Skocz do zawartości
Forum

Kopytka


Rekomendowane odpowiedzi

:) Smacznego w takim razie :)
Kopytka wygodniejsze bo "kulac" nie trzeba :) tylko robisz z ciasta waleczek i kroisz :) Posyp talerz na ktorym bedziesz ukladac surowe kopytka maka ( obojetnie jaka ) wtedy nie beda sie sklejac a do wody do gotowania dodaj lyzke oleju lub oliwy ( najlepsza jest kostka rosolowa z oliwa - na z Knorra ) :)
http://www.hejkoland.pl/galeria/kopytka3.jpg

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

antalis
:) Smacznego w takim razie :)
Kopytka wygodniejsze bo "kulac" nie trzeba :) tylko robisz z ciasta waleczek i kroisz :) Posyp talerz na ktorym bedziesz ukladac surowe kopytka maka ( obojetnie jaka ) wtedy nie beda sie sklejac a do wody do gotowania dodaj lyzke oleju lub oliwy ( najlepsza jest kostka rosolowa z oliwa - na z Knorra ) :)
http://www.hejkoland.pl/galeria/kopytka3.jpg

kurcze no i po co wkleilas te zdjecia:nie_mam_pojecia:jak ja teraz nie wyztrzymam i chyba zaraz sie wezme do dziela wygladaja bosko
dzieki jeszcze raz M bedzie w niebie:36_4_10:

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

Basica ano 24 :) rocznik 84 :) 11 dni temu urodzinki mialam :)
A co do restauracji - kiedys myslalam o tym ale mam wrazenie ze gotowanie stracilo by swoj urok - takie masowe gotowanie jest trudne no i trzeba trzymac sie menu.A w domu zaczynam gotowac jedno a konczy sie na tym ze przygotowywuje inna potrawe :) No i uwielbiam eksperymenty :)

A z czym podasz kopytka ?

P.S.Nie robcie ze mnie alfy i omegi z gotowania bo to nieprawda :nie_mam_pojecia:

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

antalis
Basica ano 24 :) rocznik 84 :) 11 dni temu urodzinki mialam :)
A co do restauracji - kiedys myslalam o tym ale mam wrazenie ze gotowanie stracilo by swoj urok - takie masowe gotowanie jest trudne no i trzeba trzymac sie menu.A w domu zaczynam gotowac jedno a konczy sie na tym ze przygotowywuje inna potrawe :) No i uwielbiam eksperymenty :)

A z czym podasz kopytka ?

P.S.Nie robcie ze mnie alfy i omegi z gotowania bo to nieprawda :nie_mam_pojecia:

to po pierwsze Happy Birthday :love_pack:to ty jestes zodiakalna panna??? jezeli tak to pewnie pedantka bo wsyzstkie panny jakie zanm takie sa

a kopytka podam z sosem pieczarkowym bo tak najbardziej lubie
a z czym ty podajesz

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

Jestem LEW ale tez pedant - wszystko ukladam kolorami lub wielkoscia :) Nawet talerze na suszarce :)

Ja najczesciej kopytka podaje z gulaszem , paprykarzem, lub z rolada i sosikiem z niej ( wolowa, wieprzowa lub z miesa mielonego ) .Zdarza mi sie tez sos grzybowy, pieczarkowy albo po prostu z boczkiem i cebulką :)

Dzieki za zyczonka :)

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

antalis
Jestem LEW ale tez pedant - wszystko ukladam kolorami lub wielkoscia :) Nawet talerze na suszarce :)

Ja najczesciej kopytka podaje z gulaszem , paprykarzem, lub z rolada i sosikiem z niej ( wolowa, wieprzowa lub z miesa mielonego ) .Zdarza mi sie tez sos grzybowy, pieczarkowy albo po prostu z boczkiem i cebulką :)

Dzieki za zyczonka :)

w takim razie witam w klubie lwiatek co to rzadzic musza

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

Basica ale ciasto nie bedzie idealnie odchodzilo od palcow tylko bedzie takie lepkie!!!
W celu formowania musisz deske na ktorej formujesz oraz rece posypac maka.
Kopytka powinny byc z sama maka zwykla, napisalam 50/50 bo wiedzialam ze beda problemy.Z ziemniaczana maka zwlacza w takiej ilosci o ktorej piszesz to juz nie kopytka a kluski :(
Ew tortowej dodaj ale i tak juz to co zrobilas to nie prawdziwe kopytka :(

