Skocz do zawartości
Forum

Listopadóweczki 2014

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
o forum dowiedziałam się nie dawno i od razu postanowiłam zajrzeć. chciałoby się wszystko przeczytac ale tego tyle jest, że ciezko. gratuluje wszystkim mamom. jestem w pierwszej ciąży i termin porodu mam wyznaczony na 19 listopada. Troszkę czekaliśmy z mężem aż w końcu zaskoczy, gdyż w grudniu 2012 roku miałam ciążę pozamaciczną i mam usuniety lewy jajowód ito troszkę nam utrudniło troszku i doszły do tego perypetie z lekarzem do którego wtedy chodziłam. jak zaszłam i powiedziałam, że zrobiłam test i 2 kreski po zrobieniu usg stiwerdził, że nic nie ma i to zapewne są zaburzenia hormonalne. od razu poszłam do innego u buło nieco inaczej. wszystko wytlumaczył i poeiwdział, że narazie nic nie widac bo za wcześnie i za dwa tyg miałam wrócić niestety nie doczekała dwa dni przed umówiona wizytą karetką zajechałam do szpitala. w nocy obudził mnie straszliwy ból brzucha poszłam do łazienki i już mąż musiał mnie przyprowdzić do sypialni bo o własnych siłach nie dałam. dostalam krwawienia. w szpitalu okazało sie , że mam peknięty jajowód i opercja. był płacz i lament, ale cóż lekarze zapewnili, że z jednym jaowodem, tez można zajśc w ciązę. Teraz gdy juz się dowiedziałam na poczatku był strach i niepweność, ale wszystko już mineło. na badaniach prenatalnych wyszło wszystko wporządku i prawdopodobnie bedzie chłopczyk. Mąż jak wyszlismy z gabinetu myslałam, że mnie udusi z tego szcześcia. czasami odczuwam juz ruchy to tak jakby stado motylków latało w brzuchu. WSPANIAŁE UCZUCIE.
co do wyprawki to podchodze z dystansem. mam wspaniałą bratową i szwagierke, które są doświadczonymi mamami. jedna idurga maja juz po parce. większośc rzeczy dostanę od nich. kilka ubranek kupię nowych, nie bede odbierać sobie tej przyjemności. co do wózka to kupimy uzywany, ofert w internecie jest mnóstwo. łóżeczkiem już mąż się zajmuje. wybrał drewniane z szufladą, ale co od szuflady to musimy się zastanowić. materac jest od razu w cenie gryko kokos pianka. Teście namawiają żeby łóżeczko było na biegunach bo oni mieli i cały czas bujali a z kolei wiem że moi rodzice nie mieli cała czwórka wychowała sie w jednym i nikogo nie bujała. chyba byliśmy nadzwyczaj spokojni he. bieguny zawsze mozna oddzielnie dokupić w razie potrzeby. dzisiaj o 16 idę na wizytę do mojej pani ginekolog a 9 lipca na drugie prenatalne. mam tylko jeden problem. pomimo mojego wieku mam juz żylaki spoowodowane pracą na nogach a od poczatku ciąży już się powiększyły, aż wstydze sie zakładać krótkie spodenki jak są upały. tutaj tez uwarunkowania genetyczne, po tatusiu dostałam w ,,spadku''. moje postanowienie noworocnze miało byc takie, że zrobie z nimi porzadek, ale niestety zanim sie do tego zabrałam wyszlo, że jestem w ciąży.

ale się rozpisałam. Życzę wszystkim milego dnia. :)

Witamy, Marzena88. Dopisz się do naszej listy listopadóweczek :) gratuluję Ci ciąży, zwłaszcza po Twoich perypetiach... Teraz trzymamy kciuki, żeby było wszystko dobrze.
krófka13 szkoda, że wyrzuciłaś :) już bym Cię o skan męczyła.
Dziewczyny, ta lista-wyprawka z grudnióweczek to ta, która pochodzi ze strony wzorowamama.pl (niektóre forumowiczki u nich mają ją w stopkach), czy jeszcze jakaś inna? Faktycznie, sporo pozycji...
Ja chyba dziś rano czułam ruchy - takie typowe fikołki w brzuchu. Taaak, myślę, że to było to.

