Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

GroszekNo no ale ja wlasnie w tym celu do lasu się wybrałam. Żeby z niedźwiedziami się zmierzyc...

Miila gdybym wiedziała, że taka pòłeczke chcesz wysłałabym Ci swoją, która niedawno wylądowała w komórce, bo zabrakło miejsca dla niej

Pòłeczka super!

Vena :)

3majcie się Kochane,ja też nie bede sie puszczać ;P

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Nat34 niedawno natknęłam się na tego bloga o blw co go heltinne zlinkowała i nie powiem, podjarałam się tematem;P Może orientujesz się czy to by wypaliło w jakiejś takiej metodzie mieszanej? Mniej więcej w 8 miesięcu życia mój synuś będzie musiał iść do żłobka, więc średni będę miała wpływ na to co i jak je...

Miila super półeczka, nawet okładki bajeczek pasują;)

Magda2600 zmagam się z tym problemem od wielu tygodni. Początkowo pomagały leki dostępne bez recepty, ale teraz już położna przepisała mi jakieś inne. Martwię się, że to się bardzo pogorszy przy porodzie, a ja już teraz niemal wykrwawiam się na śmierć w toalecie (wybacz dosadność). Trochę mnie to dołuje:/

Tymon Franciszek ❤ 10.04.2016

Marta moje książęta latają od pierwszego miesiąca życia i to na trasach długich, typu San Francisco-Kraków. Pediatra nigdy mi nic nie mówił że nawet mniejsze nie mogą …to chyba nastawienie samych rodziców, że mają opory. Ja tam lubię z takimi latać, gorzej jak są większe ;)

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Heltinne i juz sie z nimi rozmowilaś ?
Miszka83 ja juz wczesniej spotkalam sie z ta metoda , i chcialabym sie bardziej zaglebic , bo bardzo zalozenia mi sie jej podobaja.
Biedna jestes z tymi zylakami , ja nie wiem co by pomoglo . Ja mam te zylaki sromowe , bardzo licze ze po porodzie to zniknie. Ogolnie mam tendenceje zylakowa w rodzinie.

Oliver ur. 20.04.2016.

Heltinne wracaj z tego lasu już do nas!!! :)

Miszka wydaje mi się, że wypaliłoby.Moja kumpela karmi BLW tak w 70% bo dzieciak dostaje też michę zupy lub kaszy codziennie, stara się nawet jeść samodzielnie ale czasem jest też karmiony więc to nie BLW ale pozostałe posiłki konsumuje sam i jest ok.Myślę, że warto popróbować :)

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Dziewuszki od hemoroidów musimy się poprostu trzymać :) nie ma na to złotego środka. Niektórzy polecaja ( z naturalnych meotod) nasiadowke z kory dębu- podobno zielarskim można kupić, parzy się ją zgodnie z zaleceniem na opakowaniu i albo siada w miednicy z tym napar albo metoda mniej absorbująca moczyć gazik albo płatek kosmetyczny i przykładamy taki przymoczek. Teraz można to stosować ale jak jest jakaś rana na kroczu po porodzie to lepiej sobie darować na chwile aż się trochę zagoji żeby nie rozmakala bo się wtedy gorzej goi. No zmiana diety na większą il błonnika podobno też pomaga ( chodzi o to żeby na kibelku nie przeć, bo to pogłębia problem).
A co do porodu to tak jak z żylaki sromu, po porodzie odciąży się ukrwienie całej miednicy i poprawi krążenie a co za tym idzie żylaki sromu i odbytu będą mniej dotkliwe aż znikną. Żadko kiedy potrzebny jest mały zabieg ( nigdy nie widziałam żeby był konieczny a hordy niektóre kobietki po odrodzić miały jak duże śliwki węgierki)
Co do karmienia to jestem zwolenniczką tej metody. Brzmi super i napewno będę chciała spróbować takiego modelu żywienia. Mój mąż obawia się tylko ze w ten sposób mała nigdy nie będzie chciała całkiem z cyca zejść. Ale myślę że będzie spoko ;)
A co do latania to tak jak mówiły dziewczyny, około miesięczny maluch spokojnie.moze latać, a nawet zdążają się mamy które robią to szybciej i nie ma z tym problemów, tu bardziej linie lotnicze mają ograniczenie. No i jak urodzi się wcześniaków to lekarze zalecają żeby nie zabierać go w taką lotnicza wyprawę przynajmniej do czasu aż minie jego prawidłowy termin porodu.

