Skocz do zawartości
Forum
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki które...
Znajdź wyniki...
Monika1980

Pyszne ciasto na zimno (lodowiec)

Rekomendowane odpowiedzi

KREM:
5 żółtek
szklanka mleka
szklanka cukru
3 czubate łyżeczki budyniu waniliowego
Mleko z cukrem zagotować, dodać roztrzepane żółtka z odrobiną ciepłego mleka, dodać budyń rozrobiony z mlekiem(odlać trochę z tej szklanki). Zagotować aż będzie gęste.
Następnie do tej masy dodać kostkę masła. Podzielić krem na dwie części do jednej dodać kakao.

Dwie paczki biszkoptów
1 galaretka cytrynowa
2 galaretki wiśniowe
wiśnie

Biszkopty maczać w ostudzonej galaretce cytrynowej i rozkładać w formie dno oraz po bokach, na to położyć ciemną masę, potem owoce, znowu biszkopty, biała masa, wiśnie, na wierzch galaretka wiśniowa.


http://www.suwaczek.pl/cache/cc228cfa63.png

http://www.suwaczek.pl/cache/0385dbc9e8.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przepis na super gofry, wychodza nawet jesli gofrownica nie jest zbyt mocna (ja mam na 800W i wychodza rewelka!)

0.5kg maki
2 jaja
2 lyzeczki proszku do pieczenia
0.5 szklanki cukru
10dag margaryny
3 szklanki wody gazowanej

make wymieszac z cukrem, proszkiem do pieczenia, i zoltkami
dodac wode gazowana, wszystko powinno miec konsystencje gestej smietany
dodac do tego roztopiona i schlodzona margaryne

ubic bialka, dodac je do masy, delikatnie wymieszac

gotowe, teraz nakladac do gofrownicy i smacznego!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

3 Jjajka
15dag maki
1 male opakowanie proszku do pieczenia
10cl oleju
12.5 cl mleka
10dag tartego sera
10dag sera co sie topi

15dag bekonu
pieprz

piekarnik nastawic na 180st
pokroic bekon w paseczki, ser w kawalki
wymieszac (mikserem albo widelcem ) jajka, make, proszek i pieprz.
wolno wlac olej i letnie mleko
dodac tarty ser, bekon i kostki sera
wymieszac

wlac do formy keksowej NIE WYSMAROWANEJ ZADNYM MASLEM tylko czystej
bez niczego
do piekarnika na 45minut

po upieczeniu odstawic do schlodzenia i dopiero wtedy wylozyc na talerz

smacznego!!

przepraszam bardzo za moje czasem dziwne slownictwo i zdania zle poskladane, ale przyznaje sie bez bicia ze troche mi czasem brakuje polskich slowek:Męki: staram sie jak moge :)

a jak chcecie inne warianty tego keksa to piszcie bo jest ich setki!!!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

50DAG MAKI
25DAG MIODU
15DAG MASLA
3-4 JAJKA
1/2SZKL CUKRU
1 1/2 SZKL JASNEGO PIWA
PELNA LYZECZKA SODY OCZYSZCZONEJ
BAKALIE
1OPAK. PRZYPRAWY DO PIERNIKA

na ogniu podgrzac wymieszane razem piwo, cukier, miod i maslo, az do rozpuszczenia
ostudzic

w misce wymieszac make, sode i przyprawe do piernika
wymieszac i wlac powoli roztwor z piwa
dobrze wymieszac, dodawac po jednym zoltku, rozetrzec

ubic bialka na sztywna piane
do masy dodac bakalie i bialka, delikatnie wymieszac

forme wysmarowac tluszczem, posypac maka
wylac mase,
piec w rozgrzanym piekarniku ( 180/200st) przez 50min

wylozyc z formy, wyziebic przeciac na pol i przelozyc powidlami, posypac sukrem pudrem lub zalac polewa czekoladowa

smacznego!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Budyń
porcja dla 2 osób, lub jednej na 2 razy

potrzeba:
połowa czekolady (50g)
50 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 litra mleka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka masła

odlewamy pół szklanki mleka. pozostałe mleko gotujemy z masłem, cukrem i pokruszoną czekoladą. pół szklanki odlanego mleka mieszamy z kakao i mąką ziemniaczaną. gdy mleko w garnku się zagotuje, a czekolada rozpuści, wlewamy zawartość szklanki mieszając nieustannie to co w garnku. po chwili otrzymamy znajomą konsystencję budyniu.