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49krhmai6ai0ev.png

Witaj Marzena88, trudne przejscia miałaś, ale najważniejsze że się dało i wszystko w porządku z maleństwem.
Co do żylaków to juz niestety też mam przez prace;/ Przed ciążą udało mi się usunąć jeden większy z prawej nogi, chciałam robić następną bo efekt jest zadowalający, ale test pokazał 2 kreski i sie z tym wstrzymalam. Teraz staram się często cwiczyć mięsnie łydek, i musze rajstopy uciskowe nosić, ale jak jest ciepło to jest niewkonalne, więc czekam na jesień to może zacznę. A po porodzie ide zrobić 2 nogę alby w następne wakacjie nie wsydzić się założyć krotkich spodenek:)

Co do listy zakupow to ja jeszcze się wstrzymuję, chyba trzeba z doswiadczonymi mamami porozmaiwac, co jest niezbędne a co zbyteczne.
Emii napewno wszystko bedzie dobrze, i płeć już też powinna być widoczna, więć powodzenia:)

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3ugpjuyqmk6de.png

Co do żylaków najlepiej porozmawiać o tym z lekarzem. Są kremy dla kobiet w ciąży z tendencją do powstawania żylaków zawsze w formie masażu wmasuje się go od dołu do góry, Oczywiście dobrze jest też czasem posiedzieć z nogami w górze. A jak będą one bardzo zaawansowane to specjalne rajstopki - nieprzyjemne bardzo - pomogą.
Emii trzymam kciuki na pewno wszystko będzie dobrze.
Ja czekam do jutra, moje dolegliwości mi niestety nie mineły, więc już czekam na tą wizytę.

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9c9vvjyfxnaihg.png

Dzień dobry Brzuchatki :)
kurcze przez parę godzin nie zaglądałam a tu już kilka nowych mam :D fajnie że grono się powiększa GRATULUJE!!!
u mnie pogoda fajna się zapowiada ale co będzie to się okaże...
synek już do szkoły nie chodzi więc mamy już wakacje :)
trochę mnie męczy ale to nie jego wina po prostu od paru dni potwornie chce mi się spac.... bez przerwy :)
no i stresuje się czwartkową wizytą :( tak mocno nakręciłam się na dziewuszkę że nie chce się rozczarowac.... już od samego początku mówimy do brzucha po imieniu :)
miłego dnia Mamuśki :*

Cześka26 to trzymam kciuki, żeby Ci się dziewczynka potwierdziła :)

Zgadzam się z Detuś co do materaca z gryką. Już zresztą pisałam o tym na forum. Larwy trafiają się w nich chyba dosyć często, bo dużo jest o tym w necie. U mnie na pewno będzie kokos :) Niestety, gryka jest najbardziej popularna i w zestawach łóżeczko+materac+pościel rzadko można trafić na inną opcję.

Czesc dziewczynki :-)
witam wszystkie nowe mamy w naszym gronie.
Moja dzidzia mnie dzis wyjatkowo stresuje. od okolo 5 nad ranem czulam klucie (skurcze-trudno powiedziec)w dole brzucha,po lewej stronie.wzielam nospe i po chwili bylo okey. potem kolo 11 znowu zaczelo sie takie klucie. tlumacze sobie ze to dzidzius sie wyciaga i prostuje. ale umowilam sie do lekarza na 15.40 i rozmawialam z lekarka z pogotowia. opisalam jej te bole. na szczescie nie ma plamienia.brzuch nie stwardszy nisz zwykle. pogotowie nie potrzebne ale wizyta obowiazkowa zeby sprawdzic jak ma sie dzidzia.
trzymajcie kciuki.
troche mnie ta pani doktor uspokoila, ale chce potwierdzenia poprzez badanie.
a do tego hormony dzis tak szaleja ze placze prawie non stop. wzruszam sie i rozczulam prozaicznymi rzeczami.
odezwe sie wieczorkiem.
oby to byl dzien dobrych wiadomosci :-)

Ja nie mam twardego brzucha, ale mam często taki "naciągnięty"... No cóż, skóra pracuje.
A trochę z innego tematu: przypadkowo trafiłam w necie na opis pieluszek Dada z Biedronki. Wiecie, że te dla noworodków mają specjalne oznaczenia, które pomagają stwierdzić, czy już czas na wymianę pieluszki? Nie słyszałam wcześniej o czymś takim. Na pewno najlepsze i tak jest wyczucie mamy, ale myślę, że może to być całkiem pomocne :)

wrociłammmm....ledwo doszłam do domu:P tak mnie tyłek i kosc ogonowa bolą ze łohhh:P ale kupiłam dla malucha pare ciuszków w smyku:) sa swietne promocje:) ja glownie polowałam na cos cieplejszego i udalo sie:) także jak macie okazje to polecam zajsc:) sa ciuszki po 15-20-25 zł:) i naprawde sliczne:) i body tez tanie:)

