Skocz do zawartości
Forum

W czerwcu 2013 będzie dzidzia :)

Rekomendowane odpowiedzi

Anulka a Ty już widzę daleko za feralnym etapem,dzidzia rośnie w siłę, teraz to już na bank dobrze będzie :yuppi:

http://www.suwaczki.com/tickers/65vq786iklsvuww1.png
http://www.suwaczki.com/tickers/cb7w43r8253bs8l9.png
09.11.2012 :angel_star:Wiem, że jesteś tam
Nie widuję Cię, lecz wiem, że jesteś tam
Cały dzień i noc ktoś puka do Twych drzwi
Każdy chciałby wiedzieć jak ma dalej żyć.
Wiem, że jesteś tam
Dla każdego zawsze musisz znaleźć czas
I choć nigdy o nic nie prosiłam Cię
Dzisiaj proszę bez kolejki przyjmij mnie .

Cześć.

Ja kupiłam nianę z wizją i bardzo sobie chwalę. Na początku spoglądałam, czy klatka małej się podnosi (to oddychanie to chyba schiz każdej świeżo upieczonej matki), a teraz widzę kiedy się budzi, czy nie trzeba włączyć jej karuzelki, żeby jeszcze troszkę w łóżeczku pobyła, czy nóżka nie weszła między szczebelki, itp. Lilka przez pierwsze 4 miesiące spała z Nami w sypialni, ale wieczorkiem, gdy my oglądaliśmy film to mogłam spokojnie na nią zerkać. Gdy przeniosła się do siebie, do pokoju obok, to budzi Nas dobiegające przez nianię jej gaworzenie po przebudzeniu, a bez niani to pewnie usłyszałabym dopiero jej płacz. Też zastanawiałam się nad monitorem oddechu, ale nianie z kamerką i monitorem są strasznie drogie. Położna na SR zresztą nie polecała monitora oddechu.

Na Szkołę Rodzenia też chodziłam razem z mężem i jestem zadowolona. Z tym oddychaniem to prawda - przy porodzie się o tym nie pamięta. Ale nabywa się ważne informacje, umiejętności (choć z tym też tak nie do końca, jak pisała Frojdel), znajomości. Także polecam.

Gunia gratuluję pozytywnych wieści. Mam nadzieję, że następnym razem się uda podglądnąć płeć maleństwa.

Świeżynka gratuluję własnych 4 kątów:)

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

Amarosa
Ja to nawet nie wiem jak dziecko złapać bo nigdy sie do obcych wózków nie pchalam i specjalnie mnie maluchy nie interesowały poza tym w najbliższej rodzinie dzieci zero więc ja pionierka i ta szkoła to moje wybawienie ;))

Ale się rozpisałyście :)

Amarosa, to ja mam chyba podobnie bo mnie też szczególnie nigdy cudze dzieci nie interesowały jakoś strasznie i nic o nich nie wiem, a wrecz mi się wydaja trudne w obsłudze. Wiem, że ze swoim będzie inaczej, ale też mnie trochę martwi, że taka zawsze byłam odległa od tej tematyki i teraz nie wiem.

Co do ciuszków to mi się flaki przewracają na widok takich całych różowych dziewczynek, co wyglądają jak marshmallows. Po prostu takie pianki różowe od stóp do głów. Dla mnie to paskudne, ale każdy tam chce inaczej. W ogóle ograniczanie się: różowy dla dziewczynki a niebieski dla chłopca to troche dziwne. Ja tam będę kupowała w różnych kolorach, choć trochę też mam mieć po koleżance, ponoć bez sensu jest stroic dziecko takie małe w najnowsze ciuchy, jak ono i tak ciągle ulewa, siusia na te ciuchy czy takie tam. Ja pewne kupię kilka ciuszków nowych dla samej radości, ale raczej bez szaleństw, inne sprzęty jak się razem to wszystko zbierze to już i tak kosztują fortunę.

Od którego tygodnia szkoła rodzenia? Są jakieś reguły? Mnie trochę martwi to, że ja planuję conajmniej do kwietnia nadal pracować a pracę kończę koło 18.00, wtedy szkoły rodzenia to już raczej kończą zajęcia, a nie zaczynają. Nie wiem, jak to pogodzić. Też chciałąbym zabierać męża na te zajęcia, on jeszcze bardziej nie wie nic o pielęgnacji niż ja a też o podobnej porze może wyjść z pracy.

A co do Coca-Coli, to nie byłąm nigdy fanką, a teraz mam straszną ochotę na Colę. Nie piję jej oprócz może pół szklanki na tydzień, bo wiem, ile ma cukru i chemii, nie chcę szkodzic dziecku i się nabawic cukrzycy ciążowej, ale ochotę mam straszną. W ogóle na rzeczy z bąbelkami. Ja piję trochę wody niegazowanej, trochę herbaty earl grey słodzonej miodem, trochę soków, trochę zielonej herbaty. Kawę piję rzadko, 2-3 razy na tydzień.