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Nat dzięki kochana za porady, ale na mnie to już chyba nic nie działa, próbowałam wszystkiego, i do jedzenia i do okładania;P O dziwo nie mam jakichś szczególnie uciążliwych zaparć, więc pojęcia nie mam skąd to się bierze. Ale mam nadzieję, że nowe leki pomogą, są doustne co bardzo mnie cieszy:)
Z blw popróbuję jak radzisz, śmiać mi się w ogóle chce, że jeszcze nie urodziłam, a już posiłki planuję. Mam nadzieję, że za jakieś pół roku pogadamy wszystkie i zobaczymy co komu z planów wyszło;)

GroszekNo a tobie w tej Norwegii nie mogą dać jakichś lekarstw? Nie brzmi to miło, pewnie boli.

Miszka83 tak jak piszesz te sposoby to sa takie doraźne , zeby troche ulżyć . Mam nadzieje ze te tabletki ci pomogą .
No mnie to boli , boli . Tak jakby mnie ktoś kopnął tzn opuchnięte wszystko i taki ból jakby siniak schodził . No i przy chodzeniu prawa strona boli . Lekarza mam 3.03 to będę napierać zeby choć na to spojrzała .

Oliver ur. 20.04.2016.

GroszekNo to życzę Ci żeby spojrzała:) Mów, że nie możesz spać, chodzić, siedzieć, że wręcz płaczesz z bólu, to chyba będzie musiała się zainteresować. Choć obawiam się, że będzie jak pisze Magda - dopiero po ciąży te dolegliwości przejdą, no ale mamy już bliżej jak dalej.

Współczuję Wam dziewczyny z tymi hemoroidami, mam nadzieję wielką że mnie to ominie chociaż od jakiegoś czasu ciężko mi z wypróżnianiem bo mały jest już większy i nisko dość więc moje jelita troche uciska. Chociaż pewnie to że nie potafię sobie odmówić słodkiego też nie pomaga.. :)
GroszekNo niestety nic nie kupiłam bo jakoś tak nic mi nie wpadło w oczy. Z tymi żylakami to powinnaś zażądać skierowania do ginekologa. Heltinne ostatnio była i dostała takie skierowanie. Płacisz tylko 100kr za zużyte narzędzia.

hemoroidy pojawily sie 2 mies po porodzie, nie parlam zalstwiajac sie bo mi zakazano w ciazy przez szyjke takze bylam przyzwyczajona, ale same zniknely ale tez krwi duzo.

Cathleen a co Ty tak z promocja a nic co u Ciebie? ;-)

Groszek a dlaczego nie 2 drzwiowa? Ja mam przesuwna 3 drzwiowa ale w garderobie podobna otwierana tylko ze z lustrem gdyby nie lustro zamienilabym bo corka odsuwa drzwi.

My bylismy w miescie w 5 osob i padam ze zmeczenia, teraz corka z tesciowa na dworze a ja zaraz pranie wieszam, ubrania na wyjazd do mamy ale caly kosz prania a kiedy maluszkowe to nie wiem;(

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

PaulinaNo ja tez troche wczoraj pochodziłam po babyshop i barnashus ( wzięłam od nich ten śmietnik gratisowy na pieluchy ) . Nic nie kupiłam chociaż nawet niektóre rzeczy fajne były , troszkę mnie ceny odstraszały :(. Podobają mi sie ich takie maty do prźewijania , ja mam z polski ale ona nie jest taka gruba i szeroka ja te co w sklepie były.
No teraz poproszę o ginekologa , wiesz jak to jest tu trzeba straszńie jęczeć żeby jakieś skierowanie dostać. Ale teraz to juz musze .
Melly większa niż 2 drzwiowa mi sie nie zmieści , ona ma 80 cm szer.
Ja kochana zauważyłam ze dłuższy spacer nawet mnie meczy . Tak jak mówisz a pranie powiesić a coś posprzątać troche eh powolutku do przodu ;)

Oliver ur. 20.04.2016.

