Skocz do zawartości
Forum

W czerwcu 2013 będzie dzidzia :)

Rekomendowane odpowiedzi

Amarosa u mnie tak było, tzn na początku w wigilię 37,4 - 37,7 w pierwszy i drugie dzień świąt nie było gorączki i w piątek wieczorem już 38,5, w sobotę 39,2, w niedziele byliśmy u lekarz i nic nie znalazł oprócz tego że lada chwila zęby wyjdą - powiedziała mi lekarka, że podawać na zmianę ibum i paracetamol, przeciwbólowo na dziąsła używać żeli. Temperatura przy ząbkach nie powinna trwać dłużnej niż 3 dni (przy trzydniówce również, ale po 3 dniach występuje wysypka) i teoretycznie nie powinna być wyższa niż 38,5 ale u Tytusa była wyższa i wczoraj wyszła nam lewa dolna jedynka - wszystkie kolejne jedynki już sie cisną więc teraz pewnie będą wychodzić jedna za drugą oprócz tego (dziwnie) ale bardzo wypukłe, twarde są trójki, natomiast w miejscu dwójek dziąsełka miękkie. U nas wysoka temperatura trwała od wieczoru w piątek do niedzieli), lekarka mówiła nam żeby ewentualnie zrobić badanie moczu i przyjść z niedziele na dyżur. Przykleiłam woreczek Tytuskowi, ale tak sie rano ruszał ze całe siku znikło w pieluszce :(, nie oddałam próbki do badania, a w niedziele temperatura była tylko rano

Czas oczekiwania to najpiękniejszy czas :)
Mam dwóch cudownych synów - Tymusia i Tytuska :)

Dziewczyny trzymam kciuki za gorączkujące maluszki, może już lepiej?

Ja dzisiaj znalazłam kolejną jedynkę dolną u Zosi, są już zatem dwie. Ale wiecie co, jak pierwsza miała wyjść to kilka dni przed ona też miała gorączkę. 2 dni trwała. Cały pierwszy dzień była lekko podwyższona (37.8), w nocy zrobiło się 38.5 i po 2h płaczu mąż poleciał do apteki po Paracetamol w czopkach, on pomógł i Mała zasnęła, ale taka była biedna, że spała ze mną tej nocy. Następnego dnia znów gorączkowała i wieczorem wybierałam się już do pediatry na dyżur a wtedy gorączka spadła. Kilka (marudnych) dni później wyszedł pierwszy ząbek.

Mam też do doświadczonych mam pytanie, kiedy i w jakich ilościach mozna kurze żółtko podawać? A może lepiej przepiórcze? Ja teraz załatwiam Zosi różne fajne mięsa ze wsi, bez antybiotyków, królika i kurczaka zamówiłam ale myślę, żeby też jajka wziąć. Tylko nie wiem, można żółtko już teraz, w wieku 6.5 miesięcy?

http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqroeqddnm9ysl.png

Wydra 1/2 żółtka raz w tygodniu zamiast mięska możesz zacząć podawać jak mała skończy 7 miesięcy (bezpiecznie, jeżeli nie miała uczulenia). W 8 miesiącu miesiącu żółtko zamiennie z daniem z mięskiem, lub daniem z oliwką - np.: w poniedziałek danie z mięskiem, wtorek danie z 1/2 żółtka, środa danie z oliwą, w czwartek znów danie z mięskiem i w piątek danie z 1/2 żółtka itd. Jednym słowem 1/2 żółtka 2-3 razy w tygodniu :)
W 9 miesiącu możesz podawać już żółtko codziennie.
P.S. 1/2 żółtka kurzego lub 1 żółtko przepiórczego, żółtko przepiórcze jest zdrowsze :)

Wydra ja juz Mateuszowi podaje pol zoltka 3 razy w tygodniu, poza tym do zupek dodaje lyzeczke oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i 2 razy w tygodniu kurczaczek albo indyk. Niestety krolika nie mam z kad za bardzo wziasc. Polecam bardzo ksiazke " U malucha na talerzu" Zdrowa dieta dla niemowlat, fajne przepisy miesiac po miesiacu plus rozpiska jakie pokarmy mozna dodawac do diety maluszka w poszczegolnych miesiacach zycia.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb7315nml35oibgv.png

Wydra dziękuję :), ja nie jestem kopalnią wiedzy, ja po prostu pisze to co robiłam przy pierwszym dziecku (tzn wykorzystuje wiedzę wtedy nabytą i nadal stosuje) Robię tak bo widzę, że przy pierwszym synku wszystko poszło sprawnie i nie mamy żadnych uczuleń, oprócz tego mój syn je wszystko - fakt nie przepada za pomidorem, ale z jogurtem zje :D