A taką naprawdę straszną ochotę to mam na dobrze zmrożone białe wino lub różowe i rózne sery pleśniowe, już sobie obiecałam, że po porodzie i karmieniach i takich numerach zrobię sobie iście królewską ucztę:11_9_16:

http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqroeqddnm9ysl.png

Dziewczyny, to wyprawka na podstawie listy znalezionej w necie, troszkę ją uzupełniłam.. Bardzo Was proszę, żebyście napisały co jeszcze się Wam przypomniało czytając to.

Ubranka:

• ok 4 - 6 koszulek bawełnianych
  • ok. 4 - 6 bawełnianych kaftaników (lepiej bez kołnierzyka)
  • ok. 4 - 6 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski)
  • 2-3 pajacyki – (ubranka bawełniane lub z polaru podobne do kombinezonu z pełnymi rękawkami i nogaweczkami, rozpinane w kroku, co ułatwia zmianę pieluchy);
  • 2 - 3 skarpetki bawełniane lub buciki bawełniane
  • 2 sweterki + spodenki
  • 2 czapeczki lekkie
  • 1 - 2 czapeczki bawełniane + 2 do kąpieli
  • rękawiczki
  • 4-5 body
  • cienka czapka z daszkiem

Pościel i pieluchy:

• 2 lżejsze kocyki i 1 cieplejszy
  • kołderka
  • poszewki na kołderki
  • prześcieradło do łóżeczka,
  • 2 - 3 duże ceraty do łóżeczka i ceratki do wózka
  • ok. 10 pieluch z tetry
  • ok.3 pieluch z flaneli
  • pieluchy jednorazowe ( 1 paczka 1 i jedna paczka 2)
  • dziecięcy ręcznik frotte z kapturkiem
  • ceratki do podłożenia pod prześcieradło - 2 sztuki

Kosmetyki:

• mydło natłuszczające, delikatne, bezzapachowe
  • oliwka dla niemowląt
  • kremy na pupę
  • wata bawełniana
  • waciki bawełniane
  • sterylne gaziki
  • spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1)
  • sól fizjologiczna
  • proszek do prania bez fosforanów
  • puder
  • chusteczki jednorazowe do ciała (niemowlęce)
  • pałeczki do czyszczenia uszu oraz noska
  • krem na słoneczko

Akcesoria:

• myjka,
  • nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci ,
  • szczotka do włosów,
  • termometr do wody,
  • gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa
  • pojemnik na wodę (do przemywania pupy)
  • termometr do pomiaru temperatury ciała
  • butelka do karmienia
  • Smoczek uspokajający
  • wkładki laktacyjne (lepsze są przezroczyste)
  • wanienka do kąpieli
  • łóżeczko (+materacyk)
  • blat do przewijania
  • fotelik samochodowy
  • wózek

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bmg7ycikfl69g.png

http://www.suwaczki.com/tickers/6qw2xzdvnpt0jll4.png

Świeżynka81
Anulka a Ty już widzę daleko za feralnym etapem,dzidzia rośnie w siłę, teraz to już na bank dobrze będzie :yuppi:

Też na to szczęście czekałam... ponad 3 lata i mam nadzieję, że już teraz nie może nic złego się wydarzyć. Zaraz półmetek, synuś rośnie i daje już znać o sobie. Coś pięknego ... aż łezka kręci się w oku.

http://www.suwaczki.com/tickers/5b092n0a1812vgov.png

07.03.2010 - 14tc.

Ewa :angel_star:, 22.01.2012 - 11tc. [*] Adaś :angel_sar:

Gunia113
Dziewczyny, to wyprawka na podstawie listy znalezionej w necie, troszkę ją uzupełniłam.. Bardzo Was proszę, żebyście napisały co jeszcze się Wam przypomniało czytając to.

Ubranka:

• ok 4 - 6 koszulek bawełnianych
  • ok. 4 - 6 bawełnianych kaftaników (lepiej bez kołnierzyka)
  • ok. 4 - 6 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski)
  • 2-3 pajacyki – (ubranka bawełniane lub z polaru podobne do kombinezonu z pełnymi rękawkami i nogaweczkami, rozpinane w kroku, co ułatwia zmianę pieluchy);
  • 2 - 3 skarpetki bawełniane lub buciki bawełniane
  • 2 sweterki + spodenki
  • 2 czapeczki lekkie
  • 1 - 2 czapeczki bawełniane + 2 do kąpieli
  • rękawiczki
  • 4-5 body
  • cienka czapka z daszkiem

Pościel i pieluchy:

• 2 lżejsze kocyki i 1 cieplejszy
  • kołderka
  • poszewki na kołderki
  • prześcieradło do łóżeczka,
  • 2 - 3 duże ceraty do łóżeczka i ceratki do wózka
  • ok. 10 pieluch z tetry
  • ok.3 pieluch z flaneli
  • pieluchy jednorazowe ( 1 paczka 1 i jedna paczka 2)
  • dziecięcy ręcznik frotte z kapturkiem
  • ceratki do podłożenia pod prześcieradło - 2 sztuki

Kosmetyki:

• mydło natłuszczające, delikatne, bezzapachowe
  • oliwka dla niemowląt
  • kremy na pupę
  • wata bawełniana
  • waciki bawełniane
  • sterylne gaziki
  • spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1)
  • sól fizjologiczna
  • proszek do prania bez fosforanów
  • puder
  • chusteczki jednorazowe do ciała (niemowlęce)
  • pałeczki do czyszczenia uszu oraz noska
  • krem na słoneczko

Akcesoria:

• myjka,
  • nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci ,
  • szczotka do włosów,
  • termometr do wody,
  • gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa
  • pojemnik na wodę (do przemywania pupy)
  • termometr do pomiaru temperatury ciała
  • butelka do karmienia
  • Smoczek uspokajający
  • wkładki laktacyjne (lepsze są przezroczyste)
  • wanienka do kąpieli
  • łóżeczko (+materacyk)
  • blat do przewijania
  • fotelik samochodowy
  • wózek

hej ja bym jeszcze dopisała rożek,bardzo superowa jak dla mnie lista:)właśnie skączyłam przepisywanie...jest tego troche...:) i pewno jeszcze cos dojdzie wiadomo... ja kupiłam w grudniu m jak mama tak nie kupuje tej gazety ale byla w srodku ściągawka co zabrac do szpitala bardzo fajna zreszta zaraz tez ja tu umieszcze jak tylko przepisze:)mysle ze bardziej doswiadczone kobietki ktore juz sa mamusiami powinny ja przepatrzec moze jeszcze cos trzeba dopisac albo cis jest zbedne... ja w kazdym razie bede sie do tej listy stosować:)

Jasminaa
Gunia, a gdzie nie gdzie się spotkałam z tym, że ta wyprawka ciuszkowa dzieli sie tak, że kilka ciuszków jest w rozm. 56, a kilka w 62.. Ja tak chyba będę kupować, bo zawsze to bezpieczniej.. A wolałabym nie stawiać potem męża przed faktem natychmiastowego i samodzielnego kupna ciuszków w innym rozmiarze;P
myśle ze tez tak właśnie podzielę część w 56,część w 62:) nie wiadomo jaki bobasek się urodzi a szkoda zeby miał od razu ciasno...zwłaszcza ze pewno juz pod koniec i tak ma w brzuszku ciasno;)

dokumenty do szpitala:
karta przebiegu ciąży
dowód osobisty
pisemna inf.o grupie krwi
wyniki ostatnich badań-krew,mocz.antygen hbs,posiew z pochwy na paciorkowce.

ubrania dla mamy:
-2-3 koszule z bawełny w tym jedna krótka do porodu,powinny być głęboko rozpinane zeby łatwiej było karmic
-kilka par majtek(zwykłe bawełniane lub jednorazowe najlepiej nieco większe zeby nie uciskały)
-ciepłe skarpetki
-kapcie z antypoślizgową podeszwą
-2 butelki wody mineralnej jedna mała druga duża( mała z dziubkiem może się przydac do podlewania krocza po porodzie co przynosi ulgę podczas siusiania)

środki higieny i kosmetyki:
-duże chłonne podpaski
-wkładki laktacyjne
-płyn do higieny intymnej
-2ręczniki bawełniane kąpielowy i mniejszy
-żel pod prysznic
-szampon do włosów
-pasta i szczoteczka do zębów
-dezodorant
-kremy do twarzy, rąk i podrażnionych brodawek
-sztyft do warg
-przybory do włosów szczotka,grzebień

dla dziecka:
3-4 pajacyki 3-4 kaftaniki
3-4body
cienki kocyk lub rożek
kilka pieluch tetrowych do podłozenia podczas przewijania czy szczepienia
2 czapeczki bawełniane
rekawiczki niedrapki lub skarpetki
mala paczka pampersow dla noworodków
delikatne mydło
chusteczki nawilzające do przemywania pupy
krem lub oliwka

przepisane z grudniowej m jak mama:) może ktos ma jeszcze cos do dopisania, ktoras juz byla i wie co jezszce jest tam potrzebne..temat jeszcze dosc odlegly ale jak juz robimy liste wyprawkową to stwierdziłam ze ta tez jest bardzo przydatna i tez lepiej ją wczesniej miec:)

