Skocz do zawartości
Forum

Konkurs: "Letni deser"


Redakcja

Rekomendowane odpowiedzi

Drogie Mamy,
lato to czas w którym chętnie sięgamy po sezonowe owoce i letnie przysmaki i jeszcze chętniej przyrządzamy desery!

Dlatego przygotowaliśmy dla Was konkurs na LETNI DESER!

Zrób pyszny deser dla Twojej Rodziny i wstaw jego zdjęcie oraz przepis z wątku konkursowym!

Na laureatów czeka 5 książek
"Dieta Alleluja. Dla kobiet w ciąży i maluchów"
od Wydawnictwa Vocatio

http://kontoredakcyjne.strefa.pl/dietaallelujavocatio.jpg

Zapraszamy do udziału w konkursie!

Konkurs trwa do 16.08.2013r.
Wyniki ogłosimy 20.08. 2013r.

Powodzenia! :)

Odnośnik do komentarza

Oto nasz przepis na biszkoptowe babeczki z borówkami proste, szybkie w przygotowaniu, i pyszne.
przepis:
-4 całe jajka
-1/2 szklanki cukru
-4 czubate łyżki mąki
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-borówki
-foremki do babeczek
jajka i cukier miksujemy na puszystą masę, dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z masą jajeczną.
nakładamy do foremek, dodajemy borówki i pieczemy ok. 25 min w temp 280 stopni.
gotowe! wystarczy posypać cukrem pudrem
smacznego!

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3160.jpg

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3161.jpg

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3162.jpg

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3163.jpg

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3164.jpg

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3165.jpg

Odnośnik do komentarza

Letni zimny deser na gorące dni to - mus owocowy z truskawek i kiwi z odrobinką drzemu z czarnej porzeczki:
-Truskawki w ćwiartkach na dno pucharku
-Bita śmietana 30% (ubita na sztywno, koniecznie chłodna) położyć na truskawki
-zalać musem zmiksowanym z truskawek i znow położyć kawałki truskawek
- zalać musem zmiksowanym z kiwi
- na wierzch na mus z kiwi odrobinkę dżemu z czarnej porzeczki
- można również na mus z kiwi znów nałożyc bitą śmietanę :)

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3166.jpg

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3167.jpg

Odnośnik do komentarza

galaretka malinowa to odpowiedni deser na upalne dni
składniki
1 galaretka malinowa
1 serek homogenizowany waniliowy
garść malin

galaretkę rozpuścić w wodzie ( w nieco mniejszej ilość niż wynika z przepisu), wystudzić i podzielić na dwie części jedną z nich wymieszać z serkiem wlać do pucharków, posypać malinami i wstawić do lodówki do stężenia, jak już stężeje, zalać pozostałą galaretką i znów posypać malinami, wstawić do lodówki

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3178.jpg

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3179.jpg

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3180.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość Barbara Budzyńska

Witam, przesyłam jeden z moich przepisów na coś słodkiego do kawy

Ciastka francuskie z kiwi i brzoskwiniami Przepis: CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut CZAS PIECZENIA: 10-15 minut TRUDNOŚĆ: ŁATWE

Składniki: gotowe ciasto francuskie na margarynie bezmlecznej (275 g) puszka brzoskwiń ok. 800g (połówki) 2 owoce kiwi cukier puder do ustrojenia

1. Ciasto francuskie rozłożyć (moje ma papier pod spodem) i przy pomocy radełka lub zwykłego noża pociąć na kwadraty (wielkość kwadratów zależy od waszych potrzeb) 2. Rozgrzać piekarnik na 180°C 3. Wyjąć brzoskwinie z puszki, każdą połówkę przekroić na ćwiartki i pokroić w kosteczkę, następnie obrać kiwi i również pokroić w kostkę. 4. Na każdy wykrojony kwadrat w jego środkowej części nałożyć kawałek brzoskwini i kiwi, zlepić rogi formując kopertę (dobrze je ścisnąć, można dla pewności oprószyć palce w mące i dopiero zlepić) 5. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej w pewnej odległości od siebie przygotowane koperty, (tak aby podczas pieczenia się nie dotykały, bo ciasto napuchnie)

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=504113709660558&set=a.303201333085131.70814.100001858006893&type=1&theater

Odnośnik do komentarza

Orzeźwiający deser z owocami i lodami.
Łatwy do zrobienia i bardzo smaczny. W sam raz na upalne dni.

