Skocz do zawartości
Forum

Listopadowe mamy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Ania, miałam dwa razy taką gęstą galaretowatą wydzielinę, ale to już jakiś czas temu, tak gdzieś w połowie ciąży. Od razu pomyślałam,  że to czop, ale lekarka mnie uspokoiła, że po prostu więcej wydzieliny się zgromadziło. Dobrze,  że jutro masz wizytę. Ja byłam wczoraj. Dzidziuś dobrze się rozwija,  przybiera ma wadze, waży prawie 2200g. Pessar trzyma, tylko przez niego nie da rady zmierzyć szyjki, więc nie wiem co dokładnie się dzieje. Wczoraj znów miałam ostre kłucia w kroczu, aż musiałam kucać. Chodzę powoli jak stara babinka, bo boję się, że mnie znów ten ból złapie. Pani doktor powiedziała, że to bardziej zwiastuje rozejście spojenia niż przedwczesny poród. Mam dużo leżeć i tak robię. 

Ania, Meg, czy przy pessarze bierzecie jakieś globulki przeciwbakteryjne/przeciwgrzybiczne, bo mi przepisała macmiror?

Gość Kinga Holandia

Dziewczyny u mnie już 35+4 i takie bóle mam dokaldnie od 2-3 tygodni 🙂 Dzownilam do położonych, pytałam na wizytach wszyscy uspokajają, ze nie ma się co martwić 🙂 Parcie na mocz tez mam wielkie ale to pewnie dlatego ze mój maluszek ciagle z główka u góry i ewidetnie mnie tam na dole kopie 😋 A położne również mi mówiły ze czop odchodzi czasem nawet miesiąc przed  porodem 😉 

Pistacja super ze lekarza wszystko ok i dzidzia  rośnie zdrowo.Ja teraz nie mam pessara ale mialam w pierwszej ciazy i bralam globulki na pewno.Nie pamiętam nazwy ale inne niż Ty.Trzeba brac bo przy pessarze jest mozliwosc infekcji.

Jakoś musimy  sobie poradzić z tymi bólami.ja wczoraj to chodzić nie mogłam nie dość że biodro jakby rwa  kulszowa to jeszcze mnie to tak mnie spojenie  boli w nocy sie nie mogę przewrócić na bok 😞 chyba dopiero po porodzie  to minie...

Mam nadzieję że u mnie tak jak u Ciebie Pistacia, to tylko taki śluz, wieksza jego ilość i tyle. Zobaczymy co mi dziś powie mój doktorek🤷 

Tak, mam tabletki przeciwgrzybicze, Gyno- Femidazol,biorę tak 2x w tygodniu.

Kinga, powiem mu też o tych bólach, mam nadzieję że to nic groźnego i po prostu się to wszystko przygotowuje do godziny W!😃

Ogarnęłam sobie prywatną położna i nagle okazuje się że można rodzić po ludzku 😏 pytała się jaką chce playliste do porodu, ona ma taką relaksacyjna wiec jak chce inną to mam uszykowac, weźmie olejki do masażu pleców- też miałam podać zapach jaki lubię, weźmie TENSa i taki zel w strzykawce do pochwy ułatwiający poród/poślizg dla główki , a teraz przykleila mi tejpy bo kręgosłup mnie już trochę boli i pokazała jak masować krocze żeby je trochę przygotować na porod. Normalnie cuda na kiju aż mam ochotę już opuścić mojego lekarza który poświęca mi średnio 10 minut podczas wizyty nic się nie zapyta, nie zleca badan tylko sama robie na oko co potrzeba itd a kasuje duzo wiecej. Gdyby nie to że robi usg i wystawia l4 już by mnie nie zobaczył... takze jak ktoras z Was nie moze miec wsparcia meza przy porodzie to polecam😊

