Skocz do zawartości
Forum

Mamusie po 30-stce czyli "k�cik mamutków"


gabalas

Rekomendowane odpowiedzi

Trzy serca
Monika podasz jeszcze raz ten przepis na placka z maslanką? Plisss... moja mamucia głowa nie pamięta co z nim zrobiła::(:

mówisz masz:Śmiech:

ciasto maślankowe ze śliwkami

2,5 szklanki maki pszennej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3 jajka
śliwki - połówki, skórkami do dołu, mogą być mrożone ale trzeba rozmrozić:Śmiech:

kruszonka
150 gr masła lub margaryny, maka, cukier, wiórki kokosowe - na oko wszystkie sypkie składniki kruszonki w równych częściach, zagnieść z masłem, żeby nie kleiło się do rąk, kulkę włożyć do lodówki

wymieszać w misce suche składniki - mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia
w drugiej wymieszać mokre - maślankę, olej, jajka,
suche wsypać do mokrych, wymieszać byle jak, tak, żeby się tylko połączyły, wylać na blaszkę, ułożyć śliwki, skórkami w dół, posypać kruszonką, piec w nagrzanym piekarniku 175 st ok. 40 min, trzeba sprawdzać nakłuwając

http://m.forum.parenting.pl/galeria/data/958/DSC008391.JPG

http://www.suwaczek.pl/cache/4ccc13b87c.png
serdecznie zapraszam, zniżki dla parentingowców:Śmiech:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3249849

Odnośnik do komentarza

slonko2208
Martek super wiesci
Skorpiony kaszubskie? matko jedyna co to z acudo? dawaj przepisa wlasnie mnie natkneło ja zrobie cordonbleu na pierwszy dzien na obiad

co to jest cordonbleu?

Skorpiony i Kaszubskie robimy ze schabu, rozbijamy jak na kotlety

SKORPIONY

na rozbity i posolony kotlet kładziemy plasterek szynki, plasterek sera żółtego i ogórek konserwowy(jeden pasek ogórka) zwinąć w rulon obtaczać w mące, jajku i płatkach kukurydzianych (lekko rozkruszyć) i smażyć.

KASZUBSKIE

schab,pieczarki ,ser żółty.
Pieczarki zetrzeć na tarce i poddusić aż woda odparuje.
ser zetrzeć, jak pieczarki będą zimne wymieszać z serem doprawić do smaku pieprzem,solą kłaść na rozbity kotlet zwijać ciasno obtaczać w jajku i panierce(bułka tarta) i smażyć.

Odnośnik do komentarza

slonko2208
devachan wprawdzie nie tam ale w pokreenj stornie znalazłam
jak ktoras chetna to podaje ten trzeci jest pychota
Kaczka - trzy szybkie przepisy

fajnie, że znalazłaś, ja generalnie uwielbiam kaczke luzowana z jabłkami i żurawiną w pieczonym jabłku z pyzami na parze i sosem z tejże kaczki i do tego czerwona kapustka zasmażana....
ma któraś z was może jakiś takis wypróbowany przepisik??
bo dotychczas tylko po knajpach jadłam,,,,:Szok:

Ann
dobry wieczór, przebiegłam po postach i jak czegoś nie spamiętam wybaczcie
Deva rozważałaś tę opcję w Picassie, dokupienia dodatkowej powierzchni, są tam jakieś kruczki? U mnie już zapchane galerie :)
chyba powinnam przestać pisać bo jak czytam te moje zdania to żałość :Szok:

jak sie nie ma zawiele czasu to sie pisze jak sie ma :Oczko:

ja nie rozważałam opcji, bo ja nie korzystam z galerii w picasa tylko mam bloga połączonego z gmail'em i tam nie ma raczej opcji zeby miejsca zabrakło, bo gmail'u nie może to i na blogu pewnie też nie...tak więc nie doradzę:takwyszlo:

monika4
Trzy serca
Monika podasz jeszcze raz ten przepis na placka z maslanką? Plisss... moja mamucia głowa nie pamięta co z nim zrobiła::(:

mówisz masz:Śmiech:

ciasto maślankowe ze śliwkami

2,5 szklanki maki pszennej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3 jajka
śliwki - połówki, skórkami do dołu, mogą być mrożone ale trzeba rozmrozić:Śmiech:

kruszonka
150 gr masła lub margaryny, maka, cukier, wiórki kokosowe - na oko wszystkie sypkie składniki kruszonki w równych częściach, zagnieść z masłem, żeby nie kleiło się do rąk, kulkę włożyć do lodówki

