Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2018

nati91

Rekomendowane odpowiedzi

Zadam może głupie pytanie, ale serio nie znam się na tym :/ jak to jest z tymi wózkami 2 w 1, 3 w 1 itp.. co wchodzi w skład? 2w1 to gondola i spacerówka bez tego nosidełka do samochodu? Ale jak zmienia się z gondoli na spacerówkę.. czy to są jakby dwa osobne rzeczy czy gondolę jakoś się transformuje w spacerówkę :o i czy taki fotelik do auta może być też używany normalnie do noszenia dziecka? Myślę też żeby kupić to takie coś dziwne.. jakby nosidełko tylko przyczepiane do mnie jak plecak. Serio mam duży problem z tymi rzeczami dla dziecka.. a nie chce zrobić jakiejś glupoty

https://www.suwaczki.com/tickers/0d1ydqk3vuoznslg.png

Gość FloralDrop

Hej dziewczyny ;) nadrabiam kilka dni. Byłam dziś na wizycie, córeczka zdrowa, była dziś leniwa i ziewala, co prawda ja tego nie zauważyłam no ale w końcu to lekarz więcej widzi ;) nie wyspalam się dziś to pewnie i dziecko nie ;p i generalnie dobrze, ale odrobineczke za wysokie ciśnienie i do tego stopy mi ostatnio pachną trochę i już dostałam skierowanie na krew w tym kierunku i mam mierzyć ciśnienie :(

Azol, też gratuluję dziewczynki!
Alexia, jakie damy imię to się okaże. Zawsze marzyłam o Zosi, ale mężowi się nie podoba. Potem miała być Klara, potem Zuzia a teraz znowu mnie coś do Klary ciągnie ;)

Melliska, mnie najbardziej piersi bolały w pierwszym trymestrze a teraz czasem w nocy jak się przebudze to są takie obolałe.
Tak piszecie o tych wózkach, jesteście już zorientowane dobrze. Ja szukam po używanych i wpadły mi już kilka razy w oko wózki Camarelo, ale co się jakiś pojawi na sprzedaż w moim mieście to zaraz go ktoś kupuje i pozamiatane. Trzeba szybko reagować po prostu ;) bo tak sobie myślę, że gondola to na lato a potem przyjdzie zima to będzie taka spacerówka dobra o dużych kołach. Pytanie do mam- czy rzeczywiście taka spacerówka z wózka 2w1 lepsza na zimę czy jakaś taka zwykła, lekka spacerówka też zdalaby egzamin?
A foteliki to wydaje mi się, że nie nazwa ważniejsza tylko to czy do auta pasuje, żeby dziecko leżało pod dobrym kątem. Więc nie ma się co sugerować. U nas np siedzenia są takie jakby to nazwać "zapadniete" i ja to się w ogóle boję, że zwykły fotelik może nie podejść i trzeba będzie wziąć z bazą... Dziś prawie wszystkie foteliki już mają atesty ADAC, dużo ma 4albo 5 gwiazdek w tej klasyfikacji, więc ja to się skupie na tym żeby pasowało do auta, bo naprawdę te siedzenia są dziwne u nas ;)

Dołączam się do Undefined: Catarisa wszystko ok?

Dziękuję za troskę. Tak wszystko w porządku,tylko czasu brak. Córka 2 latka chyba jakiś skok rozwojowy przechodzi bo w nocy budzi się i nie może spać a co za tym idzie to oczywiście ja również, więc jestem wykończona. A tak ogólnie to brzuszek rośnie pięknie, malutka jest bardzo energiczna, kopie regularnie, najczęściej wieczorem i po posiłkach.
Skurcze przepowiadające już mam, napina się w tedy macica i robi się taka twarda jak kamień, pomaga oddychanie przeponą. Najczęściej takie skurcze pojawiają się jak za długo głaszczę brzuch, muszę się kontrolować ale ciężko jak malutka tak kopie nie dotykać brzucha.
Zastanawiamy się nad dwoma imionami Oliwia lub Martynka. Wiem, że Oliwia jest strasznie oklepane ale bardzo mnie się podoba i skłaniam się ku niemu.

