Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Redakcja

Konkurs "Gotuj, karm i kochaj"

Rekomendowane odpowiedzi

Gotowanie nie powinno być przymusem, ale przyjemnością. Nie zawsze jednak możemy delektować się chwilami spędzanymi w kuchni. Co zrobić, by jednak czuć satysfakcję z naszych kulinarnych zdolności?

Tym razem mamy dla Was do wygrania 3 wspaniałe książki od Wydawnictwa Filia "Gotuj, karm i kochaj":

http://kontoredakcyjne.strefa.pl/Filia_logo.jpg

http://kontoredakcyjne.strefa.pl/Gotuj-karm-i-kochaj.jpg

Co zrobić, by wygrać?
Zadanie konkursowe: "Moja popisowa potrawa, która zawsze smakuje całej rodzinie" - przepis oraz w miarę możliwości - zdjęcie tej potrawy.

Odpowiedzi należy zamieszczać w wątku konkursowym do 27 lipca 2014 roku do północy. W ciągu dwóch kolejnych dni ogłosimy zwycięzców!

Zapraszamy do udziału!

Biorąc udział w konkursie, akceptujesz jego regulamin.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam spędzać czas w kuchni! Przy dwójce dzieci wybieram jednak potrawy, które przyrządza się w miarę łatwy i szybki sposób, a zarazem smaczny :)
Moim popisowym daniem tego typu jest ZIELONE TRIO NA TARCIE.

A oto jak go przygotować:

Składniki na ciasto:
- 20 dag mąki
- 10 dag margaryny
- 2-3 łyżki śmietany 12%
- szczypta soli

Składniki na farsz:
- 200g brokułów
- mała cukinia
- 1 zielona papryka
- ½ czerwonej papryki
- jedna pierś z kurczaka
- 4 jajka
- 3 kopiaste łyżki śmietany 12%
- 200g startego żółtego sera
- sól
- pieprz
- mała wiązka zielonej pietruszki dla ozdoby

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą. Zagniatamy ciasto, wylepiamy nim posmarowaną masłem formę na tartę (lub gdy nie mamy takiej formy wystarczy okrągła blacha tortowa ;) ) i wstawiamy do lodówki. Gdy ciasto się chłodzi, kroimy kurczaka w kostkę, smażymy na patelni z dodatkiem oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Brokuły, cukinię, paprykę czerwoną i zieloną kroimy w kostkę. Dodajemy do kurczaka i lekko podduszamy. Ciasto wyjmujemy, nakłuwamy widelcem i przykrywamy mieszanką warzywną. W osobnym naczyniu mieszamy jajka ze śmietaną i zalewamy mieszanką naszą tartę. Na koniec posypujemy całość startym serem i odrobiną natki pietruszki. Pieczemy ok. 30 min. w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
Wbrew pozorom tartę przygotowuję się bardzo szybko, a widok uśmiechniętych buziek po konsumpcji tej pyszności jest bezcenny :-)

SMACZNEGO!

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13633.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Faszerowane Pieczarki
Składniki :
20 pieczarek (im większe tym lepsze)
pół papryki czerwonej
pół puszki kukurydzy
1 ugotowana marchewka
pół puszki groszku zielonego
ser żółty starty (ja miałam pod ręką oscypek więc jego użyłam)
6 plasterków szynki

Pieczarki obrać i usunąć nóżki, (które można podsmażyć i również dorzucić do farszu).
Paprykę, marchewkę oraz szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ser żółty (jeśli mamy w kostce ścieramy). Pokrojoną paprykę, marchewkę, szynkę wraz z kukurydzą, zielonym groszkiem i serem wrzucamy do miski i wszystko razem mieszkamy.
Na blasze układamy długi kawał folii aluminiowej, a na niej pieczarki z farszem, po czym zawijamy folię.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach.

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13681.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość dariolka195

Idealne na śniadanie dla całej rodzinki.Smakują zawsze wszystkim.Polecam.

