Skocz do zawartości
Forum

Kopytka


Rekomendowane odpowiedzi

justyna@
to jest szybkie danie i łatwe a po za tym jak wam zostanie ziemniaków z obiadu możecie je wykorzystać do kopytek
A ps U MNIE MóWI SIE NA TO PALUCHY:smieszne:

a pierodi leniwe to nie to samo??? u mnie sie mowi kopytka

justyna powiedz mi prosze ile w przyblizeniu tych ziemniakow ugotowac i tak na oko maki i wody iole dac bo napierwszy arz to musze miec konkretny GPS inaczej biada mi

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

basica31
justyna@
to jest szybkie danie i łatwe a po za tym jak wam zostanie ziemniaków z obiadu możecie je wykorzystać do kopytek
A ps U MNIE MóWI SIE NA TO PALUCHY:smieszne:

a pierodi leniwe to nie to samo??? u mnie sie mowi kopytka

justyna powiedz mi prosze ile w przyblizeniu tych ziemniakow ugotowac i tak na oko maki i wody iole dac bo napierwszy arz to musze miec konkretny GPS inaczej biada mi

a na ile osób to przewidujesz i jaki maja apetyt?

http://www.suwaczki.com/tickers/860iio4p5bnysih3.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ibm2i09kvjtx621v.png

Odnośnik do komentarza

basica31
na mnie meza i Julka apetyt mowisz :::jak wyjda to bedzie WIELKI:kucharz1:

ok to zrób z ok 1 kg ziemniaków i przygotuj sobie tez kg mąki ( miej w razie W jeszcze troche) je jezli bedą ci sie wydawały za miękie dodaj maki ziemniaczanej ok 2-3 łyżek
a i najlepiej jakbys nie gniotła ziemniaków tylko starła je na cienkim tarle ale to duzo zachodu i wtedy ziemniaki nie mogą być dobrze dogotowane

http://www.suwaczki.com/tickers/860iio4p5bnysih3.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ibm2i09kvjtx621v.png

Odnośnik do komentarza

justyna@
basica31
na mnie meza i Julka apetyt mowisz :::jak wyjda to bedzie WIELKI:kucharz1:

ok to zrób z ok 1 kg ziemniaków i przygotuj sobie tez kg mąki ( miej w razie W jeszcze troche) je jezli bedą ci sie wydawały za miękie dodaj maki ziemniaczanej ok 2-3 łyżek
a i najlepiej jakbys nie gniotła ziemniaków tylko starła je na cienkim tarle ale to duzo zachodu i wtedy ziemniaki nie mogą być dobrze dogotowane

o jezeli takie sa lepsze to zetre w mikserze bo szybciej ale ten kiologram maki to chyba nie pojdzie na ten kl ziemniakow????a wody ile?

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

basica31
justyna@
basica31
na mnie meza i Julka apetyt mowisz :::jak wyjda to bedzie WIELKI:kucharz1:

ok to zrób z ok 1 kg ziemniaków i przygotuj sobie tez kg mąki ( miej w razie W jeszcze troche) je jezli bedą ci sie wydawały za miękie dodaj maki ziemniaczanej ok 2-3 łyżek
a i najlepiej jakbys nie gniotła ziemniaków tylko starła je na cienkim tarle ale to duzo zachodu i wtedy ziemniaki nie mogą być dobrze dogotowane

o jezeli takie sa lepsze to zetre w mikserze bo szybciej ale ten kiologram maki to chyba nie pojdzie na ten kl ziemniakow????a wody ile?

może pojśc to wszystko zalezy od ziemniaków a wody na oko tak żeby złączyło ziemniaki z mąką ja wyrabiam i dolewam wg uznania

http://www.suwaczki.com/tickers/860iio4p5bnysih3.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ibm2i09kvjtx621v.png

Odnośnik do komentarza

Jeny kopytka ... moge jesc garsciami :)
Jestem ze slaska - tutaj kluski ,pysy i kopytka sa na porzadku dziennym ze tak powiem ( w kazda niedziele obowiazkowo :)

Napisze jak ja robie :)
1. Kopytka - ziemiaki tluczone, lyzka masla, maka pszenna i troche ziemniaczanej moze byc, odrobina slodkiej smietanki lub mleka i jajko.Potluczone ziemniaki wyrownac w misce, podzielic na 4 czesci, jedna wyjac na bok i w to miejsce dodac maki - taki knif - zazwyczaj jest to idealna porcja maki :) Dodajemy jajka gdy ziemniaki juz ostygna, maselko ( dodac jak siemniaki sa gorace ) i mleko lub smietane. Wyjda miekkie i takie pulchne :)

2.Kluski białe- tak samo jak kopytka tylko tylko maka ziemniaczana ( to roznica miedzy kopytkami a kluskami ) :) I knif z maka ten sam :) No i obowiazkowo dziurka w kluseczce na sosik :)

3.Kluski tarte - wiekszosc ziemniakow gotujemy zostawiajac z 3-4 surowe.Ugotowane zgniatami a surowe trzemy na tarce, odlewamy z nich nadmiar sokow i dodajemy do ostygnietych zmiazdzonych ziemniakow.Potem jajo, maka, smietanka i wsio :)

Najlepsze z sosikiem z rolad :) i czerwona kapustka z rodzynkami :)

