Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Czarna u mnie 18 teraz w nocy więc pajac i woombie, jak było 23 to była sama pielucha i woombie ;)
Po kilku razach nieopróżniona pierś powinna produkować na noc mniej mleka… taka jest teoria u mnie skończyło się zatkanym kanałem i infekcją sutka bo mała nie dojadła mi wszystkiego. Ale zwykle je z jednej piersi a z drugiej mi sprawia ulgę to co wycieknie.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Natu nas też trądzik i sucha buzia, położna doradziła alantan niebieski - podobno ładnie nawilża i zmniejsza te krostki.
Bbbb moja śpi spokojnie, o ile jej gazy nie męczą. Wczoraj zaczęłam dodawac 10 kropli do każdego jedzenia sab simplex, i jest spokój z gazami.
Monika87 przecież karmisz piersią... ja co drugie karmienie, a czasem co każde, po piersi muszę dawac mm bo głodna. Położna mówi że bardzo dobrze, byle nie zastępować piersi całkowicie butelką.
Czarna u mnie mała śpi w krótkim body, zawinięta lekko w becik. Jak jest chłodniej, to normalnie zawijam - łatwiej mi ją wtedy przenieść po karmieniu z mojego łóżka do łóżeczka jak już zaśnie. Jak jest cieplej, to tylko boki becika zawijam i lekko wiążę, dół zostawiam "otwarty" żeby jej nie było za gorąco.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

Gość Czarna23789

Vena powiem Ci szczerze, że ja odrazu skojarzyłam sobie Twoje zapalenie z kozieradką i zwiększoną produkcją mleka. Sama pisałaś, że Klara potrafi nawet jednej porządnie nie opróżnić. Może myślę błędnie, bo nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale ja odpuszczam tą kozieradkę żeby też się nie nabawić problemów. Już przyzwyczajona jestem do karmienia z obu piersi i niech tak zostanie.
Mam nadzieję, że udało się tymi domowymi sposobami i obędzie się bez większej ingerencji.

Tak myślałam, że przegrzewam małego w nocy. Jakoś głupio mam w głowie zakodowane że na noc trzeba cieplej okryć , a przecież temp nie spada zbytnio względem dnia. Dziś już będzie lżej ubrany :)

Czarna u nas dzis maly spal w samym pajacu bez przykrycia. A my nago z kodra miedzy nogami i soba by sie nie kleic..
Kozieradka mi sie skońcZyła a sklep byl zamkniety :( cycki mi po niej lepiej produkuja ale to wciąż mało. Jednak zaxiekawilo mnie to co Vena piszesz o oproznianiu piersi. Ja raczej karmiexraz jedna raz druga. Ale gdyby udalo mi sie podawac obie to moze tez poprawę laktacje w ten sposob i wydluze przerwe miedzy karmibiami chociaz do dwoch godz?

Czarna to był zbieg okoliczności, ale gdybym miała mniej mleka może skończyło by się inaczej. Mała we czwartek przespała całą noc, a ja byłam tak zmęczona, że obudziłam się o 5.30 zmusiłam żeby coś tam zjadła, ale tak na śpiocha …rano było urwanie głowy więc nie odągnęłam reszty i w piątek było już zatkane :(((
Dwa dni odtykałam udało się wczoraj po 2h masażu i ręcznego odciągania, mała też pomagała ale była zdziwiona czemu mama tyle ja do cycki przystawia :D autentycznie widziałam u niej zdezorientowanie.
No ale kozieradkę piję nadal tylko raz dziennie :) i jest ok mam tylko trochę więcej mleka i piersi nie bolą

Moje dziecię dzisiaj postanowilo przesac caly dzien. Zje, chwilka aktywnosci i znowu w kimono. Jak to mowi moja mama "pogoda tak na niego działa" bo u nas raz slonce, raz deszcz. Dzieki temu mam troche czasu na pakowanie, bo jutro o 3 rano wyjazd. Juz nie moge sie doczekac.

krosty na buzi zauwazylam ze jak go karmie, to poliki robia sie az bordowe, po chwili buzia wyglada lepiej, krosty sa ale poliki nie sa zaczerwienione. Nabialu nie jem juz 3 dzien.

