Skocz do zawartości
Forum

Sierpniówki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi!!:))

Evee - to ogromna różnica w terminach! a myślałam że u mnie jest duża (8 dni:D)

Mój lekarz jak przyszłam po prenatalnym usg to powiedział, ze teraz tej daty będziemy się trzymać i wpisał ją do karty przebiegu porodu jako termin porodu. Ale widzę, że większość z Was rodziła bliżej terminu z om, i podobno kiedyś, jak pisała Luuna tylko tej daty się trzymano. A teraz z kolei, tak jak piszecie, lekarze trzymają się daty z USG. Zagadka:D

Didi - no właśnie też zastanawia mnie jak to jest z tym kąpaniem dziecka. Wiele mam z tego co słyszałam kąpie nawet codziennie, ale już dużo się naczytałam żeby nie kąpać codziennie. Z drugiej strony fajnie włączyć dzidzi w życie harmonogram dnia, jakieś rytuały.

W poniedziałek zaczynam szkołę rodzenia więc mam nadzieję, że mnie tam ze wszystkim oświecą:D

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72713.png

Ja w 1 ciazy mialam rozbieznosc 3 tyg, termin z om byl wczesniejszy niz z usg, ale wymiary corki pasowaly do tego pozniejszego. Ogolnie mialam cc 2 tyg przed terminem ze wzgledu na wysokie cisnienie, ktorego nie dalo sie zbic.
Co do mycia malucha sa rozne szkoly, polozne tez roznie mowia. Wg mnie codzienna kapiel jest wskazana: dziecko sie poci, ulewa i mysle, ze jest mu przyjemniej jak jest czyste tak jak i nam. Dodatkowo jest to rytual dla dziecka a im bardziej powtarzalny jest schemat dnia tym takie male dziecko czuje sie bezpieczniej i wie czego moze sie spodziewac. Ja od poczatku kapalam corke codziennie, owszem zdazyly sie dni brudaska, ale sporadycznie i teraz w wieku prawie 7 lat corka chocby zmeczona byla to musi sie umyc i krzyczy jak mowie aby odpuscila.

Hej dziewczyny:)
Co do terminu porodu, w pierwsze ciąży mi się nie sprawdził ani z OM ani USG bo miałam wywolywany 2 tyg po terminie.
Teraz z OM mam na 6.08 a USG na 16.08 .
Co do pasa poporodowego kupilam i w sumie się przydał.
Maluszka kapalam codziennie, o stałych godzinach i stosowalam Oliatum bo tylko to go nie uczulalo na poczatku.
Odebralam wyniki glukozy:)
Pierwszy: 3,10
5.55
4.58
Więc chyba dobrze:)
Bylam u Endokrynologa wczoraj, i też mówi, że jest dobrze leków nie trzeba tylko krew pobrał żeby ginekolog mial czarno na bialym:)
Gorsza wiadomość z moim zebem stomatolg go usunie jesli podpisze, że nie ma przeciwskazan ze strony ciąży na co mój ginekolog mówi, że to jest chore bo dentysta powinien zdecydować.
I co ja mam teraz zrobic?:(
Manalina
Jak najmniejsza latorosl znosi Ospe?
Kukurydza zglos się: )

Mi położna tez zalecana mycie dziecka 2-3 razy w tygodniu i mówiła ze niemowlęta się nie pocą... co prawda wtedy był to luty i myłam wg jej zaleceń dla mnie to było na rękę bo mała pierwsze kąpiele to darła się jak oparzona :D jednak po jakimś czasie zaczęłam kąpać codziennie. Mimo że skóra małej nie była problemowa uzywalam tylko oilatum bez żadnych dodatkowych oliwek. Dziwne trochę to dla mnie ze nie zalecają tych codziennych kąpieli a w szpitalu kąpali codziennie tylko u mnie w szpitalu w małym mieście to nie mieli co robić bo moja siostrzenica leżała chyba dwa tygodnie w większym szpitalu z wcześniakiem to pierwszą kąpiel miał dopiero po powrocie do domu.

http://www.suwaczki.com/tickers/mhsvmg7yia7b44tb.png

Uf u mnie też już po wizycie w lidlu. Byłam i 10 rano i było już słabi z rozmiarami ale coś tam się udało znaleźć u dwa komplety są na 62/68 tylko jedna para spodenek mniejsza. Wyrwalam jeszcze dwa topy. Znikały na moich oczach ;) leginsy sobie darowalam bo nie wiedziałam jaki rozmiar wziąć :( M niby ok ale ten pas taki mało rozciagliwy w L pas ok ale już w tylko szerokie jak nie wiem i sobie darowalam. Tylko bluzki wzięłam S bo z kolei M w ramionach gigantyczne byly. Jak brzuch bardziej urośnie to mogą za mękę być za jakiś czas ale to wtedy planuje nie wychodzić bo dzisiaj temperatura i podróże dały mi w kość więc ja nie wiem co to w lipcu będzie..

