Skocz do zawartości
Forum

Przepisy mosi :)


mosia

Rekomendowane odpowiedzi

KURZE FRYTKI

50 dag mięsa z piersi kurczaka lub indyka
sok z cytryny
warzywna przyprawa typu Vegeta
1 ząbek czosnku lub szczypta czosnku granulowanego
sok z cytryny lub kwaśnej pomarańczy
2 jajka
3/4 szklanki przesianej mąki pszennej
mleko
sól
1 łyżeczka posiekanej zieleniny ( natka pietruszki, szczypiorek, tymianek ) lub szczypta suszonych ziół ( prowansalskie, tymianek )
tłuszcz ( najlepiej olej ) do smażenia

Czosnek zmiażdżyć, zetrzeć na tarce lub drobniutko posiekać. Mięso pokroić w cienkie paseczki, skropić obficie sokiem z cytryny i wymieszać z dużą szczyptą przyprawy warzywnej oraz rozdrobnionym czosnkiem. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Do mąki dodać jajka, szczyptę soli, posiekane zioła oraz tyle mleka, aby powstało ciasto, nieco gęściejsze niż na naleśniki. Wyrobić na jednolitą masę, odstawić na pół godziny. Kawałki mięsa maczać w cieście i smażyć na złoty kolor w rozgrzanym tłuszczu. Wyjmować najlepiej łyżką cedzakową i odsączyć na cedzaku wyłożonym papierowymi ręcznikami.

te składniki spokojnie starczają na 4 osoby.

a tak wyglądają:

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

BIGOS MYŚLIWSKI

50 dag kapusty kiszonej
50 dag kapusty białej
1 duża cebula
2 dag suszonych grzybów
15 dag boczku wędzonego
20 dag tłustej wieprzowiny
15 dag kiełbasy
20 dag wołowiny ( okrawki )
5 dag smalcu
liść laurowy
po 2 ziarenka ziela angielskiego i jałowca
sól
pieprz naturalny
koncentrat pomidorowy
cukier

Kapustę kiszoną przepłukać w zimnej wodzie, odcedzić, poddusić i pokroić. Białą, mocno zbitą kapustę drobno posiekać. Obie kapusty ugotować oddzielnie w dwóch garnkach, dodając do kapusty kiszonej liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Umyte mięso wieprzowe i wołowe pokroić w kostkę i obsmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, po czym wraz z namoczonymi grzybami ugotować do miękkości. Boczek wędzony pokroić w niezbyt małe kostki, obsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dalej smażyć do czasu, aż się lekko zarumieni. Wówczas dodać pokrojoną w kostkę lub półksiężyce kiełbasę i całość smażyć jeszcze przez chwilkę.
Gdy mięso będzie już miękkie, wraz z grzybami i kiełbasą usmażoną na boczku z cebulą przełożyć je do garnka z kapustą kiszoną. Białą kapustę po ugotowaniu również przełożyć do garnka z kapustą kiszoną i dalej gotować na małym ogniu bez przykrycia, aby bigos nieco odparował. Całość przyprawić do smaku solą, zmielonym pieprzem, cukrem. Bigos tuż przed zdjęciem z ognia należy jeszcze przyprawić niewielką ilością przesmażonego na tłuszczu koncentratu pomidorowego. Podawać na ciepło z pieczywem.

oryginalnie w przepisie jest jeszcze jabłko i ogórek kiszony - Pod koniec gotowania do bigosu dodać jabłko i ogórek kiszony rozdrobnione na tarce jarzynowej o grubych otworach.; ale ja sobie to darowałam, bo mi jakoś nie pasowało

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

FASOLKA PO BRETOŃSKU

-0,5 kg białej fasoli Jaś (lub 3 puszki białej fasoli w zalewie)
-3 pętka kiełbasy śląskiej ( albo jakiejś innej, ja np użyłam "targowej" )
-20 dag chudego boczku wędzonego
-2 cebule
-Przecier pomidorowy lub pomidory krojone w puszce
-Przyprawy : pieprz, sól, majeranek, maggi, ziele angielskie, liść laurowy

Fasolę namoczyć na noc, na drugi dzień zlać wodę i uzupełnić świeżą, gotować aż do miękkości, jeśli mamy w puszkach wystarczy przelać ją wraz z zalewą do garnka. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, kiełbasę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy do fasolki ( do tej z puszki można od razu, do surowej pod koniec gotowania kiedy jest już miękka), cebule podobnie - pokrojoną w kostkę szklimy na tłuszczu, dodajemy do fasolki. Całość chwilkę dusimy, dodajemy koncentrat pomidorowy ( około 3 czubate łyżki stołowe), doprawiamy, dodajemy majeranek.