NALEŚNIKI KOKOSOWE Z BANANAMI

Ciasto:
*1/2 szkl mąki pszennej
*2 łyżki mąki kukurydzianej
*1,5 szkl mleczka kokosowego
*2 łyżki wiórków kokosowych
*2 jajka
*1 łyżka cukru

Nadzienie:
*3 banany
*2 łyżki masła
*4 łyżki brązowego cukru
*sok i skórka otarta z 1 cytryny

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Odstawiam na 20 min-dzięki temu naleśniki będą pulchniejsze.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placuszki na złoty kolor z obu stron.
Banany obrać i pokroić na plastry grubości 2 cm.Na patelni rozgrzać masło,wrzucić banany dodać cukier.
Smażyć na małym ogniu,mieszając do czasu aż banany zaczną brązowieć.Następnie wlać sok z cytryny i zdjąć z ognia.
Ciepłe naleśniki przekładać nadzieniem i polać odrobiną sosu z patelni.

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13691.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mam zdjęcia, mam remont,więc zdjęcia nie będzie. Potrawa prosta w wykonaniu i smaczna bardzo.Nazwa " Potrawka kukurydzą".
SKŁADNIKI-
- mięso mielone,
- cebula,
- kukurydza w puszcze,
- makaron skrętki,
- koncentrat pomidorowy
Napat6elni smażymy mięso z cebulką drobno pokrojoną, dodajemy kukurydzę wraz z sosem tj nie odlewamy, koncentrat pomidorowy - dużo. Makaron gotujemy i wszystko mieszamy,oczywiście doprawiamy,ja tylko jarzynką.PYCHA. szybko, tanio, smacznie.Ja daję dużo koncentratu, kukurydza jakaś dobra np Kwidzyn,polecam.


http://fajnamama.pl/suwaczki/7zx85kc.pnghttp://emotikona.pl/gify/pic/10zyrafa.gif

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pitoncini
700 gr mąki (najlepiej typu "0"
kostka drożdży
300 gr wody (ciepłej)
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
Drożdże rozpuścić w garnuszku z wodą (tylko tyle wody aby miało to konsystencję śmietany). Do mąki dodać oliwę i rozpuszczone drożdże Wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia
Farsz : Sałata lodowa i pomidorki koktajlowe i sardynki mogą być lub szynka i ser żółty starty
Ciasto podziel na kawałki Rozwałkować kawałek ciasta posmarować go oliwą i nakładać farsz i dobrze zakleić Smażyć na rozgrzanym oleju.

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13740.jpg


http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

LEŚNA PRZYGODA

Składniki:

- 2 jajka
- pomidor
- majonez
- sałata
- ser żółty
- ketczup
- parówka lub podłużny pomidor
- szynka
- pieprz ziarnisty
- natka pietruszki

Pomoce:
- wykałaczka

Przygotowanie:

Gotujemy jajka i je obieramy. Pomidora kroimy na pół. Z jajka odcinamy lekko końcówki nakładamy na nie połówki pomidora. Tworzymy tzw. muchomorka. Następnie owy kapelusik dekorujemy majonezem- robimy kropeczki. Teraz czas na wykonanie ślimaczka. Nogą ślimaka będzie albo parówka albo podłużny pomidor. Następnie bierzemy 2 plasterki sera żółtego i dwa szynki. Nakładamy na siebie na przemian i zwijamy w rulonik. Odcinamy tyle, aby nam się ładnie komponowało z nogą ślimaka i przypinamy ową muszlę za pomocą wykałaczki. Oczy robimy z ziarenek pieprzu. Jeszcze udekorujmy wszystko ładnie sałatą i zróbmy kwiatuszki z sera żółtego, keczupu i zielonej natki pietruszki- wycinamy kształt kwiatuszka z sera, robimy na środku kropeczkę, a listki natki to listki kwiatuszka.
I gotowe!

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13744.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiele jest takich potraw które smakują całej naszej rodzinie jedną z nich jest zapiekanka z mięsa warzyw i makaronu

zapiekanka mięsno - warzywna z makaronem

składniki
0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej
30 dag makaronu świderki
brokuł
1 papryka czerwona
2 pomidory
2 cebule
kilka ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
olej do smażenia
tarty ser np parmezan 20 dag
mały kubek śmietany 18%
sól, pieprz.

Makaron ugotować al-dente, brokuł obgotować (dosłownie 5 min), na patelni rozgrzać olej zasmażyć cebulkę z czosnkiem dodać mięso i dalej podsmażać przyprawić solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dno przesmażone mięso, polać śmietaną rozrobioną z połową tartego sera, natką pietruszki solą i pieprzem, następnie wysypać makaron i warzywa czyli brokuły, paprykę pokrojoną w paski i plastry pomidora, całość posypać resztą sera,
zapiekać w piekarniku przez 30 min temp 180 stopni.

