Skocz do zawartości
Forum

Majóweczki 2016

Paulii

Rekomendowane odpowiedzi

Mój mąż nie ma żadnych oporów być przy porodzie, był przy pierwszym, nic go nie obrzydzało, potem też go nic we mnie nie obrzydzało, zresztą ja tak sobie myślę że przecież małżeństwo to nie tylko papierek ale bierzemy siebie nawzajem ze wszystkimi rzeczami które nas w życiu spotykają przecież, kto wie czy jak nie będziemy starzy to jeden drugiemu pieluchy zmieniać nie będzie musiał...
U nas teraz jedynym ograniczeniem jest starsza córka, bo jeśli nie znajdziemy opieki na czas mojego porodu to będę sama, ale to już siła wyższa będzie, wszystko zależeć będzie w jakich godzinach zacznie się poród...

Mp1 popatrz w dm-ie można kupić w pojedynczym opakowaniu 200ml https://www.dm.de/aptamil-anfangsmilch-pre-trinkfertig-von-geburt-an-p4008976022701.html albo w podwójnym już ze smoczkiem https://www.dm.de/aptamil-anfangsmilch-pre-trinkfertig-von-geburt-an-2x90-ml-p4008976022596.html i właśnie takim mlekiem z gotową butelką dokarmiają w szpitalu jak jest taka potrzeba, spokojnie wystarczy kupić te drugie po 90ml bo maluszek i tak więcej za jednym razem nie pije, a można w domu przelać do swojej butli.

O tak my też musimy dać potem akt urodzenia, bo teraz mają przelać 350e a potem 50e po porodzie

AgataMagda olej kokosowy świetna sprawa, zawsze mam zapas w lodówce, bardzo pomaga na suchą skórę i nawet na odparzenia

Ja z mleka polecam bebilon, ma mało cukru w składzie i dodatkowe jakie FOS, GOS i DHA

A widzisz zapomniałam zapytać w szpitalu co mąż potrzebuje na poród...w pl musiał mieć białą koszulkę, a tutaj w de to nie mam pojęcia, chyba będziemy musieli zadzwonić i zapytać...

Leel hmm jak nie możesz cukru to trudno coś poradzić jeszcze na przeziębienie, ale może syrop z cebuli z dodatkiem miodu ? albo syrop z buraka też z miodem ? ja jeszcze biorę pyłek pszczeli i płukam gardło propolisem. Może kanapeczka z czosnkiem, albo mleko z czosnkiem

Keysi a tylko podejrzewają ułożenie pośladkowe ? USG nie zrobili ?
Trzymam kciuki żeby dobrze było !!

Agnieszka super że znalazłaś, ja właśnie też myślę że szkoda tyle kasy wydawać jak się nie wykorzysta potem proszku i po za tym też można sprawdzić czy dane mleko będzie maluchowi pasować jednak

http://www.suwaczki.com/tickers/km5smg7yp5sgjy82.png

http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3rq5wsl7y.png

Leel mi gin kazał brać tantum verde w płynie ( to było ok. 2 tyg temu ) i spray do nosa z tego prenalen . O tantum verde to się pyt.czy serio? A on,że tak,że to już jest taki etap ciąży, że dzidzi nie szkodzi....już bardziej szkodzi przeziębienie niż to.Także brałam.
W szoku jestem też że jednej majóweczki koleżanka się rozstała z mężem z powodu obecności przy porodzie :/ jakieś to dla mnie niepojęte :p
Ostat. mam takie mieszane uczucia ...z jednej str.już mi się marzy by zobaczyć Fifka,a z drugiej się boję,że "walnę w kalendarz " :D wiem,wiem ...jestem przesadzona !!!

karola_krakow no właśnie to napieranie czuje tylko z prawej strony i cala ona jest wybrzuszona wiec podejrzewam ze to dzidzia
Majka1982 na razie podejrzewają to ułożenie o jutro pewnie usg będzie oby się mylili bo chce naturalne rodzic, i dziwo to bo pytałam wcześniej o ułożenie dziecka u było główka a teraz taka informacja :/ jutro jak się coś dowiem to dam znać co i jak.

