Skocz do zawartości
Forum

Bliźniaki 2014 i 2015 :)

Rekomendowane odpowiedzi

Kociam - slabo z tym cisnieniem i dusznosciami... Dobrze ze jestes pod kontrola lekarzy. A jak dzieciaki sa ulozone? Ja jak chwile posiedze lub poleze tak na pollezaco tez od razu nie moge zlapac tchu- moje dziewczyny obydwie glowami na gorze i naciskaja na wszystkie narzady strasznie...
Karolina- wlasnie chcialam zapytac Kociam czy jest w Zofii:))
U nas jako tako - rano jest niezle, jeszcze mam troche sil, wieczorem padam zupelnie i leze na kanapie nie mogac ruszyc niczym...

Po chwili nieobecności ja również gratuluję wszystkim rozpakowanym mamusiom i cieszącym się już swoimi bąbelkami po tej stronie brzuszka - niechaj kruszynki rosną zdrowo na pociechę swoim rodzicom i będą dla nich źródłem nieustającej miłości oraz radości każdego dnia :)

Mami87 - trzymam za was kciuki z całej siły i mam nadzieję, że skończy się tylko na strachu ... będzie dobrze, bo być musi :)

Jeśli chodzi o monitory oddechu (albo elektroniczną nianię) to my ich również nie mieliśmy i nie odczułam ich braku, więc na ten temat nie mogę się wypowiedzieć - ale to chyba tak jak któraś z was ładnie napisała ... kwestia indywidualnego podejścia :)

Jeśli chodzi o łóżeczka, to dziewczynki na początku też spały w jednym i nie wyobrażam sobie ich rozdzielenia - później w poprzek tak jak u naszej Moniś79, a następnie po różnych stronach :)

Rozdzielone zostały dopiero jak już kompletnie zaczęły sobie przeszkadzać w spaniu i nawzajem rozbudzać - czyli mniej więcej jak już były bardziej ruchliwe i jedna na drugą zaczęła wchodzić podczas zabawy, choć im to wcale nie przeszkadzało :)

Problemów nie było - choć musiałam jedynie pościągać ochraniacze, bo przez szczebelki chciały się widzieć i szukały ze sobą kontaktu rączkami, czy nóżkami :)

Aleksa88 (chyba nie pomyliłam) - kołyska może i bardzo fajna na początek, ale po dziesięciu miesiącach i tak będziesz musiała pokój w szwach rozszerzyć na dwa łóżeczka - czy jakie masz inne rozwiązanie na dłuższą metę ??? :)

A jeśli chodzi o wózek to ja również wybrałam jeden obok drugiego, bo "przejażdżki w pociąg" nie do końca do mnie przemawiały, ale to też kwestia gustu i chyba obliczenia parametrów, co komu jest najbardziej potrzebne - trzeba iść na kompromis przy wyborze wózka bliźniaczego ... a kupiony został na spokojnie dopiero po naszym wyjściu ze szpitala, choć wybrany na samym początku :)

Pozdrawiam was wszystkie i dzielnie trzymajcie się jak najbliżej swoich terminów - bez żadnych niespodziewanych akcji :)

Mami87 trzymam mocno kciuki, żeby było wszystko w porządku z dzieciaczkami. Przykro mi strasznie, że znowu taki stres Cię spotyka: ( Kociam dobrze, że jesteś pod fachową opieką. Będzie dobrze. Bliźniaki.pl brawo, tak trzymaj! My monitorów oddechu nie mieliśmy. Podzielam opinię Moniś79. Za to mamy nianię elektroniczną i jest super. Gdy maluchy śpią możemy spokojnie posiedzieć w ogrodzie wieczorem ze znajomymi. Na wczasach też się sprawdziła, jak maluchy w południe spały mogliśmy poszaleć na basenie ze starszą córką. Łóżeczka mieliśmy dwa ale na początku spali w jednym, potem osobno ale obok siebie. Teraz śpią już ze starszą siostrą na 3 osobowym piętrowym, oczywiście na dole.

Gosioolek, Karolina trafiłam na IP w Zofii wczoraj o 15 ale z braku miejsc na patologii zostałam przekierowana do instytutu na kasprzaka gdzie zreszta pracuje moj gin prowadzący. Dziś jest już wszystko w porządku z dziećmi tez ok. Mam nadzieje ze za 3-4 dni nas wypuszcza. To dopiero pierwszy dzień a mam wrażenie jakbym była tu już z tydzień :/

Kociam ale odesłali Cie tak po prostu czy najpierw zbadali etc? Faktycznie tutaj nie ma żadnego wolnego łóżka juz, w nocy sie wymieniło chyba pol składu pań, liczyłam, ze może jesteś tu :) Ciekawa jestem jak to jest z planowymi cesarkami, przecież tez może nie być łóżek...? Muszę sie o to dopytać.

Gosioolek ja jutro usg z mierzeniem chłopców i jesli bedą dobre pomiary i różnica poniżej 25% to wyjdę do domu :)
Kociam pewnie pare dni Cie zostawia na obserwacji, z tego co wiem to kontraktacja z NFZ jest taka, ze dopiero po 3 dniach im zwracają kasę za pacjenta...