wymieszać w misce suche składniki - mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia
w drugiej wymieszać mokre - maślankę, olej, jajka,
suche wsypać do mokrych, wymieszać byle jak, tak, żeby się tylko połączyły, wylać na blaszkę, ułożyć śliwki, skórkami w dół, posypać kruszonką, piec w nagrzanym piekarniku 175 st ok. 40 min, trzeba sprawdzać nakłuwając

http://m.forum.parenting.pl/galeria/data/958/DSC008391.JPG

no język mi uciekł do samej d... na widok tego ciasta i na pewno je wypróbuję!!!!!!!!

http://www.suwaczek.pl/cache/726950a1c9.png
www.devachan-viking.blogspot.com www.0-dzidzi.bloog.pl

Viking - Victor Leon

Odnośnik do komentarza

deva wypróbuj ciasto koniecznie, nie ma opcji, żeby nie wyszło, u mnie praktycznie Kuba sam je robi, pomagam jedynie w szykowaniu porcji składników, ważne, żeby śliwek nie było za dużo, bo pociekną i może być zakalec, tak wystarczy

http://m.forum.parenting.pl/galeria/data/958/DSC008041.JPG

http://www.suwaczek.pl/cache/4ccc13b87c.png
serdecznie zapraszam, zniżki dla parentingowców:Śmiech:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3249849

Odnośnik do komentarza

wywaliłam posta a mnie wywaliło z internetu i siup, przepadło.........
w skrócie co u mnie na wigilie

barszcz z uszkami z grzybami
zasmazane pierogi z kapusta i grzybami
kapusta z grzybami
karp smazony na masle
sledzie w smietanie z cebilka i jablkiem
sledzie na ostro w sosie majonezowo musztardowym z korniszonami i marynowanymi grzybkami
sledzie w oleju z octem i cebulka
ryba po grecku
lazanki z makiem
jagodzianki - lazanki z jagodami zasmazanymi na maśle z cukrem

gotowane ziemniaki i pieczywo
napoje, winko czerwone

a na święta jeszcze pieke schab ze śliwka i karkówke/wołowinę/cielęcinę szpikowana czosnkiem i przyprawami, do spozywania na zimno, u nas sie pbiadów jako takich w święta nie robi, tyle tego jest, no i po staniu nad garami przed wigilia to nikomu by sie juz szykowac nie chcialo

w tym roku ciotka u mnie zrobi jeszcze zupe rybna z karpia

a ze słodkiego to makowce własnej roboty, ciasto rafaello, sernik z brzoskwiniami i na szybko ciasta z owocami, jak mnie wena najdzie to chleby upiekę....

http://www.suwaczek.pl/cache/726950a1c9.png
www.devachan-viking.blogspot.com www.0-dzidzi.bloog.pl

Viking - Victor Leon

Odnośnik do komentarza

Deva, wrzucisz przepis na rybe po grecku? Jakoś mam ochotę zrobić cos fajnego do jedzenia jak rodzice przyjadą w weekend po Boryska. Poza tym ta moją chęc gotowania, to chyba po tych koktajlach...
monika, jutro robię Twoje ciasto, ale napisz mi czy te składniki mogę wymieszać łyżką, czy potrzebny będzie mikser?

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzsg18zqzog1mi.png

1% dla Sebastianka: http://sebus.pl/procent.php

Odnośnik do komentarza

:36_7_8:Mam neta:36_7_8:
Dzisiaj odebralam nowego liveboxa i póki co hula :cheess:

A ja jeszcze sama nie wiem, co u mnie na święta;/
Kuchni dalej niet, więc i dalej nie wiem.
Na pewno barszcz z uszkami
ryba po gracku
pierogi z kapustą i ruskie, bo Emil tylko takie jada
krokiety z kapustą i pieczarkami, może zrobię kilka z serem i pieczarkami
kapusta z fasolą
sałatka z tuńczyka
może jeszcze jakaś inna sałatka
śledzie w śmietanie i oleju
generalnie nie lubimy karpia i nawet nie mam pojęcia jak to coś zrobić, chociaż chciałabym kiedyś popróbować czy mi wyjdzie
Z ciast to sernik, może zrobię kremówki, szarlotka i piernik
nie mam pojęcia co jeszcze

no i oczywiście moją dietę trafi szlak:sofunny: Mam nadzieję, że nie przybiorę przez święta utraconych 12 kilogramów.