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13751.jpg

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13752.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gotując dla mojej rodziny muszę wziąć pod uwagę różne ich preferencje kulinarne. W przypadku pięciu osób jest czasem bardzo trudne przygotować menu. Jednak naleśniki to dnie, które smakuje wszystkim naszym domownikom. Naleśniki jemy na słodko, z gulaszem mięsnym oraz w rożnych innych wariacjach.

Dziś proponuje ZIELONE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM.

Składnik na około 10 sztuk naleśników:

-150 g mąki
-2 jajka
-250 ml mleka
-1-2 pęczki pietruszki
- szczypta soli
-woda mineralna lub zwykła woda
- łyżka olej roślinny

Składniki na farsz:
-1 pierś z kurczaka - wcześniej przysmażony i panierowany
- ok. 10 pomidorków koktajlowych
- mix sałata z roszpunką
- 1 mała cebulka
- szczypiorek
- przyprawy i zioła

Składniki na sos czosnkowy:
- jogurt naturalny
- roztarty ząbek czosnku
- pieprz
- odrobina ulubionych ziół

Ciasto naleśnikowe: Umyć i obrać pietruszkę -używamy do naleśników tylko listków. Zmiksować wszystkie składniki, na końcu dodać drobno posiekaną pietruszkę. Ciasto odstawić.
Sos czosnkowy : Wszystkie składniki mieszamy, doprawić do smaku.
Farsz : Opanierowane filety z piersi kurczaka pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe w części, sałatę podzielić na drobne listki, cebulkę oraz szczypiorek posiekać.
Ciasto naleśnikowe zamieszać. Rozgrzaną patelnię posmarować olejem i wlewać łyżką
wazową ciasto w takiej ilości, żeby pokryło cienką warstwą powierzchnię patelni. Usmażyć naleśniki. Na każdy usmażonym i przestudzonym naleśnik posmarować sosem, a następnie ułożyć farsz-sałata, kurczak, pomidory z cebulką i szczypiorkiem. Naleśnik zwinąć i związać szczypiorkiem.

Naleśniki podawać na zimno lub ciepło. Smacznego!

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13753.jpg


http://www.suwaczki.com/tickers/relgha00pg75am1j.png
http://www.suwaczki.com/tickers/relgx1hp8osklq3k.png
http://www.suwaczki.com/tickers/relghdge7w947kii.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mój brat nazywa to danie - NIEBO W GĘBIE! Mimo, iż przygotowuję dużą porcję czyli cały garnek, to i tak wieczorem jest pusty :) Moje ulubione danie gości na naszym rodzinnym stole przynajmniej raz w tygodniu i do tej pory nikomu jeszcze się nie znudziło! :)
Moja popisowa potrawa, która zawsze smakuje całej rodzinie, to bez dwóch zdań:

ZIELONA WARIACJA A'LA AGA :)

Składniki:
- makaron trzykolorowy rurki 500g
- pierś z kurczaka 500g
- 1 brokuł
- ser Mozarella lub Gouda 100g
- ser Feta kostka
- słonecznik łuskany 100g
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki śmietany 18%
- oregano, pieprz
- pesto: 2-3 pęczki bazylii, 2-3 ząbki czosnku, kilka orzechów włoskich, oliwa z oliwek, 15 dkg parmezanu lub gotowy słoiczek pesto dla leniwych :)

Sposób przyrządzenia:
- makaron ugotować al dente
- pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć na patelni
- brokuł podzielić na różyczki i ugotować lub tylko sparzyć wrzątkiem (będzie wtedy chrupiący)
- ser Mozarella lub Gouda zetrzeć na tarce
- ser Feta pokroić w kostkę
- słonecznik łuskany przyprażyć na patelni
- wodę, śmietanę, oregano i pieprz wymieszać ze sobą na sos
- pesto: bazylię posiekać, czosnek i orzechy zmiażdżyć, dodać oliwę z oliwek oraz starty parmezan. Wszystko rozetrzeć na miazgę aż składniki się połączą. Dla leniwych gotowy słoiczek pesto.