Składniki:
• 40 dag miąższu arbuza
• 30 dag waniliowego serka homogenizowanego
• ¾ szklanki mieszanych owoców (porzeczek, jagód, agrestu, malin, jeżyn)
• 1 brzoskwinia
• 4 kulki lodów śmietankowych, waniliowych lub owocowych
• Listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
• Miąższ arbuza pokrój w kostkę, usuń z niego pestki.
• Brzoskwinię umyj, obierz, pokrój w cienkie cząstki, usuń pestki. Pozostałe owoce oczyść, opłucz, osącz.
• Połowę arbuza, brzoskwini i mieszanych owoców zmiksuj z dobrze schłodzonym serkiem.
• Na dno 4 szklaneczek lub pucharków włóż po kilka kostek arbuza, wyłóż na nie masę serowo- owocową. Posyp pozostałymi owocami.
• Na wierzchu każdej porcji połóż kulkę lodów. Każdy deser udekoruj cząstkami brzoskwiń i listkami mięty. Deser podawaj od razu po przyrządzeniu.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3181.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość dariolka195

Muffiny Kakaowe Z Bananem

*20 dag mąki
*2 łyżki kakao
*20 dag margaryny
*5 łyżek cukru
*1 cukier waniliowy
*2 jajka
*3 łyżki mleka
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 banan
*sok z cytryny
Masło utrzeć z cukrem dokładnie.
Wmieszać jajka i mleko.
Następnie dodać wymieszaną mąkę z proszkiem i kakao.
Wymieszać.
Banana zmiksować skropić sokiem z cytryny żeby nie zrobił się czarny.
Wypełniać foremki odrobiną masy na to wyłożyć łyżeczkę banana i przykryć
kolejną warstwą ciasta.
Piec 20 min w 180 stopniach.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3182.jpg

Odnośnik do komentarza
Gość dariolka195

UCIERANE Z TRUSKAWKAMI

Do tego przepisu można użyć dowolne owoce.Naprawdę polecam.To zdrowa przekąska dla malucha:)

*25 dag cukru
*35 dag mąki
*50 dag truskawek
*4 jaja
*3/4 kostki masła
*1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem i jajkami.Dokładnie wymieszać.
Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.Ponownie wymieszać.
Truskawki odszpatułkować i przekroić na pół.Obsypać je lekko bułką tartą.
Ciasto wyłożyć na blaszkę tradycyjną wysmarowaną wcześniej masłem i bułką tartą.
Na ciasto ułożyć połówki truskawek lekko wciskając.Piec w 180 stopniach ok 30 min.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3183.jpg

Odnośnik do komentarza

Owocowy sorbet dla dzieci
Bardzo prosty i pyszny przepis w sam raz na upalne letnie dni :)
Składniki:
Na około 5 porcji potrzebne będą 4 butelki soków owocowych, przecieranych i najlepiej gęstych, np. Bobofrut. Do tego: foremki na lody albo plastikowe kubeczki po serkach/deserkach dla dzieci i patyczki do lodów.
Sposób przyrządzenia:
Do foremek na lody lub kubeczków po serkach wlewamy pół butelki soczku i wstawiamy do zamrażarki. Po 15 min wyciągamy i mieszamy widelcem, żeby rozkruszyć kryształki lodu. Do każdej foremki lub kubeczka wtykamy patyczek do lodów i znowu wstawiamy do zamrażarki na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Dla urozmaicenia smaku możemy powrzucać drobno posiekane lub zmiksowane owoce. Sorbet możemy również przełożyć do wafelków do lodów.
Możliwości smakowych jest bardzo wiele, taki sorbet dziecko na pewno polubi i szybko się nim nie znudzi :)

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3200.jpg

Odnośnik do komentarza

Tort lodowo- bezowy

SKŁADNIKI:
Tort bezowy średni- krążki
Cukier waniliowy
2 śmietan fixy
600-700 ml kremówki
Dodatek: kawa cappuccino czekoladowe lub maliny, truskawki, jagody bądź borówki

PRZYGOTOWANIE:

Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy, fixy i dodać 4 łyżki cappuccino (maliny, truskawki, jagody czy borówki). Pokruszyć 1 część tortu bezowego na tortownicę, wyłożyć trochę masy śmietanowej, 2 część tortu bezowego pokruszyć, wyłożyć masę śmietanową i na koniec pokruszyć ostatnią część tortu bezowego. Można tort ozdobić galaretką pokrojoną w kostkę. Włożyć do zamrażarki, wyciągnąć pół godziny przed podaniem.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3201.jpg

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3202.jpg

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3203.jpg

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3204.jpg

[url=http://www.maluchy.pl]http://suwaczki.maluchy.pl/li-63853.png

Odnośnik do komentarza

Moje letnie pyszne i zdrowe desery, banalnie proste i szybkie wykonanie!
Ostatnio na każdej imprezie w moim domu oraz mężowi na kolacje serwuje te smakołyki!

przepis

Blenderem miksuje owoce np. truskawki, mango, melon, banan, każdy w osobnym naczyniu!
Następnie w szklankach bądź pucharkach przekładam jogurt naturalny na przemian z owocem.
Schładzam w lodówce.

Niby nic wielkiego, a każdy z gości pyta co to i bierze przepis!

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3205.jpg

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3206.jpg

[url=http://www.maluchy.pl]http://suwaczki.maluchy.pl/li-63853.png

Odnośnik do komentarza

sernik na zimno z owocami

SKŁADNIKI:
1 szklanka cukru
100g Kasi
1 kg sera we wiaderku
1 kostka sera
4 jajka
4 łyżki żelatyny
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
ciastka be be
owoce
2 galaretki

PRZYGOTOWANIE:
4 żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać tłuszcz. Następnie dodać do masy ser i ubite białka. Rozrobić żelatynę w 100 ml mleka. Dodać pół szklanki mleka do masy serowej oraz rozrobioną żelatynę. Blachę lub tortownicę wyłożyć ciastka be be, następnie wylać masę serową, ułożyć pokrojone owoce i zalać tęgnącą się galaretką. Wstawić do lodówki.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3207.jpg

[url=http://www.maluchy.pl]http://suwaczki.maluchy.pl/li-63853.png

Odnośnik do komentarza

KREMOWA FANTAZJA Z JAGODAMI

SKŁADNIKI:
• 30 dag świeżych jagód
• 25 dag serka mascarpone
• 1,5 szklanki gęstej śmietany 36%
• ½ szklanki cukru pudru
• 8 okrągłych biszkoptów
• garść porzeczek lub innych owoców

PRZYGOTOWANIE:
Jagody przebierz, umyj dokładnie pod bieżącą wodą, a potem starannie osusz. Przełóż do miseczki i zmiksuj na gładką masę.
Serek mascarpone zmiksuj w osobnym naczyniu ze szklanką śmietany i połową porcji cukru pudru. Dodaj mus jagodowy, miksuj razem jeszcze 2-3 minuty. Powstały krem rozłóż do czterech pucharków. Wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, aby masa dobrze się schłodziła.
Pozostałą śmietanę ubij na sztywno. Wsyp resztę cukru pudru i jeszcze chwilę ubijaj. Schłodzone pucharki wyjmij z lodówki, do każdego włóż po dwa biszkopty. Dekoruj ubita śmietaną oraz umytymi i osuszonymi owocami.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3209.jpg

Odnośnik do komentarza

LEKKI DESER Z MALINAMI I MASCARPONE

SKŁADNIKI:
• 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
• 6 łyżek soku z cytryny
• 2 łyżeczki żelatyny
• 2 szklanki zmiksowanych malin
• 1 szklanka cukru
• 50 dag serka mascarpone
• maliny do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach soku z cytryny i zostawiamy na 3 minuty. W garnku doprowadzamy do wrzenia zmiksowane maliny z cukrem, jak tylko pojawią się bąbelki dodajemy żelatynę i gotujemy 1 minutę. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce łączymy serek z ostudzonymi malinami. Małą foremkę do ciasta wykładamy folią spożywczą. Na spód układamy biszkopty a następnie wlewamy masę serowo-malinową. Na wierzchu układamy maliny otworami do dołu. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3210.jpg

