Skocz do zawartości
Forum

Dieta Protal - dr Pierre Dukana.Razem raźniej


Rekomendowane odpowiedzi

To podam Wam przepis:

Smażony ser:

Twaróg chudy (najlepiej się do tego nadaje, bez względu na to czy jesteśmy na diecie czy nie) kruszymy i pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu nie przykrywając go szczelnie na ok. 3 - 4 dni (w zależności od temperatury - im wyższa tym szybciej ześmierdnie). Powinnyśmy codziennie go przemieszać. Następnie tą "spleśniałą masę wysypujemy na patelnię (w oryginale z masłem) i smażymy na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Możemy dodać kminek, koperek lub inne przyprawy oraz żółtko z jajka. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do salaterki i pozostawiamy do ostygnięcia i uzyskania jednolitej zwartej konsystencji.

Można jeść jeszcze ciepły (pycha), a jak zgęstnieje trochę przypomina zwykły żółty ser i nadaje się do krojenia.

Czasami można w sklepie dostać w niedużych pojemnikach coś co się nazywa smażonym serem, często z kminkiem, ale generalnie nie ma to absolutnie smaku ani konsystencji prawdziwego smażonego sera, bo najprawdopodobniej nie podlega on "odleżynom" a jest rozpuszczany sodą kuchenną.

Przystępując do robienia tego wynalazku trzeba się przez kilka dni liczyć z dość intensywnym, nieprzyjemnym zapachem zepsutego sera ;) Ale to oznacza, że wszystko przebiega prawidłowo!!

Spróbuję w najbliższym czasie zrobić i zobaczę czy wyjdzie bez masełka :)

Odnośnik do komentarza

newania
Melanka masz rację - apetycznie to nie brzmi ;) Ale ja uwielbiam sery w każdej postaci, szczególnie z pleśnią, choć ten nie ma takiej pleśni w wersji końcwoej ;)
Ja kiedyś spróbowałam takiego serka z białą pleśnią meszkem i plułam dalej niż widziałam;) Jakieś to gorzkie było:) No i się zraziłam i już nie tykam:)

http://www.suwaczek.pl/cache/0510748a09.png http://moje.glitery.pl/text/14/58/2-Szymonek-7513.gifhttp://www.suwaczek.pl/cache/0bee1c2c7e.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/017/017217990.png?236
[url=http://glit

Odnośnik do komentarza

Hej dziewczyny

Gratuluje spadków ..., a tymi zwyzkami sie nie przejmujcie... Nie widzicie różnicy po ciuchach?

U mnie z wagą różnie, raz w dół, raz w górę, ale generalnie ciuchy coraz luźniejsze i już w sumie zwyąkami się nie przejmuje - ja przed dietą kupiłam sobie pasek i byłam w stanie zapiąć go na 1 dziurkę, a wczoraj juz na 3 i cichy wisza:) wiec głowa do góry!!!

Mam jeszcze pytanko wiecie ile mniej wiecej przed okresem zatrzymuje sie woda w organizmie????

http://lagm.lilypie.com/MiF3p1.png http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=52006
(*)(*)(*) 25. 12.2008 40 tc

Odnośnik do komentarza

melanka2
newania
Melanka masz rację - apetycznie to nie brzmi ;) Ale ja uwielbiam sery w każdej postaci, szczególnie z pleśnią, choć ten nie ma takiej pleśni w wersji końcwoej ;)
Ja kiedyś spróbowałam takiego serka z białą pleśnią meszkem i plułam dalej niż widziałam;) Jakieś to gorzkie było:) No i się zraziłam i już nie tykam:)

Melanka, to chyba niezbyt świeży musiał być, bo wtedy czasami robi się gorzkawy...

Odnośnik do komentarza

justyna@
moni27
i jeszcze jedno, co myślicie o galaretce bez cukru?

nie używam chociaż wiem że niektóre dziewczyny tak to
zawsze jakiś sok z owoców tam jest czytałam kiedyś ze co niektórym smakuje galaretka z odgazowanej coli ja wole galaretki ale z mięsa i warzyw bo żelatyna jest dozwolona

pewnie masz rację:) dzięki za odpowiedź

http://lagm.lilypie.com/MiF3p1.png http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=52006
(*)(*)(*) 25. 12.2008 40 tc

Odnośnik do komentarza

75sylwia1
Hej dziewczyny!
Przede wszystkim gratuluję utraty wagi. Chciałabym się do was przyłączyć, ale najpierw muszę kupić właściwą książkę, napiszcie z jakiej korzystacie, bo oglądałam na allegro i jest kilka dr. Dukana. Pozdrawiam

Witaj Sylwia
Gdybys chciała to mogę Ci przesłaś tą książkę na maila:)

http://lagm.lilypie.com/MiF3p1.png http://www.zapytajpolozna.pl/components/com_widgets/view.php?sid=52006
(*)(*)(*) 25. 12.2008 40 tc

Odnośnik do komentarza

moni27
Hej dziewczyny

Gratuluje spadków ..., a tymi zwyzkami sie nie przejmujcie... Nie widzicie różnicy po ciuchach?