A i jeszcze cos - ja czesto do klusek dodaje do srodka miesko mielone z przyprawami i cebulka, z ciasta robei placuszek, do srodka kuleczka z miesa i zamykam :) Podaje ze skwarkami i odrobina przyprawy do zup w płynie ;)

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

A wez przestan :)
Mama goralka, tato slazak - oba rejony znane ze swej kuchni :) Mam to we krwi :)
:weekend:

I znowu mi sie przypomnialo :)
Takim "goralskim odpowiednikiem" tartych klusek sa tzw. prażonki :)Choc moze to byc chyba bardziej odpowiednik plackow ziemniaczanych. Po prostu trzeby na drobnych oczkach ( ale nie koniecznie na drobnych ) surowe ziemniaki dodajemy vegety. W garnku lub an patelni ( najlepiej teflonowej ) rozpuszczamy ok pol kostki smalcu i dodajemy te zmeiniaki, mieszamy az zrobie sie takie szarawe, konsystencja takiego gestego budyniu. Pychotka choc takie nic :) I tez the best z sosikiem z rolad albo gulaszem :)

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

antalis
Jeny kopytka ... moge jesc garsciami :)
Jestem ze slaska - tutaj kluski ,pysy i kopytka sa na porzadku dziennym ze tak powiem ( w kazda niedziele obowiazkowo :)

Napisze jak ja robie :)
1. Kopytka - ziemiaki tluczone, lyzka masla, maka pszenna i troche ziemniaczanej moze byc, odrobina slodkiej smietanki lub mleka i jajko.Potluczone ziemniaki wyrownac w misce, podzielic na 4 czesci, jedna wyjac na bok i w to miejsce dodac maki - taki knif - zazwyczaj jest to idealna porcja maki :) Dodajemy jajka gdy ziemniaki juz ostygna, maselko ( dodac jak siemniaki sa gorace ) i mleko lub smietane. Wyjda miekkie i takie pulchne :)

2.Kluski białe- tak samo jak kopytka tylko tylko maka ziemniaczana ( to roznica miedzy kopytkami a kluskami ) :) I knif z maka ten sam :) No i obowiazkowo dziurka w kluseczce na sosik :)

3.Kluski tarte - wiekszosc ziemniakow gotujemy zostawiajac z 3-4 surowe.Ugotowane zgniatami a surowe trzemy na tarce, odlewamy z nich nadmiar sokow i dodajemy do ostygnietych zmiazdzonych ziemniakow.Potem jajo, maka, smietanka i wsio :)

Najlepsze z sosikiem z rolad :) i czerwona kapustka z rodzynkami :)

A i jeszcze cos - ja czesto do klusek dodaje do srodka miesko mielone z przyprawami i cebulka, z ciasta robei placuszek, do srodka kuleczka z miesa i zamykam :) Podaje ze skwarkami i odrobina przyprawy do zup w płynie ;)

musze wyproowac obie wersje bo nie wiem jak moja babcia je robiola i nigdy sie juz nie dowiem ale po smaku bede wiedziala
wiec anatalis mam do ciebie pytanko jak jjuz odziele ta czwarta czesc i dosypie maki to ile i kiedy dosypuje tej maki ziemniaczanej bo za bardzo nie wiem ....wiesz ja musze miec lopatologie:36_2_58:i jeszcze jedno pytanko czy na koniec mam to razem zgniesc i wrzucic na wrzatek??? bo tu cos o piekarniku przeczytalam??? wiem ze pytania z natury przepraszam ze zyje ale taka ze mnie kucharka ze jak za pierwszym razem cos robie to nie ma mmiejsce na prowizorke

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

Basica Gnieciesz zmieniaki i do cieplych dodajesz jeszcze maselka.Studzisz - dzielisz na 4 czesci, jedna na chwilke odkladasz na bok a pozostala "dziure" wypelniasz maka tak by wyrownac poziom do ziemniakow.Pamietaj by zanim to zrobisz wyrownac w garnku mase ziemniaczana.Gdy dodasz maki dodaj wyjete ziemniaki, jajka, troche soli, smietanki i zagniatasz ciasto.Jesli bedziesz miala za zadkie to dodaj maki - ma miec to konsystencje plasteliny. Potem rormujesz kluski i na osolony wrzatek, gotujesz ok 5 minut od wyplyniecia kluch na gore.I pamietaj zeby zmniejszyc plomien :)

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

antalis
Basica Gnieciesz zmieniaki i do cieplych dodajesz jeszcze maselka.Studzisz - dzielisz na 4 czesci, jedna na chwilke odkladasz na bok a pozostala "dziure" wypelniasz maka tak by wyrownac poziom do ziemniakow.Pamietaj by zanim to zrobisz wyrownac w garnku mase ziemniaczana.Gdy dodasz maki dodaj wyjete ziemniaki, jajka, troche soli, smietanki i zagniatasz ciasto.Jesli bedziesz miala za zadkie to dodaj maki - ma miec to konsystencje plasteliny. Potem rormujesz kluski i na osolony wrzatek, gotujesz ok 5 minut od wyplyniecia kluch na gore.I pamietaj zeby zmniejszyc plomien :)

super dzieki a co z ta maka ziemniaczana?
reszta jest prosta wiec chyba dzisiaj kolacja bedzie kopytkowa:36_2_15:

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...