Cześka bedzie dobrze nie stresuj sie:) ja juz sie nie moge doczekać tego czwartku:D w koncu sie dowiem kto zamieszkuje mój bandzioch:P

w ogole ludzie sie na mnie dziwnie gapią:/ myśla pewnie, że albo w ciazy albo taka gruba buahaha.... bo ja przy kosci i nie mam okrągłego brzucha tylko najpier cycki potem zoładek z flakami i dopiero pozniej brzuch:P takie trzy faldki:P

co do twardniejącego brzucha to ja jeszcze tego nie zauwazyłam hmm...a czesto go dotykam. dla mnie cały czas miekki:P moze dlatego ze mam duzo tluszyku:P

zaraz czas na kopytka mm :)

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b15nmgn8vknf3.png

Jestem spowrotem. Pani doktor mnie zbadala. z dzidziusiem wszsytko dobrze. szyjka macicy szczelnie zamknieta :-) co potwierdzilo badanie usg dopochwowe. mam brac nospe na czas tych skurczy i obserwowania zachowania mojego organizmu i maleenstwa.
Kamien z serca. dobrze ze sprawdzil wszystko lekarz, przynajmniej noc bedzie spokojna.

Witam Mamusie. Ja dziś pół dnia przespałam - to chyba ze stresu przed dzisiejszą wizytą u gina. Jestem już po: na moje wszystkie bóle brzucha i kłucia mam brać nospę a na bóle kręgosłupa i kości miednicy paracetamol. Widziałam dzidziusia - miał czkawkę. Już jestem spokojniejsza, bo ja jeszcze ruchów nie czuję.

dzisiaj odebrałam wyniki przez 2 tygodnie brania furaginum bakterie z bardzo licznych zrobiły się dość liczne.. myślałam że szybciej się ich pozbędę, mam nadzieję że jutro coś wymyśli mi ten mój gin. Dzisiaj się wzięłam w garść i posprzątałam w szafach w pokoju dzieciaków - zrobiłam już miejsce na ubranka dzidziusia :D jutro zabieram się za pranie kocyków, rożków itd bo ponad rok leżały na strychu i się zakurzyły. Zaplanowałam sobie że teraz je dobrze wypiorę,schowam w dziecięcym, a później tylko włożę na płukanie - zawsze odrobina czasu zaoszczędzona na odpoczynek jak już brzuszek urośnie :) z wyprawką i ubrankami czekam aż poznam płeć, chociaż już mnie świerzbi żeby pooglądać :)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22npx9i0vxunlu6.png
http://www.suwaczki.com/tickers/dqprj48agnghpqtk.png

witajcie :)))

sorry,wpadam znienacka i wypadam, zmeczona , nogi wchodza w pupe... ech ;)

CIASTO UCIERANE Z JOGURTEM NATURALNYM I TRUSKAWKAMI

* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* 1 cukier waniliowy
* 3/4 szklanki oleju
* 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
* 3 szklanki mąki
* 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
* 0,5 l truskawek - lub malin - lub sliwek - chodzi o to , by owoce nie byly nazbyt soczyste
* cukier puder
*bułka tarta
* tluszcz do wysmarowania blachy

Jajka utrzec z cukrami na puszystą mase - mikserem- dodawac olej- powoli - wciaz miksujac .tu zmienilam mieszadelka miksera ( z tych do ubijania piany na te do ucierania gestszej masy/ ciasta ) . Na koniec dodawac po lyzce make wymieszana z proszkiem - naprzemiennie z jogurtem- az powstanie gladka masa. Blaszke posmarowac tluszczem, posypac bulka tarta i wylac ciasto. Na wierzch ułozyc truskawki. Piec w temperaturze 180°C – 60 minut. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem - jesli lubicie :)

spodobal mi sie ten sposob mrozenia mleka - ''za'' przemowila infekcja mamy- przeziebienie, spoko, zobaczymy w praktyce ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/rg509jcgm4g4slga.png