Gunia poniżej naniosłam zmiany wg. mnie i tego co sama kupiłam przy pierwszym synu:
Ubranka:

ok 4 - 6 koszulek bawełnianych - nie kupowałam
ok. 4 - 6 bawełnianych kaftaników (lepiej bez kołnierzyka) - nie kupowałam
ok. 4 - 6 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski) - nie kupowałam
2-3 pajacyki – (ubranka bawełniane lub z polaru podobne do kombinezonu z pełnymi rękawkami i nogaweczkami, rozpinane w kroku, co ułatwia zmianę pieluchy); - nie kupowałam
Zamiast powyższych pozycji miałam:
- 6 body z krótkim rękawkiem
- 6 body z długim rozmiarem
- spodenki takie dresowe z szerokim pasem ze stópkami i bez stópek

2 - 3 skarpetki bawełniane lub buciki bawełniane - skarpetki miałam 4 sztuki bawełniane bez ściągaczy
2 sweterki + spodenki - miałam takie cienkie dzianinowe sweterki i spodnie np jeansy w których syn był chrzczony :D
2 czapeczki lekkie - miałam taką jedną na spacerek cieniutką, ale w wakacje gdy byl upał i młody miał 2 tygodnie chodziliśmy na spacerki bez czapeczki, bo było gorąco i nie wiało
1 - 2 czapeczki bawełniane + 2 do kąpieli - miałam 3 czapeczki takie wiązane które używałam tylko po kąpieli
rękawiczki - zbędny wydatek, kupiłam i nigdy nie użyłam
4-5 body - pisałam wyżej
cienka czapka z daszkiem - nie potrzebna bo maluch będzie za mały na nią nie przyda sie daszek

Pościel i pieluchy:

2 lżejsze kocyki i 1 cieplejszy - miałam jeden rożek który służył jako kocyk
kołderka - 70-140cm
poszewki na kołderki - oczywiście
prześcieradło do łóżeczka, frotowe z gumką
2 - 3 duże ceraty do łóżeczka i ceratki do wózka - nie kupowałam przewijałam młodego na przewijaku który leżał na łóżeczku, a co do ceratki używałam podkładów jednorazowych które używałam w szpitalu dla siebie
ok. 10 pieluch z tetry - ja miałam 33 sztuki ale ja dziecko trzymałam w pieluszkach wielorazowych tylko w nocy używałam pampersów
ok.3 pieluch z flaneli - nie kupiłam
pieluchy jednorazowe ( 1 paczka 1 i jedna paczka 2) - do szpitala kupiłam pieluszki tesco essentiales new born (są od 2,5-5kg bardzo fajne polecam, a później w zależności od kg kupowałam na bieżąco także tesco
dziecięcy ręcznik frotte z kapturkiem - krótko używałam, przeszłam na nasze ręczniki bo wiesze i używałam dwóch żeby młody był bardziej owinięty
ceratki do podłożenia pod prześcieradło - 2 sztuki

Kosmetyki:

mydło natłuszczające, delikatne, bezzapachowe - mydełka Dzidziuś używam do dzisiaj, teraz też polecam Nivee szampon i płyn do kąpieli w jednym
oliwka dla niemowląt - nie używam, jak Tymek był mały kapałam go w wodzie z krochmalem idealnie zmiękcza wodę i robi taką warstwę ochroną na skórce nie trzeba jej nawilżać, do dzisiaj nie mamy problemów
kremy na pupę - nalepsze maści pieluszkowe na receptę od lekarza, albo ziajka - to już zależy od skóry na pupie dzidziusia, np u nas sudocream bardzo wysuszał skórę
wata bawełniana - wystarczą waciki kosmetyczne, ważne żeby sie nie mechaciły żeby włoski nie wchodziły do oczek
waciki bawełniane - jw.
sterylne gaziki - można kupić odrazu waciki nasączone spirytusem do pielęgnacji pępuszka
spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1) - jw.
sól fizjologiczna - bardzo przydatna w ampułkach do pielęgnacji oczek
proszek do prania bez fosforanów - używałam proszku Dzidziuś
puder - mąka ziemniaczana najlepsza jeżeli coś sie dzieje oraz wietrzenie pupy
chusteczki jednorazowe do ciała (niemowlęce) - polecam chusteczki cleanic kindii dzidziuś special care
pałeczki do czyszczenia uszu oraz noska - patyczki dla dzieci polecam
krem na słoneczko - krem z nivei polecam dla dzieci na słonko i drugi na mróz na każdą pogode