WiKi ur. 26.04.2016r, 2440 gram i 50 cm

Leel juz kiedyś pisałam, płucz gardło woda utleniona, roztwór 1/3 szklanki wody utlenionej reszta zwykła woda. Możesz wkropić sobie po 2-3 krople wody utlenionej do każdego ucha, świetne na katar i zatoki działa. Inhalacje z soli morskiej rób, chyba, ze chcesz wydawać kasę to seria prenalen dla ciężarnych, noeosine antywirusowo możesz kupić i naturalna wit. C np. Z aceroli proszek. Wapno pij tez na osuszanie Kataru i zatok.

Zuzulinek przepraszam, nie jestem od początku na forum i nie znam Twojej historii, wiec przepraszam jeśli Cię uraziłam, uważam, ze pomysł z koleżanka jest super jeżeli jesteście blisko, tak jak pisałam moja siostra rodziła z bratem i była zachwycona. Życie sie rożnie układa grunt aby sie nie poddawać.

Majka i reszta dziewczyn z de, macie dobrze, ze możecie liczyć na jakieś pieniądze i to nie małe. Niestety my na nic liczyć nie możemy becikowe nie,500+ tez nie. Państwo w niczym nie pomaga:(

http://www.suwaczek.pl/cache/9cd98a8df4.png

aaaa i jeszcze Wam powiem, ze kupiłam laktator...dziś przyszedł.Czy się sprawdzi...zobaczymy,jak coś to sprzedam :p Mam pyt. ktoś czyt.swojej dzidzi...ja zauważyłam,że jak ja od pon. do pt czytam Fifiemu to nie reaguje,ale jak na week ( bo w tyg mój mąż pracuję) ojciec czyta to dziecko mi fika jak ta lala :D ostatnio przerabialiśmy " Dwaj Bracia" Braci Grimm :D mój powiedział,że tak bajka prowadzi do depresji ( tna tam głowy, czarownice są itd. ) i że mam spr.co mu daje do czytania! Także jak któraś czyta...to odpuśćcie sobie tą baję :D

Karolamasz rację, wszystko zależy od ułożenia dzieci, ale wydawało mi się, że przy dwójce nie ma siły, żeby któreś nie siedziało na pęcherzu:) korzystam z tego, że dość dobrze śpię, bo później to nie wiem co będzie! Jeśli chodzi o ruchy to od ok 25tc czuję, które dziecko akurat sie rusza. Też bylam ciekawa czy to rozpoznam, bałam się, że gdyby któreś mniej sie ruszało lub przestało to nie będę wiedziała, ale jednak czuję wyraźnie które akurat się gimnastykuje:)

Lee
Jakieś dwa tygodnie temu miałam gorączkę 37, 5 i ginekolog powiedziała ze w ciąży do 37,5 może być i to nie jest groźne. Miałam katar i bolało mnie gardło. Poleciła mi tantum verde lub klotrimazol. Polezalam w wyrku dwa dni i przeszło ;-) dasz rade.

Cześć dziewczyny. Pojechałam obejrzeć tę porodówkę, jedna z lepiej ocenianych, nowy budynek szpitala i szczerze mówiąc, szału nie ma.... Najpierw powitała nas położna oddziałowa zła, że musi nas oprowadzać. Potem się okazało, że do porodów rodzinnych są tylko dwie sale! Na 5 stanowisk. Co prawda, dostałam pieczątkę do karty ciąży, że mam pierwszeństwo do porodu rodzinnego, ale jak będzie zajęty, to co mi da pieczątka? Prywatnej położnej nie można, w wodzie nie można, daleko. I tak sobie pomyślałam, ze chyba idealnego szpitala nie znajdę, więc chyba zostanę przy tym, który wybrałam. O dziwo na stronie Fundacji Rodzić po Ludzku we Wrocławiu zajmuje 1 pierwsze miejsce, koleżanka, która miesiąc temu rodziła, też go polecała (inne jej znajome też), a dziś w końcu wydano mi wypis! Dokumenty się znalazły. GBS wyszedł ujemny, więc mogę rodzić w wodzie :)

