Skocz do zawartości
Forum

Baby-Led Weaning - pominięcie etapu papek

Dag

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,
mam pytanie o Baby-Led Weaning - jak Pani to widzi?
Na wszelki wypadek podaję linki:
Baby-led Weaning: Helping Your Baby to Love Good Food
Baby-led weaning - Wikipedia, the free encyclopedia
Z dyskusji na forum wegedzieciak.pl widzę, że wiele osób, także w Polsce, już to stosuje. Na Zachodzie polecają to nawet niektóre położne. A moje dziecko już niebawem będzie zaczynać jeść inne pokarmy niż moje mleko, tym bardziej więc jestem ciekawa Pani opinii.
:-)

Witam,
generalnie zgadzam się z założeniami BLW i myślę, że warto stosować jej elementy.
Pierwsze posiłki powinny składać się ze zbóż (mleczka lub kleiku), a więc można pozwolić dziecku maczać rączki w miseczce i oblizywać paluszki. A przy okazji jednak uczyć (czyli karmić) jedzenia łyżeczką.
Z doświadczenia wiem, że dzieci są baaaaardzo różne i wiele z nich trzeba po prostu nauczyć jedzenia innego niż mleczko mamy, ponieważ same nie mają ochoty na nic poza piersią (nawet w 10 mcu życia). Poza tym, niektóre mamy wracają do pracy i zależy im na tym, aby dziecko pod ich nieobecność potrafiło się najeść (łyżeczką lub butlą). Dlatego planując powrót do pracy - kilka miesięcy (a przynajmniej tygodni) wcześniej warto wprowadzać dodatkowe posiłki - i nie oszukujmy się - żadne dziecko (6-7-8 miesięczne) nie naje się samo oblizując paluszki umaczane w kleiku czy papce warzywnej.

Podsumowując - jestem za łagodnym podążaniem za dzieckiem i proponowaniem zamiast zmuszaniem. Ale jestem przekonana także o tym, iż nasza rola, jako rodziców, polega na tym, że pokazujemy dziecku co jak się robi, co wolno, a czego nie itd. Tyczy się to również uczenia jedzenia.
A poza tym niezwykle ważna jest MATKA - czyli po prostu jej otwartość i chęć stosowania BLW czy też NHN (wychowanie bezpieluchowe). Jeżeli mama nie pracuje poza domem, ma czas, chęć i siłę to można jak najbardziej. Natomiast jeśli jest inaczej - spokojnie można sobie odpuścić i po prostu życzliwie karmić maluszka łyżeczką :)

Pozdrawiam serdecznie

http://www.mamowanie.pl

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51810.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51809.png

mnie rowniez wydawalo sie, ze to ma sens... i po czesci wciaz tak uwazam

Oscar jadl, lizal paluszki i ssal... czt jakkolwiek chcesz to nazwac SAM, nie dawalam mu papek lyzeczka, dopoki nie zaczal mi sie regularnie co noc budzic sie z GLODU!!!
pierwsze 3 tygodnie byly super lizanie paluszkow itp ale po jakims czasie synek ktory zawsze byl spioszek i przesypial noce, teraz zaczal sie budzic. Po nakarmieniu szedl sspac bez problemu. zaczelam wiec mu pomagac lyzeczka. jesli chce siegnac po lyzeczke to niech sobie ja trzyma i lize ile sie da... ja mam zawsze druga (i trzecia) pod reka:), jesli sie odwroci i nie otwiera buzi, nie wciskam mu na sile... daje mu wybor 2-3 rzeczy i jesli cos mu nie smakuje, nie naciskam. nie robie mu z wszystkiego papaek, co sobie da sam rade to sam je. banany ja mu trzymam w rece glownie zeby nie wyladowal na podlodze, ale on tez raczka trzyma i sam je... podobnie inne owoce i ugotowane warzywa. Ale jablko surowe jak ma sobie zjesc bez zebow??? a zajada az mu sie uszy trzesa!!!

sluchaj intuicji i obserwuj dziecko... co za roznica czy je z lyzeczki ktora sam sobie trzyma, czy bez???
z pelnym brzszkiem sie jednak zawsze latwiej usmiecha;)
powodzenia