Na koniec:
W dużym garnku, wszystkie składniki dodać do makaronu, wymieszać, chwilę potrzymać "na ogniu" ... i GOTOWE! :)

Podawać na ciepło z listkiem bazylii!

Smacznego :)

Ps. Dołączam zdjęcie mojej dzisiejszej potrawy lecz bez sera ponieważ chwilowo nie mogę spożywać nabiału... To jest danie wielu kombinacji, do którego każdy może dodać to, co mu pasuje. Pozdrawiam :)

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13769.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

LASAGNE to ulubiona potrawa całej naszej rodzinki,
Dzieciakom od pół godzinki już ciekną ślinki,
A gdy mąż czuje zapach lasagne wydobywający się z gorącego pieca…
… - oooo tak, nic go bardziej nie podnieca ;)
Chrupiąca góra serowa, mmm….
Najlepiej nam smakuje potrawa owa.
Mięsne nadzienie, pomidorki,
Dzieciakom nawet nie brudzą się mordki.
Wszystko ląduje prosto w ich brzuszkach.
Mama wie wszystko o swoich łakomczuszkach.
(Ba! Nawet sosik pomidorowy nie skapnie im z brody)
Wszyscy pojedzeni i rozanieleni,
Po takim obiedzie, nic im dobrego humorku nie zmieni.
A mama? Bo słodkim buziaku dostała i …
Za zmywanie talerzy się zabrała.
Jednak również jest zadowolona,
Bo czeka na nią nagroda wymarzona
Kawka i książka GOTUJ, KARM i KOCHAJ
Książka w sam raz dla mam kulinarnie się angażujących
O dzięki Ci PARENTING.P(e) (e)L
Coś na pewno wybiorę, przygotuje i z rodzinką ze smakiem zjem!
Taka wygrana to przyjemność dla ducha i ciała,
Super masz konkursy redakcjo,
pozdrawiam gorąco, jesteś wspaniała!"

Więcej szczegółów poniżej, a co tam napisze dokładniej, może się podliżę ;)
Płaty lasagne podgotować,
Farsz mięsny samemu przygotować:
Mielone, pomidorki z puszki, koncentrat, kostka mięsna
(Niekoniecznie, choć smakowita to przynęta)
Przyprawy wg uznania-
Tak by ślinka ciekła na sam zapach tego dania.
Sos pomidorowy i beszamel w większej ilości;
Na wypadek gdybyście mieli nieoczekiwanych na obiedzie gości…
-sos beszamel, płaty, farsz mięsny- układać w brytfance warstwami
Po upieczeniu obserwować z zadowoleniem jak domownicy jedząc trzęsą uszami : )
Do tego obiadu nie trzeba zachęcać żadnego;
Żegnam się i życzę smacznego!

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13777.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oto jeszcze jedna potrawa która smakuje całej mojej rodzinie i to bardzo
PIZZA

ciasto:
1 szklanka letniej wody
0,5 łyżeczki cukru
sól
2 dag drożdży
mąka ok 2 szklanek
2 łyżki oliwy z oliwek
drożdże rozpuścić w letniej wodzie z cukrem i solą odstawić na 15 min w ciepłe miejsce następnie dodać oliwę i mąkę (tyle by ciasto po zagnieceniu nie kleiło się do rak) odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

sos pomidorowy:
koncentrat pomidorowy
oregano
oliwa z oliwek
cukier
wszystkie składniki połączyć, ilość cukru i oregano według uznania (ja oregano daję dużo)

Z ciasta uformować duże koło, posmarować sosem pomidorowym i układać na nim:
salami
pieczarki
cebulkę
oliwki
kapary
plastry pomidor
posypać startym żółtym serem

Gotową pizze można polać sosem czosnkowym, meksykańskim lub ketchupem
smacznego !!!

