Skocz do zawartości
Forum

Mamusie luty 2019

Gość Tubulinka

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałam gdzieś kiedyś, żeby kobieta była spokojna to do przewidywanej daty porodu powinna dodać 10 dni bo zarówno ta z miesiączki jak i usg jest orientacyjna. U mnie z miesiączki był 09.02, z usg na pierwszej wizycie 14.02 ale na drugiej usg już wyszedł 09 i tak jest do tej pory.
USG dopochwowo miałam do 13 tygodnia. Prenatalne i na ostatniej wizycie miałam już przez brzuch arez chodzę prywatnie.
Natalia cieszymy się na pewno wszystkie, że sytuacja się poprawiła :)

https://www.suwaczek.pl/cache/120ff8403c.png

Natalia super ze lepiej i nie mniej do siebie pretensji ze sie zachcialo. Sex naturalna rzecz.
Ja ostatnie usg ok 14 tyg.mialam dopochwowe. Moh gin moei ze lepiej widac i sama widzialam ze lepiej. Ale zaraz mala sie przekrecila i musial przez brzuch by lepiej bylo widac.

Ja miałam dopochwowo tylko na pierwszej wizycie w 7 tyg a do tej pory tylko przez brzuch, może to też zależy od sprzętu, jak słabiej widać to może lekarz musi użyć tego dopochwowego, ja szczerze mówiąc też wolę przez brzuch:-)

Natalia super że wszystko w porządku!
Co do USG to tylko pierwsze i drugie miałam docipne, później już przez brzuch. A teraz idę 10.09, to będzie już początek 19 tygodnia i mam nadzieję że Dzidzia nie zrobi nam psikusa i już się pokaże. Chciałabym już powoli myśleć o zakupach, ale jak jak nie wiem czy mają być dla dziewczynki czy dla chłopca ;)

https://www.suwaczek.pl/cache/049151562a.png

Hejka, ależ dużo się u Was dzieje.
Natalia, czytałam i drżałam za Ciebie. Dobrze, że jesteś taka opanowana i zachowalas spokój. Super że jest ok.
Co do USG w 10 i 14 tyg miałam przez brzuch, fantastyczny komfort po poprzednich " przyjemnościach".
Spróbuję jeszcze raz z pytaniem: miała któraś z Was opryszczkę? Czy mam iść z nią do lekarza, ginekologa? Coraz bardziej dokucza, poradzcie proszę.

Natalia, wszystkie trzymałyśmy kciuki, dobrze, że już wszystko ok. Co do spraw intymnych to ja niestety od początku ciąży zupełnie nie mam ochoty - to przez mdłości i takie ogólne rozbicie. Chociaż ostatnio i tak więcej energii, ale cierpię z kolei na bóle głowy. Jutro idziemy do naszej pani dr i powiem o tych bólach głowy, bo nigdy wcześniej nie miałam ich tak często. Pisałyście też o zgadze - mnie wczoraj przed snem znów dopadła, ale byłam bardzo zmęczona, więc na szczęście szybko zasnęłam.

U mnie ostatnie usg - genetyczne było przez brzuch, ale chyba jeszcze było słabo widać, bo pani dr dość mocno naciskała na brzuch, badanie było dla mnie mało komfortowe.

Pozdrawiam serdecznie :)

Moj lekarz ma jedno z lepszych usg u nas wiec mysle ze to pewnie zalezy od lekarza. Napewno przez brzuch jest wygodniej. Ja mam mocne tylozgiecie i przez to tez na poczatku bylo zle widac. A z poprzedniego usg mam zdjecie i kazdy mowi ze super widac.
Ania mysle ze dziecku nic sie nie stalo, jak nie masz innych dolegliwosci , jednak maluszek jest w brzuszku zabezpieczony. Ale jezeli sie martwisz to przedzwon do lekarza i zapytaj.

