Skocz do zawartości
Forum

Mamy Listopadowe 2017

Rekomendowane odpowiedzi

Ewenka ja też mam nadciśnienie i do tego sporą wadę wzroku a od okulisty dostałam zaświadczenie że mogę rodzić bez cc. Mój lekarz też mówi żeby się nie denerwować. Ja wolałabym sn, boję się cc bo to jednak operacja niby rutynowa ale jednak;) poza tym nie chcę ściągać ani mamy ani teściowej po porodzie a nie wiem czy mężowi uda się choć 3 dni wolnego zorganizować, i wydaje mi się że po sn będzie mi po prostu łatwiej samej to ogarniać :) ale co ma być to będzie. Ważne żeby ze Stefkiem było wszystko ok i żeby za bardzo się nie pospieszył :)

https://www.suwaczki.com/tickers/atdc9vvj3tedvfnf.png

Mogu, to dopiero (a może już) 31 tc. Wiem, że młody ma jeszcze czas na obrót, tylko miejsca coraz mniej. Przeżyję i cc, jeśli tak ma być lepiej dla małego, ale co się nastresuję to moje.
Z tym karmieniem po cc to wiem, że jeżeli zabieg jest robiony zanim rozpocznie się akcja porodowa, wtedy są problemy, a macica się kiepsko obkurcza. Chyba przestanę o tym myśleć i poczekam do 36 tyg.

Ana, gdybym miaa miec wskazanie do cc, zdecydowanie zekalabym na rozpoczecie akcji porodowej. Zreszta to teraz u nas w szpitalach powszechna praktyka.
Nie ma co rozwazac takich opcji. Musi byc dobrze :)
Ja tez sie boje przedwczesnego porodu. I co z tego, ze w szpitalu powiedzieli, ze wszystko u mnie ok, skoro brzuch boli nadal. Ciezko mi sie oszczedzac przy trzylatku, czasami muszę go podniesc, muszę się schylić. U mnie narazie 30. tydzien, w seodw zaczne 31.

Mogu, ja ciagle dzwigam mojego dwulatka i myslalam, ze w ogole tej ciazy nie donosze. Skoro tyle czasu dalysmy rade, to na pewno te kilka tyg. jeszcze wytrzymamy. Tak chociaz do 37-38 tyg. Ja w czw. zaczynam 32 tc, a tym samym 8 m-c. To juz brzmi powaznie.
Dzieki dziewczyny za wszystkie wpisy odnosnie cc.

Witam Mamusie!
Dawno się nie odzywałam ale czytam Was regularnie:)
U mnie już 30+3 ! Waga +10kg i nie wiem czy to normalne ze w drugiej ciąży tyje się więcej? Jeszcze ponad 2 miesiące i wątpię żebym zakończyła na 12kg tak jak przy 1 synku :(
Martwią mnie tez wyniki cukru... test obciążenia wyszedł mi bardzo dobrze wiec nie stwierdzono u mnie cukrzycy, a tymczasem na czczo ostatnio cukier wynosi ponad 115 a godzinę po posiłkach nawet 150. Nie jestem lekarzem ale wydaje mi się ze jednak od kilku tyg ta cukrzyce mogę mieć. Czy jakieś słodkie mamy na forum mogą mi coś poradzić? :(

https://www.suwaczki.com/tickers/w57vrjjgbqdn01el.png

A co do wyprawki to mam już takie higieniczne akcesoria dla siebie, ubranka dla małego po starszym synku, wózek itp. Planuje kupić ten kokon o którym wspominałyscie, śpiworek do fotelika i takie pierdoly jak szczoteczka do włosów, pałąk z zabawkami itp :)
A co do kombinezonu na zimę to jaki rozmiar kupić? Czy 56 nie będzie za mały? :)

Mogu ja też się martwię, żeby jak najdłużej wytrzymać, bo skurcze pojawiają się dość często. Dzisiaj w nocy wstałam do toalety i tak mnie raz chwyciło ból z twardym brzuchem, że aż się wystraszyłam. Na szczęście zasnęłam i przeszło.
Fka może lepiej wspomnij lekarzowi o tych wynikach. Ja mam normę na czczo 90 a po 1 h po posiłku do 140.

