Skocz do zawartości
Forum

Nasze wypieki


ezelka

Rekomendowane odpowiedzi

Helena
a ja cierpie katusze teraz:wink:
nic nie pieklam na weekend-tylko jakies sklepowe podjadacze,bleee

a Wasze ciacha takie apetyczne,wszystkie:wink:

olgapietrzak
A ja mam super przepis na sernik chałwowy... z tej strony :Sernik chałwowy

robila,pycha:usmiech:
z sernikow z "moich wypiekow" moge polecic ten:
Mini - serniczki z Oreo

robilam i w wersji mini,i na duza forme-jednakowo smaczne:wink:

ten tez pycha
Sernik jagodowy

zreszta kazdy sernik jest bardzo dobry:usmiech:

PS
po ilu postach mozna wklejac zdjecia w posta?bo ja nie moge:(

Chyba już po 50:Zakręcony:

Odnośnik do komentarza

Puszek wułala

SNICKERS

CIASTO:
60 dkg mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka=2 żółtka
20 dkg Kasi
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1 cukier waniliowy

Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 3 części i wykładamy na równych blaszkach (najlepiej wyłożonych wcześniej pergaminem)

2 blaszki z ciastem pieczemy w ok. 180 st. jakieś 20 minut

Rozpuszczamy 1/2 kostki Kasi z 4 łyżkami cukru i 2 łyżkami miodu, gotową masą smarujemy trzecią część ciasta i posypujemy pokrojonymi drobno orzechami(ok. 20 dkg), pieczemy również ok. 20 minut.

Pierwszą część przekładamy 1 budyniem śmietankowym, który przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, zużywając o 1/3 mleka mniej.
Nakłądamy drugie ciasto, smarujemy ugotowanym mlekiem skondensowanym i na góre ciasto z orzechami!!!

Odnośnik do komentarza

olgapietrzak
Macie może jakiś fajny przepis na pizze ?

ja robie tak-wg mojej ksiazki,jest to podstawowy przepis:wink:
7g drozdzy suchych(15 g swiezych)
150ml cieplej wody
300g maki
1 lyzeczka soli

drozdze wymieszac z polowa wody,odstawic na 10 min
wymieszac make z sola,dodac drozdze,reszte wody
zrobic ciasto,i zostawic do wyrosniecia-powinno podwoic objetnosc

ja wyrabiam w maszynie do chleba:D

Odnośnik do komentarza

A mi znajomy sprzedał włoski przepis, mniej więcej taki:

0,5 kg mąki
drożdże 10 dkg
pół szkl wody
łyzeczka soli
oleju ile zabierze

Fajnie sie wyrabia, jest cieńsze i taki bardziej chrupiące. Wczesniej robiłam podobnie jak Helena, ale teraz to mi bardziej smakuje.

A jako sos fajnie jest zrobić z pomidorów z puszki/kartonika. Doprawic solą, oregano i czym tam kto lubi. Takie pomidiry gotujemy, az zgęstnieją. Sto razy lepszy sos wychodzi niż z przecieru ::):

Odnośnik do komentarza

A wafle to zwykle robię z lenistwa z karmelem z mleka skondensowanego ::):

I jeszcze mam przepis na nugat:

2 kostki masła lub margaryny
1 szkl mleka
1,5 szkl cukru
3 łyzki kakao
2 szkl mleka w proszku
z tych składników robimy masę kakaową, do niej dodajemy
4 paczki pokruszonych herbatników
bakalie (jakie kto lubi)
mieszamy
mase wkładamy miedzy dwa wafle

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...