karola dzięki, też kupię ten Oeparol. Mi się wydawało wczoraj, ze nie mam już tak spuchniętych palców i próbowałam założyć obrączkę. Założyłam, ale zdjąć ją to był wyczyn...

Moli właśnie, może to przypływ energii na poród? :)
A słowa męża naprawdę wzruszające :)

kasia.29 bardzo rozsądne podejście :)

Jakarta na szkole rodzenia też kazali częściej pić herbatkę, ale na opakowaniu jest napisane, że dzienna dawka to jedna filiżanka i już teraz zgłupiałam :/ myślisz, że da się przedawkować liście malin? ;)

AgiR olej brudne okna, jeszcze nikt od nich nie umarł ;) potem znajdzie się czas na ogarnięcie tematu ;)
Hahah, ja też marudzę i wiem, że mąż ma gorzej ;)

Zuzulinek nam mówili, że do zzo rozwarcie ma być między 4 a 8.
Ja też jak zasypiam to najpierw źle śpię, dopiero jak mąż do pracy po 5 wyjdzie, to zapadam w głęboki sen do 11.

kasiast85 tak, byłam na Borowskiej :) nie trzeba się umawiać, tylko trzeba się pojawić (jak chcesz pieczątkę, to z kartą ciąży), na III piętrze przed oddziałem ginekologicznym. Ty zdaje się Kliniki masz na 1 miejscu? Koleżanka polecała, szczególnie opiekę poporodową.

ashica teraz nie wiem, co życzyć mężowi ;) i to aż pól roku ta szkoła? Pewnie ciężko Ci będzie, zwłaszcza że na niczyją pomoc nie możesz liczyć, ale jeśli jest to warte zachodu, to może dasz radę? Ja mam koleżankę, którą chłopak opuścił krótko po urodzeniu ich drugiego dziecka, przez rok sama sobie radziła z niemowlakiem i chyba czterolatką.

Zawiszka miejmy nadzieję, że moc nadejdzie z naszymi dzieciaczkami :)

Agnieszka dlatego ja już kupiłam mleko i mam w planach przygotowaniu ciuchów na wyjście dla mnie, jeszcze opiszę reklamówkę, żeby wiedział, co brać ;)

Majka Łukaszek wczoraj też był bardzo aktywny, ale to chyba dlatego, ze z nerwów przez cały dzień podskubywałam czekoladę :p chyba będzie z niego taki sam wielbiciel czekolady ;) a dziś już jest spokojniejszy.

Keysi gdyby nawet było ułożenie pośladkowe, to masz jeszcze czas poćwiczyć, żeby dzidzia się przekręciła. Daj znać, gdybyś chciała skan ćwiczeń.
Ja też czuję takie napierania na górze z jednej strony, ale do żeber nie dociera :)

Monika to mąż mocno zaangażowany, super :)

Leel a ja polecam taki syrop - cała cytryna + miód + czosnek. I miód, i czosnek na smak, ale zazwyczaj daję porządną łychę miodu i 3-5 ząbków czosnku. I łykać 3 x dziennie.
Co do gorączki to się nie znam :(

agata magda dzięki za radę odnośnie do męża :)

majowa właśnie czytałam, i na szkole rodzenia nam potwierdzili, że maluchy żywiej reaguję na męskie, niskie głosy :)

