Skocz do zawartości
Forum

Cukrzyca ciążowa - pytania, odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj ToJa8.
Jestem mamą 8miesięcznego skarbka i też miałam cukrzycę ciążową. Glukometr po porodzie zostaje dla ciebie. Zaopatrz się w większą ilość pasków, to będziesz mogła skontrolować poziom cukru, zanim zrobisz krzywą cukrową po porodzie.
Ja cukier mierzylam zawsze godzinę po skończonym posiłku.
Pozdrawiam

Angelika, 10.10.2001, 3030g, 54cm
Igor, 15.09.2015, 3500g, 54 cm

Martucha dziękuję za odpowiedź :) Rozumiem, że synek urodził się zdrowy? Dziś się trochę przeraziłam, bo w kolejce do lekarza zasłyszałam jak babeczka opowiadała, że przy wysokim cukrze u matki do dziecka nie dociera tlen?! Czy to jest możliwe? Aż mi się wierzyć nie chce. Moje cukry zazwyczaj są ok, ale zdarza się, że mam np.140-150.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlsg18a0iy9jpg.png

Witam ja jestem w 8 miesiącu ... Od miesiąca walczę z cukrzyca ale cukry wysokie nigdy nie mieszczę sie w normie teraz dodatkowo dostałam insulinę na noc ale i tak rano mam powyżej 120 ....
Zaczyna mnie to powoli dobijać ...

W tej chwili synek zdrowy, choć przy narodzinach stres przeżyliśmy. Przez powikłania pocukrzycowe dostał tylko 8pkt, miał zaburzenia adaptacyjne, trafił do inkubatora. po 4 godzinach dostałam maluszka i było już ok. drugim powiklaniem po cukrzycy był drożny otwór owalny w serduszku, na szczęście po 6miesiącach zrosl się i w tej chwili mam zdrowiutkiego synka.
Moje cukry nigdy po posiłkach nie były w normie, dlatego byłam na insulinie 8 jednostek rano insuliny dlugodzialajacej. O ile w domu jako tako potrafiłam dopasować dietę, to pobyt w szpitalu dwa tygodnie przed porodem, był koszmarny, bo cukier bardzo skakal. Choć lekarze uspokajają, że w końcówce ciąży nie tyle szkodliwe są wysokie cukry, co cukier obniżony. I prawda jest, że im bliżej porodu tym cukier bardziej rozregulowany niestety.

Nie ma problemu, sama miałam tysiące pytań, więc rozumiem Cię.
O wadzie nic nie wiedzieliśmy, dopiero po porodzie maluszek miał robione usg serduszka. Ze względu na cukrzycę i dodatkowo maloplytkowosc, dostałam właśnie skierowanie do szpitala w 38 tygodniu ciąży. Jako że maluszek się nie spieszył, cukier zawsze powyżej 130, w 40tygodniu zadecydowali o indukcji porodu. Musisz porozmawiać z lekarzem prowadzącym, bo różnie jest prowadzona ciąża z cukrzycą. Niektórzy lekarze decydują nawet o cc w przypadku cukrzycy, ja rodziłam SN.

Cześć, mam pytanie. Jestem w 24 tyg. ciąży. Byłam na badaniu krzywej cukrowej. Wyniki mam nastepujące: na czczo 76,3 (70-99), po godzinie 109,3 (brak normy), po 2 godzinach 160,7 (<140,0). Pytanie moje jest nastepujące - czy to juz cukrzyca czy stan przedcukrzycowy? Czy którąż z was tak miała? Czy ten cukier po 2 godzinach nie powinien być mimo wszystko niższy niż po godzinie? Strasznie sie martwię. :(

Tak, piłam 75g glukozy.
Czy myślicie ze badanie powinno zostać powtórzone ze względu na ten dziwny wzrost cukru?
Wizytę u lekarza mam jutro ale ciagle o tym myśle i chyba oszaleje! Tak sie martwię o Nasza Mała Dziewczynkę! :(

Chyba już powtórzenie badania nic nie da. Nie stresuj się na prawdę. Ja sama spanikowałam jak usłyszałam, że mam cukrzycę, ale dieta czyni cuda. A na dodatek jest smaczna. Dzieciątku nic nie grozi jeśli zostaje wprowadzone leczenie. Trzeba dla maluszka się spiąć i przestrzegać zaleceń lekarza. Będzie dobrze! :) Mój szkrab rośnie wg siatki centylowej - nie jest za duży. Cukry miałam ostatnio mega wielkie więc zwiększono insulinę i już jest ok. W razie czego pisz - służę pomocą.

Hej dziewczyny.

Ja miałam cukrzycę ciążową, wykrytą w 27 tygodniu. Generalnie żadnych objawów typu większe pragnienie, częstomocz czy senność nie odnotowałam, więc byłam pewna, że jej nie mam. U mnie tylko wynik na czczo był podwyższony, bo wynosił 100, a norma była 90. Pani diabetolog powiedziała mi, że jeżeli którakolwiek wartość jest przekroczona to już jest podstawa do stwierdzenia cukrzycy ciążowej. Oczywiście miałam z tego powodu niesamowitego doła, ale powoli zaakceptowałam ten fakt. Co mnie czekało? Kłucie palców najmniej 4 razy dziennie i insulina długo działająca wieczorem, bo u mnie na czczo były problemy. Zaczynałam od 2 jednostek i zwiększałam wówczas gdy poziom glukozy we krwi przez dwa dni pod rząd był powyżej 90, w rezultacie skończyłam na 8 jednostkach i oczywiście dieta. Z tą miałam największy problem i często potrawa, która jednego dnia nie podnosiła cukru to na drugi dzień potrafiła go podnieść do 180 i to było straszne.

Koniec końców moja córka urodziła się zdrowa, z normalną wagą, bo jak pewnie wiecie to makrosomia jest jedną z konsekwencji cukrzycy ciążowej, nie było żadnych problemów generalnie. Dziś mała ma 9 miesięcy i rozwija się bardzo dobrze, a jedyne wspomnienie po tej przykrym epizodzie do wizyty u neonatologa co 3 miesiące i glukometr z penem do insuliny w szafce. :)

Wiem, że to wszystko tak okropnie brzmi, że się boicie, ale dobre nastawienie to podstawa, nie dajcie się temu diabelstwu. Gdybyście miały pytania to chętnie odpowiem na te, na które będę potrafiła. Oczywiście ekspert ze mnie żaden, ale postaram się pomóc.

Właściwie to moją przygodę z cukrzycą prawie kończę, bo jeszcze tylko miesiąc, ale zastanawiam się czy w związku z "większą ciąża" cukry mogą być coraz wyższe? Stosuje dietę, mam insulinę a cukry po obiedzie i śniadaniu mam ok 130-135. Denerwuje mnie to i nie wiem czy taki poziom cukru jest bardzo zły . I jeszcze zastanawiam się czy przed porodem monitorują wagę dziecka żeby ewentualnie ustalić cc i czy mama z cukrzycą jest położona na oddziale trochę wcześniej czy normalnie "chodzi do oporu", że tak się wyrażę.