Wczoraj bylam z nim u lekarza, neurologicznie jest wszystko ok, nie ma obnizonego napiecia miesniowego. Pani dr tez zalecila badanie krwi, ktorego ja do tej pory nie zrobilam. Musze jechac do Wwy, bo u nas w mieście ciezko znalezc jest punkt pobran, który specjalizuje sie w pobraniu krwi takim malym dzieciom.

Tymon Jan ur 04.04.2016

Gość Marty leb obdarty

Malaga a jak Ty tak na golaska go karmisz i wietrzysz to on Cie nie osika? Ja nawet przy zmianie pieluchy zaslaniam mu siusiaka bo czesto zdarza mu sie osikac.
Chcialabym mu wietrzyc dupke, ale musze wymyslic cos co zabezpieczy mnie przed fontanna.
Marta
Tymek 18.04

Marta też się zastanawiałam jak maladze się to udaje. Ja ostatnio wierzyłam Tymkową dupkę na przewijaku z jednorazowym podkładem, to w ciągu 5 minut nasikał 3 razy:) I średnie to wietrzenie jak co chwila fontanna.

Trenuję dziś karmienie pod taką dużą tetrową pieluszką żeby w razie karmienia w terenie sprawniej mi poszło. No i nie ogarniam momentu podania piersi, jak zrobić to dyskretnie? Przecież głowy pod pieluchę nie wsadzę... Jak to robicie dziewczyny? Tak po omacku, czy jak? Proszę o rady!

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

Gość Czarna23789

Vena być może to właśnie zbieg okoliczności. Ja tez właśnie staram się pilnować regularności jedzenia i żeby w nicy ta przerwa tez nie była zbyt długa. Póki co nasz max w nocy to 5,5 h
Tak czy inaczej cieszę się że sytuacja opanowana.

wietrzenie u nas konczy się zazwyczaj mega kupką, którą często łapię dosłownie w garść z chusteczkami. I nie ma znaczenia że 10 min wcześniej się wypróżnił w pampersa. Dlatego karmienie z gołą pupcią odpada.

anawee ja też sądzę że dzieci mogą mieć zwyczajnie gorszy czy bardziej ospały dzień. Chociażby nawet przez pogodę.
Mój dziś budzi się z płaczem. Zaczyna i kończy jeść też z płaczem. Właśnie chwilowo udało mi się go zająć zabawami i nie ma płaczu. Chwilo trwaj.

miszka to pokażę Ci jak ja robię. Mam pieluszkę pod którą odkrywam pierś, Klara czeka ułożona na ręku, wtedy zawijam brzeg pieluchy żeby odsłonić sutek i wygodnie jej podać, jak widzisz nic z perspektywy obserwatora nie widać poza jej główką :) zdjęcie robił mąż.
Później albo już tak zostawiam pieluchę, albo zakrywam Klarę.

monthly_2016_05/kwietnioweczki-2016_48148.jpg

Pobieranie krwi, pobiera się z paluszka po nakluciu, tak jak na cukier, tylko trzeba jej sporo wycisnac, ważne żeby paluszki były ciepłe.

Karmienie w miejscu publicznym, ja po prostu wywalam cycka i tyle, nie zasłaniam się niczym, przestałam się przejmować, ja w knajpie nie jem pod stołem wiec nie widzę powodu żeby przykrywa czymś dziecko

Karmienie na dworze - częściowo powracam do karmienia piersia i na spacerze na osiedlu musialam karmic piersia bo nic innego nie mialam.ze soba a maly mial.czas karmienia a do.moeszkania.wracac sie nie.oplacalo. zakrywalam malenstwu główkę bo slonce straszne palilo. Mi w kark strasznie przygrzewalo a w.cieniu strasznie.wialo. ogolnie to chyba bym.sie nie.przejmowala jak by mi dziecko plakalo.

