Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Heltinne nic się nie przejmuj tylko odpoczywaj, może faktycznie maluszek się tak obrucil w poprzek :)
Melly ty świetnie to przemyślalas z tymi białymi lamówki a szczerze nie wyobrażałam siebie tych kolorów razem ale wyglądają genialnie.

Mój kochany mąż też zabronił mi już jeździć autem ( i tak czasem musze) a dzisiaj jak mnie zobaczył z odkurzaczem to wręcz się obraził I na mnie nakrzyczal ze przesadzam że nie mogę już tak ganiac i się męczyć. Ale ja nie znoszę jak jest bałagan a sierści i piasku który znosi do domu pies nie da się inaczej ogarnąć jak odkurzaczem. Przez wizytę rodziców nie miałam dzisiaj popołudniowej drzemki i padam na twarz. Podziwiam dziewczyny które maja jeszcze dzieciaki w domu, jak wy dajecie rade?! Ja się czuje jak kaleka, kręgosłup mnie boli a mala tak mi się rozpycha pod prawym żebrem ze boli mnie cały bok...

Pytalyscie dlaczego niby prostaglandyny z spermy działają pod koniec a nie przez całą ciążę. One działają cały czas tak samo dlatego po stosunku czasem twardnieje brzuch . Poprostu zbliżając się do terminu porodu nasze ciało jest juz przygotowane i taki bodziec jak częsty sex i prostaglandyny na dodatek mogą rozkręcić akcje porodowa.

Lejdidred ja też czekam na córeczkę;) będziemy mieli mała Milenke. Juz się jie mogę na nią doczekać ;) ja wybrałam szpital Żeromskiego i mama nadzieje na poród SN ale jeśli mała nie zdecyduje się obrócić głowa w dół to niestety będzie trzeba zaakceptować cesarke:(

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Czarna moze to jest wkurzajace byc zaleznym od kogos ale wierz mi ze chorowac w ciazy i byc samej to dupna sprawa... to super ze ma kto sie Toba zająć. Duzo zdrowka życzę! I wdxystkim innym chorujacym tez!
Tak sobie jeszcze mysle o tym wstawaniu w nocy, przyznam Wam racje ze wszystko kwestia irganizacji i idzie sie przyzwyczaic, ale moje przekonanie jest wiotkie, po prostu chce w to wierzyc, nigdy nocy nie zarywalam, zawsze sen byl priorytetem, nawet podczas sesji i nawalu wszystkiego. No imprezy to jakis wyjatek ale udawalo mi sie je odsypiac.. do tego moj sen jest bardzi mocny.. nawet jaksie budze to nic nie pamiętam i maz mi pozniej opowiada ze wstawalam siku.. i tak sie zastanawiam na ile dziecko to zmieni i czy niechcacy nie zrobie mu krzywdy nie bedac swiadoma ci robie..

Ataa, nie zrobisz krzywdy przez sen.Ja sypiałam jak kamień a przy dziecku wchodzi się w zupełnie inny rodzaj snu, nie jesteś w stanie nic przegapić, początkowo reagujesz na każde kwęknięcie nawet.Dlatego pewnie jest sie zmęczonym, sen jest porwany, faza rem za krótka, nie zdążymy na pełną regenerację, z czasem to się na szczęście zmienia :)

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Ja tez piję malinowy robiony przez teściową, maliny ma ze swojego pola, więc to jest ta zdrowa i prawdziwa wersja.

Witamina C naturalnie - polecam paprykę i kiwi na ta porę roku. Ja jem kiwi niemal codziennie i jakoś się trzymam, jedno przeziębienie, mąż w tym czasie 3 razy...

Vena super, że mąż bwdzie z Tobą w domu, mój też tak to ogarnie, więc cieszę się po stokroć!

Magda do naszych mężów widocznie zaczyna docierać, że to ZARAZ, mój też prawie krzyczy jak widzi, że targam odkurzacz :)

Heltinne uważaj na siebie i odpoczywaj :*

Dziewczyny, zdajecie sobie sprawę z tego ze za 3-4 tyg urodzą się u sporej części kwietnióweczek dzidziusie?!

Dziewczyny, jeśli chodzi o przeziębienia to polecam witaminę C, sproszkowaną, kwas askorbinowy, do picia z wodą albo jako dodatek do soków. Jeśli lubicie pietruszkę to super bombą witaminową będzie smoothie, zblendowana natka pietruszki z sokiem pomarańczowym ;) Miód i cytryna do herbaty..cytryna tylko do herbaty odcedzonej z liści (żeby nie wytwarzać sobie przy okazji szkodliwego cytrynianiu glinu), a i miód jak i cytryna tylko do herbatki ostudzonej (enzymy z miodu i witamina C giną we wrzątku!). A i można popijać zioło czystka, no i oczywiście kanapki z czosnkiem :) Mnie nie tykało żadne przeziębienie już dobrych kilka lat..aż tu nagle mąż zaraził mnie katarem, który minął po 3 dniach! Więc może coś w tych mega dawkach witaminy C jest..
Flawia dzięki za odpowiedź w sprawie książki, właśnie tę znalazłam na olx za 10 zl :)
majtynka88 , piękny pokoik! Bardzo podobają mi się szarości z żółtymi dodatkami, zazdroszczę, że masz do dyspozycji na to cały pokoik, mi zostaje kącik w sypialni..ale za to sypialnię przemalowałam na szaro z tej okazji, do tego białe łóżeczko i kilka żółtych drobiazgów ;)
Melly super żywe kolorki! Tylko czy Twoja energiczna córa nie będzie się częściej budziła w takim pokoiku na zabawę, jeszcze jak niedługo będzie miała towarzysza do zabaw..hehe :)

Miila kiwi to genialny owoc dużo witaminy C i błonnika, staram się jeść codziennie. No właśnie to ogarnięcie się z pracą jest problemem, bo ma 15 tygodni płatnego ojcowskiego i szkoda, żeby przepadł.

Kurcze nie wyobrażam sobie nie prowadzić auta, zresztą to w moim przypadku niemożliwe … bo niby kto miałby mnie wozić… za każdym razem na ostry dyżur też jeżdżę sama, bo ktoś musi zostać z dziećmi. Dzięki temu nauczyłam się regulowania oddechu w skurczu i rozluźniania mięśni brzucha, co daje mi dużą ulgę. Śmieję, się że jak trzeba będzie to sama pojadę do porodu, choć nie wiem, czy ból skurczy nie jest wtedy duuużo silniejszy.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Dziewczyny wspominalyscie o piciu ziół czystka i pokrzywy. Czy mozna pic te ziola w ciazy? Ja chetnie bym popila pokrzywe bo ja bardzo lubie, ale nie wiem czy można. ..

ataa wspominalas o śnie, mnie przeraza obecnie wizja spania z dzieckiem. Przeraza mnie strach, ze ja cos temu dziecko zrobie, a moj maz to dostaje kociokwiku jak wspominam, ze lepiej bedzie jak maly bedzie spal z nami. On sie panicznie boi, ze zrobi krzywde, bo on sie wierci w nocy i ma mocny sen. I kazdy mowi, ze przy dziecku wpada sie w inny stan snu, ze ciagle jest sie na czuwaniu. Ale czy to dotyczy rowniez meza?....

Tymon Jan ur 04.04.2016

Miila wyglądasz przepięknie i brzuch też jest ;) a bałaś się, że nie będzie wystarczająco duży.
Będzie super pamiątka!

Anawee jest inny rytm spania, jakoś ma się świadomość, że to dziecko jest i trudno się nie obudzić … ale to wy planujecie w jednym łóżku spać, bez dostawki, czy czegoś takiego?

anawee, czystek jest generalnie bardzo delikatnym ziołem, polecanym nawet dla najmniejszych dzieci, jego właściwości to przede wszystkich duża dawka polifenoli i na tej zasadzie działa na organizm więc czy dla dzieci, czy dla kobiet w ciąży nie powinien mieć negatywnego wpływu, ale jednocześnie jest mało badań na ten temat tak naprawdę, tzn nie ma badań potwierdzających negatywny wpływ. Ale też nikt nie robił takich badań w większych dawkach na kobietach w ciąży.. Ja popijam od czasu do czasu, zamiast zwykłej herbaty. Co do pokrzywy, to czasami nawet jest zalecana kobietom w ciąży mającym problem z poziomem żelaza albo z krzepliwością krwi, także sądzę że od czasu do czasu też nie zaszkodzi :) Generalnie z ziołami nie trzeba przesadzać, wtedy mają dobre, delikatne działanie :)
Co do spania z dzieckiem, to i tak chyba nie wolno spać z dzieckiem po środku, a jedynie z brzegu łóżka, więc może będziesz tą barierą chroniącą malucha przez wiercącym się mężem ;) chociaż ja sama też zastanawiam się, jak to jest z tym czuwaniem, bałabym się chyba spać z dzieckiem, postawiłam łóżeczko zaraz obok łóżka..ale zobaczymy jak to wyjdzie

Vena hehe :) twarda z ciebie babka jak sama jeździsz :) ja muzę zacząć czytać o tym urlopie ojcowskim, bo w końcu sama już nie wiem czy tata może go wziąść razem ze mną czy to mysi być albo on albo ja ? Czytałam niby coś ale mało rzetelne źródło to było i namieszalo mi tylko głowie...

Ja tez staram się witaminę C w owocach wcinac i Bogu dzięki jak narazie w ciąży tylko 3 razy lekko przeziębienia byłam. Kupiłam sobie ostatnio z 2 kg kiwi i wcinam po 3 dziennie a codziennie im bardziej dojrzałe tym lepsze, mniam :) dotarł do mnie dzisiaj mój wózek ;) jutro zrobię zdiecia to się pochwale ;) kolorowych snów dziewczyny, może i ja usne:)

Miila piękne zięcie :)
Co do ziolek to mój babcia jak jeszcze była bardziej sprawna to zbierała my razem i suszylysmy zioła na cherbarke i robiłam syropy z podbiłu i młodych pędów sosny, no i nalewki na zimowe przeziębienia... mniam ( w domu mam sterty książek o zielarstwie). Nie jest to wiedza medyczna ale zielarze twierdzą że w ciąży nie zaleca się jedynie picia kwiatu czarnej malwy i dużych ilości krwawnika, reszta ziół nie szkodzi dziecku ale nie zaleca się picia więcej niż szklanki nie mocnego naparu zioloweg, wyjątkiem jest ta z liści malin przed porodem albo tego naparu który ma rozkręcić akcje porodowa ( podawałam kiedyś przepis). Jak bym chciała się na tym lepiej znać. .. zielarstwo i medycyna naturalna jest super moim zdaniem, nie mówię żeby rezygnować z lekarzy ale wiele można sobie pomuc bez wizyty. Ja nie wiem co mi się stało ale mam taką ochotę na piwo ze masakra! A nigdy nie lubiłam, najwyżej radler albo z sokiem imbirowym. ..

vena ja bede miala lozeczko dla synka, ale wiele znajomych mi mowi, ze lepiej jest miec dziecko w lozku bo jak sie budzi to wyjmujesz cyca i karmisz bez wiekszego problemu.
magda mnie tez zielarstwo pasjonuje, od najmlodszych lat zbieralam wycinki z gazet o ziolach i wkladalam do specjalnego segregatora. Teraz oczywiscie jest internet i juz nie trzeba tak robic by czegos sie dowiedziec.

Tymon Jan ur 04.04.2016

Magda to jest całkiem dobre źródło informacji o świadczeniach rodzicielskich urlopy itp. również ojcowskim http://urlopmacierzynski.waw.pl
Mój mąż brał ojcowski w tym samym czasie co ja macierzyński. Różnica jest tzw. tacierzyński, kiedy to mama rezygnuje z macierzyńskiego, a Tata opiekuje się dzieckiem.
BTW jak Twoja cera jest jakaś poprawa?

