Skocz do zawartości
Forum

Nie tylko o aborcji... dyskusje

agusia20112

Rekomendowane odpowiedzi

kaskasto
curry
IWA23

Wg prawa te małżeństwa są tak samo ważne,chociaż biorąc kościelny i tak musi być odnotowane w urzędzie bez tego ślub kościelny wg prawa jest nie ważny.
A wg kościoła ślub cywilny jest nie ważny i kościół traktuje jako związek partnerski a nawet gorzej bo npw związku partnerskim osoba może być chrzestna,świadkiem na ślubie ale po cywilnym już nie,w związku partnerskim osoba może się normalnie spowiadać z rozgrzeszeniem pokutą itp ale po cywilnym już nie tzn może iść do spowiedzi ale nie dostanie rozgrzeszenia.

Czyli w kościele ślub cywilny to większy grzech (nie wiem czy to dobrze nazywam, ale rozumiecie o co mi chodzi?) niż związek partnerski, tak? Dlaczego?

No właśnie też nie bardzo to,rozumiem ... Na jakiej podstawie tak piszesz?

Pytanie do mnie?
Bo byłam przez jakiś czas po ślubie cywilnym i widziałam jakie mam prawa w kościele a jakie ma moja siostra żyjąc w związku partnerskim.

kaskasto
curry
IWA23

Wg prawa te małżeństwa są tak samo ważne,chociaż biorąc kościelny i tak musi być odnotowane w urzędzie bez tego ślub kościelny wg prawa jest nie ważny.
A wg kościoła ślub cywilny jest nie ważny i kościół traktuje jako związek partnerski a nawet gorzej bo npw związku partnerskim osoba może być chrzestna,świadkiem na ślubie ale po cywilnym już nie,w związku partnerskim osoba może się normalnie spowiadać z rozgrzeszeniem pokutą itp ale po cywilnym już nie tzn może iść do spowiedzi ale nie dostanie rozgrzeszenia.

Czyli w kościele ślub cywilny to większy grzech (nie wiem czy to dobrze nazywam, ale rozumiecie o co mi chodzi?) niż związek partnerski, tak? Dlaczego?

No właśnie też nie bardzo to,rozumiem ... Na jakiej podstawie tak piszesz?

Ale ja nie piszę że tak jest. Ja pytam właśnie :D

curry

To trzeba by zadać ludziom pytanie - czemu nie chcą brać ślubu? Co daje im związek partnerski czego nie daje ślub i co zmieni prawne usankcjonowanie związków?

no właśnie myślałam, że ktoś orientuje się w temacie;)

jbio
Ale dlaczego ślub cywilny ma być grzechem?
Wg Biblii grzechem jest niemoralność- seks bez ślubu.
A skoro w państwie ważniejsze sa śluby cywilne to gdzie grzech?

tu chodzi o właśnie o czystość , czyli w konkubinacie, czy jak teraz jest modne w związkach partnerskich uprawiają seks. a dla kościoła to jest grzech. i tylko o to chodzi. dopiero seks w małżeństwie jako sakramencie nie ma grzechu.

curry
jbio

O właśnie. Dobre pytanie :D

Bo jeśli chodzisz do kościoła (chcesz kożystać z chrztu,komunii,spowiedzi itp) to jesteś wierząca,jeśli jesteś wierząca to bierzesz ślub kościelny.

Yvone
curry

To trzeba by zadać ludziom pytanie - czemu nie chcą brać ślubu? Co daje im związek partnerski czego nie daje ślub i co zmieni prawne usankcjonowanie związków?

jbio

tu chodzi o właśnie o czystość , czyli w konkubinacie, czy jak teraz jest modne w związkach partnerskich uprawiają seks. a dla kościoła to jest grzech. i tylko o to chodzi.
No dobra chodzi o czystośc,ale dla czego mamy dwa związki jeden bez ślubu drugi po cywilnym i jeden ten bez ślubu wg kościoła ma większe prawa,a ten po cywilnym nie a żyją tak samo?
Czy tylko w moim kościele tak wyróżniają,jeśli tak to dlaczego,i czy mają prawo?

Iszmaona

Ostatnio dużo w mediach mówi się o związkach partnerskich. Co myślicie o tych związkach, które celowo nie wiążą się przysięgą małżeńską, po to, żeby czerpać korzyści różnego typu z racji samotnego macierzyństwa, choć w rzeczywistości partnerzy żyją razem i dzielą obowiązki finansowo rodzicielskie?

w Polsce zwiazek partnerski nie jest prawnie rejestrowany- wiec w takim wypadku powinno mowic sie o konkubinacie:wink:

niby zwiazek partnerski brzmi ladniej niz konkubinat, no ale jest roznica:wink:

a i zwiazek partnerski moga "zawierac" osoby tej samej plci:wink:

jbio
Oj ja ciemna masa jestem, nie zakumam tych reguł kościelnych.

YVONE czyli grzechem są tylko związki partnerskie czy konkubinat czy jak je zwał, a nie ślub cywilny?
jedno i drugie tak samo.

IWA23
Yvone
curry

jbio

tu chodzi o właśnie o czystość , czyli w konkubinacie, czy jak teraz jest modne w związkach partnerskich uprawiają seks. a dla kościoła to jest grzech. i tylko o to chodzi.
No dobra chodzi o czystośc,ale dla czego mamy dwa związki jeden bez ślubu drugi po cywilnym i jeden ten bez ślubu wg kościoła ma większe prawa,a ten po cywilnym nie a żyją tak samo?
Czy tylko w moim kościele tak wyróżniają,jeśli tak to dlaczego,i czy mają prawo?

a to nie mam pojęcia , nigdy się z tym nie spotkałam.