Dziewczyny, jestem po wizycie 🙂 jest wszystko dobrze. Synuś waży 2383g, dobrze mu w brzuszku, przepływy prawidłowe. Szyjka trzyma się w pessarze bez zmian. Pobrał mi wczoraj wymaz na GBS. Pytałam o te moje bóle podobne do miesiączkowych i powiedział że to już mogą być skurcze przepowiadające,ale na razie z szyjka bez zmian. A co do tego śluzu który mi wtedy zszedł powiedzial że to raczej od pessara, po prostu nagromadziła się większą ilość i zeszło. Z tego wszystkiego zapomniałam spytać o luteinę bo ostatnio mi powiedział że po 34 tygodniu będziemy odstawiać,ale zapomnieliśmy o tym oboje. Więc chyba zrobię tak jak z córką odstawiłam, teraz biorę 2x1,to będę brała 1x1 przez 5 dni,a potem 1x0,5 przez 5 dni. Jeśli któraś z Was odstawiała to napiszcie w jaki sposób 🙂 Pytałam go też o ten żel który stosuje się teraz przy cesarkach,żeby nie robiły się zrosty. Trzeba go kupić samemu,tani nie jest bo 500-600zl. Powiedział mi że on może zakładał go ze 3 razy, nie powie mi czy jest skuteczny bo nie wie, na pewno nie zaszkodzi,więc jak będę miala ochotę kupić to on mi to zaaplikuje. Słyszałyscie o tym? 

I mam jeszcze pytanko,córa podpuscila mi katar,co mogę oprócz wody morskiej? Bo ponoć krople typu sudafed to nie wolno🤦

Ania co do luteiny to mam brac do natstepnej wizyty kiedy będzie ciaza donoszona.Mi szyjka sie skrocila jak badal.Jedynie nie zapytałam o magnez bo biorę 3 ×2 a Tobie cos mowil lekarz? Moja mala wazy dokladnie jak Twój synek 2380. A wymazu nie pobral mi powiedzial ze pobiera między 35 a 37 wiec następnym razem .

Meg , mam brać magnez cały czas,też biorę 3x2 Magne B6 forte. Czyli będę odstawiac ta luteinę tak jak z córką to w sumie i tak wyjdzie 36 tydzień. Ja teraz będę mieć wizyty co tydzień, będę się czuć pewniej🙂 

Jak nasze dzieciaki ważą identycznie to znaczy że wszystko prawidłowo 🙂 bo termin też mamy podobny!

Ogólnie jestem już spakowana do szpitala,już o tym nie myślę i jestem spokojniejsza. Pozostaje dołożyć do torby dokumenty. Ogólnie powiedzial mi wczoraj że teraz to już jest na prawdę bezpiecznie, 34 tygodnie to już ciąża super i nawet gdyby wcześniej to nie ma obawy. Teoretycznie to za 3 tygodnie mogę rodzić bo córa się tak urodziła w 37tc.😁

Cały czas czytam i zaglądam co u Was, ale jakoś nie miałam weny, by pisać bo nawet nie wiem co... Zostało mi 5 tygodni z kawałkiem do terminu porodu, prawie wszysko mam już ogarnięte i teraz tylko czekam, a dni wypełnia mi praca zawodowa oraz jakieś drobne czynności w mieszkaniu, dekorowanie i przemeblowania przed zimą. Jeszcze się nie spakowałam (trochę z tym zwlekam, bo mam poczucie, że jak zrobię wszysko teraz to potem już będzie mi ciężko wytrzymać z niecierpliwości w oczekiwaniu 😛 ) - czekam na biustonosze do karmienia i w przyszłym tygodniu się tym zajmę. Potem pranie ubranek i cóż... tyle. W sumie z takich obowiązków przed porodem pozostanie mi odhaczenie tej resztki badań do zrobienia. Ja nie jestem fanką chodzenia po lekarzach, więc jakoś nawet nie mam parcia na te wizyty u ginekologa, zwłaszcza, że już nic nowego mi nie mówi, a dziecko jest tak duże, że i na usg widać tylko pojedyncze części ciała 😛 Dziś nawet buzi nie widziałam, tak była ułożona. Z dzisiejszych pomiarów wyszło, że waży 2900g 🙂

Następna i mam nadzieję że ostatnia wizyta za 3 tygodnie 😛

Jeśli chodzi o samopoczucie i jakieś dolegliwości to jedynie te bóle bioder w nocy, chociaż odkąd śpię z poduszkami, to nawet to nie jest jakoś uciążliwe. Magnez też biorę, ale starczają mi dwie musujące tabletki przed snem.

Na szczęście suplementy również starczają mi na tyle, że nie muszę brać żelaza. Trochę się tego obawiałam, bo mój żołądek niespecjalnie toleruje żelazo. 

Ja 2 dzień z rzędu widzę spuchnięte stopy 😞 nie kostki tylko stopy, palce, stopy są grubsze. 8 miesiąc się zaczął może to dlatego? Za mało piłam? Nie wydaje mi się. Jak u was z tym ?? W ciągu całej ciąży spuchły mi może 2 razy a teraz dzień po dniu. 