Odnośnik do komentarza

SERNIK Z MALINAMI

SKŁADNIKI:
• 25 dag mąki
• 10 dag masła
• 5 dag cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 żółtko
• 2 łyżki kwaśnej śmietany

Na masę:
• 50 dag mielonego twarogu
• 10 dag cukru
• 3 jajka
• ½ szklanki konfitury malinowej
• 1 cytryna
• 1 opakowanie budyniu malinowego
• 30 dag malin
• Listki mięty lub melisy do dekoracji, cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać na stolnicę. Obłożyć ją pokrojonym w kostkę dobrze schłodzonym masłem. Siekać, rozdrabiając nożem, aż powstaną grudki. Następnie zrobić w cieście zagłębienie i dodać żółtko i śmietanę. Znów zarabiać, energicznie siekając nożem. Dodać cukier i cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Kiedy będzie jednolite i gładkie uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy na tartę. Schłodzić w lodówce 20 minut.
W tym czasie żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Dodać konfiturę malinową, skórkę otartą z cytryny i wyciśniętym sokiem i mielony ser. Masę serową dobrze wymieszać z proszkiem budyniowym. Na koniec dodać ubite na sztywno białka (można do nich dodać białko, które zostało z przygotowania kruchego ciasta)i delikatnie wymieszać. Wyłożoną ciastem formę napełnij ½ masy serowej, rozłóż maliny i zalej pozostałą masą serową.
Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do180oC na około 50 minut. Po wystudzeniu wyjąc z formy, posypać cukrem pudrem i udekorować malinami i listkami mięty lub melisy.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3211.jpg

Odnośnik do komentarza

KREM Z PORZECZKAMI, CZEKOLADĄ I CIASTKAMI

SKŁADNIKI:
• 1 cytryna
• 10 dag migdałowych ciasteczek
• ½ tabliczki czekolady
• 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
• Po 2-3 łyżki likieru migdałowego i cukru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 1 szklanka jogurtu naturalnego
• 1 szklanka porzeczek
• Listki mięty lub melisy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
Cytrynę sparz wrzątkiem, wyszoruj, przekrój na połówki, wyciśnij sok. Połam na małe kawałki lub posiekaj ostrym nożem ciasteczka migdałowe i czekoladę.
Serek mascarpone przełóż do miski. Dodaj likier migdałowy (albo kilka kropli olejku migdałowego rozpuszczonego w 2 łyżkach wody). Wsyp do miski cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodaj jogurt i sok z cytryny.
Przygotowane składniki zmiksuj na gładki krem. Wstaw do lodówki, aby masa lekko się schłodziła i stężała. W tym czasie przebierz i opłucz porzeczki. Osusz je delikatnie, na koniec poobrywaj z szypułek. Kilka gałązek odłóż do dekoracji.
Do pucharków włóż kawałki ciastek i czekolady, wsyp porzeczki, rozłóż krem i przemieszaj. Ozdób owocami i listkami mięty lub melisy.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3212.jpg

Odnośnik do komentarza

TRÓJKĄTY Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI:
• 1 kg serka śmietankowego naturalnego
• 20 dag miękkiego masła
• 20 dag cukru pudru
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• 2 galaretki cytrynowe
• 30 dag truskawek
• 24 herbatniki
• Listki mięty lub melisy do dekoracji

POLEWA:
• 1/3 kostki margaryny
• 1 łyżka mleka
• 1 łyżka kakao
• 4 łyżki cukru

PRZYGOTOWANIE:
Truskawki umyć, osuszyć za pomocą ręcznika papierowego i usunąć szypułki. Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i pozostawić do ostudzenia. Miękkie masło przełożyć do miski, wsypać cukier puder i cukier waniliowy i wszystkie składniki utrzeć na puch. Następnie, cały czas miksując dodawać po 1 łyżce serka śmietankowego i ostudzoną galaretkę. Mieszać do połączenia składników. Masę schować do lodówki i pozostawić do lekkiego zgęstnienia.
Na blacie rozłożyć arkusz folii aluminiowej lub zwykłej folii i ułożyć na nim prostokąt z herbatników (wymiary: 3/8 herbatników). Na ciastkach rozsmarować 2/3 masy serowej.
Na środku ułożyć w rządku oczyszczone truskawki. Na owoce równomiernie wyłożyć pozostałą masę serową.
Za pomocą folii podnieść boki trójkąta ( 1 rząd z każdej strony) i docisnąć. Tak przygotowane ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Składniki polewy rozpuść w rondelku i chwilę gotuj na małym ogniu. Po upływie 3 godzin ciasto wyjąć i polać przygotowana polewą i pokroić. Udekorować listkami mięty lub melisy.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3213.jpg

