Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe maluszki 2016

Gość Dżastaa

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki. Chyba wieczorem woda z solą pójdzie w ruch, gdybym była mądra to bym już rano zastosowała ale tak tego nie cierpię. Syrop tez zrobię tylko cebula mi się skończyła kupię w drodze powrotnej. Póki co siedzę na placu zabaw...hehe ale nastrój m podły...:(

Dzięki mleczko z czosnkiem to ja uwielbiam :). Wszystkie sposoby domowe na przeziębienie to znam bo zawsze się najpierw zaczynamy w ten sposób kurować w razie choroby ale to gardło to mi się wydaje wymaga uderzenia z innej strony.
Co to ten fixsin?
27 lat za wczesnie? Chyba jakieś jaja...to nawet studia idąc standardowa ścieżką kończy się w wielu 25 i co dalej?

Kobietki, zmienię trochę temat na pieniądze ;) Fajny artykuł właśnie czytam odnośnie pieniędzy na dziecko. Może się komuś przydadzą te informacje zebrane w "kupę".

1. Becikowe, przysługuje jeżeli nie przekroczymy progu dochodowego 1922 zł na osobę. Drugim warunkiem jest posiadanie zaświadczenia od lekarza, że przyszła mama była objęta opieką medyczną przed upływem 10 tygodnia ciąży i w każdym z trzech trymestrów ciąży zostało udzielone jej przynajmniej jedno świadczenie zdrowotne, z podaniem dat. O becikowe należy wystąpić w ciągu 12 miesięcy od urodzenia. Dziecko musi mieć swój numer PESEL. Składamy wniosek w mopsie.
2. Zasiłek macierzyński, wniosek o zasiłek wraz z zaświadczeniem o odbytym porodzie ze szpitala składamy w kadrach pracy.Tam uzupełniamy też czy chcemy 100% świadczenia przez pół roku, a potem 60% czy przez całość 80%.
3. Kosiniakowe,należy się każdej matce, która urodziła dziecko a nie ma prawa do normalnego zasiłku macierzyńskiego. Wypełniamy wniosek i składamy w urzędzie miasta lub gminy, ewentualnie mopsie.
4. Rodzina 500 plus, na drugie dziecko bądź jak mamy dochody poniżej 800 zł na osobę na pierwsze również. Składamy wnioski w mopsie lub np. przez stronę banku. Jak staramy się o 500 zł na pierwsze dziecko, należy dołączyć zaświadczenie o dochodach z 2014r.
5. Zasiłek rodzinny. Tutaj mamy kryterium dochodowe, jeżeli dochód nie przekracza 674 zł to możemy starać się o zasiłek na dziecko do 5 lat 89 zł, 6-18 lat 118 zł, 19-23 lata 129 zł. Ciekawostką jest zmiana od tego roku, "złotówka za złotówkę", kiedyś jak dochód przekraczał nam nawet 1 zł to mops odrzucał wniosek, teraz o te małe kwoty po prostu zmniejsza zasiłek. Warto wiec składać wnioski nawet jak przekraczamy o 50 zł, może uda się zyskać co miesiąc jakąś kwotę dodatkową szczególnie jak ma się dwójkę dzieci czy więcej.

A i ważne, by w ciągu 7 dni od urodzenia zgłosić dziecko do ubezpieczenia u ojca lub matki w pracy.

Może komuś się przydadzą te informacje, a cały artykuł można znaleźć w numerze majowym M jak Mama ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/3i49df9h1by0oenb.png

wyszłam do lekarza a tu produkcja stron pełną parą :)

U małej wszystko pięknie, waży "kruszyna" 2,5 kg!
Szyjka się znacznie skróciła więc dwa tygodnie oszczędzania i rzekomo mogę rodzić :D
chciałabym, ale wątpię bardzo że się spełni ^^
Miałam ten gbs pobierany, a i wyniki morfologii i moczu nie najpiękniejsze więc przepisał mi tam coś na to ;(

ale polecacie te przewijaki! no może, może zażyczę sobie od kogoś taki jako prezent narodzinowy?