Podejrzewam, że jakbym mieszkała w domku z ogródkiem tak jak niektóre z was, to również zaopatrzyłabym się w elektroniczną nianię - tak jak Moniag14 podaje przykłady, ale niestety nie mam takiego szczęścia i do mojego mieszkanka nie widzę takiej potrzeby :)

Aaa jeszcze wcześniej przewinęło się pytanko - w czym kąpać maluszki, a więc ja osobiście skorzystałam z Ziajki (płyn do kąpieli dla dzieci i niemowląt natłuszczający już od pierwszego dnia życia) przy bliźniaczkach i jestem zadowolona :)

Na początku jeszcze dodatkowo dosyć często smarowałam je zwykłą parafiną z polecenia szpitalnego, bo miały bardzo suchą skórkę - głównie na nóżkach do tego stopnia, że schodziła z nich całymi płatami :/

Faktycznie tam gdzie jest większość z was mają ogromne oblężenie szpitala, a to chyba bardzo dobrze o nich świadczy - dla porównania ... tam gdzie mnie rozpakowywali (Stargard Szczeciński) było nas razem ośmioro plus minus oczywiście, ale do setki to jakby nie patrzeć było mega daleko :)

Hej
W Zofii rzeczywiscie przepelnienie. A my ciagle tutaj, bo malutkie jeszcze niezbyt dobrze przybieraja. Malutka stanela na swojej masie urodzeniowej, po krotkim spadku, a wiekszej waga faluje. Dziewczyny, ktore planuja tu rodzic - bardzo polecam Wam pokoje indywidualne po porodzie. Oczywiscie trzeba na nie poczekac i miec szczescie, bo jest ich 6 i wszystkie ciagle zajete, ale uwazam ze dla rodzicow blizniat to cudowna opcja. Zwlaszcza w porownaniu z ciasnym pokojem na Poloznictwie, gdzie jest inna mama z maluchem o zupelnie innym rytmie, o odwiedzjacych nie wspomne. Polozne sa tu mega pomocne i dla nas to okazja pocwiczyc pielegnacje i przede wszystkim na biezaco konsultowac laktacje i karmienie. Nie mowiac o tym jakie to wazne byc w tym czasie z mezem i swiezo upieczonym tata. Goraco polecam!
Dziewczynki cudne! kochane malenkie laleczki, juz ciekawe swiata i slodkie.
My nie mielismy dzieci, a wszystkie watpliwosci znikly jak reka odjal, dziewczyny to jest do ogarniecia! meczace ale wspaniale.
jak ja sie ciesze ze nie jestem juz w ciazy! Ktg wspominam jako koszmar, robilo mi sie duszno, slabo, albo niedobrze, tetna sie nakladaly albo nikly i musialam lezec nawet ponad godzine na plecach. Brrr. Moze nie kazdy tak to zle znosi.
Sama cesarka byla poza planem, wiec maz nie mogl byc, sam zabieg przebiegl super i nawet to slynne znieczulenie w kregoslup okazalo sie nie takie straszne. Ja dochodze do siebie naprawde gladko i bez przygod, i Wam zycze tego samego.
Jedno musze przyznac opieka w Zofii jest naprawde swietna, a profesjonalizm lekarzy i poloznych daje duze poczucie bezpieczenstwa.
Trzymajcie sie dobrze, juz niedlugo!
Moje maluchy maja 6 dni. Obysmy jak najszybciej byli juz w domu.

JJ2015 witaj w gronie szczęśliwych rodziców :-D. Widać po wpisie, ze jesteś spełniona :-). Jak ten czas leci ;-) królewny mają już sześć dni. Życzę dużo zdrówka i niech dziewczynki ładnie przybierają na wadze, żeby z rodzicami szybciutko wróciły do domku.

Pozdrawiam serdecznie :-)

M.C. jak zawsze gdy piszesz o swoich księżniczkach, buzia śmiała mi się od ucha do ucha :-D. Pewne były, że mama schowała przed nimi takie pyszne cukiereczki. Jak mijają Wam wakacje? Pewnie mama nie wie gdzie ręce włożyć przy czterech slicznotkach?

Mami co u Ciebie? Dodzwonilas się do lekarza? Byłaś na usg?

Bliźniaki.pl cieszę się, że zdrowo rosniecie..oby tak dalej :-D.