Akcesoria:

myjka, -wg mnie zbędne
nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci - potrzebne
szczotka do włosów, -potrzebna
termometr do wody, zbędne, łokieć wystarczy
gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa - u nas wystarczyła dopiero później kupiliśmy katarek
pojemnik na wodę (do przemywania pupy) - zbędne
termometr do pomiaru temperatury ciała - najlepiej na podczerwień polecam Geratherm nonContact termometr bezdotykowy 1szt - Apteka im. Modrzejewskiego
butelka do karmienia - miałam na początku tylko jedna z Aventu 125ml, dopiero jak wróciłam do pracy to dokupiłam
Smoczek uspokajający - musieliśmy mieć (w szpitalu go nauczyli ssać smoczek)ale dostaliśmy go w szpitalu w wyprawce z aventu
wkładki laktacyjne (lepsze są przezroczyste) - u mnie z racji odgryzionego sutka były nie wskazane lepsza była pieluszka tetrowa bo oddychała
wanienka do kąpieli - przydała sie tylko przez 4 misiace
łóżeczko (+materacyk)- tak!!!
blat do przewijania - przewijak nakładany na łóżeczko
fotelik samochodowy - potrzebny my mamy z maxi cosi cabrio fix, a teraz cybexa pallas 2fix
wózek - taki mamy Mutsy Urban Rider

Czas oczekiwania to najpiękniejszy czas :)
Mam dwóch cudownych synów - Tymusia i Tytuska :)

Jasminaa ja na bieżąco dokupowałam, na co dzień starczy Ci 6-10 bodziaków z krótkim rękawkiem, bo jeżeli będzie gorąco to będziesz maluszka trzymać w samej pieluszce, bo maluszek nie potrafi się schłodzić tak jak my. Dzieci mają wyższą temperaturę ciała i jest im strasznie gorąco co widać odrazu na ciałku bo pojawiają sie potówki. Dokup sobie ewentualnie 3 koszulki takie zwykłe bawełniane rozpinane z boku na ramionku przy szyjce, lub poszerzone przy szyjce. Tymuś często leżał w samej pieluszce bo był skwar 30stopni, albo w bodziakach w krótkim rękawkiem, lub koszulce (zapomniałam dopisać do listy),
Zapomniałam też dopisać, że na noc miałam piżamki, takie z długim rękawkiem i długimi nogawkami ze stópkami, całe rozpinane z przodu :) Zaraz wszystko na nowo napiszę, dokładnie co miałam i ile :)

Ubranka:

ok 4 - 6 koszulek bawełnianych - kupiłam, ale za bardzo nie korzystałam (wolałam body, bo się nie podwijają i nereczki są zasłonięte)
ok. 4 - 6 bawełnianych kaftaników (lepiej bez kołnierzyka) - kupiłam chyba dwa (jeden w rozm. 56 i jeden w rozm. 62), ale w zasadzie nie korzystaliśmy - jeśli trzeba mieć swoje ciuszki do szpitala to wtedy zazwyczaj wymagają kaftaników ze względu na pępuszek
ok. 4 - 6 bawełnianych śpioszków (najlepiej na zatrzaski) - miałam chyba 2, zostały sporadycznie założone, bo wolałam zdecydowanie pajace
2-3 pajacyki – (ubranka bawełniane lub z polaru podobne do kombinezonu z pełnymi rękawkami i nogaweczkami, rozpinane w kroku, co ułatwia zmianę pieluchy); - oj tak, miałam minimum 3 w rozm. 56 (dokupione po porodzie) i 3 w rozm. 62 (idealne jak dla Nas na noc) - bawełniane
2 - 3 skarpetki bawełniane lub buciki bawełniane - mieliśmy skarpetki nieuciskowe
2 sweterki - mieliśmy sweterki i w rozm. 56 (1 szt.) i 62 (2 szt.) na guziczki - raczej rzadko zakładaliśmy, więc ograniczyłabym ilość
+ spodenki - półśpiochy (ze stópkami) ze 2 szt. i legginsy - getry też x2 szt.
2 czapeczki lekkie - na letnie dni jak znalazł
1 - 2 czapeczki bawełniane + 2 do kąpieli - jakaś jedna bawełniana się napewno przyda, do kąpieli miałam 1 szt. i użyliśmy tylko kilka razy - główka od razu była zawijana w ręczniczek z kapturkiem, dobrze wysuszona i potem już z pokoju nie wychodziłyśmy, więc przeciągów nie było
rękawiczki - chodzi o niedrapki - to ze dwie sztuki mieliśmy
4-5 body - z krótkim i długim rękawkiem - najbardziej praktyczne jak dla Nas
cienka czapka z daszkiem - nie miałyśmy
z ciuszków dodałabym jeszcze jakieś 2 szt. rampersów
i dla dziewczynki opaski
miałam jeszcze taki komplecik - koszulka z długim rękawkiem, półśpiochy i taka niby kurteczka - założyliśmy kilka/kilkanaście razy, szczególnie, gdy było troszkę chłodniej
Co do rozmiarów to nie kupować za dużo w rozmiarze 56, więcej na 62 (jak coś to można dokupić, tak jak ja dokupiłam w przypadku Lilki)
Do reszty wyprawki odniosę się później - jak położę Lilkę.