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13791.jpg

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13792.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapiekanka z trzema serami.
Do masy serowej zamiast fety można dodać bryndzę.
Składniki:
• 80 dag młodych ziemniaków (najlepiej podobnej wielkości, wtedy łatwiej je ugotujesz)
• 20 dag miękkiego sera typu feta
• 2/3 szklanki śmietany kremówki
• 1 jajko
• 8-10 cienkich plasterków chudego wędzonego boczku
• 5 dag sera pleśniowego
• 5 dag sera żółtego
• Suszone zioła: szałwia, rozmaryn i oregano
• Sól
• Mielone biały pieprz
• Olej do posmarowania formy
Przygotowanie:
• Ziemniaki cienko obierz. Włóż do posolonego wrzątku. Gotuj około 10 minut. Następnie odcedź, osącz, a kiedy przestygną, potnij je w niezbyt grube plasterki. Żaroodporną formę cienko posmaruj olejem. Brzegi formy wyłóż kilkoma plasterkami boczku.
• Fetę przełóż do miseczki. Dodaj do niej śmietanę oraz jajko. Dokładnie utrzyj. Dosyp po szczypcie suszonej szałwii, rozmarynu i oregano. Przypraw solą oraz pieprzem. Przemieszaj.
• Ser żółty zetrzyj na tarce, ser pleśniowy drobno pokrój. W formie kładź plastry ziemniaków, każdą warstwę cienko smarując masą z fety. Wierzch posyp serem żółtym oraz pleśniowym. Przykryj resztą boczku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz 15 minut. Po upieczeniu wybij z formy i posyp oregano.

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13838.jpg

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13839.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tarta brokułowa.

Składniki:
Na ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 2 żółtka
• 20 dag margaryny
• Szczypta soli i cukru
Nadzienie:
• 40-50 dag brokułu
• 15 dag żółtego sera
• 3 jaja + pozostałe 2 białka
• Szklanka rosołu lub bulionu z kostki
• ¾ szklanki gęstej śmietany
• 2 łyżki mąki pszennej
• Łyżka ostrej musztardy
Dekoracja:
• Małe kuleczki mozzarelli
• Kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
• Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjmij, rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Nakłuj widelcem, żeby nie urosło i piecz przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
• Brokuły pokroić, dodać utarty ser i mąkę, wymieszać i rozłożyć równą warstwą na podpieczonym spodzie tarty. Jaja , śmietanę, bulion i musztardę dokładnie wymieszać lub zmiksować. Otrzymanym sosem polać brokuły. Na wierzchu ułożyć kuleczki mozzarelli i pomidorki koktajlowe. Zapiekać w temperaturze 175 stopni około 40 minut. Podawać na gorąco lub zimno.

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13840.jpg

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13841.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość dariolka195

To co robimy bardzo bardzo często...CUKINIOWE RULONIKI...i zajadamy się ze smakiem

*mała cukinia
*15 dag ryżu
*puszka tuńczyka w oleju
*kostka rosołowa
*ząbek czosnku
*szczypiorek
*sól,pieprz

Cukinię myjemy,osuszamy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry.Kostkę
rosołową rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku.Wkładamy plasterki cukinii i
gotujemy 5 min.Dokładnie osączamy.

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.Odcedzamy,studzimy.Tuńczyka lekko
osączamy.Następnie rozdrabniamy i mieszamy z ryżem.Dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek.Doprawiamy solą i pieprzem.

Cukinię zwijamy w rulonik,zostawiając wolny środek.Wypełniamy
farszem.Szczypiorek myjemy,Zawiązujemy wokół ruloników.

Można przyozdobić kawałeczkami papryki.

