Skocz do zawartości
Forum

Czerwcowe maluszki 2016

Gość Dżastaa

Rekomendowane odpowiedzi

goherek
aha, 2dni okolicznościowy na ur dziecka,2dni opieki nad dzieckiem+2 dni moje które się zrzekam.Dziekuje za wyjaśnienie.Wogóle jeszcze nie myślałam o tym by mógł mi pomoć po powrocie...całe życie mówili na mnie gosia samosia to się nie ma co dziwić teraz.
Wczoraj te słoneczko tak pięknie świeciło ze umieściłam na liście jeszcze osłonki na szybe do aut.No i orientowałam sie w kremach ochronnych dla noworodków.A wy kupujecie takie kremy ?jakieś typy macie albo wiedze w temacie?

Goherek mi się wydaje ze urlop opieka nad dzieckiem to 2 dni, ale na obojga rodziców. Tzn jeżeli mąż wykorzysta to Ty nie możesz i odwrotnie, wiec to jest w sumie 2 dni, a nie ze mąż 2 dni i Ty 2 dni....
Dziewczyny poprawcie mnie jeżeli się mylę

http://s9.suwaczek.com/201606087248.png

agnieszka.94
A i jezeli sie pracowalo sezonowo, to jest dochod utracony? Czyli dochod mam 0??? :) oświećcie mnie troche jak wiecie :)

Jeżeli pracowałas sezonowo, rozliczylas się z tego w US i juz dochodu tego nie masz to nie powinni wliczac. Generalnie zasada jest taka, że dochód za 2014 owszem, chyba że się coś wydarzyło, zmieniło pracę itp to już wychodzimy od nowego dochodu utracajac stary.

sudectiive
W takich sytuacjach wielbię mamę że jest księgową, bo ja wgl do tego głowy nie mam -.-
Dziewczynki, idę w sobotę na wesele i zastanawiam się czy ubrać szpilki czy się nie mordować tylko od razy w jakieś baletki wskoczyć ??

Olaboga podziwiam, że wgl rozwazasz szpilki. Ja w ciąży postawiłam na maksimum wygody nie bacząc na zdanie innych. Choć nie powiem, zawsze wyobrażałam sobie, że będę mega modną ciężarówka, z pięknie zrobionymi włoskami, pazurkami, extra sukienusia i bucikami... Taaa... Ewentualnie jeśli dasz rade to ubierz do kościoła szpilki (na pewno wzrasta samoocena) a potem balerinki co by nie szkodzić na kręgosłup.

Evita_87
agnieszka.94
A i jezeli sie pracowalo sezonowo, to jest dochod utracony? Czyli dochod mam 0??? :) oświećcie mnie troche jak wiecie :)

Jeżeli pracowałas sezonowo, rozliczylas się z tego w US i juz dochodu tego nie masz to nie powinni wliczac. Generalnie zasada jest taka, że dochód za 2014 owszem, chyba że się coś wydarzyło, zmieniło pracę itp to już wychodzimy od nowego dochodu utracajac stary.

Później jeszcze pracowaam tez sezonowo w 2015. No i w październiku jakos poszlam na l4. Do dnia porodu. Czyli możesz mi teraz powiedziec z którego okresu musze wyliczyć dochód? :) sorki ze tak tutaj :)

agnieszka.94
Evita_87
agnieszka.94

Później jeszcze pracowaam tez sezonowo w 2015. No i w październiku jakos poszlam na l4. Do dnia porodu. Czyli możesz mi teraz powiedziec z którego okresu musze wyliczyć dochód? :) sorki ze tak tutaj :)

Poszłaś na l4 wiec wezmą pod uwagę dochód z Twojej nowej pracy, bo domyślam się, że dostałaś normalna umowę skoro masz l4?

Hej dziewczyny , dzis mam zamiar cały dzień lezec w łóżku .
Co do tych urlopów i dni wolnych to ja jestem kompletnie ciemna i nic nie rozumie .
A powiedzcie mi czy jak moj narzeczony ma umowe zlecenie i zarobki na niej ma wpisane 500zl na miesiąc a ja aktualnie nie pracuje czy jest szansa ze dostaniemy te 500+ na pierwsze dziecko ?

A tak z nudów zrobilam sobie suwaczek , ale nie wiem czy dobrze i czy zadziala :p
http://www.suwaczki.com/tickers/m3sxdqk33qrwp0v5.png

Kasia123456
Hej dziewczyny , dzis mam zamiar cały dzień lezec w łóżku .
Co do tych urlopów i dni wolnych to ja jestem kompletnie ciemna i nic nie rozumie .
A powiedzcie mi czy jak moj narzeczony ma umowe zlecenie i zarobki na niej ma wpisane 500zl na miesiąc a ja aktualnie nie pracuje czy jest szansa ze dostaniemy te 500+ na pierwsze dziecko ?