https://www.suwaczki.com/tickers/xnw4xzkr4dzwxug6.png]Tekst linka[/url]

Metrsześćdziesiąt
Zadam może głupie pytanie, ale serio nie znam się na tym :/ jak to jest z tymi wózkami 2 w 1, 3 w 1 itp.. co wchodzi w skład? 2w1 to gondola i spacerówka bez tego nosidełka do samochodu? Ale jak zmienia się z gondoli na spacerówkę.. czy to są jakby dwa osobne rzeczy czy gondolę jakoś się transformuje w spacerówkę :o i czy taki fotelik do auta może być też używany normalnie do noszenia dziecka? Myślę też żeby kupić to takie coś dziwne.. jakby nosidełko tylko przyczepiane do mnie jak plecak. Serio mam duży problem z tymi rzeczami dla dziecka.. a nie chce zrobić jakiejś glupoty

2w1 to gondola i spacerówka z reguły to dwa osobne siedziska chociaż nie zawsze
3w1 to gondola, spacerówka i fotelik samochodowy. Jednak te kupione w zestawie 3w1 mają z reguły słabe testy albo i wcale dlatego fotelik lepiej dokupić osobno.
Fotelik samochodowy możesz używać do przenoszenia dziecka jak również zamontować go na wózku z reguły za pomocą adapterów. Teoretycznie niezdrowo jest dziecko w nich wozić bo szkodzi to na kręgosłup jednak teraz te foteliki są już takie że rozkładają się na płasko np CYBEX. Moja siostra np w ogóle nie korzystała z gondoli wyłącznie z fotelika i żadnych problemów nie było.
To dziwne coś do noszenia jak plecak to coś w stylu nosidełka są różne rodzaje np. noszone z przodu z tyłu itp. Ja takie jedno oglądałam na aliexpresie https://goo.gl/u8u5jT

Mam nadzieję że trochę pomogłam :)

Gość FloralDrop

Tak piszecie o tych skurczach przepowiadajacych.. W życiu bym nie pomyślała, że to tak szybko się pojawiają...
Mi brzuszek też rośnie ;) i cieszy, czuje ruchy, choć nie potrafię jeszcze powiedzieć czy regularnie. Boję się trochę tylko co wyjdzie z tym moim ciśnieniem. Postanowiłam się jednak nie nakrecac do wizyty. I więcej jeszcze o siebie dbać.

kropkapoha dziękuję za wytłumaczenie ! Poczytałam też trochę i już jestem bardziej ogarnięta w tej kwestii.
Floraldrop u mnie skurcze przepowiadające zaczely się po 20 TC. Było to twardnienie brzucha. Czasem bardzo mocne. Piję teraz 3 L wody dziennie i biorę magnez i jest dużo dużo lepiej :)
O co chodzi z Twoim ciśnieniem?

https://www.suwaczki.com/tickers/0d1ydqk3vuoznslg.png

Alexia, może dziec leniwy bedzie. Spioszek. Jak bylam w szpitalu to dziewczyna cala ciaze miała tak jak Ty. I jak sie młody urodzil(po dwóch dniach pobytu) to nic tylko spal, nawet jeść nie chcial. Może twoja dzidzia tez taki spioszek??
U mnie tez dziec boksuje a czasem jak sie obraca to aż mnie boli i musze w rozkroku sie pochylić do przodu to przechodzi.
A to dopiero 26 Tc. Co to bedzie jak nabiorą masy i sily te male szkodniczki...