Jakub Piotr urodzony 19.04.2016r. :)

Angijuz w szpitalu to tam sie.zajma.dzieckiem,.nie denerwuj sie;* latwo napisac ale wszytko bedzie dobrze. Daj znac co i jak.
Dzisiaj bylismy po recepty na szczepionki, niestety przelozone szczepienie dopoki nie zajma sie ta raczka. Musielismy powtorzyc badanie.krwi bo cos tam mial za duzo czegos i klucie. A malutki hmm skrzywil sie a potem usmiechal do poloznych heh tak jakby go nie.kuly. Sie smialy.
Ostatnio lecialy mi lzy przy kluciu a teraz jakas duma.
Znowu duzo przybral, mimo.ze karmie.co.2-3h, ok 20-30min. Polozna stwierdzila ze taki mam pokarm ze przybiera tyle. Ostatnio w 2 tyg kg a teraz w 5 dni juz 250, heh mowia ze dobrze a potem zleci z niego bo.kp.
Nie.wiem co jest synkowi bo eh boli go brzuszek cale popoludnie. Tzn spal.2 h 16-18 ale mimo.miekkiego brzucha o.karmienia 20 min wiem ze to brzuch bo.jak.masuje to sie prezy i tylko.jak.spi na.brzuchu to.super ale nie.moge go tak.zostawic. Dalam espumisan.
Corka laskawa bo.zasnela a ja moge sie nim.zajac.

Ataa moj maz jak ma 1 zmiany to praktycznie wszystko przy corce on robi. On je obiad w pracy i czasem jak jestesmy juz na dworze to wpada do nas i nawet siku nie.pojdzie tylko.zostaje z corka a ja np ide karmic syna. I tak dopoki.nie.zasnie corka. A 2.zmiany to zabieganie.do poludnia zalatwiamy lekarzy, org chrzciny eh i tak on idzie do pracy i wszystko ja ale tesciowa bierze corke na.dwor albo ja z.nimi. usypiac wole sama jak.meza.nie.ma.
Co do.seksu to psychicznie przez porod 2 jakos.tak nie.moge przetrawic i czuje jakby ta rana krocza dalej byla choc dotykam i nic nie czuc juz i nie boli..eh zmeczenie odkladam.na.bok bo.ja.zyje dziecmi. Maz.i dzieci to cos czego naprawde pragnelam i nie chce od tego odpoczywac bo.wiem.ze kiedys ta sielanka.sie skonczy i tylko.bede wyczekiwac moich dzieci z wnukami. Teraz lubie byc potrzebna. A jak maz ma 2 zmiany to ja pomijajac ze.karmie.malego.to.sie wysypiam bo nawet jak spac 23 to od 24 syn.spi ze mna i chwila poje.i spac i tak 2 razy az dzisiaj dopiero o 8 wyszlam z lozka, bo.maz byl.z.corka. Jutro do kosciola.wiec sie trzeba zebrac wczesnie.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Vena dziękuję kochana za ten super fotoinstruktaż! Takie rzeczy tylko u kwietniówek:) Spodobał mi się twój sposób, na pewno wykorzystam:*
Ewee jak tak próbowałam z głową pod pieluchą to sama do siebie się śmiałam jak to musi super wyglądać;)
Bbbb, Angi jak trzeba nakarmić to wiadomo, że dziecko najważniejsze i nie patrzy się na nic. Mnie raczej średnio obchodzi co ktoś pomyśli, chodzi o mój komfort.
Angi daj znać co z maluchem. Słyszałam o ulewaniu krwią przy poranionych sutkach, ale ty chyba nie masz tego problemu. Mam nadzieję, że już jesteście w domu.
Malaga mam bluzki do karmienia, a o wiele wygodniej mi w zwykłych, luźnych koszulkach. Tak jak piszesz, praktycznie nic nie widać, a w tych do karmienia trudniej o dyskrecję.
Melly mój grubsek też przybrał kilogram przez ostatnie 2 tygodnie, karmiony tylko piersią, więc widać niektóre łasuchy tak mają:)