U mnie z wagą różnie, raz w dół, raz w górę, ale generalnie ciuchy coraz luźniejsze i już w sumie zwyąkami się nie przejmuje - ja przed dietą kupiłam sobie pasek i byłam w stanie zapiąć go na 1 dziurkę, a wczoraj juz na 3 i cichy wisza:) wiec głowa do góry!!!

Mam jeszcze pytanko wiecie ile mniej wiecej przed okresem zatrzymuje sie woda w organizmie????

Gratuluję trzeciej dziurki w pasku:) A co do tej wody to nie jestem pewna wydaje mi się że ze 3 dni?! Ale nie chcę gadać głupotek;)

http://www.suwaczek.pl/cache/0510748a09.png http://moje.glitery.pl/text/14/58/2-Szymonek-7513.gifhttp://www.suwaczek.pl/cache/0bee1c2c7e.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/017/017217990.png?236
[url=http://glit

Odnośnik do komentarza

Witaj Sylwia w naszym gronie :)

Ja prawie całą przejrzałam z tymi 350 przepisami, ale za dużo ciekawych rzeczy tam nie znalazłam, jest tam sporo przepisów takich typowo francuskich, które trudno zastosować na co dzień, głównie ze względu na cenę - u nas owoce morza są raczej drogie. Przepisy z ryb też niekoniecznie naszych - dorsza, pstrąga czy śledzia trudno tam znaleźć ;)

A tak apropo przepisów - czy któraś robiła może coś z wątróbek drobiowych? Bo nie wiem jak coś takiego przyrządzić, skoro całe życie smażyłam je na głębokim tłuszczu...

Odnośnik do komentarza

newania
Witaj Sylwia w naszym gronie :)

Ja prawie całą przejrzałam z tymi 350 przepisami, ale za dużo ciekawych rzeczy tam nie znalazłam, jest tam sporo przepisów takich typowo francuskich, które trudno zastosować na co dzień, głównie ze względu na cenę - u nas owoce morza są raczej drogie. Przepisy z ryb też niekoniecznie naszych - dorsza, pstrąga czy śledzia trudno tam znaleźć ;)

A tak apropo przepisów - czy któraś robiła może coś z wątróbek drobiowych? Bo nie wiem jak coś takiego przyrządzić, skoro całe życie smażyłam je na głębokim tłuszczu...Z tego co pamiętam kurzych wątróbek nie bardzo wolno bo są tam węglowodany.

http://www.suwaczek.pl/cache/0510748a09.png http://moje.glitery.pl/text/14/58/2-Szymonek-7513.gifhttp://www.suwaczek.pl/cache/0bee1c2c7e.pnghttp://s2.pierwszezabki.pl/017/017217990.png?236
[url=http://glit

Odnośnik do komentarza

Melanka, Dukan pozwala jeść wątróbki drobiowe - nie precyzuje czy mają być z indyka czy z kurczaka... Znalazłam też przepisy w jego książce i napisał, żeby je smażyć na patelni nieprzywierającej przesmarowanej cienko olejem (jak do placków). Może się skuszę w najbliższych dniach, w końcu przede mną 5 dni proteinek...

Wyczytałam też, że dozwolone są serki topione w kostkach bez tłuszczu - widziałyście u nas coś takiego w sklepach? Zwykle mają one ok. 60% tłuszczu ....

Odnośnik do komentarza

newania
Melanka, Dukan pozwala jeść wątróbki drobiowe - nie precyzuje czy mają być z indyka czy z kurczaka... Znalazłam też przepisy w jego książce i napisał, żeby je smażyć na patelni nieprzywierającej przesmarowanej cienko olejem (jak do placków). Może się skuszę w najbliższych dniach, w końcu przede mną 5 dni proteinek...

Wyczytałam też, że dozwolone są serki topione w kostkach bez tłuszczu - widziałyście u nas coś takiego w sklepach? Zwykle mają one ok. 60% tłuszczu ....

podroby są dozwolone z małymi wyjątkami sa one w książęce opisane

a takich serków nie widziałam spotkałam tylko sery żółte i malej zawartości tłuszczu ale to dopiero faza III

http://www.suwaczki.com/tickers/860iio4p5bnysih3.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ibm2i09kvjtx621v.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...