Skocz do zawartości
Forum

Cukrzyca ciążowa - pytania, odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Hej dziewczyny! Jestem po wizycie u diabetologa i po rozmowie z dietetyczką. Insuliny nie mam,mimo że pięciokrotnie przekroczyłam normy:123,134,137,143i 140. Raz po śniadaniu, reszta po obiedzie. Lekarz mówił,że insulinę włączą gdy jednego dnia kilka razy się przekroczy. Albo gdy na czczo i np.w nocy ponad normę. Dietetyczka mówiła, żeby więcej jeść białka: jajek, mięsa.

Ivi już lepiej wzięłam połowę apapu...mam nadzieje, że to jednorazowe i przez pogodę;/...ciśnienie skacze. W razie co mam blisko szpital więc pójdę.
Super, że wizyta udana. I fajnie, że bez insuliny się na razie obejdzie...:) moja też mi mówiła małe skoki nie szkodzą.
Karna faktycznie więcej się dowiedzieć można tutaj niż od Twojego lekarza. JA na 1 wizycie miałam długą pogadankę, na drugiej też zadawała pytania i mówiła co i jak...

http://www.suwaczki.com/tickers/qdkk3e5e6k5bbq5m.png

u mnie na czczo wyniki były 95-105, teraz po insulinie max 93, ale udało mi się też zejść poniżej. ja rozmawiałam wczoraj z ginekologiem to sprawdzał wszystkie pomiary i powiedział, że wszystko jest ok. że nieleczona cukrzyca szkodzi a nie skoki cukru. owszem, jeżeli jestem pewna , że te skoki to nie błędy żywieniowe to szukają, sprawdzają bo to jest niebezpieczne. ale nie oszukujmy się. czasami coś nam zasmakuje, czasami czegoś nowego chcemy spróbować i później wynik jest wyższy.

http://www.suwaczki.com/tickers/1usadf9h5fcv095m.png

Ivi cieszę się, że wizyta była udana. Widzę też, że diabetolog zdrowo podchodzi do tematu czyli daje jakiś margines błędu a nie odrazu insulina. Teraz będziesz spokojniejsza :) Mała Mi a może po prostu za mało i za wcześnie jeszcze ostatni posiłek? Ja ma rozpisane 1,5 kawałka chleba, zawsze jem to z serem żółtym i jakieś warzywo np.: pomidor, ogórek, rzodkiewka i posiłek ten jem o 22 i cukier jest dobry na czczo.

tak, insulinę dostałam bo miałam powyżej 90 wynik na czczo. i próbowałam różnych sposobów żeby zbić. i jadłam dodatkowy posiłek i nie jadłam, i zmieniałam menu, a to kanapka. a to jakieś warzywo, a to chlebek chrupki a i tak wychodziło powyżej. mi pani doktor tłumaczyła, że trzustka moja nie jest w stanie przerobić całego cukru i stąd te skoki. że kobieta w ciąży ma drastycznie zawyżone normy, bo tak to chyba do 110 jest norma.

http://www.suwaczki.com/tickers/1usadf9h5fcv095m.png

Dziewczyny mi się, że moja diabetolog za dużo chce żebym jadła ot taki absurd. Na I śniadanie i kolacje mam zjeść 2 k. chleba i przed snem 1,5 kawałka. W ogóle mam dużo WW i dużo składników, które się do tego nie wliczają m.in większość warzyw, żółty ser, wędliny, mięso itd. Więc trudno mi się z tej ilości WW wywiązać a jak już przygotuje taki posiłek to zaraz wynik wysoki. Nie wiem już co o tym wszystkim myśleć?