Skocz do zawartości
Forum

Październikowe mamusie 2016

AnAd

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Patrycja1992

Hej dziewczynki ja juz tez po badaniu, mialam w poniedziałek . Maluch ma 13 cm. Jutro zaczynam 20 tydzien. Brzuszek malutki i jeszcze nie czuje ruchow. 6 czerwca mam drugie prenatalne, strasznie sie denerwuje. Dostałam zwolnienie lekarskie do 6 czerwca. Miałam strasznie napieta macice, taka jakby 'nabita'. Podobno sie przeforsowalam, ale tak naprawde nic takiego szczegolnego ani znaczaco meczacego nie robilam. Mam odpoczywam. Co u Was ? Pozdrawiam :)

Dołączam się do wątku o ruchach dzidziusia. W 13tygodniu moja pani doktor powoedziala że moja mała to wiercipieta. W ciągu dwóch trzech tygodni miałam cuc ruchy a nie czułam och do następnej wizyty. Właściwie dopiero w21tc Poczułam coś,tak naprawdę wczoraj. Dopiero wtedy wiedziałam że to to,pierwszy kopiak.pani doktor była zdziwiona zw nie czuję nic na wizycie w 20tc ale mała była ruchliwa w trakcie badania. Więc nie ma co się martwić.
Co do wagi to też jestem przerażona. Moja waga od lat to 56 kg jednak przez niedoczynność przytyłam do 66 w lutym a teraz już 70 :( moja siostra bliźniaczka ważyła w swojej ciąży max 72kg więc już się boję ile przytyje przez te 19tygodni :/
Wiem już że mam córcie w brzuszku i cieszę się że mogę przyzwyczajać do imienia ;)

Dziewczyny ogromnie współczuję takich przeżyć! Ja jestem panikarą i już bym ryczała :/ CIeszę się, że zainwestowaliśmy w ten detektor, on mnie uspokaja jak raz na kilka dni podsłuchamy małą. Na szcęście lekarz cały czas spoko.

Ruchy już czuję, mała sobie ubzdurała, że jak siedze w pracy (8 godzin przy biurku) to pewno odpoczywam i ona wtedy szaleje najbardziej i wieczorem po kolacji.

https://www.suwaczki.com/tickers/tb73upjylafx9tq5.png

https://www.suwaczki.com/tickers/o148o7es9dq5u92p.png

Kurczę, ja się martwię. Nie wiem co się dzieje ale ja mam wrażenie że nadal ruchów nie czuję. Wizytę miałam 9 maja i było wszystko w porządku, następne badanie będę mieć 30maja (drugie prenatalne). Nie wiem dlaczego jeszcze nie czuję. To moja trzecia ciąża (w poprzednich czułam wcześniej), łożysko mam na ścianie tylnej, mam trochę nadwagi w strefie brzucha ale zdecydowanie mniejsza niż w poprzedniej ciąży. Nie wiem co o tym myśleć. Czasem może jakieś małe "puknięcie" od środka poczuje ale rzadko i mimo iż to moja kolejna ciąża (od ostatniej minęło ponad 5 lat) to nie wiem czy to to. Chyba jakas dziwna jestem i wariuje w tej ciąży.

Oj ciężka sprawa z tymi ruchami jak się jest pierwszy raz w ciąży, na ostatniej wizycie moja położna była taka zdziwiona że nic nie czuje a ja wiedziałam przecież ze książkowo to miedzy 18 a 22 tygodniem można poczuć pierwsze ruchy,aż się boje kolejnej wizyty z ta baba bo jakaś nie kumata jest is ciągle jakieś głupoty nieistotne mi pisze w notatkach choć nic nawet mi nie bada!!!
Tak naprawdę to ja pracuje w nocy 12 godz na pełen etat a w dzień odsypiam wiec mam mało czasu żeby się wyciszyć i wsłuchiwać w swoje ciało :-( Jeszcze 2 miesiące i idę na urlop a później już zaczynam macierzyński bo moja praca nie jest przyjazna ciąży.
Z powodu braku ruchów poczekam jeszcze te dwa tygodnie i może się pojawia-każda ciąża i każda kobieta jest inna wiec to pewnie kwestia indywidualna:-) na razie słuchanie serduszka musi mi wystarczyć

Dziewczyny co do ruchow to ja dziś zaczęłam 20 tydzień, to moja 5 ciąża ale 2 poroniłam wiec liczę jako 3. Na początku 18tygodnia ruchu czulam i bylam pewna ze to "to" potem cisza. przez jakis tydzen kompletnie nic. juz schizowałam o co chodzi. a dzis w nocy znowu poczułam że jednak kruszynka sie tam wierci. Dzis mam badanie prenatalne i juz nie mogę sie doczekać. Mam nadzieje ze wszystko jest wporzadku i dzidzia pokaze swoją płeć. Na prenatalnym w 12 tyg. doktor mowil ze dziewczynka,w kolejnych usg byla odwrocona ze nie daĺo się podejrzec wiec mam nadzieje ze dzis nie bedzie sie juz wstydzić :) A wam potwierdziły sie diagnozy o płci z pierwszego prenatalnego? strasznie jestem ciekawa ile dziewczynek zamienilo sie w chłopców i odwrotnie. :)

Dziewczyny czy wy tez słyszałyście że powinno się w nocy spać na lewym boku? co na to lekarze/ położne potwierdzają tą teorie czy jeśli zmieniamy ciągle pozycje we śnie to wystarczy, bo ważne żeby cala noc nie spać na plecach lub prawym boku(wiem ze chodzi tu o uciskanie macicy na jakąś żyłę i niedotlenienie dziecka i matki)
Co wiecie na ten temat?

Tak slyszalam o tym lewym boku. Ja sie staram tak zasypiac ale nie zawsze wychodzi. A nawet jesli zasne na lewym to potem I tak czesto sie budze w innej pozycji. Mysle ze wieksze znaczenie ma to potem jak brzuch wiekszy.
Nawet na kursach z pierwszej pomocy o tym mowia zeby ciezarna ukladac na lewym boku.

Coś mi wiadomości nie działają na forum, widzę że mam jedna ale nie mogę jej otworzyć ani na telefonie ani na komputerze, nie wiem o co chodzi.
Co do spania na lewym boku to słyszałam o tej teorii już wcześniej. To ma znaczenie w późniejszym czasie kiedy dziecko jest większe ale oczywiście przyzwyczajać już się musimy ;) ma to związek z uciskiem na żyłę dolną główną, która jest po prawej stronie kręgosłupa i odpowiada za odprowadzenie krwi do serca. Spanie na prawym boku lub plecach może spowodować ucisk tej żyły i w konsekwencji nasze omdlenia a dalej może prowadzić do niedotlenienia dziecka. Ale ponoć w prawidłowej ciąży nie ma przeciwskazań do spania na prawym boku. Jak się dobrze czujemy można spać na prawym i nie panikować jak się tak obudzimy. Dopiero jakby pojawiały się objawy kołatania serca i mroczki przed oczami trzeba zmienić pozycję. Tak kiedyś słyszałam i czytałam artykuł ale zapytajcie swoich lekarzy.

Hej.... Odpisuje dopiero teraz bo od piątku nie było mnie w domu byłam poproszona wystawiac na komunie. Mój gotował, wszystko było na naszej głowie. Byłam padnieta i dzisiaj mamy luz wkońcu!:) Umówiłam się do innej lekarki na 30 maja i zobaczymy. Jestem sestresowana no wiem panikuje. Mój sie zaczoł smiac ze za bardzo przesadzam ale ja nie moge sobie z tym poroadzic. Ruchów jeszcze nie czuje. Mi sie nawet wydaje ze lekarz zle mi wylicza te tygodnie. Według niego jestem w 16 a ja uważam że w 17. Chyba głupia jestem i ciaża mi mózg uszkodziła :)

Spanie na lewym boku też o tym słyszałam i powiem wam,bo chyba nie mówiłam że pewnej nocy położyłam sie na prawym boku bo było mi wygodnie i miałam problem z oddychaniem. I od tej pory,istnieje dla mnie tylko lewy bok.

Kamama- mi też nie forum. Nie moge odczytac wiadomosci chyba juz od tygodnia.

http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8ribsbwki7my.png

Hej dziewczyny
mialam w pt i dzisiaj badanie i bedzie na 100%dziewczynka. Mysle juz nad imionami. Chcemy jakies proste ale miedzynarodowe bo mieszkamy za granica. Mysle o imieniu Nela, Natalia, Liliana, Aniela,Antonia - choc to bardziej polskie ale podoba mi sie skrot Antosia badz Tola :-) Podoba mi sie rowniez Kalina, Marcelina, Emilia, Zosia ale moj maz nie chce nawet o tym slyszec. A wy jakie macie propozycje dla dziewczynek?

http://www.suwaczki.com/tickers/iv09px9igkcroliw.png

Kroolcia 86 pytałam o spanie na lewym boku juz dosc dawno temu i lekarz powedział ,ze narazie to nie ma znaczenia dopiero koło 30 tyg ;)
W sobote miałam nieprzyjemna sytuacje zaczeły mi sie skurcze macicy dziwne uczucie i takie spinanie brzucha cały twardy bardzo sie przestraszyłam poczytałam na internecie i jeszcze bardziej sie przestraszyłam więc polozyłam sie spac zeby odpocząć w niedziele miałam tylko 2 razy skurcze a dzis na wizycie moj lekarz powiedział ,ze jak nie wystepuja wiecej niz 10 razy na dzień to jest to norma , a najcześciej same je pobudzamy i w moim wypadku tak jest poprzez głaskanie brzucha ! Mam oliwke i kremy poprostu wklepywac w brzuch a nie masowac i głaskac. A ja tak kocham głaskac moja córcie ! Ahh ale cóż muszę sie stosowac do zalecenia i jak nie masuje brzuszka to faktycznie brzuch mi sie nie spina a kopniaki mojej małe czuje ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/thgfxzkr4oowo0fg.png