http://www.suwaczki.com/tickers/17u9anliidpwt895.png

Bylam ostatnio na warsztatach i tez położna mowila żeby dziecka codziennie nie kąpać i żeby nie używać mydelka bo juz się od nich odchodzi. Ja córkę mylam codziennie. Chciałam żeby nauczyla sie rytmu dnia i żeby ładnie zasypiała na noc. Przy drugim dziecku tez mam zamiar praktykować codzienne kąpiele. Miałam pas poporodowy Pani Teresa i sie super sprawdził, teraz tez go kupie.

http://fajnamama.pl/suwaczki/astppk1.png

Soncia, ja rodzilam w dniu terminu z OM. Ten jest najbardziej miarodajny o ile sa regularne miesiaczki. Jesli chodzi O usg, to tylko te ze 12 tygodnia powinno byc brane do weryfikacji terminu porodu.

My od poczatku kapalismy co drugi dzien, oczywiscie o ile nie zachodzila potrzeba czesciej. Olek nie ulewal, nie przegrzewalam go i to bylo optymalne. Do dzis kapiel z myciem glowy jest co drugi dzien. Tak to szybki prysznic lub miejscowe mycie.

Ja w Lidlu kupilam tylko skarpetki i stanik do karmienia. Nie bylo juz wyboru rozmiarow. Poza tym ciagle nie otworzylam kartonow w domu, wiec nie wiem co potrzebuje.

Pasa nie uzywalam, wiec sie nie wypowiem.
Dzis od rana w rozjazdach, teraz czekamy na prababcie pod przychodnia i z powrotem na wioski. 40 km przede mna, ale jak prowadze to przynajmniej czas szybko leci.
Jutro odpoczywamy i w sobote w droge do domu.

https://lb3m.lilypie.com/dYNLp1.png

Cześć dziewczyny!

ja się melduje ze u mnie wszystko w porządku:D ale tak jak sie domyślacie to remont mnie pochłonął całkowicie:D

mamalina
wspólczuje kolejnej ospy i trzymam kciuki ze sie uda ja zwalczyc bez problemu i bedzie z głowy!

Był temat teściów i ich zlotych mysli... :D u mnie jak powiedziałam teściowej, że bedzie dziewczynka to widziałam po minie, że to nie to co chciała usłyszec jak rowniez pytanie czy to na pewno moze sie zmieni itp... a że ja chce bardzo dziewczynke to stanowczo powiedziałam ze sie nie zmieni i ja sie bardzo ciesze:D

Mój termin porodu oscyluje w okolicy 10 sierpnia z różnica ok tygodnia, ale ogólnie nastawiam sie na 10 sierpnia:D

Ja też zaczełam kompletowac wyprawke... przed wczoraj spedzilam pol dnia na aptece Gemini noi kupilam podstawowe rzeczy Gabi i poszlo 700 pln...masakra:P ale ja poszlam w kosmetyki Mustella bebe za poleceniem na forum:D

Co do remontu, to ciagle wychodza problemy jak to bywa i juz jestem na drodze wojny z moim mezem:P ale my zawsze sie mega klocimy podczas remontu wiec jakos mnie to nie dziwi:D robotnicy koncza w przyszlym tyg a potem zakup mebli do kuchni, sprzetow, wykladzin do pokoi i moze wkoncu sie skonczy ten szal..

Ogolnie brzusio mi rosnie i mam bardzo dobre samopoczucie nawet wydaje mi sie ze najlepsze od poczatku ciazy wiec probuje wszystko zalatwic:D

Ja was dziewczynki czytam na biezaco... ale z czasem na odpisywanie kiepsko:D trzymajcie sie powodzenia w wizytach, remontach, chorobach!!

milego wieczorku

http://www.suwaczki.com/tickers/relgpiqvaekund3p.png

No i po badaniu. Lekarz prowadzący zadecydował, że poród niestety nie odbędzie się w mojej miejscowości. Musimy zdecydować i popytać gdzie lepiej, ale wskazywał na Gdańsk lub Bydgoszcz. Wszystko w razie czego. Synek ma już 1226 g. Dziewczyny, a otrzymałyście kartę "Plan porodu"? Jak rodziłam z córką, to nie było czegoś takiego. I ciekawe czy faktycznie respektują to co tam napiszę, oczywiście w miarę możliwości.