EDIT: Aha dla dziewcyznki jeszcze miałam jakieś sukienesie i rajstopki.

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

Z rozmiaru 56
Ubranka:
• 5 body na ramiączkach
• ok. 10 body z krótkim rękawkiem dostałam po bratanku
• 3 body takie kaftanikowe, tzn zapinane przez całą długość i zapinane z boku klatki piersiowej i w kroku
• 2 kaftaniki
• 2 piżamki
• ok. 4 spodenek
Nigdy tego nie użyłam.

W rozmiarze 62
Ubranka:
• 4 koszulki bawełniane
• bawełnianych kaftaników – brak
• bawełnianych śpioszków – brak (Tymuś dostał później 2 szt na rozmiar 68)
• pajacyki/piżamki – ( bawełniane podobne do kombinezonu z długimi rękawkami i nogaweczkami oraz stópkami, rozpinane w kroku i na klatce piersiowej, co ułatwia zmianę pieluchy i włożenie);
• 4 skarpetki bawełniane
• 3 spodenki ze stópkami i 3 bez stópek
• 2 sweterki + 3 spodenki (jeansy, sztruksy, lniane)
• 3 czapeczki lekkie (wiązane na noc po kąpieli)
• 1 - 2 czapeczki bawełniane
• Rękawiczki niedrapki miałam ale się nie przydały
• 6 body z krótkim rękawkiem
• 6 body a długim rękawkiem
• cienka czapka z daszkiem –brak
Pościel i pieluchy:
• Rożek
• kołderka - 70-140cm
• poszewki na kołderki
• prześcieradło do łóżeczka, frotowe z gumką
• mam jeszcze osłonkę na szczebelki
• Przewijak, podkłady jednorazowe taki jak do szpitala - w zupełności wystarczyły, nigdy Tymuś mi nie przesikał pieluszki
• ja miałam 33 sztuki ale ja dziecko trzymałam w pieluszkach wielorazowych tylko w nocy używałam pampersów
• ok.3 pieluch z flaneli – brak
• pieluchy jednorazowe ( 1 paczka 1 i jedna paczka 2) - do szpitala kupiłam pieluszki tesco essentiales new born (są od 2,5-5kg) bardzo fajne polecam, a później w zależności od kg kupowałam na bieżąco także tesco
• dziecięcy ręcznik frotte z kapturkiem - krótko używałam, przeszłam na nasze ręczniki bo wieksze i używałam dwóch żeby młody był bardziej owinięty
• ceratki do podłożenia pod prześcieradło – brak
Kosmetyki:
• mydło natłuszczające, delikatne, bezzapachowe - mydełka Dzidziuś używam do dzisiaj, teraz też polecam Nivee szampon i płyn do kąpieli w jednym
• oliwka dla niemowląt - nie używam, jak Tymek był mały kapałam go w wodzie z krochmalem idealnie zmiękcza wodę i robi taką warstwę ochroną na skórce nie trzeba jej nawilżać, do dzisiaj nie mamy problemów
• kremy na pupę - nalepsze maści pieluszkowe na receptę od lekarza, albo ziajka - to już zależy od skóry na pupie dzidziusia, np u nas sudocream bardzo wysuszał skórę
• wata bawełniana - wystarczą waciki kosmetyczne, ważne żeby sie nie mechaciły żeby włoski nie wchodziły do oczek
• waciki bawełniane - jw.
• sterylne gaziki - można kupić odrazu waciki nasączone spirytusem do pielęgnacji pępuszka
• spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1) - jw.
• sól fizjologiczna - bardzo przydatna w ampułkach do pielęgnacji oczek
• proszek do prania bez fosforanów - używałam proszku Dzidziuś
• puder - mąka ziemniaczana najlepsza jeżeli coś sie dzieje oraz wietrzenie pupy
• chusteczki jednorazowe do ciała (niemowlęce) - polecam chusteczki cleanic kindii dzidziuś special care
• pałeczki do czyszczenia uszu oraz noska - patyczki dla dzieci polecam
• krem na słoneczko - krem z nivei polecam dla dzieci na słonko i drugi na mróz na każdą pogode

