Skocz do zawartości
Forum

Klapsy

Rekomendowane odpowiedzi

Anulka - mnie też przeraził ten kawałek tekstu co podałaś :Szok:

Gabalas – super, że trzymacie swoje nerwy na wodzy i pokazaliście w szpitalu, że można sobie radzić bez klapsów :yes:

Iszpan – aż jestem zaskoczona, że takie metody zaproponowali :oh:, bo jakby nie było to kara cielesna, od której odchodzi się przecież i to na całym świece, tzn. w krajach cywilizowanych.

już to kiedyś pisałam...dałam klapsa Mikuli dwa, trzy razy w życiu...pierwszy raz kiedy byłam w końcówce ciąży z Mają...nerwy mi puściły...teraz jestem dużo spokojniejsza i cierpliwsza i wiem, że agresja budzi agresję...Wiem jedno, można obejść się bez klapsów...są inne metody a najbardziej sprawdziło się u nas ignorowanie pewnych zachowań...kary typu bicie w twarz, bicie po rączkach linijką są dla mnie nie do pomyślenia...najpierw powinien dostać ojciec i matka...tak dla przykładu...żeby poczuli jakie to upokorzenie...

Pisałam tylko, żeby wam powiedzieć, że są jeszcze ludzie na świecie, którzy właśnie tak myślą... bądźcie spokojne, nie utrzymuję kontaktów z TYMI ludźmi (to było amerykańskie małżeństwo, ich dzieci chodziły jak zegarki), to było nieporozumienie. Ja byłam wtedy młoda mamą, chciałam dla dziecka dobrze, z tych warsztatów wyniosłam jedynie niesmak... jestem zdecydowaną przeciwniczką karcenia cielesnego dzieci.

http://www.suwaczek.pl/cache/545ce0df7a.png
http://www.suwaczek.pl/cache/4eb0aee931.png
+28 kwietnia 2008 Julcia wróciła do Nieba:Aniołek:

ja mam troje dzieci 7,5,i 1 oczywiście przychodzi mi ochota na danie klapsa,ale coraz rzadziej.pamietacie,jak sie kiedys mówiło o żonach ,że czasami trzeba trzepnac,to wtedy lepiej chodzi.musze wam powiedziec,że jakby mój mąż mi dawał w pysk to tez bym chodziła jak zegarek,z ta różnica,że ja moge odejść,a dziecko nie .

Asia78 ja też mam bunt 3-latka, tyle że u mnie połączył się on z buntem 2-latka i trwabaaardzo długo.
Klapsa dałam i to nie raz, skutków oczywiście żadnych, tylko wyrzuty sumienia...Kiedyś jak nie chciałam mu czegoś kupić w sklepie powiedział do mnie: jak mi nie kupisz to dostaniesz w tyłek. Przeryczałam całą noc...Ale od tamtej pory trzymam nerwy na wodzy, choć czasem jest bardzo ciężko...i jest super. Tłumaczę, tłamaczę i tłumaczę...czasami mam wrażenie, że gadam do ścian, ale po jakimś czasie te moje tłumaczenia dają efekty. Tak było chociażby z przepraszaniem...mały wolał ryczeć godzinę i nie oglądać przykładowo dobranocki za karę, niż przeprosić. A teraz wie, że jak zrobi coś złego, to musi przeprosić.
Wiem, że w tym wszystkim jest też wina tego, że on praktycznie całymi dniami jest z moją teściową, która niestety stosuje inne metody wychowawcze niż ja:( I poźniej są akcje typu: a babcia mi to pozwala...no i afera gotowa.
Ale klapsów już nie stosujemy:)

Klapsy nie uczą dzieci dyscypliny, tylko agresji i zastraszania...

wiecie, tak tu wracam od czasu do czasu i naprawde jestem dumna z tego wszystkiego co naipsalysmy
bo w sumie temat ciezki i opinii tyle co ludzi i metod wychowawczych tyle samo ale mam wrazenie ze nie jedea z nas czegos te nasze pogaduchy nauczyly, otwarly oczy,
mnie pierwszza bo choc za klapsem jako takim nie jestem to tez kiedys juz go dalam, nawet jesli potem byly wyrzuty i swiadomosc tego ze on i tak niczego nie nauczyl...
i tez bardziej nad soba panuje, nie zawsze jest doskonale ale jakos idziemy do przodu, dobrze jest z tym ze Natanek jest coraz wiekszy i dyskusja jest duzo latwiejsza i konsekwencje kary bardziej do niego dochodza a co za tym idzie, woli posluchac niz byc ukaranym...
oby faktycznie od 4roku bylo spokojniej, nie dlatego ze mam dosc ale dlatego ze w kolejce do nowych wyczynow stoi Noah i znowu sie zacznie :D

Dziubala
asia78
Powiem Wam ze ten watek bardzo wiele mi dal. Odkad sie pojawil stalam sie spojniejsza w stosunku do Poli:Śmiech:chociaz ostatnio chyba ma jakis bunt 3 latka. Nie wiem czy cos takiego istnieje a moze jej sie przesunal z 2 latka.

Jest coś takiego jak bunt 3-latka ;). Ponoć od 4 rż. dziecka można odetchnąć ;)

No wlasnie moja weszla w 4 rok zycia jako buntowniczka

asia78
Dziubala
asia78
Powiem Wam ze ten watek bardzo wiele mi dal. Odkad sie pojawil stalam sie spojniejsza w stosunku do Poli:Śmiech:chociaz ostatnio chyba ma jakis bunt 3 latka. Nie wiem czy cos takiego istnieje a moze jej sie przesunal z 2 latka.

Jest coś takiego jak bunt 3-latka ;). Ponoć od 4 rż. dziecka można odetchnąć ;)

No wlasnie moja weszla w 4 rok zycia jako buntowniczka

Mikołaj też. Witaj w Klubie. Krzesełko też przestało na niego działać. Ciekawe gdzie popełniam błąd :Zakręcony::Zakręcony::Zakręcony: