Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

heltinne niekoniecznie, ja stosowalam tabletki 5 lat, zaszlam w obie ciaze za 1 razem, przed 2 nie bralam.

Ja pofarbowalam wlosy, zrobilam pranie i obiad teraz corka spi, leze bo mnie nogi bola. Maz poszedl do pracy. Mam taki zwykly masazer, fajnie ale tak wibruje ze masujac noge zaczyna bolec reka w ktorej trzymam masazer. W tamtej ciazy skonczylam ciaze wczesniej, wiec "ciezki" okres mnie ominal, teraz boje sie jak zareaguja moje nogi czy opuchna czy jakies pajaczki zylaki, juz mnie bola a to dopiero 32 tydz skonczony.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Hej wam :)
Rzadko sie udzielam, bo macie zawrotne tempo pisania postow. Czasami juz nie ogarniam, co ktora napisala.
Dzis bylam na szybkim usg. Mala w 35tg wazy 2750g i odwrocila mi sie posladkowo. Mam nadzieje ze jeszcze wroci do ulozenia glowkowego. Bo jakos juz sie oswoilam z mysla ze urodze sn.

Jagoda, 56cm 3820g, 11.04 godz 23:18

Miszka wiesz często jest tak ze jak już się zajdzie w 1 ciążę to potem problemy się kończą. Mam taki przykład w rodzinie ciotka starała się ponad 5 lat o dziecko, a jak już się udało i urodziła się ewa to potem co roku dzidziuś bez żadnego problemu i maja 3 teraz ;) a zaczęli dosc późno bo ciotka miała 37 lat jak urodziła ewę.
PaulinaNo Właśnie nie można ze względu na hormon którego używa, te środki przy karmieniu muszą być jednoskaldnikowe i z progeatagenem najlepiej ( chyba wszytkie przy karmieniu mają własne nie ten hormon)
Wkładki są spoko ale faktycznie znajoma gin zalecała swoim pacjentom żeby po wkładce mirena zrobić najlepiej rok przerwy ( przynajmniej pół roku ) bez hormonów bo to dobry odpoczynek dla organizmu który był cały czas wystawiony na nie. Wyjątek to poczatek przekwitania i problemy z endometrioza, bo wtedy to ta wkładka bardziej pomaga niż może zaszkodzić. Ale faktycznie palącym i tym z wysokim ryzykiem zakrzepow nie zaleca się ani wkładek ani pigułek, wtedy podobno jedyna opcja to gumki albo zastrzyk.
Cathleen ja też liczę ze moja mała się obruci ale jeszcze mają troszkę czasu. Polecam leżenie z pupa na poduszce I relaksująca muzyka do tego dzieci mają wtedy więcej luzu i chętniej się przekrecaja :) no albo pozycja kolankowo łokciowa;)
Ale jestem dziś śpiąca... masakra.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Ja brałam pigułki 15 lat i nie miałam wiekszych problemów z zajściem w ciążę. Odstawialam i w ciągu 3 mcy byłam w ciąży. Myślę że to kwestia indywidualna i zależy od organizmu. Ja juz nie planuje więcej dzieci wiec się zastanawiam nad czymś innym niż tabsy bo nid chce obciążać juz wątroby.

Ufffff. ...dziś przywiozłam wózek! Czekam na męża aż mi go wniesie do domu i zaczynam szykowne ostatniego elementu przed porodem;))

Secondtry czy w Zośce net odcieli? ?:)))

Vena wszystko ok?

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Flawia super, że masz już wózek i jesteś gotowa :))
Też się zastanawiam co u Veny, bo nagle zamilkła i jak tam daje sobie radę Secondtry, mam nadzieję, że wszystko ok!

Ja brałam tabletki 7 lat, przestałam brać w styczniu zeszłego roku, a od kwietnia przestaliśmy się zabezpieczać, w maju wzięliśmy ślub, a 'pyknęło' nam na wakacjach, czyli po 3 mies. ginekolog mi zalecił przerwę między pigułkami a staraniami o maluszka, żeby organizm się przez kilka cykli unormował, wiem, że często kobiety, które zachodzą w ciążę od razu po odstawieniu tabletek, zachodzą w ciąże mnogie.
Teraz jeszcze nie myślałam o tym tak na prawdę, boję się tych spirali, wkładek i innych cudów, plastrów nie dam rady a prezerwatywy nie dla nas jak mówiłam, tabletki to najlepsze w moim przypadku rozwiązanie, ale no wolałabym ich nie brać :( zapytam gina po porodzie co i jak mi poleca, przez czas połogu chyba i tak nic nie wolno robić :P

Magda u mnie trochę inna sytuacja. W pierwszą ciążę zaszłam ok. 7 miesięcy po odstawieniu tabletek, które brałam 10 lat. Ale nie staraliśmy się jakoś szczególnie, więc myślę, że w miarę szybko poszło. Niestety pożegnaliśmy naszego dzidziusia w 22tc, gdzieś po pół roku podjęliśmy starania o obecną ciążę, no i problem był, myślałam, że już nigdy nie zajdę! Miałam tragicznie niski poziom progesteronu i chyba dlatego się nie udawało. Dążę do tego, że lekarze nie znaleźli żadnej medycznej przyczyny wahań hormonalnych, więc uznali, że organizm broni się przed ciążą ze strachu. Wychodzi na to, że im bardziej chcemy, tym może być trudniej. Jednak mam nadzieję, że spełni się to co mówisz i w kolejną ciążę zajdę jak tylko uznam, że już pora:)

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

Flawia, Miila wszystko dobrze, właśnie wstałam i celebruję kawę w łóżku ;)

Wczoraj ogarnęła mnie niemoc intelektualno-emocjonalna… nie dość, że ułożenie zdania było problemem to jeszcze przespałam większość dnia.

Antykoncepcja … u nas są dwie opcję albo mąż zawiązuje supełki, albo ja … jeśli będzie można zrobić to w czasie cc to ja w innym wypadku stwierdził, że on, bo w końcu tyle lat musiałam brać hormony i jeśli już nie chcemy więcej dzieci to może wziąć antykoncepcję na siebie.

Monitory oddechu … po tym jak obsługiwałam projekt jednej z firm i miałam wgląd w badania nad śmiercią łóżeczkową to stwierdzam, że to urządzenie mnie nie uspokoi … liczę, że kolejnym razem to nie będzie problem moich dzieci.

Od jutra pół godzinne wizyty z położną 2x w tygodniu i ktg… u mnie akcja zagęszczona jak w Hitchcock'u więc nie chcą nic przegapić i robić cc na cito.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Vena dobrze, ze pospalas.

Ja wczoraj chcialam kawe zrobilam imnie odrzucala;( raz kiedys i nie wchodzi.
Dzis tez mi sie nic noe chce a jednak robie bo trzeba.

Cathleen to duza juz dzidzia. Ja ur corke w 35 i 5 dniu 2720 takze juz ladnie wygladala i zdrowa. Pewnie sie obroci.

Mnie maly tak kopie ze sama nie wiem gdzie reka noga itd a prcherz eh. Noeprzyjemnie juz jest mam wrazenie, ze jestem juz w wyzszej ciazy.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Ja tez dzis ciezki dien, moze przesilenia wiosenne troche daje sie we znaki? Wstałam, zjadłam, zawiozlam siuski do lab, wyklad z psychologiem, obiad i padam! Pytam, od czego? To jest przesmutne.. a jeszcze wybieram sie na spotkanie wspólnoty mieszkaniowej, bardzo mi sie nie chce ale nie lubie jak sie decyduje o mnie beze mnie...

Ktoś się pytał o mój odplamiacz, ale nie mogę się odnaleźć kto ;)
1 porcja płynu do naczyń, 3 porcje wody utlenionej, 3 łyżki sody oczyszczonej (1 porcja to ¼ szkl.= 60 ml)

Na wszystkie plamy pochodzenia organicznego wyłącznie ;) przy delikatnych materiałach lub ręcznie barwionych zalecany test w mało widocznym miejscu. Osobiście nigdy mi nic nie zepsuł …ale wiadomo woda utleniona może różnie zadziałać, więc też zawsze testuje nowe ubranie.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Miszka psychika ma na to ogromny wpływ, mówi się że wręcz zasadniczy. Będzie dobrze zobaczysz :) jak juz zostaniesz mama to wszystkie sterty puszcza i kiedy się zdecydujecie to pójdzie jak z płatka; )

Atta jak ja cie rozumiem. Ja się nawet z domu nie ruszyłam, zrobiłam 2 prania pozmywalam zrobiłam obiad i poprostu zasypiam na siedząco. Chyba coś w tym jest, pogadamy niby fajna w krakowie ale ciśnienie chyba nie za bardzo bo boli mnie głowa od rana.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Moja historia z tabsami jest mniej ciekawa niz Wasze.. zaczelam je brać, bo mialam dosc bolesnych miesiaczek, najpierw jedne tabletki pozniej po 4 miesiacach inne, bo zle reagowalam drugie jeszcze delikatniejsze nowoczesne itd, bylo wszystko ok, dobierane po badaniach hormonalnych, bralam dwa lata no i wtedy z ówczesnym chlopakiem planowalismy ślub, wiec decyzja ze przygotowujemy organizm do ciąży. Po 4 miechach zanikl mi okres i zaczelam sie leczyc okazalo sie ze organizm przestal sam produkowac hormony. Dwa lata trwalo zanim organizm wskoczyl na właściwe tory.. po kolejnych dwoch cykl mi sie uregulowal i niby wszystko bylo ok. O ciaze staralismy sie z mężem ponad rok. Niby nie mozna powiedziec ze to przez tamta akcje z tabsami, ale gin powiedziala ze nie mozna tego wykluczyc, i na poczatku bralam duphaston właśnie przez tamte wydarzenia by niepotrzebnie nie ryzykowac. Dlatego jesli nie musze nie zamierzam sie faszetowac zadnymi hormonami..

Gość heltinnee

Ataa nie zazdroszcze, dobrze ze sie unormowalo :)
Niektóre historie mogą na zawsze wyleczyć z myślenia o hormonach. Parę mies temu siostra koleżanki ledwo przeżyła, przez 3 zakrzepy spowodowane paroletnim stosowaniem antykoncepcji...

Ja dzisiaj leżę prawie cały dzień,ból miesni brzucha w pionie jest nieznosny. Dodatkowo pobolewa w podbrzuszu jak przy okresie....
Mały zdaje sie nadal leży dziwnie w poprzek, kopie mnie na wysokości talii, przeciaga sie, mam dosyc...
Udało mi się zrobić obiad, na siedząco i to by było na tyle mojej całodniowej aktywności.
Wygrywam w konkurencji "nic nie robienie"

Ataa leżę,leżę a wszystko wokół mnie kwitnie, szlag mnie trafia....
Wy dopinacie wyprawki na ostatni guzik a ja...no cóż. Zakupy nadal w PL, ale chociaż ubranka wyprane...
Zdecydowanie nie mam zamiaru jeszcze rodzic,pomijając fakt ze to za wcześnie to zwyczajnie....nie pasuje mi to teraz i tyle. Jeszcze 6 tyg musimy wytrzymac

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Gość KarolinaS

heltinne u mnie tak jak u koleżanki twojej siostry ... tabletki raczej odpadają. .. jeszcze o tym nie myślałam nawet bo nigdy nie brałam ... po pierwszym poronieniu( niestety przyczn nie ustalono) mój lekarz gdy zaszlam w druga ciaze kazał mi zrobić badania w kierunku zakrzepicy i tocznia bo stwierdził że być może zrobił się jakiś zakrzep i dlatego tak dalej się potoczyło. I od razu przepisał mi zastrzyki przeciwzakrzepowe. Miał wyczucie... bo okazało się ze rzeczywiście mam zwiększone ryzyko zakrzepicy i zespół antyfosfolipidowy wiec zastrzyki czekają mnie do końca ciąży i przy każdej kolejnej. Niestety przed poronieniem nic na to nie wskazywalo i nie miałam radnych objawów a będzie juz to ze mną do końca i wpływa na wiele rzeczy... od podróży, przez ciążę po antykoncepcje; ) ale dopiero po porodzie się tym zainteresuje i warto omawiać takie rzeczy ze swoim zaufanym lekarzem który zna wasza historie ;) i nie sugerować się tym co ktoś poleca bo nie wszystko jest dla wszystkich

Karolina to była siostra koleżanki z pracy, mniejsza o to.
Ja tez mam antyfosfolipidy,ale czy zespół. ..nikt nie zdiagnozowal. Od początku ciąży proszę o ponowne badania, polski gin u którego byłam w 12 tyg powiedział ze być może konieczna będzie heparyna. Niby lekarz pisał skierowanie ale odp brak, tradycyjnie mają tu u nas wszystko w głębokiej d.... Tez zaliczyłam poronienia i krwawienia, antyfosfolipidy wykryto 3 trym pod koniec 2 ciąży. Wtedy dostawałam zdaje się Sadamin, bo mała nie rosła. ..To wszystko jest jakoś powiązane. .
Wyprosilam usg u położnej,tydz.czekam na odp. Polozna stwierdziła że zrobią usg,ale leczyć nie będą jakby co. A to nie chodzi tylko o wagę urodzenia ale ogólnie o spowolnienie rozwoju ..
Dobija mnie norweskie podejscie

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Gość KarolinaS

Ja ze chodzę prywatnie do lekarza to i badania zrobiłam sobie odpłatnie w szpitalu.. bo te badania nie wszędzie można zrobić. .. minus taki ze czeka się 3 -4 tygodnie na wynik. Ja brałam clexane ale strasznie szczypaly a teraz biorę fraxeparine ( praktycznie to samo ale jest inny mechanizm wstrzykiwania) i do tego od 16 tyg accard. Kurde słabo ze tak to bagatelizuja bo mi lekarz powiedział ze jak będę lecieć samolotem albo jechać w baaardzo długa podróż samochodem to musze wziąć zastrzyk. Mówił tez ze musze np poinformować o tym swojego dentystę i właśnie ze jak chodzi o antykoncepcję to ma znaczenie... co do rośniecia dzieci branie zastrzyków eliminuje powstawanie ewentualnych zakrzepow i rozrzedza krew dzięki czemu jest większy przepływ krwi do łożyska i dziecko jest ' lepiej odzywione' chociaż moje na szczęście jak narazie jest średniakiem a nie gigantem;) no ale w każdym razie ja bez zastrzyków nie dałabym rady utrzymać ciąży raczej...

