Skocz do zawartości
Forum

Listopadowe mamy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że pomalutku robicie wyprawkę 😊 Też powinnam się zacząć rozglądać, bo wielu rzeczy nie mam. Na razie patrzyłam na łóżeczko/kołyskę Chicco next2me, tylko zastanawiam się do jakiego wieku ono posłuży.

Od kilku dni biorę magnez, jak poradziłyście, no i odczuwam ogromną różnicę. Brzuch napina mi się może ze trzy razy w ciągu dnia, a nie kilkanaście. Dzięki wielkie 😘😘😘

Kzbn, jak bioderko? Ja póki co nie narzekam, choć w przeszłości miałam spore problemy z kręgosłupem. Czasem boli mnie krzyż, np. jak długo jadę samochodem, ale póki co nie narzekam, przynajmniej na to 😉😂

Kzbn Najlepiej pójść do sklepu obejrzeć, przejechać się 🙂 a dzisiaj moja koleżanka kupiła granatowy jumanji diamond Bardzo jej się podobał ale tyle wózków wiec tyle gustów 😜

pistacia powoli te najdroższe rzeczy trzeba kompletować ja już mam wózek ze spacerówka i fotelik do auta także zostaje mi łóżeczko i odmalowanie pokoiku dziecięcego, mebelki 🙂

a magnez czyni cuda 😜mam nadzieje ze nie wyjdą skutki uboczne 😜

Hej Pistacia 🙂 im dłużej będziesz brała magnez tym na pewno będzie lepiej! 🙂 ja np biorę aż 4 tabletki dziennie. 

bioderko różnie 😕 dzisiaj w nocy kiepsko... był moment,ze bardzo zabolało. Zobaczę po tygodniu spacerów. Dzisiaj zrobiłam z 2km spokojnym tempem, bez zadyszki 🙂 nawet ta deszczowa pogoda jest na plus nie męczą mnie spacery 😉 trochę deszcz tam zmoczy spodnie czy buzie ale to nic. 

Dziewczyny ja wl tez juz mysle nad wyprawka wiem ze bedzie dziewczynka i tak sie wacham czy juz zaczynac czy nie? Maz troche zaboboniasty i mowi zeby jeszcze czekac a ja sie boje ze pozniej bedzie mi juz ciezko z duzym brzuchem a nie chce wszystkiego zamawiac bo to jednak troche strata przyjemnosci dotykania takich malych ciuszkow 🙂 To moja druga ciaza a nie pamietam zabardzo jak to bylo wtedy wiem ze mialam wszystko na czas i tyle a wy co powiecie w tym temacie ?

Domino kupuj i chowaj przed mężem ;D ja np bym chciała w lipcu mebelki ogarnąć żeby stały skręcone i wietrzały bo pamietam jak takie nowe meble potrafią śmierdzieć nowością przez długi czas 😕 

moze mąż się zgodzi po badaniu połówkowych? A poza tym dobre emocje tylko dzieciątku pomagają 🙂🙂 prawda ? Wiec twoje szczęście będzie szczęściem córeczki 🙂 

ps dziewczyny mamy już dwie córeczki w listopadzie 🙂 i chyba tylko jedna niewiadoma czyli ja została 🙄

Dziewczyny ale te pokoje dla dzieci to tak dosłownie ? Znaczy pytam czy macie okna żeby dzieci same spały bo przyznam, że mogłabym zrobić pokój dziecięcy ale nie planuje na razie. Córka ma 4 lata, potrafi się budzić w nocy, i w ogóle bardzo długo była karmiona piersią więc mamy wspólna sypialnie i na razie planuje tak zostawić. Nie widzi mi się biegać po nocy po domu do jednego albo drugiego więc na razie oboje będą spać w naszej sypialni. Może za rok zrobię im pokój.

Klaudyna, u mnie synek będzie na początku z nami spał w sypialni, żeby nie chodzić jak się będzie budzić w nocy, a znając moje dzieci będzie to dosyć często 😉 Wstawię tylko łóżeczko. Potem, jak noce będą do zniesienia przeniesiemy go do pokoju brata i wtedy dokupimy jakieś mebelki. Ja cały czas jestem na etapie urządzania domu, bo przeprowadziliśmy się kilka miesięcy temu. Niby mam jeszcze jeden pokój, ale chcemy go zostawić jako gościnny/gabinet. 