Akcesoria:
• myjka, -wg mnie zbędne
• nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci – potrzebne
• szczotka do włosów, -potrzebna
• termometr do wody, zbędne, łokieć wystarczy
• gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa - u nas wystarczyła dopiero później kupiliśmy Katarek
• pojemnik na wodę (do przemywania pupy) – zbędne
• termometr do pomiaru temperatury ciała - najlepiej na podczerwień polecam Geratherm nonContact termometr bezdotykowy 1szt - Apteka im. Modrzejewskiego
• butelka do karmienia - miałam na początku tylko jedna z Aventu 125ml, dopiero jak wróciłam do pracy to dokupiłam
• Smoczek uspokajający - musieliśmy mieć (w szpitalu go nauczyli ssać smoczek)ale dostaliśmy go w szpitalu w wyprawce z aventu
• wkładki laktacyjne (lepsze są przezroczyste) - u mnie z racji odgryzionego sutka były nie wskazane lepsza była pieluszka tetrowa bo oddychała
• wanienka do kąpieli - przydała sie tylko przez 4 misiace
• łóżeczko (+materacyk)- tak!!!
• blat do przewijania - przewijak nakładany na łóżeczko
• fotelik samochodowy - potrzebny my mamy z maxi cosi cabrio fix, a teraz cybexa pallas 2fix
• wózek - taki mamy Mutsy Urban Rider

Zaraz ciąg dalszy nt. wyprawki do szpitala u mnie :)

Tak było u mnie:
dokumenty do szpitala:
• karta przebiegu ciąży – od razu ją zabiorą na wywiadzie i pierwszych badaniach
• dowód osobisty
• pisemna inf.o grupie krwi – oryginał wyniku badań
• wyniki ostatnich badań-krew, mocz.antygen hbs,posiew z pochwy na paciorkowce i HIV – potrzebne do wglądu

ubrania dla mamy:
• 2-3 koszule z bawełny w tym jedna krótka do porodu, powinny być głęboko rozpinane żeby łatwiej było karmić
• kilka par majtek ( w opakowaniu są dwa niskie majtki i wysokie) specjalne z siateczki wielorazowe (możne je prać) do kupienia w aptece, bardzo fajne
• ciepłe skarpetki do porodu naturalnego jak znalazł
• kapcie z antypoślizgową podeszwą i klapki pod prysznic
• 2 butelki wody mineralnej jedna mała druga duża – u nas po porodzie można wziąć prysznic położne lub mąż może pomóc

środki higieny i kosmetyki:
• duże chłonne podpaski ( z belli, poporodowe specjalne)
• wkładki laktacyjne (przydadzą się gdy pokarm sam będzie leciał, u mnie to była masakra)
• płyn do higieny intymnej (taki jak używacie na co dzień żeby się nie uczulić)
• 2ręczniki bawełniane kąpielowy i mniejszy (ja miałam dwa duże i jeden mały)
• żel pod prysznic
• szampon do włosów
• pasta i szczoteczka do zębów
• dezodorant
• kremy do twarzy, rąk i podrażnionych brodawek (co do brodawek polecam Purelan (100% lanoliny) z Medeli drogi ale świetny, moją odgryzioną brodawkę wyleczyła jedna tubka, nic nie dawało rady Krem łagodzący podraĹźnione brodawki PureLan (37g) | Dla mamy \ Pielęgnacja piersi i ciała Dla mamy \ Medela Medela \ Pielęgnacja piersi | MamaBebe.pl
• sztyft do warg (przyda się bo się wysuszają)
• przybory do włosów szczotka, grzebień
• dodałabym do tego jeszcze laktator

dla dziecka: (sprawdzicie u siebie w szpitalu czy tego oddział noworodkowy nie zapewnia, u mnie ubranka, koczyk, pieluszki tetrowe dawał oddział)
• 3-4 pajacyki
• 3-4 kaftaniki – szpital zapewnił
• 3-4body – szpital zapewnił
• cienki kocyk lub rożek – szpital zapewnił
• kilka pieluch tetrowych do podłożenia podczas przewijania czy szczepienia
• 2 czapeczki bawełniane – były nie potrzebne bo dzidzia była szczelnie owinięta
• rekawiczki niedrapki lub skarpetki – nie potrzebne
• mala paczka pampersow dla noworodków – bardzo potrzebna co wieczór 5 pieluszek oddawało się na oddział noworodkowy gdy oddawało się dzidzie, u mnie dwie noce bo byłam na operacyjnej dwie doby po krwotoku, później gdzy dzidzia idzie na kąpiel co rano to trzeba dać pieluszkę
• delikatne mydło – dawał szpital
• chusteczki nawilzające do przemywania pupy – potrzebne przy zmianie pieluszek gdy dzidzia już była ze mną
• krem lub oliwka – nie potrzebne u nas w szpitalu strasznie maluszki nawilżali i to sami 

Witam Mamuśki:)
Co taka cisza nastała? Ja przygotowana na wieczorną lekturę a tu pustki! Ja nadal się kuruje, tuż przed Świętami choróbsko mnie dorwało tak dopiero w Sylwestra odpuściło i to nie na długo od wczoraj ból gardła i suchy kaszel, myślałam, że dam radę to przetrwać, ale dzisiejsza noc nie przespana. Ile można pić syrop z cebuli, jeść kanapki z czosnkiem popijać herbatą z sokiem czy mlekiem z miodem:/ Dziś z rana pobiegłam do przychodni... a tam tłumy o 7.00 rano było z 50 osób do zapisu, na szczęście do różnych lekarzy. Udało się zdobyć numerek i na 19.00 wizyta :36_6_9:

07.03.2010 - 14tc.