wersja z fasolką z puszki jest błyskawiczna - 20 minut i obiad gotowy.

smacznego :Śmiech:

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

MAŚLAK

- 25 dag margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2.5 szklanki przesianej mąki pszennej ( najlepiej tortowa )
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 torebka proszku do pieczenia
- sól
- tłuszcz i bułka tarta do formy

mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
miękkie masło utrzeć na krem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dalej ucierać dodając kolejno jajka, a następnie po łyżce mąkę z dodatkami.
przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

w przepisie jest napisane na 200 stopni, ale według mnie to za dużo, albo krócej piec, bo mi się np przyjarał troszkę spód

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

OGÓRKI W CURRY

- 3kg ogórków
- 1.5 kg cebuli
- 3 łyżki soli

zalewa:
- 3 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 2 łyżki gorczycy
- 2 łyżeczki curry ( tylko nie ostrego )

Ogórki obieramy, kroimy w plasterki ( albo ścieramy na plasterki na tarce ) i zasypujemy 3 łyżkami soli. dodajemy do tego pokrojoną cebulę. odstawiamy na godzinę lub dwie ( wedle uznania ), żeby puściły wodę.

gotujemy zalewę.

ogórki odsączamy na durszlaku, ale nie wyciskamy wody. delikatnie tylko odsączamy.
dodajemy do gotującej się zalewy i gotujemy 10 min.

wkładamy do słoików i gotowe.
odstawiamy przynajmniej na 20 minut do góry dnem.

można już próbować na drugi dzień.

przepis mam od koleżanki i jest naprawdę super

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

DROBIOWE KOTLETY A LA DE VOLAILLE

4 filety z piersi kurczaka
12 i 1/2 dag ( pół kostki ) masła lub margaryny
1 jajko
tarta bułka
tłuszcz do smażenia
sok z cytryny
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki

Filety rozbić, natrzeć sokiem z cytryny, solą, pieprzem i przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone masło podzielić na 4 podłużne kawałki, kłaść każdy na środku fileta, posypać natką pietruszki i zwinąć w rulonik, tak, aby brzegi dokładnie zachodziły na siebie. Panierować w rozbitym jajku i tartej bułce. Smażyć w bardzo gorącym tłuszczu na złoty kolor.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

ZUPA SZCZAWIOWA

2 l wywaru mięsnego
około 50-70 dag szczawiu lub 25 dag szczawiu konserwowego
2 łyżki masła lub oleju
2 ząbki czosnku
pół szklanki śmietany lub jogurtu
łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko na twardo na osobę
cukier
sól
pieprz
przyprawa do zup

Szczaw myjemy, przebieramy i odcinamy ogonki, obsuszamy i podsmażamy na maśle lub oleju z rozgniecionym czosnkiem. Następnie bardzo drobno kroimy, przepuszczamy przez maszynkę lub miksujemy. Mieszamy ze śmietaną rozrobioną z mąką ziemniaczaną, dodajemy do wywaru, chwilę gotujemy i doprawiamy do smaku. Zupę podajemy z jajkiem lub ugotowanymi ziemniakami ( ja miałam i jajko i ziemniaki ).

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

PARÓWKI W SZALIKACH

8 parówek
8 plasterków topionego sera
8 cienkich plastrów szynki lub bekonu
ostra musztarda lub keczup
1 łyżka posiekanej zieleniny ( tymianek, oregano, bazylia, natka pietruszki )
tłuszcz do nasmarowania blachy

Parówki obrać z osłonek i zalać gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia, osuszyć. Sos wymieszać z posiekaną zieleniną, smarować każdą parówkę i zawijać w plasterek sera i plasterek szynki. Spinać wykałaczką. Parówki ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180-200 stopni ). Piec do chwili, gdy "szaliki" lekko się przyrumienią. Podawać najlepiej ze świeżym pieczywem lub rumianymi grzankami, można też polać pikantnym sosem - keczupem lub musztardą.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

mosia
MAŚLAK

- 25 dag margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2.5 szklanki przesianej mąki pszennej ( najlepiej tortowa )
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 torebka proszku do pieczenia
- sól
- tłuszcz i bułka tarta do formy

mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
miękkie masło utrzeć na krem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dalej ucierać dodając kolejno jajka, a następnie po łyżce mąkę z dodatkami.
przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut.

w przepisie jest napisane na 200 stopni, ale według mnie to za dużo, albo krócej piec, bo mi się np przyjarał troszkę spód
Mosia uwielbiam takie maslaki ;) i Ciebie za ten przepis ;) zaraz będę robić-narobiłaś mi smaka :)))) :23_30_126: :36_3_15:

Nie ma dla mnie większego szczęścia niż świadomość, że moje dzieci s

Odnośnik do komentarza

MURZYNEK Z GRUSZKAMI

2 szklanki mąki
półtorej szklanki cukru
5 jaj
pół kostki masła lub margaryny
3 łyżki oleju
4 łyżki kakao
łyżka proszku do pieczenia
gruszki surowe lub z kompotu

Masło, cukier, kakao rozpuścić w rondelku, wlać olej i 1/3 szklanki wody, ostudzić. Do masy dodać kolejno - cały czas mieszając - żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pianę z białek. Ciasto przełożyć do podłużnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone owoce. Piec około godziny.

w przepisie nie jest podana temp., ja piekłam w 180 stopniach, ale myślę, że można w mniejszej

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

KOTLETY RYŻOWE Z PARMEZANEM

250 g ryżu
100 g startego parmezanu
1 jajko
1 cebula
3 łyżki masła
sól
pieprz 1 jajko i bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia

Ryż ugotować na sypko z dwoma łyżkami masła i ostudzić. Cebulę posiekać i przesmażyć na 1 łyżce masła. Wymieszać ryż z cebulą, jajkiem, parmezanem, solą i pieprzem. Formować okrągłe kotleciki ( lepiej mniejsze bo duże mogą się rozpadać podczas smażenia ), panierować w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażyć z obu stron.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

KRESOWY KURCZAK PO CHŁOPSKU

1 kg filetów z piersi kurczaka
2-3 (albo i więcej) kromki czerstwego chleba ( może być razowy )
2 łyżki mąki
sól, pieprz
mielona ostra papryka lub pieprz Cayenne
sok z 1/2 cytryny
tłuszcz do smażenia

Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i natrzeć sokiem z cytryny oraz solą i papryką, odstawić na 15 minut. Z kromek chleba wybrać miąższ, dobrze rozdrobnić. Jajka lekko ubić ze szczyptą soli. Filety panierować najpierw w przesianej mące, następnie jajkach i wreszcie w kruszynkach chleba. Smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

mosia
KRESOWY KURCZAK PO CHŁOPSKU

1 kg filetów z piersi kurczaka
2-3 (albo i więcej) kromki czerstwego chleba ( może być razowy )
2 łyżki mąki
sól, pieprz
mielona ostra papryka lub pieprz Cayenne
sok z 1/2 cytryny
tłuszcz do smażenia

Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i natrzeć sokiem z cytryny oraz solą i papryką, odstawić na 15 minut. Z kromek chleba wybrać miąższ, dobrze rozdrobnić. Jajka lekko ubić ze szczyptą soli. Filety panierować najpierw w przesianej mące, następnie jajkach i wreszcie w kruszynkach chleba. Smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Super przepis:love: na pewno wypróbuję:Śmiech:

Sprzedam ubranka dla dziewczynki 68-74
http://szafka.pl/profil/ezelka/sprzedaje_lub_wymieniam
KINGA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-59384.png
KALINA
http://suwaczki.maluchy.pl/li-61108.png
http://s2.pierwszezabki.pl/041/041021940.png?9757Z

Odnośnik do komentarza

ezelka
mosia
KRESOWY KURCZAK PO CHŁOPSKU

1 kg filetów z piersi kurczaka
2-3 (albo i więcej) kromki czerstwego chleba ( może być razowy )
2 łyżki mąki
sól, pieprz
mielona ostra papryka lub pieprz Cayenne
sok z 1/2 cytryny
tłuszcz do smażenia

Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i natrzeć sokiem z cytryny oraz solą i papryką, odstawić na 15 minut. Z kromek chleba wybrać miąższ, dobrze rozdrobnić. Jajka lekko ubić ze szczyptą soli. Filety panierować najpierw w przesianej mące, następnie jajkach i wreszcie w kruszynkach chleba. Smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Super przepis:love: na pewno wypróbuję:Śmiech:

U mnie piersi z kurczaka już się rozmrażają :whistle:

http://davf.daisypath.com/2hwIp1.png

Odnośnik do komentarza

SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI

2 szklanki mąki
4 jajka
1 kg jabłek
proszek do pieczenia
cukier waniliowy
szklanka cukru

Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia ( ja dałam łyżeczkę proszku ) i cukier waniliowy, starannie wymieszać.
Jabłka umyć, obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w cienkie plasterki.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Wlać tyle ciasta, by pokryło dno, ułożyć warstwę jabłek, zalać resztą ciasta. Na wierzchu rozrzucić pozostałe jabłka.
Placek piec w gorącym piekarniku ok. 40 min.

ja ustawiłam na 170-180 stopni

http://davf.daisypath.com/nuLVp1.png http://lb2f.lilypie.com/VHQ3p1.pnghttp://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=86355161396c0f824.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...