o składnikach słów kilka: czekolada zalecana jest ciemna, ale ja czasem robię z białej, lub po połowie ciemnej / białej, jakieś smakowo-orzechowe też się zapewne nadają. cukru można zmniejszyć, jeśli ktoś na niego uważa. do tego podstawowego przepisu możemy dodawać dodatki jakie nam tylko przyjdą do głowy - wiórka kokosowe, rodzynki, aromaty, i tak dalej..
Smacznego!!!!!!:Całus:


http://www.suwaczki.com/tickers/860iio4p5bnysih3.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ibm2i09kvjtx621v.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1 puszka tuńczyka w sosie własnym rozgnieść na spodzie naczynia dodać drobno skrojona cebule oprószyć solą i pieprzem dodać drobno skrojony ogórek kiszony, to posypać utarte na grubej tarce 2 lub 3 jajka na to położyć sos majonezowy
SOS MAJONEZOWY:
1/2 słoika majonezu rozrzedzić śmietaną dodać łyżeczkę musztardy szczyptę Vegety, 1/2 łyżeczkę cukru, sól
Całość posypać drobno startym serem żółtym
Wstawić do lodówki na 3 godziny.

SMACZNEGO!!!!!


http://www.suwaczki.com/tickers/860iio4p5bnysih3.png

http://www.suwaczki.com/tickers/ibm2i09kvjtx621v.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Składniki:
- 30 dag maki
- 30 dag cukru
- kostka margaryny (25 dag)
- 4 jajka
- 1 lub 2 saszetki cukru waniliowego
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- owoce (jabłka, śliwki, truskawki, co kto lubi)

Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Cukier mieszamy z 1 saszetka cukru waniliowego i ucieramy razem z jajkami do białości (ja wszystko robię mikserem), potem stopniowo dodajemy po łyżce maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i stopionej margaryny. Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Na wierzch układamy owoce - połówki śliwek, lub truskawki lub kawałki jabłek. Jabłka i śliwki można posypać cynamonem. Pieczemy aż sie zrumieni u mnie zwykle jest to około 45-50 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu posypujemy jeszcze ciepłe cukrem waniliowym lub ostudzone cukrem pudrem.

Smacznego (ja właśnie wyjęłam z pieca :D)


http://img843.imageshack.us/img843/6404/img9506p.jpghttp://www.szipszop.pl/tickers/10308.gif
http://img689.imageshack.us/img689/4451/img9738az.jpghttp://www.szipszop.pl/tickers/19834.gif
http://img402.imageshack.us/img402/1050/img9532nt.jpghttp://www.szipszop.pl/tickers/25759.gif

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo szybkie, tanie i proste ciasto :)

Składniki:
- 3 szklanki maki
- 4 jajka
- 10 dag drożdży świeżych
- 1 szklanka cukru
- niepełna kostka margaryny lub kostka masła
- bakalie (opcjonalnie)
- aromat waniliowy lub inny wedle uznania

Wykonanie:
Mąkę zmieszać z rozkruszonymi drożdżami, dodać jajka, margarynę, zapach, zagnieść, zrobić kulkę, spłaszczyć, wsadzić do miski i zalać zimną wodą. Jak wypłynie połączyć z cukrem i ew. bakaliami. Piec około 45 minut (aż będzie rumiane) w temp. około 175-180 stopni.

Smacznego!


http://img843.imageshack.us/img843/6404/img9506p.jpghttp://www.szipszop.pl/tickers/10308.gif
http://img689.imageshack.us/img689/4451/img9738az.jpghttp://www.szipszop.pl/tickers/19834.gif
http://img402.imageshack.us/img402/1050/img9532nt.jpghttp://www.szipszop.pl/tickers/25759.gif

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

2 ciemne biszkopty z 5 jajek
masa
1 margaryna
1 ugotowany budyń waniliowy
słoik nutelli
20 dag rodzynek
20 dag śliwek kalifornijskich
rum - do namoczenia rodzynek i śliwek

dzień wcześniej pokroić śliwki na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami zalać rumem

utrzeć margarynę na puch, dodać ugotowany i przestudzony budyń, do tego ucierając dodawać nutellę. Do całości dodać namoczone rodzynki i śliwki. Wymieszać.

masę wyłożyć na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem, polać polewą.


http://suwaczki.maluchy.pl/li-5896.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-5897.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jeden wysoki biszkopt jasny (przekrojony na pół) lub 2 cieńsze