Cranberry ja 3 misiace temu przechodzlam z piersi na mleko modyfikowane i robilam to stopniowo zaczynajac od 1 butelki a reszta karmien to byla piers. Nie do konca wiem jak to jest w pozniejszym etapie, a podajesz juz maluszkowi inne pokarmy niz mleko? Mateusz zjada mleko teraz tylko wieczorem raz w nocy i rano a reszta jego posilkow to kaszki, zupki i deserki owocowe i wydaje mi sie ze sie najada bo przybiera dobrze na wadze.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb7315nml35oibgv.png

To i ja sie przylacze. Marcel co prawda niedlugo skonczy 8 miesiecy bo sie urodzil 24.0. Jest na mleku modyfikowanym hipp, ktoee pije w poludnie i wieczorem, do tego je na sniadanie kaszke (przeszlam na holle), a drugie sniadanie owoce a po poludniu zupke. Ma wprowadzonego juz indyka, kurczaka, jagniecine, krolika je dosc czesto mozna kupic spokojnie w lidlu cala tuszke, dodaje 1/2 zoltka, oliwe z oliwek lub maslo no i duzo warzyw. Moj syn je w zasadzie wszystko oprocz gotowanego jablka to tez wazy 11 kg;)
Nie dawalam mu jeszcze pic z kubka niekapka ale widze ze wy juz tak? Zatem jutro zrobie pierwsza probe choc z butelki jest mu samemu ciezko bo nie moze jej tak przechylic wiec nie wiem czy lepiej nie sprawdzi sie slomka.
Ma 3 zeby na dole i jak mu wychodza to przez takie najg8rsze 3 dni budzi sie nawet po 5-6 razy w nocy po smoczka, postekuje, poplakuje, czasem budzi sie i bawi w lozeczku ale sam staram sie nie wciagac w zabawe i jak na razie skutek jest taki ze po paru minutach zasypia.
Troszke sie rozpisalam;) a wprowadzacie stopniowo gluten?

zniewolona - mój dzień wygląda teraz tak ale nieco modyfikacja nastapi pewnie bo widzę że mało się najada
6-7 mleko 220ml
9-10 kaszka 150ml
12-13 obiadek - około 200ml
15-16 deserek owocowy/sok owocowy 3 chrupki
18-19 mleko 220ml
22 mleko 220ml
w nocy się budzi od 4 i dostaje od dzisiaj wodę wcześniej herbatę
oczywiście to wszystko umowne, ale od dzisiaj zagęszczam mleko nocne kleikiem kukurydzianym bo w dzień markotny i większy apetyt ma, więc może mu nie starcza, dodatkowo dostaje w ciągu dnia do picia herbatę i tak zostanę przy jednej w dzień

http://www.suwaczki.com/tickers/w5wq3e5en5kuzrs6.png

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5eqgubclqa.png

U nas wygląda to tak
8.00 -210 ml mleka
10.00 soczek
11.00 -obiadek ze słoiczka (60 ml)
13.00 - 210 ml mleka plus 3 miarki kleiku kukurydzianego
14.30 soczek
15.00 - deserek ze słoiczka ( 60 ml)
17.00 - 180 ml mleka
19.00 - herbatka
21.00 - 210 ml mleka plus 3 miarki kleiku kukurydzianego

podaję kleik bo kaszki Emilka nie może jeść miała po nich straszliwe zaparcia

http://fajnamama.pl/suwaczki/vvqqm8n.png]Tekst linka[/url]
https://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5ekw2sfwcl.png

Pegi ja nie pomogę bo u nas BLW i zadnych zupek jej nie daje, teraz je śniadanie, drugie śniadanie, objad i kolacje a pomiędzy cyca jak chce.

Dziewczyny ta wysoka gorączka nie była spowodowana zabkowaniem a mala złapała wirusa tzw trzydniowke na koniec dostała wysypki. Teraz owszem zeby idą dalej budzi mi sie w nocy co 2 h na cyca ale gorączki nie ma i lada chwila ząb u gory bedzie bo go wyraźnie widac.

http://www.suwaczki.com/tickers/gg64zbmhny2jvje1.png
Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia.
Poznaj swoją wartość i zacznij się doceniać!
http://www.suwaczki.com/tickers/relgio4ponynmp2l.png

U nas co do posiłków to dzień wygląda tak:
- ok 7:00 jest cycek
- 9:00 kaszka (niestety nie całe 150ml tylko 100ml bo więcej nie zje - to i tak już jest lepiej bo na początku zjadał tylko 50ml)
- o 10:00 idzie spać popijając cycka
- jak wstanie dzisiaj o 11:25 zjada owoc
- o 13:00 jest obiadek - dzisiaj 120ml zupy z mięskiem i popija soczkiem :)
- ok 14:00 idzie spać przed zaśnięciem popija cycka
- jak wstanie bo jeszcze śpi ( jest 15:10) to dostanie troszkę bułeczki białej - wprowadzamy drugi dzień
- na kolację po kąpieli ok 19:00 dostaje kaszkę 100ml ze startym owocem np jabłuszkiem i jak kładziemy sie spać to popija jeszcze cyckiem :)