http://fajnamama.pl/suwaczki/6dg3c0y.png

A moj obwod brzucha 107 nie zmienia sie od miesiaca, podobnie waga +8 a to przeciez bluzniaki i zaczynam sie martwic, bo w czwartek juz poczatek 32 tyd.
Ale wiekszym problemem jest moja anemia :/ hemoglobina tylko 10, zelazo tylko 20 (norma od 60) a ja nie mam szansy na przyswojenie zadnej tabletki. W piatek podjelam kolejna probe i wymiotowalam pol dnia, a drugie pol lezalam bez zycia. Nie wiem jak z takimi wynikami mam podchodzic do porodu... ledwo mam sile przejsc z pokoju do lazienki.

Hej po weekendzie :)
Ja skurczy nie mam, ale za to wczoraj byłam już jedną nogą w drodze do szpitala, bo złapał mnie ból jak na okres. Taki ciągły z bólem krzyża, dosłownie jęczałam pół dnia. Mówiłam sobie, że to pewnie nic groźnego, bo brzuch był raczej miękki no i nie było skurczy. Dziś już jest ok, czuję się nawet całkiem rześko. Ciekawe co to było, w piątek powiem ginowi, żeby zobaczył szyjkę... no i mam jeszcze jeden dylemat, dziewczyny napiszcie że i u Was tak jest. Czy Wasze maluchy mają drgawki? Od paru dni spędza mi to sen z powiek. Znalazłam kilka tematów w necie, zdarza się to dziewczynom, ale nie wiem czy to akurat to samo co u mnie. A żadnego naukowego artykułu o tym nie ma :/ czuję takie dziwne drgania, miotanie się kilkusekundowe, jak np u pieska co mu się coś śni. Oczywiście zapytam gina, ale może uspokoicie mnie trochę jeśli u Was jest coś podobnego.
Pozdrawiam :*

Dominik ♡
https://www.suwaczki.com/tickers/17u96iyedqn96449.png

Mamciachlopcow, ja tez mialam hemoglobiny 10 i problem z przyswojeniem zelaza. Kupilam preparat witaminowy dla ciezarnych Pharmaton matruelle, wzielam wielka kapsulke z obawa po sniadaniu i jakos utrzymalam w zoladku. Biore co drugi dzien i ostatnia morfologia juz lepsza- hemoglobina 10,9. Mnie caly czas mdli i kazda tabletka to dla mnie problem. Moj zoladek nie jest przystosowany do ciazy.

Fka, takie wyniki glukozy nie sa prawidlowe. Moga jednak byc spowodowane zlym dzialaniem glukometru (mialam taki problem). Powinnas miec na czczo do 92, a po godz. do 120. Jezeli masz sprawdzony glukometr, to na nastepna wizyte przynies lekarzowi swoj dzienniczek pomiaru glukozy z dwoch tyg. Moze tak byc, ze cukrzyca teraz sie pojawila.

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie cukrzycy. Mierze od kilku dni i w piątek na wizycie pokaże ginowi na początek.
Co do drgawek to mój synek tez je ma :( martwię się ze to coś zlego, ale skoro Wasze dzieciątka tez tak maja to może to normalne i fizjologiczne.
Mam prośbę do mam, które kupiły w smyku kombinezon taki polarowy (któraś mama zamieszczala zdj). Możecie mi podać długość tego kombinezonu w cm ? W sensie ten rozmiar 62. Bo mam w domu jakiś stary alr 62 wydaje sie duży. Chciałabym teraz zamówić 56, ale skoro wy zamowilyscie 62 to może rozmiarówka jest zaniżona.

Fka mierzyłam z tyłu. Od szwu na ramieniu do piętki ma 52cm, rękawki bez łapek 21, pod paszkami szeroki 30cm, stopka 11, od kapturka do pupy 36,5. :)
A ja nie czułam czkawki, albo nie wiem że to ona. Mały czasem jakby tak rozpychał się na boki jak wańka wstańka, jest to takie drgawkowe ale nie niepokojące :) dziś zrobiłam spacer ponad 7km i trochę spina mi się brzuch, chyba trzeba zwolnić..

Wrzucam realne zdjęcie rozmiaru

monthly_2017_09/mamy-listopadowe-2017_61239.jpg

https://www.suwaczki.com/tickers/atdc9vvj3tedvfnf.png