Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

A co szpital robi jak kobietę z przystanku zabiera karetka … też ma na IP zrywać hybrydy … nonsens. Zresztą każdy szpital pisze inaczej. Szczerze to ja ostanio miałam krem tonujący CC i tusz na rzędach :P panokcie też pomalowane i sorry dopóki nie mam ponad 1cm tipsów to dziecka nie podrapię. Bbbbbb mnie też to wkurzą! Do tej pory pamiętam uczucie jak w więzieniu przed cc kiedy wszystkie laski stały w przedoperacyjnej czekając na wydanie ubrania i pielęgniarka gromkim głosem każdą pytała: Wygolona? Normalnie najwyższy poziom kultury… szkoda gadać.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

To co dodała Takaona oficjalnie mówi wiekszosc szpitali. Prawda jest taka ze paznokcie znacznie mogą mieć przy cc i tu spotkałam się z tym ze zmywalysmy na szybko przed operacja, ale już np bezbarwnego lakieru albo fancuskiego nie ruszamy.
A fryzury to chyba wszystkie widziałam;) większość przychodzi na zero bo chyba tak teraz modnie. Śmieszy mnie to że szpital zleca trymer albo nożyczki bo w szpitalu nie ma czegoś takiego ( po każdej pani trzeba by to sterylizowac i mieć mnóstwo zastępczych skoro zdarza się i 10-15 porodów dziennie na dużych porodowkach). Większość szpitali ma maszynki jednorazowki. Do porodu naturalnego można się podgolic od dołu a wzgorek łonowy może zostać jaki chcemy, a do CC na odwrót bo dezynfekuja cały brzuch aż po uda i polewaja srom żeby na jałowo założyć cewnik ( juz po znieczuleniu nic nie czujemy, a cięcie jest w poprzek brzucha na linii majtek mniej więcej wiec dlatego trzeba ogolic wzgorek). A teraz ważna sprawa- Nikt nie ma prawa zmusić was do podgolenia do porodu naturalnego!! To wasza sprawa intymna i jeśli położna uzna ze potrzebne jest nacięcie krocza to tuż przed może sobie 2 ruchami ogolic miejsce gdzie zrobi nacięcie. Inna sprawa jest taka ze moim zdaniem podgolenie od dołu jest fajne bo na początku połogu gdy sporo krwawimy łatwiej jest utrzymać odpowiednią higienę.
Ja powoli mam już problem z golenie. ..ratuje mnie lusterko ale zawsze die gdzieś zatne. Dobrym wyjściem był by wosk albo pasta cukrowa ale ja głupia boje się poprostu ;) ;)

Dzięki za pochwały mojego kocyka ;) taki malutki do kosza Mojżesza zrobiłam. Teraz dziergam większy jak skończę to tez się pochwale;)
Zastanawiałam się nad kołyska ale Stwierdziłam ze jednak wezmę zwykły stojak na ten kosz.

Vena dzięki za radę z tym mydłem napewno wypróbuję.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Mialam dzisiaj kolejne zajecia w szkole rodzenia i wlasnie byl temat depilacji i lewatywy, ze juz nie sa koniecznoscia do porodu. Powiedziala tylko, ze do cc trzeba miec ogolony brzuszek, ale nie trzeba byc wygolonym na zero.
Ja mimo, ze brzucha nie mam zbyt duzego probowalam ostatnio sie ogolic i skonczylo sie na tym, ze cala sie pozacinalam, normalnie potem cale majtki we krwi mialam, hehe. Chyba na porod zrobie sobie depilację woskiem, ale to strasznie boli....
Dzisiaj fajna i dosc smieszna akcja byla na szkole rodzenia. Otóż polozna miezyla nas takim cyrklem aby okreslic czy miednica nadaje sie do porodu sn. Brala 3 pomiary. Wszystkie dziewczyny mialy wszystko ok, tylko ja jedyna mialam pomiar sprzeznej za maly. Strasznie mi sie smiac z tego chcialo, bo ja zupelnie nie wygladam jakbym miala za mala miednice i biodra. Kazdy mowi, ze mam idealne warunki do porodu. I powiedzial rowniez ze ten miednicomierz jest uzywany zawsze i kazda kobieta powinna byc tym badana do porodu. Bo to jest standard i norma. Szczerze w to watpie....
A i jeszcze co bylo dosc dla mnie smieszne to powiedziala, ze to polozna wybiera pozycje w jakiej rodzi kobieta, bo moze nie chciec np. W pozycji wertykalnej odbierac porodu. I to bylo dla mnie niesamowicie dziwne... przeciez to rodzaca wie najlepiej w jakiej pozycji sie dobrze czuje i w jakiej chcialaby rodzic. Ona stwierdzila, ze takie luksusy to w warszawie sa, a w naszym szpitalu rodzi sie na polsiedzaco i koniec. (Pewnie najchetniej z nogami przypietymi pasami do lozka i z kneblem w buzi.... )
I to wlasnie kolejny raz utwierdzilo mnie w przekonaniu, ze czasem lepiej pojechac 70 km i rodzic w cywilizowanych warunkach.