Meeg na moich liściach malin pisze żeby stosować 1-2 razy dziennie, a zaparzać 1 łyżeczkę w szklance wody. Czyli wychodzą dwie szklanki i dwie łyżeczki dziennie.
Leżę sobie i nic nie robie no ale wstałam tam nie dawno do lazienki i takie białe światełka mi latały przed oczami, i tak mi było dziwnie no i zmierzyłam ciśnienie i miałam 132/87 czyli jeszcze nie najgorsze ale coś mi skoczyło, wiec znów leżę i zastanawiam się czy powinnam do lekarza się odzywać czy porostu trzeba mi leżeć.
Leel jakby Ci temperatura podskoczy jeszcze trochę no to paracetamol można. Mi wystarczy 37,3 C żeby się czuć jak zwłoki i ja musze u siebie szybko zbijac gorączkę. Ale jednak te 37,1 to jeszcze malutko:)

Madzia ur.06.09.2018, 3280g, 51cm szczęscia :)
Marysia ur.25.04.2016, 2960g, 50cm szczęścia :)

Dzwoniłam do lekarza, kazał wziąć tabletkę i zadzwonić jeszcze do siebie o 21 po zmierzeniu ciśnienia, i żebym brała teraz po trzy te tabletki na dzień. Ale muszę wam powiedzieć ze szybciorem zaczęło mi to ciśnienie lecieć do góry. ... ale chyba jak mąż wróci to trzeba będzie się ogarnąć w razie w.... no ale mam nadzieje ze mi spadnie ciśnienie i będę sobie dalej w domku siedzieć.

Zawiszka ale się u Ciebie porobiło... dawaj znać, jak się czujesz i czy ciśnienie przestało skakać.

Dziewczyny, dodałam dwie rubryczki w tabelce - wzrost i waga urodzeniowa dziecka :)

Mam do Was pytanie - macie jakieś doświadczenie z drzwiami harmonijkowymi? Po wybiciu tej szybki zaczęliśmy się z mężem zastanawiać jak zabezpieczyć te drzwi i zgodnie stwierdziliśmy, że wystarczy przeciąg albo wynoszenie wanienki z sypialni i znów będzie to samo. Ogólnie sypialnia jest mała, jak się otwiera te drzwi, to na cały pokój i poważnie myślimy o wymianie. Tylko boję się, że to badziew :/ co prawda nie chcemy takich najtańszych z Castoramy, znaleźliśmy firmę, która właśnie tym się zajmuje.

Zawiszka nie martw sie często na wieczór jest wyższe ciśnienie, pocżekaj jeszcze chwile i lez jak pan Bóg przykazal.
Meeg nie sposób przedawkować tej herbaty pijąc ja 3 razy dziennie, napar nie jest ziolem także bez obaw. Musisz wybrać jak Ci serducho podpowiada z tym szpitalem, ja tez jestem rozdarta miedzy karowa, gdzie mam lekarke swoją, a żelazna gdzie chce rodzic w domu narodzin, intuicja mi podpowiada, ze żelazna będzie jednak lepsza i tego sie na razie trzymam;)
Leel spokojnie temp. Na tym poziomie jest zupełnie niegroźna szczególnie, że w ciazy jest wyższa z automatu ciut.
Kasia moja przyjaciółka ma bliźniaki jak Ci pisałam 2 chłopców, początki sa trudne wiadomo przy dwójce ale radocha tez podwójna, a potem to luz zupełny jak sie razem bawią, teraz maja 2 latka i sa zupelńie różni z charakteru i wyglądu jeden to tata, drugi to mama, sa przekomiczni ale kochają sie przeokrutnie.
Majowa podziwiam to czytanie, wow masz powera;)

