Skocz do zawartości
Forum

Jakie ćwiczenia można wykonywać w ciąży?

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz tyle się słyszy o kobietach, które trenują nawet 9tym miesiącu ciąży i rodzą zdrowe dzieci. Ostatnio znalazłam artykuł, w którym jest mowa, że kobiety, które wykonują ćwiczenia w ciąży mają większą szansę na poród siłami natury. [reklamę usunięto]

Tylko jakie ćwiczenia można wykonywać?

Poród jest bardzo ciężkim, fizycznie, doświadczeniem, więc coraz częściej zwraca się uwagę na kondycję przyszłej , rodzącej mamusi. W ciąży jest dużo ćwiczeń dozwolonych, ale jeśli nie jesteś pewna, czy to co chcesz robić, będzie dobre dla Ciebie i maluszka, skonsultuj to z lekarzem prowadzącym. Ja w pierwszej ciąży byłam bardzo aktywna, mąż kazał mojemu lekarzowi wyperswadować mi niektóre z hobby, jak jazda na rowerze. W drugiej zdrowie już mi nie pozwoliło na duży wysiłek, więc skupiłam się na spacerach i stetchingu dla mam z brzuszkiem(specjalne zajęcia). Znam kobietki, które biegały, dopóki brzuszki im bardzo nie urosły i dzieci zdrowe. Tak czy inaczej, jak ćwiczyć to to, co nie forsuje brzucha, nie sprzyja urażeniu brzucha(wspomniany rower pod koniec 2 trymestru, to nie był dobry pomysł, bo gdybym się wywróciła?) i co jest dostosowane do rosnącego brzuszka.