sylwia zazdroszczę imprezy dla maleństwa! Pochwal się nam jak było po wszystkim :)
mimina wiem o czym mówisz z tym 15 minut nauki 30 oglądania wózków :D właśnie ciągle stosuję taka taktykę ^^
kamila kiedyś miałam fantastyczny artykuł na temat wszystkich dostępnych zasiłków i ulg na dzieciaczki! i zgubiłam ;( a było opisane wszyściutko pięknie. Gdzie z czym pójść, ile się ma czasu.. chyba nawet były opisane formalności związane z urodzeniem dziecka

Ostatnio Babyjaga pisała, że niedawno do niej "dotarło", że będzie mamą, ja normalnie tak wczoraj miałam, jak patrzę na suwaczek Marzi, albo jak Babyjaga mówi że za 3tyg ma jechać do szpitala...fakt faktem, że mam termin na koniec czerwca, ale przecież zawsze mogę urodzić wcześniej więc to już może być za 1,5 miesiąca!

Jak długo przed porodem wstrzymujecie się przed podróżami? Mam zamiar jechać do rodziców (około 200km) miesiąc przed porodem i zastanawiam się czy to ma sens

https://www.suwaczki.com/tickers/3jgxs65g12tlxjhu.png]Tekst linka[/url]

http://www.suwaczki.com/tickers/n59yzbmhm2h6i2ua.png

Mimina niby dotarło, ale to był chwilowy przebłysk :-)
Może dlatego taka jestem zszokowana po wizycie w Łodzi, że "ojej to się dzieje na prawdę" telepie mi się w głowie, ale gdzieś tam z tyłu głowy ;-)

Ja się nie ograniczam z podróżami, trasa wrocek- óć do samego końca ;-)

Co do świadczeń, to czytałam gdzies, że w niektórych miastach jest jeszcze drugie niby "becikowe", tez 1000, ale od rady gminy. Jedno załatwia się w mopsie, drugie w gminie. Ale nigdzie nie znalazłam info, że we wrocku takie dają niestety.

sudectiive
wyszłam do lekarza a tu produkcja stron pełną parą :)

U małej wszystko pięknie, waży "kruszyna" 2,5 kg!
Szyjka się znacznie skróciła więc dwa tygodnie oszczędzania i rzekomo mogę rodzić :D
chciałabym, ale wątpię bardzo że się spełni ^^
Miałam ten gbs pobierany, a i wyniki morfologii i moczu nie najpiękniejsze więc przepisał mi tam coś na to ;(

ale polecacie te przewijaki! no może, może zażyczę sobie od kogoś taki jako prezent narodzinowy?

sylwia zazdroszczę imprezy dla maleństwa! Pochwal się nam jak było po wszystkim :)
mimina wiem o czym mówisz z tym 15 minut nauki 30 oglądania wózków :D właśnie ciągle stosuję taka taktykę ^^
kamila kiedyś miałam fantastyczny artykuł na temat wszystkich dostępnych zasiłków i ulg na dzieciaczki! i zgubiłam ;( a było opisane wszyściutko pięknie. Gdzie z czym pójść, ile się ma czasu.. chyba nawet były opisane formalności związane z urodzeniem dziecka

Nie nie. U mnie nie ma baby shower. U innej mamusi. Źle skopiowalam tekst i dziwnie wyszło. Wiecie co robi mój mąż? Sprząta. Ale on się przy tym nagada. Szkoda że tego nie slyszycie. Mi nie każe nic robić a jemu przeszkadza to tamto. No masakra. Ale jest czysto

Mimina ja 8.05 jadę, co prawda tylko 100 km na komunię i się nie certolę;) oczywiście zależy jak się czujesz bo jak dobrze i masz ochotę to jedź:) teraz lekarz powiedział ze wszystko trzyma mocno a zaraz 9.05 mam następna wizytę więc nam spokój psychiczny...z tym ze jakby mnie się coś działo to myślę że 1.5 h nogi zacisnę ty juz będziesz miała trochę gorzej bo dalej...:)
Ważna informacja z tą gminą ...muszę poczytać bo 1000 zł drogą nie chodzi.

