Skocz do zawartości
Forum

Pogaduchy o wszystkim i o niczym

Kinqa

Rekomendowane odpowiedzi

A ja pomału pakuję torby. Jadę na "gotowe" :P
Dla mnie na stole mogłyby stać tylko pierogi (z kapustą oraz na słodko z serem). Moja córa pomagała przy ich tworzeniu, jak była ostatnio sama u babci.
Wobec tego zajmę się dziećmi, dekoracją...i może rybą po grecku.
Ciasteczka świąteczne już robiliśmy i wszystkie zjedliśmy. Uważam tę "potrawę" za zaliczoną, w Święta ich jeść już nie muszę. Liczę na mandarynki i pomarańcze. Celowo mało ich zjadam przed Świętami, żeby móc poczuć ich "czar", jak za dawnych czasów. Zapach pomarańczy kojarzy mi się z zapachem Świąt.
Na koniec czeka mnie zmywanie :D
adasaga, gratulacje dla tuptusia :)

u nas Wigilia pewnie u nas w domu, ale pod względem kulinarnym prym wiedzie teściowa, ja mam dla dzieci coś przygotować, ona dla dorosłych i mnie to odpowiada, bo najważniejszy jest barszcz z uszkami i takie wigilijne potrawy, jakie się je w rodzinie męża, jak pstrąg w migdałach i trochę inne niż u mnie w domu się robi na Wigilię, poza tym jak już nauczyłam się przez te kilka lat małżeństwa i tak takie rzeczy jest się tylko w Wigilię, a potem nie ma już komu tego ruszyć, każdy trochę zje, a potem siedzimy przy kutii, bakaliach i prezentach:)

Margeritko nie wiedziałam że w Lubelskim jada się kutię. Chyba że to tylko taka Wasza rodzinna tradycja. U nas na Śląsku tradycyjną potrawą/deserem wigilijno-świąteczną jest moczka. W tym roku ja się zobowiązałam ją przygotować, będę ją robić jutro. Pychotka. A o kutii od zawsze marzę by gdzieś ją spróbować, ale nie znam nikogo kto by ją przygotowywał. Wydaje mi się że taka kutia musi być bardzo smaczna.

Ostatnio nie wyrabiam z czasem, ale dziś nie mogło mnie zabraknąć. Przede wszystkim chciała bym Wam złożyć życzenia Zdrowia, pogody ducha, doby która może trwać więcej niż 24h i wytrwałości, cierpliwości do naszych pociech i drugich połówek :) WESOŁYCH ŚWIĄT!!!

Ja podobnie jak nikawa pojechałam na gotowe do mojej mamy. Zrobiliśmy z mężem tylko ryby, karpia, dorsza i morszczuk oraz pieczarki w panierce.
U nas tez kutii się nie jada , była kapusta z grzybami. U nas choinka sztuczna stoi już do 3 tygodni, Kacper już na początku grudnia chciał ubierać choinkę i chodził, nudził, więc rozłożyliśmy. Natalia kilka razy już ja rozebrała i ubrała, wygląda ta choinka jak po burzy :(

http://www.suwaczki.com/tickers/relgha00pg75am1j.png
http://www.suwaczki.com/tickers/relgx1hp8osklq3k.png
http://www.suwaczki.com/tickers/relghdge7w947kii.png

u nas też dziś zaczął padać śnieg ..tak ładnie teraz za oknem ..bo jeszcze nie porozjeżdżany i nie rozchodzony ten śnieżek ..tak wszędzie gładko i biało :D

ale za to wraz z żywą choinką przyszli niechciani lokatorowie - mrówki :/

a tak święta święta i po świętach .. dziewczynki pięknie kolędowały :) a starsza zadziwiała swoją pamięcią do tekstów.