Masa
1/2 kg mrożonych truskawek (może być ciut więcej)
2 budynie truskawkowe
1 truskawkowa galaretka
1 margaryna
cukier puder

truskawki rozmrozić, odlać sok, do truskawek dodać 5 łyżek wody. Suche budynie rozrobić w soku truskawkowym, owoce zagotować z cukrem (na oko....raczej ma być słodkie), wlać rozrobione budynie, zagotować mieszając.Wystudzić.
Wystudzoną masę dodawać po łyżce do utartej margaryny i miksować (jeśli za mało słodkie, można dosładzać cukrem pudrem).
Wyłożyć na biszkopt 1/2 masy przykryć drugim biszkoptem i mzowu masa. Na górę przyozdobić pokrojoną w kostkę galaretką.


http://suwaczki.maluchy.pl/li-5896.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-5897.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jasny biszkopt - po upieczeniu nasączyć sokiem pomarańczowym
Masa I:
4 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
2 budynie waniliowe
1/2 szklanki cukru
Masa II:
1/2 litra śmietany 30%
1/2 szklanki mleka
1 łyżka żelatyny
3 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
gotowa polewa czekoladowa

3 1/2 szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmącić budynie i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na biszkopt. Ostudzić.

Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mleko z żelatyną i wyłożyć na ciasto.

Całość polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce.


http://suwaczki.maluchy.pl/li-5896.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-5897.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żeberka z morelami

Składniki:

1 kg cienkich żeberek
1-2 łyżki masła lub oleju
2 duże cebule
4 łyżki cukru brunatnego (daję zwykły)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka papryki mielonej
1 łyżka sosu Worcester
2 łyżki octu winnego
4 łyżki soku z cytryny
250 ml wody
500 g moreli z puszki
lub 200 g suszonych moreli (lub puszka broskwiń)
kilka czarnych oliwek (nie koniecznie)

Masło lub olej rozgrzać, żeberka silnie obsmażyć po obu stronach, wyłożyć na blachę do pieczenia (ja używam naczynia żaroodpornego).
Cebulę obrać, pokroić w plasterki, oddzielić poszczególne pierścienie i usmażyć na tłuszczu na jasnozłocisty kolor.
Cukier połączyć z solą, papryką mieloną (ja mieszam słodką i ostrą), ketchupem, sosem Worcester, octem winnym, sokiem z cytryny i wodą (ja dodaję jeszcze łyżkę miodu i trochę sosu chili), dodać do cebuli i gotować 3 minuty.
Polać mięso, przykryć i wstawić do piekarnika (200-225˚C) na 55-60 minut (ja trzymam nawet 1,5 godziny).
Morele z puszki wyłożyć na sito i pozostawić do obcieknięcia, dołożyć do mięsa na 10 minut przed zakończeniem pieczenia (ja z powodzeniem używam zamiennie brzoskwiń, kilka wrzucam do potrawy, reszta prosto do lodówki i potem na talerz – zimne do gorących żeberek mniaaam!).
Potrawę odkryć i piec dalej, sos odtłuścić (ja tego nigdy nie czynię) i włożyć kilka czarnych oliwek.
Podawać z ryżem lub bagietką lub ziemniakami purée ze śmietanką i cebulką dymką.


http://suwaczki.maluchy.pl/li-5896.png

http://suwaczki.maluchy.pl/li-5897.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kolanka z mielonym mięsem
Smakuje podobnie jak spaghetti.


SKŁADNIKI

30 dag makarony kolanka
olej
20 dag mielonego mięsa drobiowego
po kawałku żółtej i czerwonej papryki
zielenina
pół szklanki jogurtu
3 łyżki startego żółtego sera

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Na duzej patelni rozgrzac olej, przesmazyc mieso, rozdzielajac je widelcem, dodac drobno posiekana papryke, dusic pod przykryciem ok 10 min. Ugotowac kolanka odcedzic, do miesa dodac jogurt lub smietane oraz ser, dokladnie wzmieszac, przyprawic. Polac makaron,posypac zielenina.


http://www.suwaczek.pl/cache/a2b076593a.png>

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pieczeń rzymska z boczkiem
Pyszny obiad lub kolacja.