Marzi82
Mimina ja 8.05 jadę, co prawda tylko 100 km na komunię i się nie certolę;) oczywiście zależy jak się czujesz bo jak dobrze i masz ochotę to jedź:) teraz lekarz powiedział ze wszystko trzyma mocno a zaraz 9.05 mam następna wizytę więc nam spokój psychiczny...z tym ze jakby mnie się coś działo to myślę że 1.5 h nogi zacisnę ty juz będziesz miała trochę gorzej bo dalej...:)
Ważna informacja z tą gminą ...muszę poczytać bo 1000 zł drogą nie chodzi.

Z tego co ja kiedyś się orientowałam to w Krk masz 1000 becikowego, 1000 od miasta in nie wiem czy nie 1000 od gminy, ale te 2ostatnie zależą od dochodu (chyba próg to 800) więc się w to nie zagłębiałam, bo i tak nie dostanę.

Dobrze się czuje, ale to moje pierwsze dziecko więc sama nie wiem jak z tym jezdzeniem jest i w sumie nie chciałabym na tym zadupiu rodzić, ale mam ochotę jechać i na dzień dzisiejszy jadę, lubię podróżować samochodem a mój P. dobrze jeździ także spoko :-D może na jakiegoś grilla się załapiemy

Dzięki za info Mimina, będę szperała w necie,może się czegoś dowiem więcej .
Moje tez pierwsze ale co to ma wspólnego z jazdą? :) a rodzić to tez bym nie chciała gdzie indziej zwłaszcza jak juz tu położną wybrałam i za nic zapłacę. Gdybym miała skurcze, skróconą szyjkę cokolwiek to bym się nie ruszała ale tak to czuję się bezpiecznie.
No ewentualnie przygotuj się na niewygody ostatnio np dzidzia mnie tak pod żebrami dźgała że rzeczywiście droga była średnio przyjemna. W 1 stronę było ok ale od dziadków chyba nie chciała wracać; )

Marzi82
Dzięki za info Mimina, będę szperała w necie,może się czegoś dowiem więcej .
Moje tez pierwsze ale co to ma wspólnego z jazdą? :) a rodzić to tez bym nie chciała gdzie indziej zwłaszcza jak juz tu położną wybrałam i za nic zapłacę. Gdybym miała skurcze, skróconą szyjkę cokolwiek to bym się nie ruszała ale tak to czuję się bezpiecznie.
No ewentualnie przygotuj się na niewygody ostatnio np dzidzia mnie tak pod żebrami dźgała że rzeczywiście droga była średnio przyjemna. W 1 stronę było ok ale od dziadków chyba nie chciała wracać; )

Nie wiem co ma wspólnego z jazdą, może ktoś ma jakieś dobre rady na drogę :D

Hejka jestem po zakupach.. A wiec chwale sie ze mamy 3pieluchy muślinowe 3 tetrowe kolorowe, i 3 flanelowe oliwke i nie długo zakoncze listę. córcia w ciuchach wygrzebala bluzę na zamek spodnie spodenki i 2bluzeczki z krótkim rękawem. Dzidziowi kupiłam w pepco nożyczki i obcinaczki.jeszcze smoczka i butelkę ale to na miejscu u nas.

A ja miałam tak przy córce (tydz przed terminem) ze we środę bylam u lekarza i powiedziała jeszcze nic sie nie dzieje za tydzień wizyta, wieczorem pojechalam z mężem do jego znajomego droga dziurawa jak sito i co rano pojechaliśmy na porodowke ale tak mnie wytłuklo w aucie ze masakra.

Ja też już po wizycie :) morfologia lekko poniżej normy wiec chyba nie jest zle, gbs też miałam pobrany za tydzień wyniki, malutka jest naprawdę malutka bo tylko 1,890 Pani doktor śmiała się że będzie szczuplutka :) tylko jeszcze się nie odwróciła główką w dół i trochę mnie to martwi:( za dwa tygodnie mam iść na kolejną wizytę i jak się nie odwróci to skierowanie na cc mam dostać:(