Odnośnik do komentarza

o Matko, jak tu smacznie
Deva no niestety u mnie niedoczas chwilami tylko znika, pracy nie ubywa i nowej sobie dokładam ::): (codziennie obiecując sobie że się położę przed północą). Dzięki za info o Picassa. Przepis na kaczkę czy kapustę?
Martek super wieści

My w tym roku na święta do Krakowa, ale jak robię sama to u nas:
barszcz z uszkami, karp smażony, czerwona kapusta na winie, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie (rozmaicie w zależności od roku), łazanki
w kolejne dni zupa grzybowa.
schab z jabłkami, szynka pieczona, schab pieczony, bigos, sałatka jarzynowa itp.
Z ciast piekę pierniki, makowce, sernik.
W moim domu zawsze była ryba po grecku, u B jest kutia, pierogi z morelami lub suszonymi śliwkami i postne gołąbki.

Odnośnik do komentarza

Agatko, podobne do tego co ja robię, tylko ze ja z kg ryb i kilo marchwi do tego cwierc kilo pietruchy, jarzysz proporcje, dopraw na dobrze na slodko kwasno ostro duzo pieprzu i musi sie tak "rozgotowac " sos zeby bylo wszystko razem dobrze polaczone, zeby woda nie podchodzil czyli dlugo a na malenkim ogniu i mozesz to 2 dni wczesniej zrobic i jesc na zimno jak i na cieplo, wazne by ryba przeszla sosem, ja przekladam 2-3 warstwu ryby i sosu na przemian...

Ryba po grecku - wieloletni przepis

Ryba po grecku

http://www.suwaczek.pl/cache/726950a1c9.png
www.devachan-viking.blogspot.com www.0-dzidzi.bloog.pl

Viking - Victor Leon

Odnośnik do komentarza

Deva Kaczki nie mam, kapustę robię tak
1/2 główki kapusty czerwonej
1 duża cebula
2 łyzki oliwy
3/4 szklanki czerwonego wytawnego wina
1/2 łyżeczki całego kminku
sól,cukier,pieprz do smaku

cebulę zeszklić na oliwie,k apustę drobno poszatkować, wrzucić do cebuli, podlać 1/2 szklanki wina dodać resztę składników, dusić pod przykryciem do miękkości stopniowo podlewając resztą wina - odparować podawać na ciepło

Dobranoc, jutro muszę k. 8. odprowadzić Ulę i jej koleżankę do przedszkola i potem prosto na spotkanie służbowe, więc czas się kłaść

Odnośnik do komentarza

witam
u nas strasznie ciemno za oknem:Histeria:

agatron co do składników ciasta, to jak najbardziej łyżką, w zasadzie tylko i wyłącznie, ja akurat używam drewnianej, dłuższe trzymadło i tak mi wygodniej ale nie ma znaczenia, Kuba, do sypkiego używa rąk:sofunny:
żadne jakieś ucierania, tylko wymieszać aby wszystko się połączyło :Śmiech:

http://www.suwaczek.pl/cache/4ccc13b87c.png
serdecznie zapraszam, zniżki dla parentingowców:Śmiech:
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3249849

Odnośnik do komentarza

Ann
Devachan
wyprobuj bloga z picasa, tam masz opcje na dole "blog this" i w te pędy sie to robi, polecam!

dzięki, na blog czasu mi już nie starcza, z picassa potrzebuję tylko galerii, większej niż dotąd :Śmiech:

miejsce mozesz zdobyc tylko na 2 sposoby - albo powiekszysz jak oni pozwalaja albo musisz wykasowac cos wczesniejszego...filmik boski!!

http://www.suwaczek.pl/cache/726950a1c9.png
www.devachan-viking.blogspot.com www.0-dzidzi.bloog.pl

Viking - Victor Leon

Odnośnik do komentarza

Cześć Dziewczynki, u mnie monikowe ciasto w piekarniku. Trochę dałam ciała z kruszonką, bo była za rzadka (nie odchodziła od rąk), ale tak się chciałam od niej uwolnić (nie znosze jak mi się coś do rąk lepi), że wpakowałam do zamrażarki i starłam na ciasto. Nie cała, bo mi się znów rozjeżdżać zaczęła. Aha, nie dodałam wiórków, więc to może dlatego, a cukru i mąki sypałam, sypałam i sypałam, aż zrezygnowałam. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale pachnie cudnie!

http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzsg18zqzog1mi.png

1% dla Sebastianka: http://sebus.pl/procent.php

Odnośnik do komentarza

Dobry.
No fakt smakowicie się zrobiło:cheess:
Wczoraj doprowadzałam pokój dzieciaków do stanu używalności, bo kurz z kuchni jest dosłownie wszędzie. Dzisiaj muszę u nas okna oblecieć a na 18.30 do pulmonologa jadę.umówiłam się z koleżanką na Świebodzkim i dalej pojedziemy samochodem.