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

Dziewczyny dzięki za słowa otuchy. Już w domu. Lekarz obstawil jednak krew z sutka. dobra to wiadomość i dopiero w drodze do szpitala o tym pomyśleliśmy z mężem. Ale jakoś nie mogę w to uwierzyć bo ten sutek jest praktycznie zagojony i nie boli nawet jak synek jadł. Ponadto karmię w nakladkach i tam też krwii nie widziałam. A nawet jak.mialam strupy i odciagalam laktatorem to krwii nie było. Pojawiała się tylko na poczatku przy rozruchu sutka, a później w trakcie nigdy. A teraz ro spora ilosc musiala byc tej krwi bo 2 razy ulał i trochę tego czerwonego było.
Zrobili tylko usg i że wszystko oki, więc chyba nawet ten refluks i nietrzymajacy zwieracz w zwiazku z chlustami został wykluczony.
Dobre to wieści i tego muszę się trzymać.
U synka jeszcze po prawie 5 tyg od szczepienia w szpitalu krostka zrobila sie na ramieniu i poczatkowo myśleliśmy że to czyrak, no ale ma szczęście nie!
Ile stresu przy tych dziesiątkach. Ale.oby tylko tak blache wyjasnienia były.
Kurcze problemy mam.z tym.karmieniem.piersią i ponownie dylemat czy utrzymywac laktacje.
Pozdrawiam serdecznie i dobranoc życzę. Synek padł i my spać idziemy.

Jakub Piotr urodzony 19.04.2016r. :)

miszka tylko ze moj je naprawde co 2-3h i po 20-30 min gora. A polozne pytaly czy caly czas wisi na piersi.
Moje bluzki.do karmienia.to koszule w krate na.guziki a w gorace dni sukienka i zsuwam.ramiaczka i zwykly stanik i karmie (np. Ostatnio w klinice) a tak to bluzki na ramiaczkach zwykle i sa tak.rozciagliwe ze dekolt pod piers i i karmie.

Co do karmienia na stojaco to praktykowalam to w szpitalu bo za dlugie siedzenie to bolace krocze

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Anawee u nas mały wczoraj spał cały dzień, więcej spał niż nie spał, też mi się wydaje, że to pogoda.

Marta, Miszka piąteczka! my też łapiemy siki w locie :P

Ewee ja w sumie nie zwracam uwagi na to czy z jednej czy z dwóch, czasem mały się szarpie to mu daję drugą, czasem chce ewidentnie drugą po kilku łykach, a w nocy sama go daję do dwóch, żeby mi było trochę lżej, ale nie czekam aż skończy pierwszą tylko daje mu, żeby upił obie i potem dokańcza którąś.

Vena ale super pomysł! i ja skorzystam, dziękuję :* trzymam kciuki za poprawę z tym sutkiem.

Karmienie publiczne ja mam to gdzieś już tak szczerze, zasłaniam się, ale nawet jakbym tak nie uwarzała to super tego nie widać, bez przesady. Na wczorajszym szczepieniu karmiłam małego w trakcie kłucia, bo płakał bardzo i się szarpał, miałam gdzieś, że pielęgniarka na to patrzy, ważniejsze było dla mnie jego dobro. Luzujcie dziewczyny, poważnie. Przecież nie robimy tego nikomu pod nosem i specjalnie.

Kumi u nas po szczepieniu czerwona plama na jakieś 3cm średnicy na obu udach :(

Ubranko na noc u nas bawełniany cienki pajac bez body i otulacz bawełniany, to wszystko. Jak biorę do nas do łóżka w nocy to zwykle nad ranem go przebieram w samo body, bo nasza kołdra dość ciepła. Nóżki ma wtedy gorące, więc jest ok :)

Ściągnięty pokarm u mnie sukces! wczoraj zapakowałam do zamrażalki 90ml, dziś 120, mówię do męża, że mogę iść na impreze :D (żart oczywiście), ale czuje się spokojniej jednak coś mając.

Melly tak pięknie napisałaś o tym, że Oni są wszystkim czego pragnęłaś, ahh. A jutro dzień mamy, dla mnie pierwszy raz z tej strony, wzrusza mnie to bardzo :)

monthly_2016_05/kwietnioweczki-2016_48166.jpg