SKŁADNIKI

75 dag mielonego mięsa
25 dag chudego wędzonego boczku
2 cebule
czerstwa kajzerka
2 jajka
gałka muszkatołowa
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 łyżeczki papryki, majeranku
4 jajka ugotowane na twardo
sól i pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA
Pokrojony w kostkę boczek wytopić na patelni. Skwarki wyjąć, a na tłuszczu zeszklić posiekaną drobno cebulę, pietruszkę i chwilkę smażyć. Wystudzić. Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę,jajka,przyprawy i wyrobić ciasto.Dodac cebulę, boczek. Napełnić masą podłużną formę wysmarowaną margaryną.Wcisnąć w środek całe jajka.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180"C. Piec ok. 30 minut.Podawać na gorąco z ziemniakami, buraczkami lub na zimno jak wędlinę do chleba.


http://www.suwaczek.pl/cache/a2b076593a.png>

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

250g czekolady gorzkiej (moze byc i mleczna)
50g masla zimnego w kostke
5 jajek
2lyzki slodkiej smietany

czekolade polamac dodac smietane i maslo, wlozyc do bain marie (kapiel wodna) az do roztopienia lub rozropic w mikrofali
zoltka dodac do roztopionej czekolady, dobrze wymieszac

ubic bialka na sztywna piane, dodac do czekolady, delikatnie wymieszac

mozna wlozyc mus do pojedynczych miseczek
wlozyc do lodowki na kilka godzin

smacznego!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pol szklanki TRIPLE SEC lub innego alkoholu z pomaranczy
pol szklanki soku z zieloych cytryn
pol szklanki plynnego cukru (nie wiem jak to sie nazywa po polsku, to tutaj syrop z trzciny cukrowej)
butelka szampana

skladniki (poza szampanem) miesza sie razem a szamapana dolewamy na sam koniec zaraz przed podaniem zeby babelki nie uciekly za szybko;)
ja robie zawsze jak jest nas wiecej i biore wtedy 3/4 butelki szampana:)
polecam bo swieze i troszke inne od tego co zazwyczaj sie serwuje:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Curry kokosowe z kurczakiem

1kg miesa z kurczaka bez kosci
2 cebule, kostka
2 pomidory, kostka
kawalek sw imbiru, starty
2 zabki czosnku
sok z calej cytryny
puszka mleka kokosowego
peczek sw kolendry, poszatkowana
ghee lub olej
przyprawy:sol, curry, pieprz czarny mielony, gram masala

do garnaka dod tluszcz, podsmazamy cebule, czosnek, imbir...dod pomidori i kolendre, podsmazamy, wrzucamy kawalki kurczaka (sredniej wielkosci), mieszamy, dodajemy przyprawy, podsmazamy...dod odrobinw wrzatku, dusimy ok 20min i dod sok z cytryny i dusimy nast 10min na malym ogniu...dodajemy cala puszke mleka kokosowego i dusimy 5 min....gotowe....

*jesc mozna z bialym ryzem na sypko lub chlebkiem


http://www.suwaczek.pl/cache/1083f13441.png

http://www.suwaczek.pl/cache/8c3fb7b382.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przepis zamiescilam w "co z ciasta francuskiego" ale pozwolilam sobie jeszcze raz tak dla pozadku rzeczy ;)

na pikantne pierozki robimy
ciasto jak na pierogi (2,5 szk maki, 1 jajko, lyzeczka sody lub proszku do pieczenia szczypta soli, ok 1 szk cieplej wody-tyle wody ile potrzeba, 3 lyzki oliwy; wszystko zagniatamy, wazne aby szybko, wtedy siasto bedzie miekie) - ilosc ciasta wystarczy na 1 farsz, ewent pol na pol

*mozna uzyc ciasta francuskiego ale bardziej polecam "pierogowe"

farsz miesny
ok 700dag miesa mielonego (ja robie z baraniny, ale daj co masz)
1 duza cebula
3 zabki czosnku
duza swieza papryka
duza marchewka
szklanka mrozonego zielonego groszku
2 pomidory (ewent. 2 lyzki koncentratu)
swieza kolendra (duzo)
sol, pieprz, chili, mielona kolendra, curry, kurkuma - ja daje wszystko co mam - tak do smaku
oliwa (w zaleznosci jak jest tluste mieso)

przydotowanie
cebulke pokroic, podsmazyc na oleju, dod pokrojony czosnek, podsmazyc. jak zlote beda dodac pomidory i kolendre i znow lekko poddusic. pokroic drobno papryke i marchewke dodac do cebulki, dodac zielony groszek. wszystko wymieszac. dodac mieso mielome i przyprawy. poddusic ok 20-30 min pod przykryciem, mieszac czasami. jesli bedzie za duzo sosu to nadal dusic bez przykrycia na wiekszym ogniu, mieszajac az sos wyparuje.

przed nadziewaniem ciasta ostudzic farsz. nakladac go mala lyzeczka, tak jest latwiej.