Tymon Jan ur 04.04.2016

Anawee wluczki dostałam od mamy, sam bym jej raczej na pewno nie kupiła bo to czysty poliester był, nie pamiętam nazwy ale będę w przyszły czwartek w tym sklepie wiec sprawdzę i podeślę nazwę. Ale faktycznie na kocyk jest super, mięciutka i ciepła a i w praniu zachowuje się świetnie. A przez przypadek wrzuciłam go z kolorowymi ubrankami dla małej i wypralam w 60°. Nic sie nie wycuagnela ani nie zmienila ksztaltu a wirowalam na 1000 obrotów.
A co do twojej szkoły rodzenia to z ta pozycja to śmiesznie, eh te małe szpitale... Ale co do mierzenia miednicy to faktycznie każda kobieta powinna mieć tak zmierzone bo to ważne. Same szerokie biodra to nie wszystko właśnie liczy się to jak szerokie jesteśmy od spojenia do kości krzyżowo-guzicznej ( konkretnie stawu miedzy nimi). Nie robi się tego juz w dzisiejszych czasach bo przy badaniu wewnętrznym (rozwarcia szyjki ) doświadczona położna by to od razu wyczuła. A poza tym jak juz mówiłam kość ogonowa przy porodzie odgina się i zwiększa się ten wymiar który niby miałaś za mały. W trakcie porodu radzę sporo spacerować i dużo kręcić biodrami żeby główka się ładnie wpasowala. Ja mam ten wymiar na granicy i tez się raczej nie przejmuje. Możesz przed samym porodem juz na porodówce wspomnieć o tym położnej to będzie bardziej cie aktywizowla i trochę inaczej prowadziła poród.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Co do depilacji, kiedys siedzialam w koronkowych majtkach u mamy i pyta; a co Wy tak teraz na zero wszystkie? Hmm ja wtedy zaczelam byc z chlopakiem i jakos glupio bym sie czula zarosnieta, poza tym higiena itd. Ja na patologii u kazdej przed porodem slyszalam: ogolona? Kurcze kazda miala co chwile badanie na fotelu to raczej byla depilacja. Choc powiem Wam ze noeraz jak wchodze do lazienki i widze wlosy lonowe tesciowa czasem nie oplucze wanny, to wspolczuje jej gin ze przedziera sie przez te gąszcza. Co sie dziwic tescia nie ma a poza tym kiedys to nawet nog nie golili, ciotka meza 5 lat temu miala 35 lat miniówy itd a na przedzie nog takie dlugie wlosy czarne teraz nagle goli.
anawee a ja Ci powiem ze ja zalowalam ze nie maja pasow do nog, na poczatku trzymal noge maz a ja druga pozniej z wrazenia po skurczach nogi zaczely latac, poloznik i polozna trzymaly, a druga odbierala. Pamietam jak jedna chciala wujsc a ja zawolalam ze prosze niech trzyma noge bo nie dam rady. Wiesz kolezanka z sali zacisnela nogi z glowka w kanale a to zagrozenoe dla dziecka.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Vena, co za historia :D Takie akcje to podobno tylko w UK ;)

Co do pomalowanych paznokci to raczej bankowo do cc będą kazać zmyć w szpitalu, więc raczej hybrydy nie kładzcie bo oni dysponują li i jedynie zwykłym zmywaczem ;)
Co do krocza, to każdy lubi róznie i faktem jest, że do sn nikt nie zmusza się już golić.Także wybór należy do Was drogie panie :) Zawsze orzypomina mi się taka anegdotka zasłyszana, nie wiem czy to urban legend czy nie.Dziewczyna kiedyś wybierała się do gina i szykowała się w dość ciemnej łazience i chciała finalnie użyć deodorantu w celu zaoachowym ;) pomyliła się i użyła lakieru do włosów z brokatem.Potem siedzi na fotelu, a lekarz do niej "ale pani dziś elegancka " :D