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13845.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rzadko spotykane placki ziemniaczane
Lubię jadać wykwintności przy obfitym stole,
Ale to, co tradycyjne znacznie bardziej wolę.
Gdy do tego jest wraz ze mną rodzinne towarzystwo,
Wiem, że wtedy mam do szczęścia chyba prawie wszystko.
Tata mój stwierdził, że jest dobre prawie każde danie,
Ale moi domownicy najbardziej lubią… placki ziemniaczane.
Te o których dziś opowiem, są niesamowite.
Smaczne, kruche i pachnące. Słowem – ZNAKOMITE.
Obrać muszę więc ziemniaki – gdzieś półtora kilo.
To dla czterech głodnych osób odpowiednia ilość.
Dalej – mąka pszenna- biała i dwa jajka duże.
Sól i pieprz, cebula spora i wędliny różne.
Dobrze, by do tej potrawy zakupić kiełbasę
I kawałek pysznej szynki- tak na okrasę.
I to wszystko, co potrzebne jest do gotowania.
Biorę się więc do produkcji, czyli przyrządzania.
Tak kiełbasę, jak i szynkę kroję w grubą kostkę
(wykorzystam do tej pracy noże dosyć ostre).
Kartofelki i cebulę wcześniej już obraną,
Muszę zetrzeć. Lecz nie ręcznie, a maszyną znaną.
Pewnie trochę Was zaskoczę tym, co teraz zrobię.
Otóż swą sokowirówką warzywa przerobię.
Miąższ z ziemniaków i cebuli w jednym pojemniku
Zmieszam z sokiem wyciśniętym z owych specyfików.
Teraz do powstałej papki z ogromnym umiarem
Dodam mąkę i surowych jajek jedną parę.
Konsystencję tego ciasta mąką reguluję.
Jeśli byłoby za rzadkie więcej dosypuję.
Teraz solą oraz pieprzem przyprawiam do smaku
I dokładam kostki wędlin do startych ziemniaków.
Na gorący olej wkładam cienkie warstwy ciasta
I formuję takie placki jak za króla Piasta.
Nie chcę nawet o tym mówić, co się w kuchni dzieje.
Jak aromat nadzwyczajny po kątach szaleje.
Wszyscy, którzy w domu mają jakieś swoje gusta,
Nagle jakby oniemieli – czując niebo w ustach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lazania ze szpinakiem
12 płatów lazanii
400g szpinaku
duża cebula drobno pokrojona
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
150g serka mascarpone
150g sera chedar startego
sól ,pieprz
Beszamel :
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szkl mleka
łyżeczka gałki muszkatołowej
sól,pieprz

1 Makaron gotować ok. 5 min aż lekko zmięknie Po tym czasie rozłożyć na talerzach aby się nie stykały,bo mogą się skleić.
2. Na patelni rozgrzej olej Zeszklij cebulę i czosnek Podsmaż dodaj szpinak Całość smażyć pod przykryciem. Kiedy już szpinak będzie gotowy zostawić do ostygnięcia Odcisnąć nadmiar wody ,który puścił podczas smażenia Wymieszać z serami i doprawić solą i pieprzem. Rozgrzać piekarnik.
3. Beszamel
masło roztopić na patelni ,dodać mąkę podsmażyć zalać ciepłym mlekiem i mieszać bez przerwy aż zgęstnieje Doprawić gałką ,solą i pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć kolejno płaty lazanii, na to szpinak i beszamel ,powtórzyć do wyczerpania składników Na wierz polać beszamelem Zapiekać 20- 30 min Buon apetito :)

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13921.jpg


http://www.suwaczki.com/tickers/km5sdf9hqymi36e7.png
http://www.suwaczki.com/tickers/82do3e5ekt2ocja7.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zielone polędwiczki:

- polędwiczka wieprzowa 450 g
- 2 pęczki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oleju
- skórka otarta z cytryny
- sól i pieprz

Polędwiczkę oczyść z błon. Dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem.Oprósz solą i pieprzem. Drobno posiekaj natkę. Można to zrobić w malakserze lub blenderze. Wymierzaj z bułką tartą. Dodaj szczyptę soli, pieprz, startą skórkę z cytryny i 1.5 łyżki oliwy. Na patelni roztop masło, dodaj olej i obsmaż z każdej strony polędwiczkę. Panierkę rozłóż na talerzu. Ciepłą polędwicę posmaruj musztardą, obtocz w ziołach(można dodać posiekane orzechy włoskie i piniowe, zmiażdżony czosnek) z każdej strony i dociśnij. Przełóż do naczynia żaroodpornego i skrop oliwą. Piecz 20 minut w 170 stopniach C.Odstaw na chwilę a potem pokrój i podaj z ulubionymi warzywami rodzinki. Smacznego!