farsz z ziemniakow

8 duzych ziemniakow ugotowanych w mundurkach
peczek szczypiorku
duza marchewka
sieza duza papryka (czerwona)
1,5 szk zielonego groszku
duzo swiezej kolendry
2 pomidory
sol, pieprz, mielona kolendra, curry, chili.......co chcesz Wink
oliwa do smazenia

sposob przydotowania
ziemniaki obraz i pokroic w mala kosteke wsypac do miski
na patelni rozgrzac olej wsypac pokrojony szczypiorek, i reszte pokrojonych warzyw a takze groszek, poddusic ok 10 min, dodac posiekana kolendre i przyprawy. dusic ok 3 min. dodac do ziemniakow i wymieszac, jak za malo slone dodac sol. i mozna juz nadziewac

smazenie

na patelni rozgrzac duza ilosc oleju. smazyc z oby stron do zlotosci (z kazdej ok 1 min)

podawac mozna z jogurtem, ale wazne jest by byl on dosc gesty i kwasny.

:duren:


http://www.suwaczek.pl/cache/1083f13441.png

http://www.suwaczek.pl/cache/8c3fb7b382.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

1 paczka paluszków 250 g Surmii te najtańsze mogą być ( kraby)
3 jajka
3 ząbki czosnku przeciśniętego
majonez

Kraby odmrozić pokroić surowe w kostkę , jaja ugotować i zetrzeć na tarce wymieszać z majonezem i gotowe:Oczko:

Polecam bardzo szybka i smaczna sałatka:)


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

50 dag sera żółtego
4 pory te białe koncę
1 puszka czerwonej fasolki, kukurydza
1 szczypiorek
1 papryczka czerwona i pomarańczowa
majonez.

Ser żółty zetrzeć na tarce, papryczkę pokroić w kostkę. Por pokroić i sparzyć wrzątkiem. Wymieszać wszystko z majonezem i gotowa.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Składniki:
- 150g herbatników
- 75g masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 750g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 400g twarożku waniliowego
- 250ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 2 zagęstniki do śmietany
- olej do formy

Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody. Odstawić. Pokruszone herbatniki włożyć do foliowej torebki, zmiażdżyć wałkiem do ciasta i połączyć ze stopionym masłem, miodem i ½ łyżeczki cynamonu. Ciastem wylepić natłuszczoną tortownicę. Wstawić do lodówki na 20 min. Truskawki pokroić na pół. Połowę owoców ułożyć na spodzie herbatnikowym i zalać tężejącą galaretką (zostawić parę jej łyżek). Ciasto wstawić na 1 godz. do lodówki. Twarożek wymieszać z cynamonem i jednym zagęstnikiem. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Połączyć z twarożkiem. Masą przykryć truskawki. Ciasto znowu schłodzić w lodówce. Na masie serowej ułożyć pozostałe truskawki i posmarować podgrzaną galaretką. Torcik wstawić do lodówki, aby całość zastygła.


BĘDĄC MATKĄ NIGDY NIE MÓW, ŻE JESTEŚ NA COŚ PRZYGOTOWANA...

http://lb5f.lilypie.com/ItFmp2.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny, czy wiecie że sałatę, ogórki i inne zielone warzywa, które w sklepach sprzedają zapakowane w folię, trzeba w domu koniecznie rozpakować i przechowywać bez tej folii? Inaczej mogą się w niej wytworzyć niebezpieczne dla zdrowia bakterie beztlenowe.


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny poradźcie jak "przemycić" kalorie mojej córce żeby troche przybrała na wadze.
Julka ma 2,5 roku i waży 10,5 kg.
Chciałabym jej robic jakieś bardziej "treściwe" jedzenie.
Robię jej codziennie zupę z masełkiem mięskiem i śmietaną 36%, je kaszę i serki, pije mleko i je kanapki i parówki.
co mogę jej jeszcze wcisnąć aby bardziej przybrała?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

rewelacyjny na grilla!!!mam go od mojej mamy i zawsze podawala go z wypieczona karkoweczka ale pasuje rowniez do zeberek , kielbasek , stekow ...itp

skladniki:

2 zabki czosnku
2 lyzki miodu
3 lyzki ketchupu
6 lyzek majonezu
lyzeczka octu
pol lyzezcki pieprzu cayenne
2 lyzki sosu sojowego

dla wersjii pikantnej trzeba dodac lyzeczke pieprzu cayenne lub wiecej :Stop:

wszystko dokladnie wymieszac i wstawic przyajmniej na 1h do lodowki

zycze smacznego


http://www.suwaczek.pl/cache/af907efe10.png
http://www.suwaczek.pl/cache/7b8af1e9dc.png

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...