A tak z nudów zrobilam sobie suwaczek , ale nie wiem czy dobrze i czy zadziala :p

od kiedy narzeczony ma zlecenie?

Wezmą pod uwagę dochód z następnego miesiąca po miesiącu uzyskania, czyli jeśli pierwsza wypłatę dostał w styczniu, wezmą za luty. Jeśli są to dochody na granicy 500zł to spokojnie. Jak urodzisz i nie masz pracy, pewnie postarasz się o świadczenie rodzicielskie 1000zł,To też się Wlicza. Nadal jednak powinniście się łapać. Po zakończeniu zlecenia i podjęciu nowego -od razu informuj urząd.

Kasia123456
Oj bedzie troszke tego zalatwiania po urodzeniu , a ja tak nie lubie chodzic po tych urzędach , bo niktore baby to sa takie wredne .

A jak to jest z nazwiskiem dziecka, jesli my jeszcze nie mamy ślubu , co wtedy trzeba załatwić ?

Co do nazwiska Ci nie powiem bo się nie znam, co do urzędów to się nie wypowiadam bo sama jestem urzędnikiem. Faktem jest jednak, że nie każdy lubi swoją pracę i chyba stąd takie podejście do klienta :)

Jestem w ciąży i nie zawaham się jej użyć....hihi rozwalił mnie to. Kamilaaa_n nie robie nic takiego , pracuje tylko popołudniami po ok 3h, zajmuje się 3 letnim chłopcem, głównie dużo spacerów itd, sama przyjemnośc;) no a poza tym zakupy, sprzątanie, gotowanie jak zwykle...tyle że kazda z nas tak naprawdę to robi i żyje...nie wiem może to chwilowy spadek formy...
Sudectiive ja tam chodzę w szpilkach jak mam gdzieś "wyjście" , sama musisz wiedzieć jak się czujesz. Ale oczywiście na wesele to zrobiłabym tylko wielkie wejście a już na samą imprezę balerinki;)
Mąż ma takie układy w pracy że nawet nie liczę tego co się należy nie należy, ostatnio chłopak miał żonę po cesarce i skończyło się na tym ze po prostu nie przyszedł do pracy bo by mu nie dał wolnego. W branży samochodowej są specyficzni ludzie. Więc ja się z P. umówiłam ze ma wziąć tydzień, żeby się z dzieckiem zintegrować, bo tak to go nie ma 8-19 czasem dłużej. Po 2 pozałatwiać w urzędach. A poza tym chcemy jakieś wakacje koniec sierpnia, początek września, to trzeba to wziąć pod uwagę.

Kasia123456
Oj bedzie troszke tego zalatwiania po urodzeniu , a ja tak nie lubie chodzic po tych urzędach , bo niktore baby to sa takie wredne .

A jak to jest z nazwiskiem dziecka, jesli my jeszcze nie mamy ślubu , co wtedy trzeba załatwić ?

Z tego co wiem odnośnie nazwiska to przy rejestracji dziecka w urzędzie (do 2tygodni po porodzie) idziesz z ojcem dziecka tam i wszystko "ustalacie", jak rodzice są po ślubie to wystarczy tylko jedna osoba

https://www.suwaczki.com/tickers/3jgxs65g12tlxjhu.png]Tekst linka[/url]

http://www.suwaczki.com/tickers/n59yzbmhm2h6i2ua.png

kuuurcze, o tym uznaniu przez ojca nie pomyślałam też. bo my tylko narzeczeństwem jesteśmy. chyba lepiej to załatwić wcześniej, bo wtedy tata może wszystko załatwiać a tak sama bym musiała latać, co nie ?

dzięki dziewczynki, chyba skuszę się na wyższe do kościółka ( niziutka jestem i lubię :D), a potem raz dwa przebiorę pod stołem i już w baletkach zostanę ^^
wgl nie mam ochoty nigdzie wyłazić, w tym tłumie siedzieć. wolałabym spędzić weekend na kanapie :D
jedyny plus że najem się do woli :D

Sylwia.mi
goherek
HubiWorld

Dziękuję☺ musze tam zajrzeć bo parę rzeczy mi brakuje. A termometr macie juz zakupiony?

Ja mam termometr bezdotykowy microlife, tak do ogólnej oceny temperatury. Ale w razie gorączki ponad 38 to już mierzę termometrem do pupy

Ja jeszcze nie mam termometru ale będę kupowała właśnie ten microlife, wszędzie gdzie czytam to dziewczyny polecają, podobno ma też 5 lat gwarancji. U mnie sukcesywnie się ściemnia, jeszcze godzinę temu było trochę słońca i takie przesilenie w powietrzu...teraz robi się ciemno. ..