Klaudyna, ja tez tylko na początku będę mieć w sypialni swoje dziecko a potem do swojego pokoju, nie ma innej opcji, tym bardziej jak dzieci śpią z rodzicami mając 4 lata 😱 musza się uczyć samodzielności i mieć trochę prywatności .. jeszcze gdybym nie miała na to miejsca to rozumiem

Martuu córka wydaje mi się dość samodzielna jak na 4 lata, tak porównując do dzieci koleżanek, ale ja wolę ją mieć w jednej sypialni bo często budzi się i ona ma takie akcje że jakby przez sen placze bardzo , nie mogę jej dobudzić i to dla mnie wygoda jak jest w jednym pokoju z nami. I to się zdarza raz na tydzień czy dwa ale potrafi tak pół godziny ale nawet siku czy coś to wolę nie spacerować po nocy

Ja tez planuje mieć łóżeczko z maluszkiem w sypialni. W jego pokoju chce odmalować ściany, kupić szafę i komodę na rzeczy. Później żeby były tam tez zabawki, ogólnie jego rzeczy. Mam miejsce a w mojej i męża szafie nie ma miejsca na rzeczy dla dziecka. Żeby wózek miał gdzie stać np. 

Hej Dziewczyny

Byłam u lekarza w sprawie tego nieszczęsnego czopa. Jest małe prawdopodobieństwo, że było to właśnie ''to'' ale niczego nie był w stanie wykluczyć na 100%. Tym bardziej, że doszło do skrócenia szyjki macicy. Dostałam luteinę dopochwowo i jest ok. Dziś miałam kontrolne usg, szyjka w normie 5 cm, Mały zdrowy i silny 🙂

Dominika cieszę się z Toba bardzo!!! Może faktycznie to maloprawdopodbne żeby po badaniu ten czop odpadł. Super,ze z szyjka Ok. Ja musze moja Panią dr 9.07 poprosic o sprawdzenie szyjki. Bo nie wiem czy sprawdzała a ja np o tym nie wiem. Ostatnie usg dopochwowe miałam w 13tc. 
powodzenia dalej Dominika! :))) 

Dominika, całe szczęście, że wszystko ok i szyjka długa 😊. Trzeba uważać żeby się nie skracała. Miałam tak w pierwszej ciąży i do tego małe rozwarcie. Na całe szczęście zdiagnozowane w odpowiedniej chwili, bo inaczej byłoby niedobrze. Dwa miesiące leżałam w szpitalu na podtrzymaniu, a po odstawieniu leków na drugi dzień odeszły mi wody. Synek urodził się 4 tygodnie wcześniej, ale zdrowiutki. W tej ciąży też mam monitorowaną długość szyjki ze względu na poprzednie doświadczenia.

Cześć dziewczyny, jestem tu nowa, jestem w 19 tygodniu i też mam termin na listopad. Mam pytanie jeśli się powtarzam z tematem to przepraszam,ale czy może zastanawiałyście się może nad wózkiem? Trochę zaczęłam się rozglądać,ale jest tak duży wybór, że nie wiem co wybiorę. 😊

Dziewczyny a co jest przyczyna, powodem skracania się szyjki? Mówił wam lekarz ? 🙂 

witaj Aga również jestem w 19 tygodniu i już wózek kupiłam cybex priam 😍 na początku chciałam inny ale warto się wybrać do sklepu i przejechać kilkoma sprawdzić czego oczekujesz itd 🙂 

ZWitam Was dziewczyny, jestem tu nowa. Też mam termin na 12 listopada. Teraz 20 tc. Ogólnie ciąża od początku dość problematyczna, najpierw krwiak w 11tc, leżenie w szpitalu, potem w domu 1,5miesiaca. Potem kolejny szpital, bo skracanie się szyjki, która ostatecznie jest już w porządku. Ogólnie czuje się fatalnie od samego początku. Mimo to że jestem pod stałą opieką lekarza i ciąża rozwija się prawidłowo, to cały czas dokucza mi ból w dole brzucha, ból kręgosłupa, miednicy... czasem trudno już sobie z tym bolem poradzić...do tego ogromny strach o dzidziusia,żeby wszystko było dobrze i udało się donosić ciążę. Dodam że to moja 5 ciąża a dziecko mam jedno. Może któraś z Was ma podobne problemy? I może coś doradzić? Pozdrawiam Was serdecznie!

