjadł kaszki 90 ml. Pytałam dziś o to lekarki - powiedziała że cycowe dzieci tak czasem mająi nic nie zrobię :/ mogę mu dawać dodatkową porcję warzyw lub kaszy. tylko jak raz dostaje warzywa z mięsem to później juz bez miesa tylko np z kasza jaglana. I ze ok 8 miesiaca moge wprowadzic jogurt naturalny.

emagdalenka zazdroszcze karnacji Twoich córeczek. Ja uwielbiam dzieci mulatki albo takie ciemnoskóre. Zawsze mówiłam ze jak nie będę mogla mieć dzieci to adoptuje murzynka :D i podrozy do Afryki tez zazdroszcze :D moje marzenie od dziecka! i co tu pakowac - japonki, bikini, jakis t-shirt i spodenki ;)

DW - jest moc!!! :D gratki dla cycochow:D bawcie sie dobrze w gorach :) co do lekarki brak slow.....grrrr

emka - fajnie ze jestes!

nie pamietam co kto jeszcze pisal :/

my dzis po ostatnim szczepieniu na pneumo - Maly wazy 7300 - czyli 300g w 2 tyg- chyba oki
:) caøkiem niezle zniosl. Teraz dokazuje :p

http://www.suwaczki.com/tickers/atdcj44jg4siydgu.png

Aaaa...wczoraj się nieoficjalnie dowiedziałam że likwidują moje stanowisko pracy tak ok lutego. Wiem że macierzyński normalnie mogę mieć do maja ale co z moim urlopem i czy w takiej sytuacji mogę iść na wychowawcze? Ela? :)

Żłobek - mnie też to czeka. Miał iść od stycznia ale jakoś nawet jeszcze nie zadzwoniłam do żadnego żeby się dowiedzieć czy w ogóle przyjmują, i czy można dać dziecko będąc na macierzyńskim - oczywiście do prywatnego. Tak czy inaczej kiedyś do tego żłobka trafi bo do rodziców mam 50 km - za daleko żeby codziennie wozić :/

Gość MiłaMila

Dziewczyny, czy szczepiłyście już Wasze maluszki na pneumo? Ja ostatnio byłam z Miłoszkiem na wizycie, trochę przeziębiony był i nasza pediatra powiedziała, że to już ten czas bo mały skończył pół roku i powinnam się zastanowić nad szczepieniem...

Dzięki za rady odnośnie jedzonka, nie będziemy się spinać, nie wygląda żeby glodował to wielkich ilości nie musi wsuwać na razie :) A ząbków jeszcze żadnych a maruda straszna i drzemki krótsze..

Hanka i Ewelina a czemu mm wprowadzacie? Jako osobny posiłek zamiast cyca czy odstawiacie czy jak? Swoją drogą to małe uparciuchy słodkie co nie chcą się mamom dac przechytrzyć ;)

Dobra Wrozko też chcę w góry, śnieg pewnie będzie! I tańce, zazdroszczę.

Jeszcze co do żłobków to nie zazdroszczę rozstania. Nie chcę straszyć ale koleżanka pielęgniarka miała praktyki w zlobku i mówiła, że mimo, że panie się starają (choć bez przesady) to i tak biedulki małe płaczą :(( wszystkimi się nie da zająć..Ja za rok w październiku będę mieć problem co z małym zrobić na 6tyg zajęcia od rana do wieczora. Mama mi proponuje, że u nich będzie a ja na weekend będę odwiedzać. Jakoś sobie tego nie wyobrażam..

Ola ja mam mało pokarmu - szczególnie w dzień. Brakuje mi jednego posiłku w jadłospisie. Rano cyc, po godzinie kaszka (ok.9), ok 12-13 obiadek, ok 15-16 deser owocowy, ok 18 kasza (tu chciałam dać mm) i ok 19-20 cyc na dobry sen :) zauważyłam że jak o 18 dam kaszę to śpi do północy a jak cyca to do 22. Poza tym kilka razy zdarzyły się takie sytuacje - np wczoraj, spał ok 1,5 godz i obudził się z płaczem, była pora posiłku (ok 17) dałam cyca żeby zjadł i się uspokoił. Ciumkał z 10 min, pobawił się ok 15-20 min i załączył się maruda. Zrobiłam 90 ml kaszy i zjadł wszystko i od razu lepszy humor. W nocy i tak się budzi co ok 2-3 godz.