W nocy odezwała się do mnie koleżanka....wiecie, że szukaliśmy mamy jej męża. Zaginęła jakieś 3 tygodnie temu. Nie miałam tego neta, więc nie wiedziałam. Znaleźli już ją....wyłowili w Odrze koło wyspy opatowickiej.... ciężko ją los doświadcza, 3 lata temu zmarł jej pierwszy mąż w pociągu przez zadławienie w otoczeniu znajomych z których nikt nie pomógł....teraz znowu to. Smutne święta ich czekają w tym roku:ehhhhhh:

Odnośnik do komentarza

witam ale zapachnialo tutaj!!

w moim polskim domu jest

barszcz z uszkami z prawdziwkow (zbieranych i suszonych przez caly rok)
karp panierowany
barszcz z prawdziwkow z ziemniakami i maselkiem
kompot ze sliwek i jakblek suszonych z fasola

i tyle
a na nastepny dzien sa krokiety, pieczen cieleca, salatka jarzynowa, sos tatarski, salatka pieczarkowo porowa

moja mama raczej bez wyskokow i typowa wigilia bez wymyslonych dan, moj ojciec nie lubi dziwactw w kuchni

o rany, ANN, przypomnialas mi o kutii, co roku zapominam poprosic kogos w PL zeby mi przyslal troche pszenicy do kutii bo ja to uwielbiam (nie ma tego u mnie w Kalwarii i tylko u innych probowalam) a we FR nie ma odpowiedniej pszenicy :( moze za rok nie zapomne :(

a we Francji ja robie Wigilie z rodzicami bo cala reszta jest u tesciow ( dwoje pozostalych dzieci) no a ze K nie moze byc na wigilii u swoich tesciow hihi, to ja zapraszam ich do nas. A w Boze Narodzenie jest obiad u nich z cala reszta
u mnie w tym roku bedzie rybnie (choc to nie francuski zwyczaj)
na wstepie bedzie to:
http://www.bretagne-qualite-mer.com/images/banque-images/charte_stjacques/Coquille_St_jacques_09579.jpg
nie wiem jak sie to nazywa w PL (juz wiem: przegrzebek!!!) to sa malze SW JAcka, ja je robie w tych muszlach wlasnie, do tego sos z bialego wina, bechamel, grzybki i cebulka, zalewam tym te malze, na to tarta bulka i do piekarnika
potem robie w ciescie francuskim krewetki, gambasy i langusty mieszane ze skrojonymi warzywami
glowne danie to losos w ciescie francuskim z bialym sosem i warzywami

bedzie tez foie gras, wiecie to ten rodzaj pasztetu co nic z pasztetem nie ma wspolnego, zrobione z watroby kaczej lub gesiej
no i jeszcze sie nie zdecydowalam ale moze beda tez zabie udka

a na deser lody

Odnośnik do komentarza

zabie udka, ciezko to do czegos porwnac, moze do najdelikatniejszego miesa z krolika.... tych jasniejszych czesci, aha, no widzisz, mialam ci wlasnie cos napisac w tej sprwie!
bo ten Twoj m, to ma RACJE!! w celach naukowych, udowodniono ze nawet jesli cos nam nie posmakowalo za pierwszym razem, trzeba to sprobowac 7!!!!! razy zeby byc pewnym ze sie nie lubi!!!
i musze przyznac ze jest w tym duzo prawdy bo ja nie lubilam oliwek ale po jakichs 6/5 razach polubilam, fakt nie jest to moje uloubione jedzenie ale jak sa na stole to zjem

a zabie udka je sie czesto z tzw maslem slimakowym, to jest maslo z czosnkiem, szalotka i pietruszka
robi sie samemu albo kupuje mrozone, tylko na patelnie, posmaza sie na maselku a na koniec maslo slimakowe zeby sie stopilo i tyle :) pychotka!!!!

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...