alexia moze dzidzia w nocy buszuje jak spisz, co? Jesli duzo chodzisz w dzien to kolysanie ja usypia.
Albo jest spokojna z natury jak moja corka? Jak bylam z nia w ciazy tez nie czulam ruchow, a nic jej nie bylo.
Albo nie lubi az tak bardzo slodyczy? Moze slone ja rozbudzi? Dzieci sa rozne.
Ja w drugiej ciazy mam takie zywe dziecko jak Undefined. Wydaje mi sie, ze synek ozywia sie jak tylko o nim pomysle, czy to w dzien czy w nocy. Pojesc tez sobie lubi. Brzuch mi wtedy faluje jak oszalaly. Nie wiem czy w tak wczesnym okresie mozna juz zdiagnozowac ADHD.... Zartuje, ale tak to u mnie wyglada.
Wczoraj mialam wizyte kontrolna i synek rozbrykal sie juz w poczekalni. Gin byl zachwycony jak go zobaczyl.
Acha, i mam zrobic krzywa cukrowa w 26 tygodniu ciazy.
Marcoweczka zawsze trzeba czekac 2 godziny na drugie pobranie? Brzmi koszmarnie

No właśnie ja byłam wczoraj na badaniu i dostałam skierowanie na ta nieszczęsna glukozę...2 godziny siedzenia i 3 razy pobierana krew, musze zaopatrzyć się w gazetki :p
Jak Wasze maluszki sa ułożone? Moja tak jak myślałam czyli główka na gorze a nogi nisko. Ale tak obstawiałam bo ciagle czuje kopniaki prosto w pęcherz i gonie do toalety jak głupek :)

Dziewczyny "tarczycowe". Jak u Was wygląda sytuacja?
Ja mam teraz po zwiększeniu dawki eutyroxu tsh niskie bo 0,8. Ale za to ft4 caly czas mi spada mimo leków. No i potwierdzilo sie ze mam hashimoto. Przeciwciała 274 przy normie do 35.
I teraz pytnie o to Ft4 czy Wy tez tak macie, ze mimo ze tsh w normie to Ft4 spada?
Co do glukozy to ja ide w czwartek.

Dzieki dziewczyny. Nie pocieszylyscie mnie ta glukoza ;)

Mam jeszcze jedno pytanie: wody tez nie mozna pic dlugo przed badaniem? Czy jak to wlasnie jest z piciem?

Marcoweczka we Francji wykonuje sie test na obciazenie glukoza w ciazy i to zarowno na polnocy jak i na poludniu kraju. Wiem, ze mialam zlecone rowniez 10 lat temu, ale szczegolow nie pamietam :I

Roks ja tez planuje zabrac ksiazke na badanie :D ...... oprocz cytryny oczywiscie. Moze dadza zezwolenie na poprawe smaku

Alexia ja chcialabym rodzic sn ze znieczuleniem. Bez niego trudno wytrzymac. No, ale nie wiem czy bedzie taka mozliwosc, bo teraz bede rodzic gdzie indziej. Jak bedzie to nie odmowie :)

Melliska u mnie ft4 w normie, natomiast tsh skacze, jak je tylko unormuje to na następnym badaniu już jest wyższe ( badanie mam co 4 tyg) jakby organizm uodparnial się na lek :( także od dzisiaj mam dawkę 100 i jak tak dalej będzie to do końca ciąży chyba z 200 będę brała :(
Co do porodu to wolałabym sn, ale nie wiem co ze znieczulenie, to się okaże :)

https://www.suwaczki.com/tickers/ex2bcbxmaun0bc2g.png

Nie nie mialam robionego usg ponieważ ja nigdy nie mialam problemow z tarczyca dopiero w ciazy mi poziom tak skacze a tak zawsze miałam w normie. A co do znieczulenia to ja z synem mialam żadnego a a cala noc rodzilam, jakos przeraża mnie zastrzyk w kręgosłup bo tyle sie naczytalam,ze paraliż występuje itp jak sie zle wkłuje i stwierdziłam ze twarda i dam bez :) a jak będzie tym razem to zoabczymy

https://www.suwaczki.com/tickers/5djyxzkr8p7wg4ed.png