Karolinathetwin - podejrzewam, że w polskich szpitalach jest podobnie jak w niemieckich ... za ile dób zapłacisz, to tyle możesz korzystać z sali indywidualnej - nie ma przymusu :)

Moniś79 - czas faktycznie ucieka między palcami ... niestety pogoda wakacyjna się pogorszyła, to i duże dziewczyny czasami nie wiedzą co ze sobą zrobić ... ale chociaż myślą razem, bo najstarsza już z kolonii wróciła :)

Mam nadzieje, że w sierpniu słoneczko mniej przestanie strajkować, bo chcemy rodzinnie uderzyć jeszcze nad morze :)

Dobrze zrozumiałam, że w niedzielę będziecie diabełka z chłopców wyganiać ??? :)

Karola,
W kazdej chwili mozna wrocic na oddzial. Ja na poczatku lezalam jeszcze na oddziale pooperacyjnym ze wzgledu na cisnienie.
Potem na chwile na polozniczym - akurat trafilam do malenkiego pokoiku, duszno, goraco, nasze blizniaki i dziewczyna z maluchem, ktory bardzo plakal....
Tutaj nie tylko mam intymnosc, spokoj i pomoc meza, ale te wspaniale polozne. Na pewno warto, choc rzeczywiscie kosztuje. Moze tak jak piszesz - na dwa dni.

Trzymaj sie w calosci i dobrym nastroju.

Mami uff :-D cały dzień byłam z Wami myślami. Maleństwa cudowne. :-D

M.C. w sobotę w końcu chłopcy będą mieli wyganianego diabelka ;-). Pierwsza ich poważna impreza ;-). Czekaliśmy na wakacje żeby wszyscy mogli dojechać ;-). W sobotę chłopcy też kończą pięć miesięcy :-D.

Ja też nie mogę doczekać się ładnej pogody. Co się ogarnę żeby iść na dwór to leje deszcz :-(. Okropne te lato.

Mami87 - śliczne zdjęcie bąbelków i cieszę się bardzo, że z wami wszystko okey :)

Tutaj tyle kciukasów było trzymanych, że nie było innej opcji - aby mogło być inaczej :)

Rośnijcie dalej pięknie i zdrowo - super, że maluszki mają osobny domek ... tak jak dziewczyny zapewniały, że cienka błonka między nimi może dopiero później się pokazać :)

JJ2015 - fajny taki indywidualny pokoik ... przy pierwszym maleństwie również korzystałam przez pierwszą dobę z takiej opcji mając męża przy sobie 24h/dobę - jak najbardziej polecam :)

Teraz przy trzecim porodzie nawet o tym nie myślałam, bo mąż przyjeżdżał do nas dosłownie tylko na chwilę ... w domku musiał ogarnąć jeszcze dwie starsza córki - przedszkole plus szkołę, więc nie miał zbytnio szans się rozdzielić na nas wszystkich :)

A salę akurat dzieliłam z bardzo fajną dziewczyną z urodzonym godzinę po nas chłopczykiem ... płakaliśmy na zmianę - chodzi o dzieciaczki ... a kontakt utrzymujemy do dzisiaj :)

Moniś79 - fajnie udało wam się trafić w datę miesięcznicy waszych przystojniaków :)

Ja też miałam i brałam pod uwagę taką opcję, bo akurat w sobotę druga miesięcznica dziewczynek wypadała ... ale jeden z chrzestnych nie miał akurat możliwości dojechania na czas, więc wyszło jak wyszło i odbyło się wszystko dwa tygodnie później :)

Chociaż u nas chrzciny tym razem od początku były pod górkę ... miały być jak najszybciej jeszcze w roku urodzeniowym, a dodatkowo dwóch kandydatów na chrzestnych nam odmówiło i już mnie szlag powoli trafiał - a podobno dziecku się nie odmawia ... ostatecznie na szczęście wszystko się udało tak jak powinno :)

Karolina zrobili mi wszystkie badania nie dałabym sie odesłać bez sprawdzenia :) z racji ze wszyscy w Zofii znają mojego lekarza to do niego zadzwonili i kazał przywieźć mnie do siebie. Powiem wam ze jeżeli chodzi o ciąże bliźniacze to tu jest ich zatrzęsienie :) oprócz mnie lezą jeszcze 6 kobiet z bliźniakami i jedna ze mną na sali z trojaczkami :) jutro mam mieć usg z dr. Piekarskim także cieszę sie :) generalnie bardzo namimsie tu opiekują dużo badań i non stop kontrole. Na prawdę nie można narzekać. Dopytaj sie jak to jest przy planowanej cesarce :)
Jj2015 zazdroszczę ze już masz dzieciaczki przy sobie :)
Wszystkiego dobrego dziewczyny

M.C. u nas też do tej pory pod górkę..bo chrzesni nie odmówili tylko początkowo trochę mieli pretensje, że ich rozdzielam..tzn moja siostra będzie podawała Łukaszka, a jej mąż będzie podawał Maciusia. Nie mogła zrozumieć mojego toku myślenia, ze oni mieszkają daleko (w Policach ;-)) a druga połowa chrzestnych na miejscu i jak będą np urodzinki to raczej im się nie uda przyjechać, więc jeden by miał obu chrzestnych a drugi nie.. Ale w końcu dała się przekonać ;-).
Druga para chrzestnych to rodzeństwo..śmiesznie trochę bo jak nas odwiedzają to tak fajnie się pytają to który to mój ;-). Ciężko im jest ich rozróżnić.
Mam nadzieję, że wszystko się uda.