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

doczytuje jeszcze o tych kopytkach i kluskach
i mam pytanie, glupie moze ale co mi tam
moja mama nigdy tych rzeczy nie robila i jedyne pochodne rzeczy jadalam kupujac mrozone
i stad moje pytanie
ja kupywalam zawsze mrozone PYZY ZIEMNIACZANE Z LUB BEZ MIESA

to wg tych wszystkich waszych przepisow, te moje pyzy to co?? kopytka? kluski?? jeszcze cos innego???? bo ja bym sobie to chetnie zrobila w domu ale nie wiem co jest co :)
a zdziecinswta pamietam tez robione przez babcie cos z ziemniakow, pociete skosnie jak kopytka ze zdjecia i tam na pewno byly surowe ziemniaki. ale wydawalo mi sie ze tam tez byl i bialy ser... aleto moze jakies pomieszane te moje wspomnienia.....

Odnośnik do komentarza

antalis
Basica ale ciasto nie bedzie idealnie odchodzilo od palcow tylko bedzie takie lepkie!!!
W celu formowania musisz deske na ktorej formujesz oraz rece posypac maka.
Kopytka powinny byc z sama maka zwykla, napisalam 50/50 bo wiedzialam ze beda problemy.Z ziemniaczana maka zwlacza w takiej ilosci o ktorej piszesz to juz nie kopytka a kluski :(
Ew tortowej dodaj ale i tak juz to co zrobilas to nie prawdziwe kopytka :(

antalis wracajac do ciasta to ja wiem ze ono nie ma byc twarde jak skala ale ono nawet nie dalo sie formulowac bo chcialam probna serie ugotowac dalam wszystki tak jak mi kazalas ale okazalo sie za na ten kil ziemniakow musialam dodac jeszcze jakies 30 % maki wiecej...niewazen chodzi mi o to ze nie wiedzialam ze tak sie tez robi kluski slazkie??? nigdy ich nie jadlam wiec chetnie wezme przepis od ciebie jezeli mozna i jeszcze pytanko idac za ciosem..jak sie robi leniwe i pyzy np. z miesem lub owocami

http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Odnośnik do komentarza

Trzeba pamietac ze te przepisy ktore ja podałam to totalna podstawa - nie mowie tu o wariacjach z serem itp.Pisze o tym co znam :)

Moni mozna sie spotkac z wersja kopytek z serem.Z surowymi ziemniakami mogly byc kluski pociete jak kopytka.
Kopytka nigdy nie beda za to z miesem :) Kluski tak , pyzy tak ale nie kopytka.

Musimy jednak pamietac ze rozni ludzie te sama potrawe nazywaja roznie i nie dla wszystkich moje kopytka to ich kopytka :) Ja mowie to co tu na slasku sie robi.

Basica pisalam ze knif z maka nie zawsze sie sprawdza - duuuzo zalezy od tego ile dasz jajek i jakie masz ziemniaki - czasem zdarzaja sie takie "mokre" ktore "pija" make i wtedy trzeba dac wiecej maki.Jednak masa na kopytka powinna byc lepka - wtedy wyjda pulchniejsze i miekksze bo czym wiecej potem maki tym twardsze i "cieższe ".

A pyzy ... ja robie tak z epolowe ziemniakow gotuje a polowe tre na tarce, odlewam nadmiar wody , dodaje maki ( na 1 kg ziemniakow jakies 4-5 lyzek ale to tak na oko - tego ciasta ma sie dac lepic ). Z farszem to roznie ale podstawowy to chyba wolowinka gotowana, cebula podsmazona na maselku, jajko, vegeta i w miare potrzeby bulka tarta lub bulion.

A co do tych leniwych to jedni nazwia to pierogami leniwymi inni własnie kopytkami :)

Szczęsliwa mama

Odnośnik do komentarza

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×
×
  • Dodaj nową pozycję...