Miłej nocy, ja idę na poobiednią drzemkę ;)

Heltinne przez ostanie dwa tygodnie dzielnie broniłam się przed zakupem nowej włóczki, ale jak dostałam info o przecenie na 60% wełnę z 40% jedwab to poległam i zakupiłam dla siebie na szal … ;) tylko kiedy ja go zrobię jak zaraz rodzić będę :D

Vena dzięki za link. A co do cery to wybrałam się do mydlarni św Franciszka ( bo w Wieliczce obok pracy mam a byłam akurat ), poszłam z myślą o tym afrykańskim mydełku bo miło tam być ale niestety nie było. Pani poleciła mi w zamian mydełko syryjskie, i jak na razie jestem bardzo miło zaskoczona tym jak szybko działa. Po dosłownie 2 użyciach przygaslo mi wszystko co miałam na twarzy no i nowego nic nie wyskakuje. Minus jest taki ze dość mocno wysusza i o ile na czoło i nos jest super to przesusza mi policzki wiec stosuje je 2 razy w tygodniu i na prawdę jest super :) nawet wyslalam kolezanke żeby mi odrazu wzięła drugie ale niestety już nie mają i podobno nie zapowiada się żeby znowu było ( problemy z dostawą przez konflikt w Syrii).
Anawee ja też nie widzę spania z dzieckiem... my ledwo się mieścimy w 2 z kotem i psem które lubią się do bas wpakować i ułożyć w nogach. Ale moi znajomi spali z córką- mieli postawiona szafkę obok łóżka żeby mama mogła wstać a mała nie spadła. Któraś z was zamieszczają zdiecie takiego gniazdka które kupiła dla swojego malucha podobno to jest dobre bo masz ogranicznik obok siebie a łatwo malucha przystawic. Widziałam tez taka grubą gąbkę jak by malutki materacy na wysokośc ok 10 cm. Tez chyba więcej pewności daje ze się przypadkiem malucha nie przycisnie. Chociaż w spaniu razem pewnie chodzi o to żeby w pewnym momencie na pół śpiąco przystawic dziecko ( tak robiła kolezanka) ale 2 strony jak dziecko ma jakąś formę oddzielenia od nas to łatwiej je pewnie przestawić na są ie w łóżeczku. Ja kupiłam kosz i taki nam plan narazie ale zobaczymy co życie przyniesie ;)

Melly kolory bardzo żywe. Fajnie wam ten pomysł wyszedł.

Miila Ty nawet w ciazy mogłabyś dorabiać w modelingu;))) cudownie!

Ja nie pije juz soku z malin mimo że mam robiony przez mamę to strasznie działa napotnie a ja nie mam.gorączki. u mnie kiepska noc. Gardło bolało a pomaga tylko gorąca herbata wiec myślę że już mam zdartą śluzówke. U mnie zbawieniem jest inhalator i właśnie się inhaluje bo strasznie się odrywa wszystko tylko gdyby tak jeszcze nie bolalo:(((kataru juz nie mam praktycznie czyli infekcja zeszła niżej. idę na 9 do lekarza bo mąż uważa ze powinien mnie osłuchać. ......w końcu ja juz 18.03. Kończę 37tc i mogę urodzić. ...
.wiec pozostało mi nieco ponad 2 tygodnie!!!
Czarnatrzymaj sie!!!! Jak się będziesz dalej tak źle czuć to tez idź do lekarza! Może niech Tobie rodzice wypożyczą inhalator z apteki i poinhaluj się solą fizjologiczna???