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13924.jpg


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nasza ukochana zapiekanka zielarka. Palce lizać, bo skład jest taki: 400 g makaronu np. muszelki, 450 g mięsa mielonego, lub wieprzowego, albo z łopatki,
300 g pomidorów koktailowych,
2 bakłażany, umyte, osuszone, i jak to się mówi: pozbawione gniazd nasiennych :) oraz pokrojone w kostkę, 1 duża cebula również pokrojona w kostkę :), 1 pęczek bazylii, umyty i posiekany razem z gałązkami, 3-4 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie talarki, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej, pokrojonej w paski lub innej wędlinki,
2 kulki sera mozzarella, pokrojone w kostkę- albo bez serka ;-),
2 łyżki (obojętnie jakich) oliwek, pokrojonych w talarki, 60-70 g sera np. edamskiego, startego,
4-5 łyżek oleju rzepakowego, sól i
biały mielony pieprz. UFF - zgromadzone... :)

Nasz sposób przyrządzenia
Makaron gotujemy al dente (uwielbiam te włoskie słowa) :), w dużej ilości gorącej, osolonej wody z niewielką ilością oleju. Po ugotowaniu makaron polewamy zimną wodą w celu zahartowania. :) Na głęboką, rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy pokrojoną cebulę i pokrojony czosnek. Pokrojony bakłażan dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku, całość polewamy olejem rzepakowym, dodajemy odrobinę soli i smażymy na mocnym ogniu. Do podsmażonego bakłażana dodajemy pokrojone oliwki. Patelnię przestawiamy na mniejszy palnik, całość chwilę smażymy = a co tam! Pokrojoną szynkę szwarcwaldzką (lub co innego... wędlinkowatego :)) smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), często mieszając. Wysmażoną szynkę przekładamy na talerz i odstawiamy do przestygnięcia. Na tej samej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, a następnie podsmażamy mięso mielone. Mięso posypujemy połową przygotowanych ziół prowansalskich i delikatnie mieszamy. Mięso doprawiamy odrobiną soli i białego, mielonego pieprzu. Później podsmażone mięso wrzucamy na patelnię z bakłażanem i cebulą, całość mieszamy. Do bakłażana z warzywami dodajemy pokrojone połóweczki pomidorów koktailowych. Smażymy, cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień pod patelnią i dusimy mięso z warzywami około 2-4 minut. Do całości dodajemy odrobinę białego pieprzu, soli i pozostałą ilość ziół prowansalskich. Patelnię zdejmujemy z ognia i na samym końcu dodajemy świeżą bazylię (odrobinę bazylii zostawiamy do posypania zapiekanki na końcu) – mieszamy. Połowę zawartości patelni przelewamy do miski, na mięso wykładamy ugotowany makaron. Makaron polewamy drugą częścią sosu z mięsem, posypujemy mozzarellą i usmażoną szynką. Całość mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Górę zapiekanki posypujemy startym serem edamskim. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) na 20-25 minut. Upieczoną zapiekankę posypujemy posiekaną bazylią.

Moja rodzinka ją uwielbia - stosujemy ją w różnych okolicznościach... często pociesza nas swym smaczkiem. :)

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13944.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nasze sztandarowe danie -nie tylko dla dzieci....
,,Grillowana gładzica na rzymskich wakacjach”
Składniki:
- 1 tusza gładzicy , tj.30dag
-przyprawy-sól, pieprz, szczypta imbiru i kurkumy
-1 łyżeczka startej skórki z cytryny
-1 łyżeczka soku z cytryny
-2 łyżeczki masła
Dekoracja jadalna:
- kilka ugotowanych różyczek brokuł
-pół ugotowanego ziemniaka w łupince
-ok 10 szt. mini marchewek
-3 paluszki włoskie lub inne
-plasterek cytryny
-2 łyżeczki kukurydzy z puszki
-kawałek arbuza
-1 kawałek sera białego
-2 liście sałaty
Wykonanie:
Gładzicę umyć , przyprawić delikatnie solą ,pieprzem , imbirem i kurkumą oraz posypać startą skórka i sokiem z cytryny, zawinąć w folię aluminiową wysmarowaną masłem i położyć na grill na ok 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy jadalną -warzywną i jakże wakacyjną dekorację na talerzu: robimy palmy , słońce, łódkę, flagę włoską, układamy sałatę i pozostaje nam tylko czekać na gładzicę .Wyjmujemy gładzicę z folii ,układamy na sałacie i zabieramy się do ucztowania i smaku wakacji przywoływania. Smacznego dzieciaczki lub też Buon Apetito Bambini!
P.S. Nasze dzieci pyszną gładzicę i dekoracje warzywne z chęcią zajadają ,a rodzice wielką satysfakcję z tego mają ,że wakacyjne wspomnienia przy obiedzie powracają!

monthly_2014_07/konkurs-gotuj-karm-i-kochaj_13955.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moje popisowe danie to zapiekana cukinia.
Zapiekana w piekarniku, jednak może być taż grillowana.