Odnośnik do komentarza

Kochani

I oto nasz letni deser, chłodny i smaczny!!!!
Lubimy proste i zdrowe bo ...owocowe!!!
Tym razem zrobiłam lody trójkolorowe (dobór owoców dowolny) najpierw zmiksowałam brzoskwinię z morelą i z miodem ...jak ktoś woli może z cukrem i 1/3 foremki na lody napełniłam żółto-pomarańczowym musem i wstawiłam do zamrażarki tak na 30-40 min. Następnie zmiksowałam kiwi z miodem a na końcu maliny z miodem i dodałam całe jagody . Dzieciaki były zachwycone...bo przecież o to chodzi, żeby ten deser był też dla nich:)

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3216.jpg

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3217.jpg

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3218.jpg

http://www.suwaczek.pl/cache/c26b8b8a35.png

http://www.suwaczek.pl/cache/7883a985c6.png

Odnośnik do komentarza

Bananowe łódeczki.
Łatwy do przygotowania i pyszny deser . w sam raz na party w ogrodzie.
Składniki:
• 100ml kremówki 36%
• 100ml gęstej kwaśnej śmietany 22 %
• 2 łyżki cukru
• ½ cytryny
• 4 duże banany
• 15 dag truskawek
• 10 dag winogron
• 3 dag orzechów włoskich
Przygotowanie:
• Kremówkę przelej do wysokiego naczynia, dosyp 2 łyżki cukru. Ubij na sztywną pianę. Połącz delikatnie z gęstą kwaśną śmietaną. Dopraw do smaku sokiem wyciśniętym z połówki sparzonej cytryny.
• Banany sparz wrzątkiem, starannie wyszoruj i obierz ze skórki. Skórek nie wyrzucaj. Bananowy miąższ pokrój w grubsze półplasterki. Skrop reszta soku z cytryny.
• Truskawki przebierz, opłucz i pozostaw na sicie do ocieknięcia, a następnie odszypułkuj i pokrój w plasterki.
• Winogrona umyj, osusz. Każde gronko przekrój na pół, w razie potrzeby wypestkuj.
• Orzechy grubo posiekaj, upraż na suchej patelni.
• Powstałe ze skórek łódeczki ułóż na półmisku, napełnij masą śmietanową. Ułóż dekoracyjnie cząstki owoców, posyp orzechami.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3219.jpg

Odnośnik do komentarza

Francuski tort owocowy.
Moje maluchy były zachwycone tym tortem.
Składniki:
• 50 dag ciasta francuskiego, białko
• 4 łyżki cukru
• 40 dag owoców sezonowych
• 1 opakowanie galaretki
• 1 opakowanie żelatyny
• 250ml soku z porzeczki
• Płatki migdałowe
• 500 ml kremówki 36%
• Cukier waniliowy

Przygotowanie:
• Ciasto podziel na 3 części, rozwałkuj je na cienkie płaty. Z każdego z nich wykrój koło za pomocą tortownicy o średnicy 26cm. płaty przenieś na pokrytą pergaminem blachę. Każdy z nich posmaruj białkiem i posyp łyżką cukru oraz łyżką płatków migdałowych. Wstaw do piekarnika. Piecz w 200 stopniach do zrumienienia (około 15 minut).
• Owoce oczyść. 30 dag pokrój na kawałki. Galaretkę rozpuść w soku porzeczkowym, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj. 4 łyżki galaretki odłóż, do reszty wmieszaj pokrojone owoce. Odstaw do lekkiego stężenia.
• Kremówkę ubij z cukrem waniliowym na sztywną pianę. Żelatynę rozpuść wg przepisu na opakowaniu i wmieszaj do bitej śmietany.
• Na dwóch upieczonych spodach rozsmaruj masę owocową i 2/3 bitej śmietany. Połóż je jeden na drugim, przykryj trzecim płatem. Na wierzchu rozsmaruj resztę bitej śmietany. Tort udekoruj pozostałymi owocami i galaretką.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3220.jpg

Odnośnik do komentarza

Lekki jogurt owocowy.
To świetny deser na lato. Bardzo oryginalny – z pewnością przypadnie do gustu niejednemu łasuchowi.