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

o dobrze, że mi malaga przypominasz. Całkiem o tym zapomniałam.
Zajęcia były prowadzone przez ratownika medycznego, super kontakt z nami. Nie były tylko suche fakty, życiowe przykłady podawał ekipa miała fantomy, czy to niemowlaka, czy kobiety w ciąży. Dla mnie warto. Przynajmniej dokładnie dowiedziałam się co chciałam o foteliku, jak np. sprawdzić, czy dobrze zamontowany itp. ( że najbezpieczniejsze miejsce to środkowe z tyłu, że wcale nikt tam nie musi siedzieć z nim, że nawet lepiej jak samo będzie ). Trochę przekroczyliśmy czas i pomoc dla kobiet w ciąży była tak szybka, ale w miarę ok. Każdy po fantach dostał ( nie zdradzę byś miała radochę wybierania ;P ). Nawet tam maż na wielce znudzonego nie wyglądał.

http://fajnamama.pl/suwaczki/gu590el.png

Unatu wlasnie fajnie ze napisalas jak szkolenie :) jachyba na nie tez zapisałam sie z mężem, juz nie pamietam...

Nat faktycznie ka tez na szkoleniu innym, slyszalam ze najbezpieczniej fotelik umiescic na srodku, ale pod warunkiem ze masz tam pas 3punktowy.

Mialam ciezka noc, bardzo duzo sie budzilam przez bolaca miednice, i taki bol promieniujacy przez obie nogi do stop, o 5 zjadlam śniadanie bo juz bylo źle, ale pozniej jeszcze sie położyłam i udalo sie jeszcze pospac, normalnie przeforsowalam sie wczoraj i to baaardzo, kazdy ruch i kazda pozycja sprawia mi bol.. i nie potrafie sie naniczym skupic...

Vena szok! to co wrzuciłaś, ech :P

Ja myślę, że depilacja na zero od wielu lat jest sprawą normalną dla młodych kobiet, być może dla starszych jest wciąż czymś dziwnym, ale błagam, dla mnie każda inna opcja jest maksymalnie obrzydliwa.
Golenie brzucha do CC? macie ma myśli ten meszek?

Zaczynamy 33 tydzień! to już brzmi mega poważnie, dopiero co się cieszyłaś z samej 3ki z przodu Secondtry, swoją drogą, jak się masz?

Hej,

Dzis 32 tc u mnie, jeszcze tylko 5 tygodni, tylko 35 dni i Zuzia bedzie donoszona, ufff. Mam wrazenie, ze kilka lat jestem w ciazy:)
Wy narzekacie, ze spacer, albo spratanie daje Wam w kosc, a ja mam 10 m do lazienki i jak wracam do lozka, to lapie oddech.
Masakra, powrot do formy po lezeniu tyle miesiecy i po cc, chyba latwy nie bedzie.
Co do depilacji przy porodzie, im krocej tym lepiej, potem tez latwiej higiene utrzymac przez kilka pierwszych dni pologu.
Szpital w ktorym bede rodzila, to jeden z bardziej uwielbianych przez kobiety szpitali, wlasnie ze wzgledu na otwartosc, szacunek i tolerancje roznych potrzeb rodzacych.
Ufam ze procedury ktore maja to nie PRLowska nalecialosc, tylko aspekt wazny dla bezpieczenstwa rodzacych.
Ja mam przez 14 dni przed cc nie stosowac depliacji, zeby uniknac infekcji spowodowanej ewentualbymi drobnymi rankami. Polozne tuz przed zabiegiem przygotowuja rodzace w sterylnych warunkach.

Co do paznokci, jestem zdania, ze nie warto malowac, bo kolor plytki paznokciowej pierwszy pokazuje problemy, nawet jak macie rodzic sn, to nigdy nie wiadomo, czy za chwile nie trzeba bedzie ciąć na cito.
Zdążycie jeszcze miec piekne paznokcie i hybrydy, a na te kilka dni, szczegolnie jesli szpital to rekomenduje, natural look paznokci mozna wytrzymac. Ja sama uwielbiam piekne zadbane paznokcie. Ja pracowalam, to mialam non stop hybryde na zmiane z manicurem japonskim, zeby plytka odpoczela.
Do porodu polecam Wam japonski manicure, bedziecie piekne;)