Kzbn, mnie puchną niestety nogi tak od pół łydki po całe stopy, od jakiś 2 tygodni. Pije dużo wody, jednak mimo to puchną 🤦 Pytałam lekarza w piątek i powiedział mi że nie ma niestety na to zbytnio rady, jedynie unikać słodyczy i ograniczyć sól, natomiast takie uroki ciąży. Jeśli ciśnienie jest w normie i obrzęki nie są jakieś powiększające się ( co byłoby widać w szybkim wzroście kilogramów na wadze) to nic złego się nie dzieje 🙂

Ania, moja pani doktor na ostatniej wizycie przepisała mi 2 ostatnie opakowania luteiny. Biorę 2x2 i tak do skończenia 34 tygodnia, potem podobno niekorzystnie wpływa na krążenie u dzidziusia. Natomiast magnez mam brać do końca. 

Co do kataru, to wydaje mi się,  że tylko sól fizjologiczna albo woda morska, inne rzeczy po konsultacji z lekarzem.

Kzbn, ja nie mam problemu z puchnięciem stóp i mam nadzieję,  że tak pozostanie, bo w poprzednich ciążach też udało mi się tego uniknąć.  Niestety coraz częściej mam zgagę i mam wrażenie,  że wzmaga się od luteiny doustnej i spędzania większości czasu polegując.

Dziś przyszło mi zamówienie z gemini i mąż odbiera łóżeczko, także będę miała już komplet 😀 Miałam w tym tygodniu poprać ubranka i spakować torbę. Jeśli nie uda mi się teraz to na pewno w przyszlym tygodniu. 

U mnie dzisiaj stopy już Ok 🙂 może gdzieś na mało wody wypiłam? 
mierze ciśnienie i jest dobrze 🙂 120/60/95 puls taki wyższy raz miałam delikatnie ponad 100 ale czytałam,ze 90 to norma dla kobiet w ciąży, wiec się uspokoiłam ale i tak powiem o tym Pani doktor 😉 

ja czekam na otulacz do fotelika, termometr, biustonosze do karmienia (wzięłam 2 żeby przymierzyć i zdecydować, który zostawić) mam tez jeden taki materiałowy z Lidla 😉 kupiłam torbę/plecak do wózka. Dla siebie prezenty urodzinowe, których od sierpnia nie kupiłam 😝

Pistacia, kurcze to już nie wiem jak z tą luteina🤦 Ale też podobno nie dobrze odstawić gwałtownie tylko trzeba stopniowo...Meg pisała ,że jej lekarz kazał brać dotąd dopóki ciąża będzie donoszona czyli pewnie 37 tydzień. Z drugiej strony na chłopski rozum,skoro luteina to nic innego jak progesteron naturalnie wytwarzany w ciąży to w jaki sposób może zaszkodzić dziecku??🤷 Chyba będę brała w zmniejszonej dawce do piątku,i w piątek go zapytam. Bo ja będę mieć teraz wizyty co tydzień 🙂 

A na zgagę polecam controloc control 20mg, mnie kazał to kupić mój gin bo jest bezpieczny w ciąży. I nie mam zgagi,bierze się rano na czczo. Ja nawet nie biorę tego codziennie 😉

Zamówiłam dziś łóżeczko i termometr bezdotykowy,to już chyba wszystkie poważne zakupy🙂 Torba spakowana,więc chyba z grubsza ogarnięte wszystko! 

Córcia mi wczoraj powiedziala że już nie może się doczekać dzidziusia. Zrobiła sobie swój kalendarz i odlicza dni😃

Ania zapytaj o tą luteinę na następnej wizycie.Ja bylam pewna ze to na szyjkę poprostu  działa korzystnie i nie słyszałam, że może działać na krążenie u dziecka hmm. W sumie w poprzedniej  ciazy tez bralam do 36 tyg.

Oj dziewczyny jak Was tak czytam to tez musze się brac chyba za spakowanie tej torby i dokończenie wyprawki.Bede chyba wtedy spokojniejsza bo gdzieś mam z tyłu głowy ze jest to nie zrobione 😉 a macie jakieś biustonosze do karmienia fajne które możecie polecić?

Kzbn jaki zamowilas otulacz  do fotelika? JA tez juz kupiłam.Przyszedl i jakiś taki cienki sie wydaje na jesien ok ale nie na zimę i nie wiem co z nim zrobic moze zostawię na cieplejsze dni.