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Dzien dobry kwietnioweczki :) widze, ze dzisiaj ja rozpoczynam nowy tydzien rannych ptaszków. U mnie wlasnie wybił początek 36 tyg. czemu to tak szybko leci ten czas? Nie wiem czy jestem jeszcze gotowa na zajęcie sie tym małym człowiekiem. Nie wiem czy te 9 miesięcy dało mi czas na oswojenie sie z ta myślą. Mój M. mowi ze nie może sie juz doczekać, a ja zastanawiam sie czy sobie poradzimy.. Przyszedł czas, ze wizualizuje sobie to, wyobrażam, śni mi sie codziennie. Nawet o porodzie nie mysle tylko co bedzie po.. No ale dosyć lamentu..
Miila prześlicznie wyglądasz, modelka w pełnej krasie, piękny brzuszek i pamiątka cudna :)
Czarna życzę żebyś szybko stanęła na nogi i nie rozwinęło sie nic gorszego, a pod opieka rodziców spędziła miłe chwile ;)
Vena ale z Ciebie to juz zawodowy kierowca :D ja tez uwielbiam jeździć samochodem, w pracy tez musiałam ale do szpitala w razie czego bym sie chyba nie zawiozła :D a i tak juz od około tygodnia odpuściłam bo warunki na drodze zrobiły sie koszmarne przez te tony śniegu i za bardzo jestem rozkojarzona i zestresowana.
Heltinne cos mi sie wydaje, ze Twój maz sie przyzwyczaił ze nawet jak czegoś nie zrobi to i tak Ty to za niego zrobisz i olewa.. A to ze zarabia w niczym go nie usprawiedliwia. Rozumiem ze może byc zmęczony ale spać po 15h na dobę to szok.. Współczuje, chociaż znając mnie tez bym tak robiła bo ile można prosić.. Ale chyba ciąża poprzewracała mi mózg i mam to w d...
Przyjemnego poranka :) a na zdjęciach przesyłam troche śniegu tym co im brakuje :)

monthly_2016_02/kwietnioweczki-2016_44533.jpg

monthly_2016_02/kwietnioweczki-2016_44534.jpg

Ja "juz" nie spie tylko ze wzgledu na budzik :) bo spotkanie z polozna mnie czeka.
Paulina fajna ta zima.. najbardziej mi zal ze tutaj to moze byc juz tak ze zima befzie slaba a mi sie tak marza sanki i balwan z dzieckiem..
Miila super wygladasz i brzusio taki zgrabny :) bedziesz miala piekna pamiątkę

Macie racje ze wcinacie te wszystkie owoce i ziola, ale ja to nie znosze tego.. i nie potrafie sie przemoc, kiwi to dla mnie okropnosc, i ogolnie mam problem z jedzeniem owoców, ktoras z Was pisala ze podbial na przeziębienie ale go akurat nie mozna w ciąży, wcziraj o tym czytalam.

Nie wyobrazam sobie spania z dzieckiem, boje sie. Ale fakt ze nie mam pojecia jak i gdzie bede karmila, chcialam swoj kącik np wygodny fotel, ale chocbym stanela na glowie to nigdzie go nie wstawie. Na łóżku nie dam rady usiasc tak by sie oprzeć, a drugie ze moje lozko to po prostu materac na ziemi, wiec tez niewygodnie wstawać z tak niska z dzieckiem.. a znow latac przez cale mieszkanie zeby usiasc na kanapie tez jakos bez sensu brzmi.. chyba krzeslo bede sobie stawiala.. to przynajmniej latwo przesunac by przejsc i sobie bedziecstslo na srodky pokoju.. eh, ten maly metraz jest uciążliwy...

Dzięki dziewczyny!

Anawee to spanie w trójkę to na pewno wygodna opcja, bo tak jak mówisz 'wyciągasz cyca i już', ale pamiętaj o tym, że dziecko baaardzo szybko się przyzwyczaja i potem nie będzie chciało spać u siebie, druga sprawa to bezpieczeństwo, nie chcę Cię straszyć, ale znajomi znajomych stracili synka, bo leżał u taty na szlafroku na brzuszku, kiedy mama się kąpała, tata zasnął no i po wszystkim.. wydaje mi się, że jednak kiedy jesteśmy zmęczeni to nie panujemy nad sobą w pełni, możemy malucha przygnieść czy przykryć czymś, no nie ryzykowałabym :(

Flawia no właśnie, skończony 37my to już tak na prawdę JUŻ, u nas w rodzinie rodzą się dzieci w 37mym (od strony męża), więc jak pomyślę, że to lekko za ponad 3 tyg.. (u nas wypada 25.03) :)

PaulinaNo pewnie każda z nas ma takie myśli! ja się z jednej strony nie mogę doczekać, a z drugiej się właśnie zastanawiam jak to będzie po itd. :) a czas leci, teraz coraz szybciej :O mi został tak na prawdę tydzień do wizyty, a przed chwilą były 3, a po wizycie kolejne 3 tyg do planowanego cc, szaleństwo!