Jerba ja już Ci pisałam odnośnie opryszczki. Jeśli nie poraz pierwszy masz opryszczke wargową to nie martw się i wydaje mi się, że lakarz nie jest konieczny...
Natalia cieszę się, że jest ok.
Mnie strasznie męczą wzdęcia w ciąży, czy któraś z Was też tak ma. Może wiecie, co można brać w ciąży na te wzdęcia?

Uff jestem po szybkim usg. Moje dziecię ma się dobrze, skacze sobie i ssie kciuka. Teraz się czuje jak wyrodna matka która ciągle męczy dziecko badnaiem usg. Kurcze muszę się na prawdę opanować bo jak tak dalej pójdzie to ja zejdę na zawał do lutego :)
Ja też mam czasem wzdęcia. Dołączam się do pytania, też jestem ciekawa co można w razie czego zażyć.

https://www.suwaczki.com/tickers/w4sqflw1t66wzy6n.png

Hej,

Jerba ja na opryszczkę od zawsze stosuję mocno miętową pastę do zębów, najlepiej działa na samym początku, bo hamuje rozwój, ale potem też jest niezła. Z preparatów medycznych bezpiecznych w ciąży niestety żadnego nie znam.

Katerose mnie wzdęcia na razie omijają, więc nie pomogę.

Ania i Natalia super, że z Maluszkami wszystko dobrze. Tak czy inaczej - odpocznijcie trochę, to na pewno nie zaszkodzi ;)

U mnie ochota na seks jest, ale że ostatnio ciągle się kłócę z mężem, to i tak abstynencja :(
Pisałyście o zakupach, ja planuję gdzieś po 6 m-cu dopiero zacząć, teraz nawet nie myślę, co muszę dokupić dla Małego. Większość rzeczy tak naprawdę mam, więc raczej nie będzie szału zakupowego. Najbliższe "ciążowe" zakupy to spodnie dla mnie, bo zaczyna mi być ciasno, a muszę w czymś do pracy chodzić.

Katerose, Okinawa dziękuję, chyba przeoczyłam wpisy.
Współczuję dziewczyny dolegliwości, u mnie od tygodnia rewelacja, mdłości przeszły, głowa nie boli, i jakoś więcej energii. Cieszę sie, bo właśnie wracam do pracy i chciałabym wytrwać przynajmniej do końca roku. Dla ścisłości mam tylko pół etatu i dużą frajdę z pracy.
Okinawa, właśnie ,zastanawiam nad ciazowymi spodniami możecie polecić jakąś konkretną sieciowkę? Na razie kupiłam tylko staniki, bo niestety było już bardzo ciasno. Mąż bardzo zadowony z rozmiaru D

Jerba spodnie zakupiłam wczoraj w H&M, nawet fajne jeansy, tylko musze skrócić bo one wszystkie są chyba na ciężarne modelki. C&A ma też dział dla kobiet w ciąży ale tam najmniejszy rozmiar zaczynał się od 40.
Staniki też już zakupiłam, ale coś mi się wydaje, że to nie koniec :) Mój mąż też mega zadowolony z mojego wyglądu:) ale już mu powiedziałam, że na wiosnę będzie tylko gorzej, musi teraz się nacieszyć:)

Dziewczyny ja też się muszę wybrać na jakieś zakupy. Ze spodni w które wchodzę mam tylko jedną parę legginsów. Całe lato przechodziłam w sukienkach bo tak mi było najwygodniej. W staniku to chodzę sportowym bo mam piersi o dwa rozmiary większe - rozmiar E i to jak kupiłam większy to i tak mi jakoś nie wygodnie. A w sportowym wygoda chociaż :D

https://www.suwaczki.com/tickers/w4sqflw1t66wzy6n.png

Ja niestety też mam problem z wzdęciami, pani w aptece powiedziała że w ciąży to tylko espumisan można brać, jest bezpieczny dla dziecka ponieważ się nie wchłania.
Trochę wam zazdroszczę takich rozmiarow:-) u mnie tylko B...