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Dziewczyny, z tymi paznokciami i włosami to faktycznie porażka jakaś... Ja też zamierzam jeszcze przed porodem pójśc do fryzjera i kosmetyczki, i paznokcie zrobic - pedicure obowiązkowo i hybrydy na stopy, u rak na razie zaczęły mi się rozdwajac, więc nie wiem, czy zrobię też hybrydy, czy zostanę na razie przy odżywkach. Co do depilacji przed porodem, sama się zastanawiam nam woskiem, jedynie obawiam się, czy dam radę. Jeśli wcześniej nie korzystałyście, to nie polecam, bo będzie szok. Ale jak już robiłyście, to czemu nie. Jedyne czego się boję, to żebym w trakcie nie popuściła moczu... bo jednak jest spięcie mięśni, a teraz w ciąży różnie może z tym byc, i to jest jedyna moja obawa. Poza tym byłoby to super rozwiązanie, właśnie chociażby ze względów higienicznych w trakcie połogu.

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

Miila dzieki:* jakos zyje, pojekując przewracajac sie z boku na bok.

Ogarniam ostatnie zakupy, chociaz szlag mnie trafia bo nadal wozka nie mam, w sobote maż pojedzie ogladać wybrane modele. Trudno ja odpuszczam ogladanie, co wybierze to wybierze. Ma swiadomosc powagi sytuacji, obiecal dobrze wybrac, bo inaczej czeka go moje marudzenie przez kolejny rok;)

magda sliczne rękodzieło! Gratuluje zdolnosci

Co do fotelika na srodku z tylu, hm, jakos mi to nie pasuje na najbezpieczniejsze miejsze w aucie. Z tego co kojarze to tylko Smax ma opcje wpinania 3 fotelikow na tylnej kanapie w potrojny isofix.
Wiekszosc aut osobowych ma 2 isofix i mozliwosc zalozenua bazy do fotelikow.
Jak Adas byl maly to promowano wpinanie fotelika za kierowcą jako najbezpieczniejsze miejsce. Do tego baza isofix i pasy to razem daje najwieksza gwarancje bezpieczenstwa dziecka.

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Lubie miec ladne paznokcie ale do porodu daruje sobie, dla mnie jest to czas z gory do wykreslenia ze wspomnien, bez względu jak bedzie i dobry wyglad nie wplynie na moje poczucie intymnosci skoro masa ludzi bedzie xainteresowana moim kroczem i cyckami co jest dla mnie upokarzajace, wiec jesli brak koloru ma w razie W uratowac dziecko i mnie to wytrzymam to na luzie...

Na szkoleniu mowili, ze za kierowca niby bezpiecznie bo ten przy uderzeniu odruchowo chroni siebie wiec i osobe z tylu, ale gdy trzeba dostc sie do dziecka a stoisz ma poboczu to juz robi sieproblem, bo otwierasz drxwi od ulicy.. środkowe dlatego jest najlepsze bo przy jakim kolwiek bocznym uderzeniu jest bezpiecznie, tylko podobno w vanach jest mozliwosc instalacji fotelika w tym miejscu, co do bazy isofix to mój tesc ma 8 letnie auto prosto z salonu i nic takiego nie ma. Tez myslalm ze po 2005 roku to juz standard w autach a tu zonk.

Nat34 uśmiałam się z tym brokatem;)))a właśnie czekam na usg wiec wspoltowarzyszki w poczekalni dziwnie mnie zmierzyły wzrokiem.....

Ja i tak jestem zwolenniczką przewożenia dziecka obok na siedzeniu. Juz parę razy mi się z synkiem zdarzyło ze się obudził i płakał albo się zakrztusil. Strasznie można się zestresowac nie widząc co się dzieje na tylnej kanapie. Oczywiście przy założeniu że będę jechać z dzieckiem sama. Jak z dwójką I mężem to chyba przerzuce synka na przód (ale ram nie ma isofixu a mamy Recaro Monza Nova) bo z nim i małą raczej się nie wcisnę ; ((

Ja mam hybrydę non stop całą ciążę. Tylko na poród zdejmę. Nie potrafię po prostu mieć nie pomalowanych paznokci.Od zawsze.włosy farbowałam u fryzjera 2 razy normalnie jak zawsze. Na pedicure ide przed wielkanocą. Co do depilacji......jestem uczulona na nikiel i u mnie golenie na zero odpada bo mam straszne krosty wiec uzywam trymera dla kobiet.polecam philipsa.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.