Frojdel
Anula przepis na bombę witaminową:
- sok z połowy cytryny,
- sok z połowy pomarańczy,
- sok z połowy grapefruita,
- miód
Lepsze niż mleko z czochem i syrop z cebuli :)

POPIERAM!!!! Naprawdę dziala, coś mnie bralo i takie cudo piłam z gorącą wodą i wygnało przeziebienie. W ogóle (odpukać) będąc w ciaży jeszcze w ogóle poważniej się nie przeziębiłam, co się zaczynało to udawało mi się przegnać taką podobną miksturą. Cud natury!

http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqroeqddnm9ysl.png

Frojdel
Anula przepis na bombę witaminową:
- sok z połowy cytryny,
- sok z połowy pomarańczy,
- sok z połowy grapefruita,
- miód
Lepsze niż mleko z czochem i syrop z cebuli :)

Dzięki Frojdel za przepis, na pewno skorzystam :Kiss of love:
Właśnie jestem po wizycie ... infekcja bakteryjna :uff2:
Krótki wywiad ... no i co się okazuje, że czosnku ani cebuli nie wolno stosować bo wyniszcza śluzówkę, podobnie jest z płukaniem gardła wody z solą - nie wskazane.
Lekarz przepisała mi Laryng up - tabletki do ssania (bez recepty), oczywiście kilka razy wspomniałam, że jestem w ciąży ... pognałam po wizycie do apteki. Dobrze, że dopytałam farmaceutki o przeciwwskazania do stosowania. Ach ... ręce opadają ... na ulotce Laryng up jest napisane, że ze względu na zawartość mentolu i olejku miętowego nie zaleca się stosować w czasie ciąży.

Udało mi się znaleźć coś na złagodzenie kaszlu i chrypki Isla cassis - wyciąg z porostu islandzkiego z naturalnym ekstraktem z czarnej porzeczki i to tyle :/

07.03.2010 - 14tc.

Dziewczynki ja też jestem przeziębiona i stosuje syrop PRENALEN ( specjalnie dla kobiet w ciąży w aptece ok 17 zł), który zawiera koncentrat soku z malin i porzeczek oraz wyciąg z czosnku. a na drapanie w gardle farmaceutka dała mi tabletki Propolki, ale nie takie zwykłe, które mają białe opakowanie, ale też specjalne dla kobiet w ciąży, które na opakowaniu mają taki duży słoik:) w brązowym kolorze. Ja miałam z maliną i dziką różą, więc były brązowo-różowe, ale są też z cytryną i chyba z eukaliptusem.

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2bmg7ycikfl69g.png

http://www.suwaczki.com/tickers/6qw2xzdvnpt0jll4.png

Frojdel na pewno zapamiętam ten przepis i na bank wypróbuję:) mnie jak brało przeziębienie to leczyłam się standardowo: gorące mleko, masło i czosnek i do spania.. A jak mnie gardło bolało to miałam coś homeopatycznego.. Homeogene 9 - bez recepty. Jakoś sceptycznie się nastawiłam do tego ale faktycznie pomogło:)

A jakie dziś plany na sobotę? Bo ja się z mężem do kina wybieram :D:D a narazie sprzątanie :/

http://www.suwaczki.com/tickers/xnw49n73bkmmdftr.png

Amarosa a jakiego Ty masz kota? Ja kiedyś u siebie w Szczecinie byłam na takiej wystawie, ale nie ze swoim (dachowca mam) tylko oglądać i takie okazy piękne były :11_9_16: Mnie się tylko te bez sierści nie podobają.

http://www.suwaczki.com/tickers/65vq786iklsvuww1.png
http://www.suwaczki.com/tickers/cb7w43r8253bs8l9.png
09.11.2012 :angel_star:Wiem, że jesteś tam
Nie widuję Cię, lecz wiem, że jesteś tam
Cały dzień i noc ktoś puka do Twych drzwi
Każdy chciałby wiedzieć jak ma dalej żyć.
Wiem, że jesteś tam
Dla każdego zawsze musisz znaleźć czas
I choć nigdy o nic nie prosiłam Cię
Dzisiaj proszę bez kolejki przyjmij mnie .