witajcie,
Ania , ja tak jak Ty na 12 listopad.
jestem właśnie po połówkowych. Płeć potwierdzona, chłopczyk. Moj stary głowę nosi wysoki jak paw, tak mu sie uszy podniosły, ze jednak synek. Kajtek ma wszystko gdzie trzeba, wazy 273 g. Wg usg termin na 22.11, wiec tradycyjnie jak w pierwszej ciąży pewnie dobije do różnicy miesiąca do końca ciąży. Na plusie mam 4kg.

Godzinę temu, Gość elaela napisał:

witajcie,
Ania , ja tak jak Ty na 12 listopad.
jestem właśnie po połówkowych. Płeć potwierdzona, chłopczyk. Moj stary głowę nosi wysoki jak paw, tak mu sie uszy podniosły, ze jednak synek. Kajtek ma wszystko gdzie trzeba, wazy 273 g. Wg usg termin na 22.11, wiec tradycyjnie jak w pierwszej ciąży pewnie dobije do różnicy miesiąca do końca ciąży. Na plusie mam 4kg.

U mnie ma być dziewczynka, 4 dni temu miałam USG to ważyła 300g,ale wiadomo, że co sprzęt to rozbieżności w pomiarach...ja 2 badania prenatalne mam na początku lipca,więc wtedy pewnie płeć będzie potwierdzona na 100% . W domu mam już 9letnia córkę,ale szczerze jest mi wszystko jedno co będzie 😃 ważne żeby zdrowe i donosić szczęśliwie! Ja narazie nie przytyłam, jestem jeszcze na minusie 1,5 kg, ale akurat u mnie to bardzo dobrze bo waga wyjściowa sporą...a jeszcze jakbym tyła dużo przy tych moich bólach to nie wiem jak przetrwać jeszcze te 4 miesiące☹️

Aniu współczuje tych boli 😞 ja się zmagam z bólem bioder po spaniu. Ehhh. Czytam wszędzie,ze to normalne i trzeba przeżyć. W ciągu dnia nic a na spaniu 🙄 

aniu jeszcze cieszyć się,ze maleństwem wszystko dobrze!! 🙂🙂 🙂 myśl sobie,ze znosisz to dla tej małej istotki 😉 

9 godzin temu, Gość Kzbn napisał:

Aniu współczuje tych boli 😞 ja się zmagam z bólem bioder po spaniu. Ehhh. Czytam wszędzie,ze to normalne i trzeba przeżyć. W ciągu dnia nic a na spaniu 🙄 

aniu jeszcze cieszyć się,ze maleństwem wszystko dobrze!! 🙂🙂 🙂 myśl sobie,ze znosisz to dla tej małej istotki 😉 

Staram się myśleć pozytywnie, zwłaszcza teraz jak już czuję lekkie ruchy, to wiem że ona tam jest i juz nie mogę się doczekać aż ją przytulę... niestety zdarzają się bardzo trudne dni i psychicznie ciężko wtedy...mąż mi mówi że go wykończe tymi nerwami 😣🙂trzymam się myśli że to już połowa i mam nadzieję że zleci szybko...jeśli chodzi o wyprawkę to dużo rzeczy mam po starszej córce, narazie nic nie kupuję, jest jeszcze dużo czasu,a ja też po moich przejściach nie chce się z tym spieszyć bo gdzieś w głębi cały czas jest lęk jak to będzie 😱

Gość Klaudia89

Hej Dziewczyny!  Długo mnie nie było...

Kzbn stopy niestety nadal puchną i bardzo bolą ,  tak naprawdę cały czas są lekko opuchnięte,  a co kilka dni jak balony. Współczuję Ci tych bóli bioder, oby ustalone z biegiem czasu.  Najgorsze to ze nie możesz spać...

Byłam ostatnio na basenie,  po kąpieli zauważyłam na bieliźnie bialo-przezroczysta galaretowata wydzielinę i bardzo się przestraszyłam.  W czwartek mam polowkowe i w piątek idę do lekarza, wiec spytam .

Dzisiaj jadę oglądać wózki i mebelki i tez chce powoli zacząć ogarniać świat dzidziusia :)