To ja Was pozdrawiam ze szpitala :(
Dostałam jakiegoś krwawienia, pojechaliśmy na IP, a tu się okazało ze cech krwawienia nie widać, ale szyjka krótka, miękka, rozwarcie na dwa palce i czynności skurczowe. Zagrożenie przedwczesnym porodem, zostaje.
Na razie jestem na sali przedporodowej na obserwacji, podłączona do ktg, jak wszystko będzie ok idę znów na patologie :/
Masakra... Mam przeczucie ze to wszystko wina przeziębienia, kataru i kichania.
Do dupy...

zawiszka Dzwonilas do lekarza?
leel to krwawienie moglobyc od rozwarcia.ja tez pewnie bym do szpitala jechała.
meeg zawsze o wszystkim pomyślisz, super rubryczki. Ja mam harmonijkowe drzwi. Ale takie stare i to jest okropne, może nowe lepsze, mniej miejsca zajmują to jest duży plus. W kuchni wcale nie używam, a w pokoju rzadko zamykam. Córka cały czas ma zamknięte.

http://www.suwaczki.com/tickers/8599dqk3p95p53lm.png]Tekst linka[/url][/url]]Tekst linka[/url]http://www.suwaczki.com/tickers/klz98ribqbkijq4m.png]Tekst linka[/url][url=[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/f2w

Ojej ależ niezbyt pomyślne wieści u Was...

Leel ja miałam krwawienie przed samym porodem w pierwszej ciąży :( i urodziłam potem za parę godzin... ohh nie wiem który u Ciebie tydzień, ale trzymam kciuki za Ciebie !!

Zawiszka i jak u Ciebie, jak ciśnienie ?

Odnośnie herbatki to ja mam zalecenie pić jedną łyżkę herbaty na szklankę wody dziennie

http://www.suwaczki.com/tickers/km5smg7yp5sgjy82.png

http://www.suwaczki.com/tickers/km5suay3rq5wsl7y.png

Meeg takie drzwi drewniane składane na pół są całkiem wporzadku. Ale takie harmonijkowe niby obijane to badziewie. A jeszcze mogą być takie całkiem przesuwane tylko kwestia czy by się prowadnice zmieściły.
Leel trzymam kciuki żeby było wszystko ok! I trzymaj się w dwupaku jeszcze!
A co do leżenia to ja dziś na prawdę leżę cały dzień, no i mam tabletki na ciśnieniu a tu taki skok... nawet do 152/100 mi poszło a po tabletce 140/95, lekarz kazał wziąć jeszcze jedna i ogólnie od jutra po trzy dziennie i jakby co to mam dzwonić a tak to wizyta w poniedziałek, i będziemy mocz sprawdzać. Mówi ze tak się zaczyna zatrucie ciazowe-oby nie bo wtedy też do szpitala mnie wpakuja....

Leel i Zawieszka 3mam kciuki by sie u Was unormowalo!! :)
Ja wlasnie po warsztatach "Mamo to ja "ale Nas trzymali duzo....cos mnie brzuchol boli,ale to pewnie od tego siedzenia...warsztaty fajne,ale troche sie irytowalam,ze nie chcieli mowic przez mikrofon..Jakarta wlasnie nie mam wcale sily,powinnam wyprasowac posciel Fifowi i mi sie nie chce :p a baje to mu czyt.bo se mysle"a niech ma chlopak jak siedzi w takich ciemnosciach" :D

Oj Leel trzymaj sie tam w tym szpitalu, mam nadzieje, ze jeszcze w dwupaku wytrwasz. Jesteśmy z Tobą.
Zawiszka fakt, ze ciśnienie to poważny temat, musisz to kontrolować mocno i jak tylko czujesz jakiś niepokój, nawet niczym konkretnym nie spowodowany od razu jedz na ip. To juz ten czas, ze instynkt nam podpowiada jak coś jest nie tak zanim pojawia sie objawy kliniczne, lepiej dmuchać na zimne. Cieszę sie ze po tabletce ciśnienie spadło ale skontroluj jeszcze w nocy w trakcie wizyty na siku czy sie utrzymuje na właściwym poziomie dla bezpieczeństwa.