Aniu ale masz kochana córeczkę 🤗 Meg ja bardzo lubię biustonosze do karmienia z H&M sa delikatnie usztywniane ale bez fiszbin. Zaczęłam już nosić je wcześniej jak mi w ciąży piersi urosły to musiałam kupić inne staniki wiec trochę już je mam i sa super. Dzisiaj jestem po wizycie lekarz ochrzanil mnie że za dużo spaceruje / robie po kilka km i mam dzidzie bardzo nisko główka wiec musze się wyluzować ,odpuścić wędrówki i leżeć... masakra jakaś ale te ostatnie 4 tygodnie do donoszonej ciazy muszę dac radę. A tak poza tym to z synusiem wszystko dobrze waży 2100(tc 32+4) i ładnie pokazał buzię 😍

Jena ja tez dzisiaj zamowilam z HM biustonosze 🙂 ja to się zapuściłam ze spacerami 😬😬😬 wiec jesteśmy dwoma przeciwnościami haha. 
otulacz z Allegro bo widziałam w sklepach dla dzieci ale bez 200zl nie podchodź 😬 a to tylko na zimę ewentualnie wiosnę. 
https://allegro.pl/oferta/sensillo-otulacz-wafel-kocyk-do-fotelika-nosidelka-9710271002?utm_source=notification&utm_medium=buyerCart&utm_campaign=transaction-notifications-buyercart&snapshot=MjAyMC0xMC0wMlQwOTozNTowNC44NjBaO2J1eWVyOzJiZjUxNDhhM2FhMTM3ZjliNGY4MDBhZTYxNTUyOGMzNTI0NDcyYjEwOGJkODEwMDM0Y2ExZmM0OWVmNjA1YTM%3D

Meg,no mi też mówił że lepiej brać dopochwowo bo wtedy bezpośrednio działa na szyjkę i pomaga na skurcze, chociaż z tym to nie wiem czy to pomaga🤷 w każdym razie, zapytam w piątek co robić a do wizyty będę brać pół dawki. Nie pamiętam niestety do którego tygodnia brałam z córką.

Jena,to leż teraz jak najwięcej,nie ma co ryzykować, to tylko kilka tygodni,dasz radę. Ja dopiero teraz pozwalam sobie na więcej ruchu po domu,ale mnie już leci 35 tydzień. Wczoraj nawet byliśmy na komunii u mojego chrzesnika, co prawda tylko parę godzin,ale jednak. Moje pierwsze wyjście od pół roku gdzieś oprócz lekarza lub badań.😂 Efekt był taki że nogi spuchły mi jak balony( Kzbn, a propos spuchniętych nóg) , ale chociaż wyszłam trochę do ludzi 👌

Mnie spakowanie walizek dało taki spokój,że jakby coś się zaczęło dziać to nie będę latać i pakować rzeczy. Warto to zrobić wcześniej i zrzucić ten problem z głowy 🙂

Ja kupiłam biustonosz z canpolu chyba,nie taki drogi a nawet fajny, bardzo elastyczny 😉

Ania na skurcze tez mi mowil ze dziala bo.mi bardzo sie brzuch napina ale tez do końca nie wiem jak to jest bo napina sie mimo brania ale chyba lepiej brac niz jakby miało sie cos wydarzyć na ostatniej prostej tym bardziej że ja nie mam pessaru.Ja cały czas biore 3×1. Dziwnie tak wyjść po takim czasie ja juz sie nie mogę doczekać.Ja jeszcze dwa tyg mam lezec w miarę a pozniej zacząć sie poruszać ale w sumie i tak teraz więcej chodze po domu niz wczesniej.

Ten otulacz to taki jak mój podobny wiec chyba będzie ok 🙂 a biustonosze musze poszukać w hm 🙂

ładne te otulacze myślę że musimy coś takiego mieć z uwagi na pore roku juz przy odbiorze ze szpitala warto dziecko zapakować w taki otulacz. W razie co pamiętajcie ze jest vinted i mnóstwo rzeczy których inne mamy już nie używają albo w ogóle nie użyły 😉można na prawdę wyrwać ładne akcesoria. Polozna mi dziś mówiła że faktycznie jakis ten brzuch mam twardy ale nie czuje żeby się napinal do skurczu tylko synuś się obraca to się napina bo już mu miejsca brakuje, wydaje mi się ze nie ma co panikować ale oczywiście ze spacerów rezygnuje i tylko załatwiam to co muszę plus codzienne obowiązki domowe których nikt za mnie nie wykona. 🤷‍♀️