http://www.suwaczki.com/tickers/relg3e5e94eyon4y.png

mmj ja jestem z Trójmiasta i jak czytam opinie o porodówkach, to babki piszą, że położne respektują plan porodu. Ja jak rodziłam to też tego nie było i nie mam zamiaru takiego planu robić:) Chorujesz na coś, ze musisz rodzić w większym mieście, jeśli mogę spytać? Dużego już masz synka w brzuchu;)

http://fajnamama.pl/suwaczki/astppk1.png

Ja też już po wizycie mały ma 1100g obrócił się główka w dół i mam odstawić luteina bo moja szyjka ma ponad 5cm i Pani doktor stwierdziła że napewno się przeterminujemy:-)
Zapomniała że u nas na być CC.
U endokrynologa też wszystko ok tylko kazała mi sprawdzić poziom Wit. D i kazała brać jod.
A te spodenki z lidla rzeczywiście są jedne mniejsze te w kropeczki.

http://s1.suwaczek.com/201305174562.png
http://s7.suwaczek.com/201608031761.png

Jeśli chodzi o termin porodu to akurat u mnie termin z OM i USG są takie same więc się nie wypowiadam. Zobaczymy co gin powie w poniedziałek, może coś się zmieni.

A co do planu porodu to bardzo bym chciała żeby wszyscy go respektowali ale bywa różnie. Ja bym chciała rodzic aktywnie i nie na lezaco ( zobaczymy co z tego wyjdzie :)) ale wiem że czasem jest z tym problem, tak samo jak z ochroną krocza. Niby się tam zaznacza że chcesz żeby Się starały ochronić krocze i uniknąć nacięcia ale jednocześnie podpisujemy zgodę na ten zabieg w razie czego i przeważnie ja się z planem porodu nie liczą. Koleżanki po porodach to skarbnica wiedzy :) mam nadzieję że każda z nas trafi na sympatycznie panie położne i urodziny tak jak chcemy :)

http://www.suwaczki.com/tickers/17u9anliidpwt895.png

Gość Ididi87

Mmj-zapraszam do Bydgoszczy;)

Byłam na warsztatach i plan porodu jest respektowany, oczywiście podczas rodzenia masz prawo do zmiany zaleceń. W rzeczywistości i w sytuacjach tego wymagających personel może odejść od planu, ale zawsze winien zapytać czy wyrażasz zgodę i uzasadnić dlaczego postępuje inaczej. Polecam portal rodzic po ludzku tam można przygotować plan.

Gość Ididi87

Byłam w lidlu śle kupiłam tylko spodenki, kosze wyczyszczone prawie do zera. Głownie zależało mi na biustonoszu do karmienia ale były tylko rozmiary 85 i 90 cm a ja pod biustem mam 70, maz 75 :( u Was tez tylko duże rozmiary?

Hej, hej, hej:)

Gratuluję udanych wizyt, a przede wszystkim dużych bąbelków w brzusiach. Jest moc:)
Ja też już czuję wagę malutkiej - kopniaki są już takie mocne:)

Dziękuję za kciuki, wsparcie w walce z ospą:) Milanek przechodzi podobnie do reszty maluchów- temperatura (na szczęście 39 stopni nie przekroczyliśmy) i wysyp zmian, szczególnie pod pampersem i na główce.

Basia trzymam kciuki za Ciebie, żeby nic się nie rozwinęło!
Antynikotynowa Ty myślę raczej nie masz się czego obawiać:)

Remontującym życzę wytrwałości i cierpliwości, a kącik z drzewkiem oglądałam i jest cudny (przepraszam nie pamiętam, która mamusia z tatusiem oczywiście:) tak urządziła pokoik).

Ja dziś w lidlu byłam ok. 10 i kupiłam sporo - dwie pary leginsów, topy, sukienkę, dwa biustonosze i spodenki dla Milana:) Także łowy uważam za udane!

marta_joanna no sezon urodzinowy rozpoczęty:) Najwięcej roboty będzie przy Roczku:/ Na samą myśl mi już słabo.
My też urodzinki rozdzielamy - w sali zabaw dla maluchów w niedzielę, a dla trochę starszych:) w czwartek w domku, także od poniedziałku mam trochę sprzątania i pichcenia:)
A muszę jeszcze do pracy podjechać - prosiłam dziś mamę na jutro i oczywiście ma naukę, więc nie może jutro, ale zaproponowała, że z chęcią w przyszłym tygodniu (kiedy to ja mam sporo roboty):/ Jak to mówią - umiesz liczyć, licz na siebie!