Yvone
jbio

YVONE czyli grzechem są tylko związki partnerskie czy konkubinat czy jak je zwał, a nie ślub cywilny?
jedno i drugie tak samo.

IWA23
Yvone

no wlasnie?
bo cywilnym nie dostaje sie rozgrzeszenia
a jak sie zyje w konkubinacie to sie zazwyczaj dostaje, nawet jak jest narzeczensstwo, czy chlopak i dziewczyna.....nigdy sie nad tym nie zastanawialam- ciekawe na czym to polega???

A ja mam jeszcze inne pytanie, z innej beczki.
Ostatnio coś w sejmie było o finansowaniu czy dopłatach państwa do kościoła.
Czy to znaczy, że z naszych podatków finansowany jest kościół?
Jeśli tak to dlaczego tylko KK?
Dlaczego nie innych wyznań kościoły czy innych zarejestrowanych wyznań?

http://www.suwaczki.com/tickers/xrots65g3rdz5uhv.png

http://www.suwaczki.com/tickers/9jm9rjjgst2xc7oz.png

jbio

Ja bym zapytała - dlaczego w ogóle jakikolwiek kościół ma być finansowany? w państwie świeckim...

curry
Jakby były wszystkie dowolne kościoły w dowolnych religiach dofinansowane na pewno znajdą się tacy, którzy z przyjemnością założą jakiś kościół, wszystko jedno jaki, byle kasę dostać...

Ale to jest jak dla mnie niesprawiedliwe.
W taki razie żaden nie powinien dostawać kasy i utrzymywać się z dobrowolnych datków...

http://www.suwaczki.com/tickers/xrots65g3rdz5uhv.png

http://www.suwaczki.com/tickers/9jm9rjjgst2xc7oz.png

jbio
curry
Jakby były wszystkie dowolne kościoły w dowolnych religiach dofinansowane na pewno znajdą się tacy, którzy z przyjemnością założą jakiś kościół, wszystko jedno jaki, byle kasę dostać...

Ale to jest jak dla mnie niesprawiedliwe.
W taki razie żaden nie powinien dostawać kasy i utrzymywać się z dobrowolnych datków...

Masz rację. To jest niesprawiedliwe. I też uważam, że żaden lub wszystkie. Chociaż jestem zdecydowanie bliżej temu aby żaden.

Helena
Yvone
jbio

jedno i drugie tak samo.

IWA23

no wlasnie?
bo cywilnym nie dostaje sie rozgrzeszenia
a jak sie zyje w konkubinacie to sie zazwyczaj dostaje, nawet jak jest narzeczensstwo, czy chlopak i dziewczyna.....nigdy sie nad tym nie zastanawialam- ciekawe na czym to polega???
to zalezy od księdza. moja koleżanka mieszkała kiedyś ze swoim chłopakiem i nie uprawiała z nim seksu a ksiądz nie dał jej rozgrzeszenia, a ja która sypiałam ze swoim narzeczonym dostałam. ale w kościele także jest miejsce dla osób w związkach niesakramentalnych, Kościół ich ie wyklucza, są wspólnoty dla takich osób, rekolekcje, więc to nie jest tak,że są całkowicie przekreśleni,

jbio

chodzi o ten 1%, co ludzie mieli przekazywać z podatków, to na różne wyznania było, ale nie wiem w końcu na czym to stanęło. jeśli chodzi o finansowanie kościoła to i dla mnie to trochę dziwne, że się tylko krk dofinansowuje.. no chyba, że nie wiem i inni też dostają jakieś pieniądze od państwa.

ja wiem, ze krk dostałby po dupie jakby ludzie mieli tylko datki dawać. niestety. ludzie w krk często narzekają na to,że na kościół trzeba dawać. ale jakby tak tylko od wiernych byłoby zależne to może księża w końcu zaczęliby ( nie mówię, ze wszyscy są tacy, ze nie szanują) szanować wiernych, a wierni może poczuliby się odpowiedzialni za Kościół, a nie tylko bywali w kościele.

curry

Nie wypowiem się w imieniu wszystkich, przedstawię tylko moją sytuację.

Decyzję o wspólnym zamieszkaniu podjęliśmy, bo tego wymagała chwila. Po prostu to było najlepsze wyjście z zaistniałej losowo sytuacji i nie mogliśmy sobie pozwolić na to, żeby czekać urzędowy miesiąc+jeden dzień. A skoro już mieszkamy razem, M. ma wgląd do mojej dokumentacji medycznej, bo można upoważnić, ma wgląd do dokumentacji dziecka, mamy wspólne finanse. razem wychowujemy dziecko, więc potrzeba ślubu nie jest paląca. Chcemy wziąć ślub (piszę o cywilnym), ale to i tak niczego tak naprawdę nie zmieni, więc traktujemy to jak coś, co kiedyś trzeba załatwić, jak się trafi dogodny moment.

Upadł jej z kolan kłębek włóczki. Rozwijał się w pośpiechu i uciekał na oślep. Trzymała pocz

Gość ♥Perełka♥

curry

To taki sam grzech;
Kościół nie popiera życia na tzw. ''kocią łapę'';
Od mojej znajomej siostra nie mogła zostać chrzestną jej syna, bo żyli bez ślubu;