Skocz do zawartości
Forum

Leworęczność a nauka pisania - proszę o pomoc specjalistów i doświadczonych

Nikusia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ..

Mam syna 7 lat - jest leworęczny i nie ma z tym problemu .. ale niestety pani w szkole każe mu pisac literki wg znaczników czyli wg strzałek jak pokazuje instrukcja ..
on je pisze odwrotnie i pisze wtedy łądniej i szybciej a pani uparła się i praktycznie skrzyczała mnie jak jej powiedziałam ze mu na to pozwalam gdyz zauważam że jest mu tak i łatwiej i poprostu lepiej to wygląda jak juz jest napisane ..

No i szukam po róznych portalach dla leworcznych i wogóle ale nie znajduję niczego niestety .. są instrukcje i porady na temat tego jak ma siedzieć jak trzymać pióro czy ołówek i jak ułożyc zeszyt ale nie pisze niestety nic o kierunku pisania literek i metodzie na to nie napisano ..
Wg mnie i moich obserwacji uważam jako mama - że nie powinno się tego narzucać - osobiście uczyłam się przez 2 lata kaligrafii i ładnego pisma dlatego tym bardziej nie uważam żeby to musiało miec tak sztywne zasady .. chyba chodzi tu raczej o to żeby dziecku było łątwiej .. no nie wiem .. ja się nie zgadzam z opinią pani wychowawczyni i potrzebuję na to opinii specjalisty .. proszę o pomoc - pozdrawiam Monika

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/10420.png

Droga Pani Moniko,

W przypadku nauki pisania dziecka leworęcznego należy w szczególny sposób zadbać o optymalne warunki dla opanowania tej trudnej umiejętności – pismo nasze jest wszak pismem ludzi praworęcznych. Dlatego tak ważna jest odpowiednia postawa ciała podczas pisania, właściwe, ukośne ułożenie zeszytu, ułożenie przedramienia i nadgarstka a także zachowanie właściwego kierunku kreślenia liter. Nie można jednak zapominać także o sferze psychologicznej: wytwarzaniu pozytywnej atmosfery akceptacji wokół leworęczności dziecka, jego pierwszych prób pisania, które dla dziecka leworęcznego są trudnym wyzwaniem. Szczególnie na samym początku nauki pisania wykształcenie odpowiednich nawyków może później procentować efektywniejszym i bardziej czytelnym pismem, natomiast instruowanie dziecka, jak ma kreślić literki powinno odbywać się w atmosferze spokojnej, pozbawionej elementów przymusu. Jeżeli dziecko w początkowym etapie nauki wypracuje odmienny od zalecanego sposób kreślenia liter, późniejsze próby modyfikacji tego sposobu mogą okazać się nieskuteczne oraz frustrujące.
Sądzę, że byłoby wskazane, aby skonsultowała się pani w tej sprawie z psychologiem szkolnym lub psychologiem i pedagogiem terapeutą z rejonowej poradni psychologiczno- pedagogicznej (informacji o takiej poradni powinna udzielić nauczycielka). Specjalista zaobserwuje, na czym polegają nieprawidłowości w kreśleniu literek, oceni sprawność grafomotoryczną synka, chwyt pisarski i zaproponuje odpowiednie oddziaływania, pozwalające optymalnie stymulować rozwój umiejętności pisarskich chłopca.

Pozdrawiam serdecznie Mamę i dzielnego Ucznia!

Dziękuję za odpowiedz a jednak nie otrzymałam odpowiedzi na zadane pytanie ..
Czy on jako leworęczny uczeń ma kreślić literki wg wzoru podanego dla praworęcznych uczni?
Mnie wydaje się to dziwne ponieważ gdy piszę te liteerki po swojemu a nie jak strzałka w książce pokazuje robi to szybciej i ładniej .. proszę o odpowiedź.

http://www.bejbej.nazwa.pl/zasuwaczki/10420.png

Witam Panią ponownie,
Na Pani pytanie odpowiedziałam w zdaniu (cytuję): "Dlatego tak ważna jest odpowiednia postawa ciała podczas pisania, właściwe, ukośne ułożenie zeszytu, ułożenie przedramienia i nadgarstka a także zachowanie właściwego kierunku kreślenia liter". Właściwy kierunek kreślenia liter to właśnie pisanie "według strzałek", jak to Pani ujęła. Uważam - i nie jestem w tym odosobniona, takie samo stanowisko prezentują autorytety w dziedzinie leworęczności (np. Marta Bogdanowicz, autorka książki "Leworęczność u dzieci"), że warto, szczególnie na początku nauki pisania spróbować nauczyć dziecko właścwego kierunku kreślenia liter, szczególnie dotyczny to elementów okrągłych (kierunek odwrotny do ruchu wskazówekzegara), gdyż w przyszłości będzie to owocowało bardziej efektywnym, czytelnym pismem i mniejszą skłonnością do zniekształceń tego pisma. Oczywiście koniecznie należy dbać o pozytywną atmosferę podczas nauki i pozytywną postawę dziecka wobec pisania.

Pozdrawiam raz jeszcze:)