Przeprowadzka chyba Nam się trochę przesunie, bo trzeba zrobić jeszcze mały remont u babci, a robotnicy mogą dopiero od 3 tygodnia maja:/ Nie wiem jak to czasowo ugryziemy, bo planowaliśmy pomiędzy urodzinami Lilci a Namirka (12 maj - 7 czerwiec). Potem 16 czerwca Milan ma urodzinki, więc roczek prawdopodobnie w sobotę 18, a 25 wyjeżdżamy na wakacje i powrót dopiero 9 lipca. A wtedy to już prawie 9 miesiąc ciąży i nie będzie już tak kolorowo - tym bardziej, że przygotowywania dla Gai będę dopiero robić po przeprowadzce (segregowanie, pranie rzeczy, przygotowanie łóżeczka, odświeżenie wózka, itp.). Jakoś damy radę, ale ciężkie czasy przed Nami.

Co do porodów i terminów - ja całą trójkę rodziłam przed terminem z OM i w związku z tym, że na USG prenatalnym w 12 tc zawsze dzieci wychodziły większe, więc termin był szybciej i rodziły się bliżej tego terminu z USG - Lilcia TP wg OM 26 maj, wg USG 19 maj, urodzona 12 maj, Namirek TP wg OM 16 czerwca, wg USG 10 czerwca, urodzony 7 czerwca, Milan TP wg OM 23 czerwca, wg USG 19 czerwca, urodzony 16 czerwca. Ale jak widać rozbieżność w terminach maksymalna przy Lilci wynosząca tydzień (@ w miarę regularne co 28 dni).

Na dziś tyle. Się dzieje tutaj po weekendzie:) Następny zastój na forum pod koniec maja przy kolejnym przedłużonym weekendzie:)

Kukurydza odezwij się!

Miłosz ur. 13.07.2018 r., godz. 2.18, 3220 g, 55 cm
Gaja ur. 11.08.2016 r., godz. 8:20, 3530 g, 54 cm
Milan ur. 16.06.2015 r., godz. 4:35, 4060 g, 58 cm
Namir ur. 07.06.2013 r., godz. 16:35, 3650 g, 57 cm

Didi te biustonosze do karmienia były od rozmiaru 80B. Mniejszych rozmiarów pod biustem nie było.
Ja normalnie mam 75, teraz spokojnie 80, ale najmniejszy był 85 i wzięłam i nie jest źle, tym bardziej, że wydaje mi się, że jeszcze trochę urosnę.

Aaa i miałam jeszcze pisać, że dziś wieczorem trochę rzeczy pocisnęłam - skończyłam wreszcie zaproszenia robić i jestem gotowa z bazą danych, więc mogę uderzać do pracy:)

Bina, catya Wy też się odezwijcie dziewczyny!

Hej :)
Mi lekarz powiedział, że mam nastawiać się bardziej na termin z USG, ale on i tak uległ zmianie. Termin z miesiączki to 19.08, z pierwszego usg 27.08, a obecnie z połówkowego usg wyszło 21.08. więc wychodzę z założenia byle do sierpnia a potem się zobaczy :P

Dziś mam glukozę. Juz jestem głodna, a nawet z domu nie wyszłam :(

[url=http://www.suwaczki.com/]http://www.suwaczki.com/tickers/p19uflw1g37bzopx.png

Jesteśmy po wizycie. Mam wybrać do końca opakowania kwas foliowy i acard i odstawiamy. Zostają witaminy dla kobiet w ciąży, luteina, magnez i nospa.
Zaczęłam kompletowac wyprawkę od rzeczy do szpitala. Czekam na pierwszą paczkę. Wczoraj pochodziłam po paru sklepach z ubraniami dla dzieci i najfajniejsze są w Tesco z firmy f&f. Pieciopak body w neutralnych kolorach kosztuje ok 44zl a w niebieskim czy w różu już 55. Przepiękne wzory i kolory. Czy któraś z Was kupowała tam ciuszki i powie mi jak z jakością? Muszę zrobić przegląd ciuszków już tych co dostałam w spadku i zrobić listę tego co nam brakuje. W Tesco są przepiękne kocyki. Skusilam się na jeden grubszy, akurat miałam taki w planach kupić.

14.06.2019- 38tc Lenka
08.07.2016- 32tc Piotruś
05.01.2015- 6tc Aniołek