Dzięki Magda:*
Co do zakrzepicy i środków anty, to wiem, że problem pojawia się przy paleniu papierosów. Magda już dziś o tym wspomniała, a pamiętam, że gin też mnie zawsze przed tym przestrzegał.
Ataa twoja historia o tabletkach przeraża. Nie wiedziałam, że coś takiego w ogóle może się przytrafić. Widać każdy organizm inaczej reaguje. Ja też zaczęłam je brać ze względu na ekstremalne bóle miesiączkowe.

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

Hej,

Jestem i ja. Aklimatyzacja trwa i pewnie jeszcze potrwa...
Narazie jak to ja, mam wkurw, ze musze tu lezeć tyle czasu, a 95 % cięzarnych biega sobie wlasnie z basenu, na zakupy, z kawy z przyjaciolka, po dzieci do szkoly, albo planuje mily wieczor z mezem.... wrrrr!

Jeszcze pewnie pare dni i mi przejdzie, ale narazie foch i bunt jak dziecko.

Tak, tak, wiem, zaraz mi napiszecie, że jestem bezpieczna, pod opieką, ze juz niedlugo, że juz zero stresu.... Wiem, ale dzis chce mi sie krzyczec, tupać i wyć, ze to wszystko takie niesprawiedliwe! Mam dosyc wszystkiego, mdłosci non stop, rzyga pod gardlem, jedzenia na sile, spuchnietych nog, obolalych bioder i dupska. Wrrrr.... wiem ze moze byc gorzej. Ze są dziewczyny, ktore przezywają dramaty... ale kuźwa większość jednak super znosi ciaze...

A wogole kto wymyslił ktg o 4 rano! Albo mierzenie cisnienia o 6stej rano, po tym jak juz czlowiek zdrzemnie sie te 30 minut. No jakby nie można bylo tego zrobic o 8.00 i w pakiecie! Szukam logiki.

flavia jest szybki internet. Temperatura juz ok, nie ma tropików z nawiewu, i nie jest tak mega sucho. Chyba ze grzejniki ktos rozkreci;)
Na silną zgage podają ranigast, Jezu jak dobrze ze to dostalam, bo rennie mozna sobie w dupe wsadzic, przy tym jak wypalało mi dziury w przelyku.

Miila piekne zdjecia!

Vena trzymam kciuki, zeby film grozy zmienil się w kino rodzinne zgodnie z Twoją datą CC.

Moje cc przelożone na 29 lub 30go. Przeliczyli moje cykle i wynika, ze pelne skonczone tygodnie mam w niedziele, a nie w piatki tak jak pokazuje moj suwaczek. Czyli dupa, bo pierwszy planowy zabieg po swietach bedzie. Wrrr.
Wolałabym jednak ten 25.03 tak mi sie milo odliczalo...

Antykoncepcja hmm... hormony u mnie odpadają, bo mam mdlosci przy manipulacji ich poziomami. Never ever dobrowolnie! W polsce podwiazanie jajowodow u kobiet niedopuszczalne, u mężczyzn tak, czesto powoduje mentalną kastrację, gdzie psycholog nawet nie pomaga. Jestem sklonna jechać do Czech lub Niemiec i zrobić to tam, bo chce normalnie życ i cieszyć się życiem sexualnym. .... Po tej ciazy narazie slowo sex wywoluje u mnie obrzydzenie. ...to sie narobilo!

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Łącze się w niemocy dziś, jestem koszmarnie zmęczona, a własnie wstałam z 2h dżemki.Dziś prócz obiadu nie zrobiłam nic konretnego...niemoc i zmęczenie szkoda gadać...

Co do tej Mireny to mi ją ginekolodzy strasznie rekomendowali, mam też opinię kilku zadowolonych znajomych niemniej sama nie miałam nigdy.Generalnie jestem przeciwnikiem środków hormonalnych jako ingerencji w nasz organizm.My jakoś sobie radzimy bez tego, niemniej gumek nie lubię i staramy się nie nadużywać ew w te dni ;)

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Secondtry życie chyba jest bardziej "sprawiedliwe"niz teraz myślisz, nie wydaje mi się aby 95%ciazarnych tak sobie biegało...
Ale z perspektywy szpitala tak chyba to musi wyglądać...
Jakoś musisz to przetrwać bidulko, już naprawdę niewiele zostało.
Pisz trochę częściej :)

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