Składniki:
• 20 dag rabarbaru
• 3 łyżki żelatyny
• 6 łyżek cukru
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 3 łyżki syropu truskawkowego
• 50 dag gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego
• 4 łyżki płynnego miodu
• 20 dag truskawek
• Waflowe rurki

Przygotowanie:
• Rabarbar oczyść, opłucz i osusz, pokrój na małe kawałki.
• Żelatynę rozpuść w małej ilości letniej wody.
• Do rondla wlej 100 ml wody, dodaj cukier, zagotuj. Wlej sok z cytryny, wrzuć rabarbar. Gotuj 5-8 minut.
• Rabarbar wyjmij. Do syropu dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Połącz z syropem truskawkowym, ostudź.
• Rozlej do szklanek, włóż rabarbar, ustaw naczynia w pozycji półleżącej w lodówce. Gdy masa stężeje, dodaj jogurt z miodem i truskawkami.
• Podaj z rurkami.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3221.jpg

Odnośnik do komentarza

Ciasto bananowe.
Cała rodzinka je uwielbia a najbardziej moje maluchy.
Składniki:
• 2 galaretki cytrynowe w proszku
• Galaretka bananowa lub pomarańczowa w proszku
• 6 dojrzałych bananów
• 15 dag masła
• 30 dag cukru
• Żółtko
• 25-30 dag herbatników

Przygotowanie:
• Galaretki cytrynowe i bananową rozpuścić oddzielnie w połowie zalecanej w przepisie ilości wody, wystudzić.
• Cztery banany rozgnieść widelcem na miazgę.
• Masło utrzeć z cukrem i żółtkiem, wymieszać z miazgą bananową i wystudzonymi galaretkami cytrynowymi.
• Herbatniki pokruszyć, ułożyć na dnie tortownicy o średnicy 26cm, przełożyć na nie masę bananową i wstawić do lodówki.
• Gdy masa zupełnie stężeje, ułożyć na wierzchu pozostałe 2 banany pokrojone w plasterki.
• Zalać wystudzoną galaretką bananową.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3222.jpg

Odnośnik do komentarza

Deser porzeczkowy.
Wszyscy domownicy zajadają go ze smakiem.

Składniki:
• 15 dag mieszanych kolorowych porzeczek (czerwonych, białych i czarnych)
• 1 banan
• Sok z cytryny
• 1 opakowanie budyniu śmietankowego
• 1 opakowanie cukru waniliowego
• ¾ litra mleka
• Cukier puder
• 1mieta do dekoracji
Przygotowanie:
• Porzeczki przebierz, umyj pod bieżącą wodą, osusz na sicie, a następnie oberwij z gałązek. Umyty banan obierz ze skórki, pokrój w plasterki, skrop odrobiną soku wyciśniętego z cytryny.
• Proszek budyniowy rozprowadź w niepełnej szklance zimnego mleka. Resztę mleka zagotuj. Na wrzątek wlewaj cienkim strumieniem rozdrobniony budyń. Gotuj, ciągle mieszając, jeszcze 2-3 minuty.
• Budyń odstaw do przestudzenia, a następnie wstaw do lodówki na minimum 60 minut (lub na kilkanaście minut do zamrażalnika).
• W tym czasie owoce posyp do smaku cukrem pudrem, odstaw na kilkanaście minut, by lekko puściły sok.
• Zimny i lekko stężały budyń przelej do wysokiego naczynia. Dodaj plasterki banana oraz opakowanie cukru waniliowego. Miksuj mikserem ustawionym na najwyższe obroty 2-3 minuty. Półpłynną masę śmietanowo- bananową rozlej do szklanych pucharków. Ponownie odstaw do lodówki do schłodzenia.
• Zimny deser wyjmijmy lodówki. Na wierzchu każdej porcji rozłóż część posłodzonych porzeczek. Na koniec deser skrop sokiem, który puściły owoce i udekoruj listkami mięty.

monthly_2013_08/konkurs-letni-deser_3223.jpg

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...