Skocz do zawartości
Forum

Risotto??


Renia

Rekomendowane odpowiedzi

Reniu ja robie tak i ze skromnością napiszę , wszyscy się zachwycają :Oczko:

0,5kg ryżu , gotuję
2-3 papryki kroje w kosteczkę i ze smażam aż skórka zmięknie
3 średnie cebulki ze smażam z 2-3 pętakami kiełbaski
to wszystko mieszam w dużym garnku , dodając słoiczek koncentratu , przyprawy co tam mam pod ręką , i mieszanko na maxa .
Jedzonka straczy mi na 3 dni , :Spoko: , ale taka ilość to robię jak goście się schodzą i podaję to z ogórkami , oczywiście wszystko wcześsniej możesz podgrzać w mikrofali lub na patelni taką ilość jaką zjadasz.
Smacznego

[

Odnośnik do komentarza

No to poeksperymentowałam i wyszło pysznie. :Uśmiech:

Risotto z kurczakiem i warzywami
na oliwie podsmażyłam kurczaka, dodałam mrożonkę "Warzywa do mięś" Hortexu, poddusiła, wsypałam szklanke ryżu arborio (surowego), podsmażyłam, a potem dodawałam bulionu (z kostki), aż ryż był miękki. Wyszło trochę papkowate, jak to risotto, ale pyszne :Uśmiech:

Renia z Marysi

Odnośnik do komentarza

uwielbiam ryż i śrubuję waszych przepisów

ja robię coś takiego

na patelni podsmażam 1,2 kg mielonego
osobno
pokrojoną w kostki paprykę - kolorową po jednej, zieloną, czerwoną, pomarańczową (jak są duże to po pół)
pokrojoną cebulę w kosteczkę
cztery ząbki czosnku zmiażdżonego

mieszam wszystko z mięsem, dodaję dużo ostrej chili, pieprz kolorowy, sól i puszkę przecieru pomidorowego i oczywiście do tego trzy woreczki ugotowanego ryżu

jak dla mnie - pychota

http://www.suwaczek.pl/cache/4ccc13b87c.png
serdecznie zapraszam, zniżki dla parentingowców:Śmiech:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3249849

Odnośnik do komentarza

to ja może coś innego:
2 torebki ryżu
pół paczki mrożonych warzyw na patelnie (może być bukiet wiosenny w zależności jakie warzywa komu smakują:-))
łyżeczka koncentratu pomidorowego
jedna podwójna pierś z kurczaka
kostka rosołowa
20/30 dkg sera żółtego

Ryż zagotować z odrobiną soli. Na patelni na odrobinie oleju bądź oliwy podpiec pokrojoną w kostki pierś z kurczaka (którą ja przyprawiam ziołami prowansalskimi i oczywiście solą i pieprzem) jak już mięsko trochę zmięknie dodać porcję mrożonych warzyw i kostkę rosołową(która oczywiście się rozpuści). Jak warzywa zmiękną dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego wymieszać podusić jeszcze przez chwilkę. Następnie mieszamy (w jakiejś miseczce) ryż z mięsem i warzywami. Układamy wszystko w posmarowanym lekko tłuszczem naczyniu żaroodpornym posypujemy startym żółtym serem i wkładamy na jakieś 15-20 min do piekarnika (aż ser się całkowicie roztopi).

Smacznego

Odnośnik do komentarza

Słuchajcie, klasyczne risotto robi się z ryżu SUROWEGO, który wrzuca się na patelnie bądź do rondla i dodaje bulionu, albo wina i wody porcjami. Jak ryż wchłonie jedną porcję płynu dodajemy następną i tak aż ugotuje się do miękkości. Wg mnie nazywanie risottem wszelkich potraw z gotowanym osobno ryżem to profanacja... Ale to już tylko moje zdanie.

Oczywiście najlepszy jest ryż arborio, ale może też w zastępstwie być długoziarnisty jaśminowy.

BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...