Skocz do zawartości
Forum

Pomóżcie dziewczyny


Rekomendowane odpowiedzi

ZAWSZE WYCHODZI
Składniki

* mąka pszenna 1/2 szklanki
* mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
* cukier 1 szklanka
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka
* jajka 4 sztuk
* sól 1 szczypta

Sposób przyrządzenia
Jajka sparzyć wrzątkiem i rozdzielić żółtka od białek. W suchej misce (ważne, bo inaczej piana się nie ubije) ubijać białka ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami wsypywać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Do sztywnej piany dodawać żółtka i delikatnie wymieszać, po czym dodawać partiami wymieszane z proszkiem mąki i znowu wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy i piec 30 minut w 180 st. C.

http://www.suwaczki.com/tickers/dxome6ydgvoirohu.png
http://moje.glitery.pl/text/137/90/2-Emilek-9525.gif

Odnośnik do komentarza

ja znam przepis na tort gdzie biszkopty piecze się na bazie budyniu bananowego (idą 4 budynie) ale w przepisie jest, że należy dodać 2 łyżki mąki. Tort jest genialny a biszkopt ma super smak - ale każdy przepis to inna historia. Z tego przepisu co ja mam to biszkopt robi się z takich składników:
- 4 paczki budyniu bananowego bez cukru
- 1 szklanka cukru
- 6 dużych jaj
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki wody zimnej

http://davm.daisypath.com/FUImp1.pnghttp://lpmf.lilypie.com/gFDDp2.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/018/018223982.png
http://lbyf.lilypie.com/FTMSp2.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/018/018223980.png?8870
http://pl.lennylamb.com/sliders/show/1_2009_7_27_slider.jpg

Odnośnik do komentarza

drucilla
Inkaaa ale sam biszkopt to tylko biszkopt - jak masz ochotę trochę się pobawić, to Ci napiszę przepis na cały tort. Dla mnie poezja, choć trochę zabawy z tym jest! :yes: daj znać jak będzesz miała ochotę

drucilla oczywiście, że chcę ten przepis ::): chętnie zrobię ::): :lol:

Odnośnik do komentarza

Inkaaa specjalnie dla Ciebie :yes:
od początku po bożemu ::): nie pamiętam kiedy i od kogo mam przepis ale mam go już dobrych kilka lat i - jak dla mnie- jest mniammmmm ::):

biszkopt:
- 4 paczki budyniu bananowego bez cukru
- 1 szklanka cukru
- 6 dużych jaj
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- 4 łyżki wody zimnej
a dodatkowo
- dżem Śniadania świata bananowo- mandarynkowy z Łowicza

mieszamy składniki suche - budynie, proszek do pieczenia i mąkę.
Oddzielamy białka od żółtek - białka ubijamy dodajemy szczyptę soli, wodę i cukier - i ubijamy tak jak do biszkopta. Potem mieszamy białka z żółtkami i olejem. Na końcu mieszamy to z wcześniej połączonymi składnikami suchymi.
Pieczemy na blaszce 40X25 przez ok 30 minut w temp ok 170-180. Biszkopt przecinamy poziomo na 2 placki, po czym każdy z tych placków przecinamy na połowę w taki sposób, by powstały 4 paski o długości 40 X 12,5 (czyli jak mamy 2 prostokąty 40X25 to każdy z nich tniemy przez środek wzdłuż dłuższego boku - Jezu chyba będzesz wiedzieć o co chodzi bo inaczej potniesz sobie biszkopt i guzik z niego da się już zrobić). Paski biszkopta po stronie tej gdzie był krojony (wewnętrznej przed przekrojeniem) smarujemy dżemem uprzednio lekko go podgrzewając żeby troszkę się rozrzedził. I to zostawiamy aż dżem przestygnie i wchłonie się nieco w biszkopt.

Krem:
- 750 ml mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- aromat waniliowy
- 350g masła
- 2 łyżki cukru
- 2/3 szklanki kakao
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 3 – 4 łyżki cukru pudru

Gotujemy 500ml mleka z 0,5 szklanki kakao, gorzką czekoladą i cukrem zwykłym - nie pudrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie i na mleku ugotowanym wcześniej gotujemy je aż zgęstnieją . Ostrożnie żeby nie przypalić. Odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem i aromatem, dodajemy partiami budyń i ucieramy na krem. Podczas ucierania dodajemy resztę kakao.

dodatki i wykonanie :
-3 banany
-banany kandyzowane
-sok z cytryny
-czekolada

Banany kroimy na plasterki i smarujemy sokiem z cytryny.
Pasy biszkopta smarujemy (od tej samej strony co dżem) kremem - na 4 pasy powinno pójść 0,75 całości kremu -reszta pójdzie na pokrycie tortu od zewnątrz. Na posmarowane pasy kładziemy plastry bananów i wciskamy delikatnie w krem. Plastry powinny byc kładzione na każdy pas w 2 rzędach - wzdłuż dłuższych krawędzi- mniej więcej symetrycznie - byle nie "przyklejać" ich do samych brzegów pasów. I teraz najlepsze - zaczynamy zwijać pasy biszkopta - kremem i bananami do środka. Tak jak roladę. Osią tortu ma byc krótszy bok pasa biszkopta. ścianki biszkopta mają być pionowo. Zwijamy pierwszy pas -jak zostanie zwinięty to do niego dokładamy 2gi pas i dalej zawijamy całość- potem 3ci pas i 4ty. Efektem powinien być walec o wysokości zgodnej z długością krótszej ścianki pasa biszkopta - czyli ok 12,5 cm. NIe mam zdjęć niestety. Jak już nam ten walec stoi to smarujemy go pozostałą częścią kremu. dekorujemy bananami kandyzowanymi i startą czekoladą.
Najlepiej z jedzeniem poczekać do następnego dnia.
Amen.

http://davm.daisypath.com/FUImp1.pnghttp://lpmf.lilypie.com/gFDDp2.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/018/018223982.png
http://lbyf.lilypie.com/FTMSp2.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/018/018223980.png?8870
http://pl.lennylamb.com/sliders/show/1_2009_7_27_slider.jpg

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...