Składniki:
0,5 kg wołowiny lub wieprzowiny (u mnie była łopatka)
4-5 cukinii
1 cebula
2 ząbki czosnku
2-3pomidory
ser mozarella lub ser żółty
zioła, sól, pieprz
oliwa z oliwek (u mnie olej z pestek winogron)
dodatki:
może być kukurydza, groszek, papryka, fasola - ja dałam kukurydzę.

http://driada.dalril.fm.interii.pl/konkurs1.jpg

czas przyrządzania: ok. 60 min. nawet mniej :)

1. Cukinie przekrajamy wzdłuż na 2 części. Drążymy środek łyżką, ale tak, aby trochę miąższu zostało (nie do samej skórki).

http://driada.dalril.fm.interii.pl/konkurs2.jpg

2. Na patelni podsmażamy cebulę z mięsem, oraz drobno pokrojoną cukinią (tym środkiem wydrążony). Dodajemy sól, pieprz, zioła oraz czosnek. Smażymy ok. 15-20 min. Zależy od mięsa ;-)

http://driada.dalril.fm.interii.pl/konkurs3.jpg

3. Następnie, na sam koniec dodajemy pomidory.

http://driada.dalril.fm.interii.pl/konkurs4.jpg

4. Nakładamy farsz do cukiniowych łódeczek.

http://driada.dalril.fm.interii.pl/konkurs5.jpg

5. Na górę kładziemy ser mozarella lub ser żółty. U mnie kilka tak kilka tak.

http://driada.dalril.fm.interii.pl/konkurs6.jpg

6. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 - 25 minut. ok. 180 stopni biorę górę tylko.
Wyciągamy, nakładamy :)
Najlepsze oczywiście na ciepło. Można polać keczupem. U mnie wersja bez:

http://driada.dalril.fm.interii.pl/konkurs7.jpg

Polecam i życzę smacznego :)


http://s2.suwaczek.com/201404304578.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szybki, prosty i tani przepis a zarazem coś, co posmakuje niejednemu łasuszkowi, tak jak moim łasuszkom.

Cebulaki z pieczarkami

Na ciasto:
1 kg mąki pszennej,
1 kostka drożdży,
ciepła woda (ilość zależy od wchłanialności mąki),
sól,
papryka ostra,
majeranek,
oliwa do smarowania.

Farsz:
kilka sztuk cebuli,
½ kg pieczarek,
sól i pieprz,
majeranek w większej ilości,
ostra papryka w proszku,
ser żółty do posypania.

Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i wlewamy do mąki. Dodajemy sporą szczyptę soli, trochę majeranku i ostrej papryki w proszku. Dolewamy stopniowo ciepłą wodę zagniatając ciasto w takiej ilości, aby było ono elastyczne. Po ugnieceniu ciasta odstawiamy je na 20 minut, przykryte ściereczką. W tym czasie zabieramy się za robienie farszu.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki płuczemy i kroimy w plasterki. Dodajemy sól, pieprz, majeranek i ostrą paprykę. Dodajemy wodę i gotujemy na patelni, aż cebula zmięknie i woda odparuje.

Kiedy ciasto wyrośnie, dzielimy je na tyle części ile osób będzie jadło cebulaki. Formujemy ciasto w podłużne kształty, lekko ugniatamy, żeby nie było za wysokie i smarujemy oliwą z wierzchu.
Na górę wykładamy farsz i posypujemy serem żółtym.

Pieczemy w 170 stopniach, aż ciasto zarumieni się. Możemy spożywać na ciepło jak i na zimno.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kochani,

dziękujemy Wam za udział w konkursie! Wasze przepisy są bardzo inspirujące i na pewno redakcja z niektórych skorzysta :-)

A oto i szczęśliwi zwycięzcy:
Ela30
jozia
Avril87

Prosimy o przesłanie danych do wysyłki nagród na mail: konkursy@parenting.pl. W temacie wiadomości należy wpisać swój nick z forum oraz nazwę konkursu.

Zapraszamy do udziału w innych konkursach na forum i na fanpage'u na Facebooku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...