Niestety nasz maluch budzi się w nocy i lubi się przytulić do cycka, więc w nocy cyckuje jeszcze :) - ale tak samo miałam przy starszym synu, zrezygnował z cycka jak skończył rok :)

Co do ząbków to mamy dwie dolne jedynki i czekamy na górne teraz :), codziennie myjemy nasze dwie perełki szczoteczka nakładaną na palec i na razie wodą przegotowaną, ale mamy pastę Elmex dla dzieci na której pisze że jak sie ząbek pojawi to mamy myć nią jeden raz na dzień :)

Frojdel - zainteresowało mnie zdanie, które napisałaś, że Twój synek "zrezygnował z cycka jak skończył rok". Mój synek budzi się na cyca nawet 4 razy w nocy. Próbowałam tylko go ukołysać ale w większości bez karmienia się nie obejdzie. Teraz nie ząbkuje a mimo to chce się do mamy przytulać. Martwi mnie to trochę bo pomijając moje zmęczenie, to wydaje mi się, że on już jest tak do mnie przyzwyczajony, że nigdy z tego nie zrezygnuje. Ale mówisz, że z czasem sam to "porzuci"?
Co do pielęgnacji ząbka to pisałam tu na starym wątku o ząbkach ale się coś nie odświeżył. Ja zdecydowałam się na pastę bez fluoru. Opinie w Internecie są różne czy z fluorem czy bez ale w związku z tym, że na moim terenie kiedyś panowała fluoroza to ja się fluoru boję.
Kiedy będziecie stosować szczoteczkę z włosiem? Ja kupiłam z NUKa ale jest od 12 miesięcy, można do tego czasu stosować silikonową?

Mamusia: czerwiec 2013, lipiec 2015

Kasia ja przy starszym synku zaczęłam stosować szczoteczkę z włosiem dla dzieci gdy miał więcej ząbków i miał już skończony rok. Teraz przy maluchu na razie jest silikonowa, bo oprócz mycia ząbków masuje mu również dziąsełka :) Co do pasty to te dla dzieci mają połowę fluoru co w tych dla dorosłych, dzieci mogę je łykać i nic się im nie stanie :)

Co do odejścia od cycka to dzieci, które cyckują są strasznie związane z mamą, mój starszy sam odszedł od cycka jak skończył rok i 7 dni (dokładnie), ale to dzięki temu, że po macierzyńskim wróciłam do pracy i był zmuszony żyć ok 10 godzin bez cycka, gdy wchodziłam do domu to siedział na cycku do kąpieli, jak szedł spać to tez cyckował i w nocy co 2 godziny, aż nagle stopniowo przyzwyczajał się że nie ma mamy i cycka i po 6 miesiącach od mojego powrotu do pracy zrezygnował z cycka. Tytus także już mniej cyckuje w dzień natomiast nadrabia w nocy jak starszy, więc przypuszczam ze będzie podobnie z resztą ja miałam plan (tak jak przy starszym synu) karmić minimum rok :)

Co do Twojego pytania czy porzuci cycka, cóż różnie bywa, mój akurat porzucił, co zrobi drugie nie wiem, ale znam przypadki we własnej rodzinie że dzieci do 3 roku życia cyckowały :) Taka ciekawostka podobno naukowo udowodniona, ja mogę powiedzieć, że w mojej rodzinie to sie sprawdziło - dzieci karmione dłużej piersią są inteligentniejsze od tych które krócej cyckują :D Mam bratanka i kuzynkę którzy wcinali cycka 3 lata oboje są prymusami, on na studiach inżynierskich najlepszy na roku, ona ma stypendium wojewódzkie i w liceum średnią 6,0 - dla mnie kosmos!!! A mam także siostrzenice która była karmiona prawie rok i również jest inteligenta ale musi już posiedzieć nad książkami, średnia 4,8 świadectwo maturalne, a jej siostra karmiona ledwo ok pół roku i już jest przepaść :( Nie wiem czy to przypadek czy faktycznie coś w tym jest, ale ja gdy jeszcze o tym nie wiedziałam założyłam sobie że minimum rok cyckujemy chyba że maluch będzie chciał dłużnej to proszę bardzo, z resztą WHO zaleca minimum rok karmić :)

jak widać każdy ma swój rytm - ja do obiadu wprowadziłam herbatę a tak w ciągu dnia tylko woda i w nocy też - co do ciekawej teorii że dzieci karmione piersią są bardziej inteligentne od tych na mm to jednak bym polemizowała bo oceny w szkole proszę mi wybaczyć nie są w większości przypadków sprawdzalnością wiedzy młodych ludzi a studia - tam człowiek sam sprawdza swoją wytrwałość więc jak dla mnie nie jest to żadnym wyjaśnieniem ale każdy może zaobserwować swoje rzeczy

http://www.suwaczki.com/tickers/w5wq3e5en5kuzrs6.png

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvz3e5eqgubclqa.png