To tym bardziej taka szafa przeciez pokoj dziecka to nie tylko komody. A moja ma drazek na sukieneczki kombinezony itd a po boku duze polki na koce kosmetyki. Zapasowe rzeczy dla corki.
Ja juz widzialam w meblowych lozko pietrowe a zamiast dolnego lozka biurko szafy itd jakby dzieci mialy razem pokoj to fajnie takie dwa lozka a jak tesciowa da nam sypialnie to mam dylemat czy wymieniac nam meble bo nam nie.pasuja do przyszlej sypialni a dla ktoregos z dzieci beda za powazne a te co mamy az sie prosza zeby zmienic, tylko najpierw pokoj dzieci.
W szpitalu bylo mi przykro ze.mama.z siistra piora i prasuja ciuszki a ja nie mam tej przyjemnosci ale dla 3 osob pranie to gdzie tu jeszcze dla dzidzi. Heh. Dobrze ze tesciowa osobno sobie robi.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Mnie dzisiaj szwagierka wkurzyła.. ja wszystko rozumiem, niedawno zmarł teść jest im napewno wszystkim ciężko, mi jest ciężko a widziałam go przecież max z 20 razy a co dopiero żona i dzieci... ale szwagierka juz przesadza. Zadzwoniła dzisiaj do mojego męża żeby przyjechał wcześniej do domu przed świętami i na dłużej bo ich stara suczka jest chora i może nie dożyć świąt. No mi ręce opadły... i jeszcze miała pretensje jak powiedział ze to przecież będzie gdzieś zaraz po porodzie i on myślał że wpadnie max na 2-3 dni żeby mnie samej nie zostawiać ( prawoslawne święta są na początku maja wiec mała juz raczej na pewno będzie z nami a ja będę jeszcze raczej za mało ogarnięta żeby jechać autem 500 km a mąż prawa jazdy nie ma). Ona chyba lubi szukać problemów. Najpierw przygarnela w sumie 5 kotów i jednego dala teściowej czyli razem 6, potem przeniosła się nimi wszystkimi do rodzinnego domu gdzie już były 3 psy, z miesiąc temu zabrała od sąsiada 5 szczeniaków ( bo uznała ze w budzie nie mogą być i trzeba je do domu wziąść, na szczęście jeszcze 2 nie mają zaklepanego domu wiec to max co u nich zostanie ) wiec teraz teściowa ma na głowie 6 kotów i 8 psów a szwagierka wścieka się na nią ze ona się nie ogarnia i kuwety są wiecznie brudne ( przy tylu kotach to trzeba by chyba z 3 x dziennie sprzątać żeby były czyste). A dziś wyskoczyła na męża ze ona już ma tego dość i wyprowadza się do Norwegii, mówi tak już od paru lat więc mam nadziej że nie pojedzie jeszcze i nie zostawi mamy i nas z tym wszystkim na głowie... nie wiem jak my to ogarniemy a przecież teściowej samej z problemem nie zostawimy.
Swoją drogą to podziwiam teściowa ze się nie postawiła bo zrobiła jej z domu przytulisko dla zwierząt, a ja myślałam że mój kot u pies to i tak już dużo zwierzaków w domu...

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Miszka ja miałam inny problem z blw, musiałam zmienić przedszkole jak mały miał 10 miesięcy, bo nic nie chciał w nim jeść, mieli dużo jedzenia typu purée i jogurtów. Z tego co widzę po znajomych to dzieci karmione metodą blw niechętnie zmieniają nawyki (czyli nie chcą wracać do papki) i cenią samodzielność jedzenia, więc jeśli przedszkole/żłobek tego nie wspiera to tu może pojawić się problem.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Vena dzięki za info. Zobaczymy jak to będzie, ja to nawet nie wiem czym tu karmią w żłobkach, zakładam, że papkami, bo tak łatwiej, ale kto wie, może się mylę. Wiem, że 2latek mojej znajomej dostaje w ramach przekąski owoc, jakiś serek czy jogurt, a na śniadanko chleb z czymśtam, pokrojony na kosteczki, ale dzieci jedzą to widelcem... hmm... jakoś dziwnie;) A powiedz mi jeszcze, nie miałaś żadnych problemów z ew. zakrztuszeniem?

Magda trochę liczny ten zwierzyniec... Uwielbiam ludzi, którzy przygarniają zwierzaki, a potem komuś je podrzucają! Nie przejmuj się tą szwagierką, będziecie mieli malutkie dziecko i lepiej pod nie ustawiać czas po porodzie, a nie pod nią.

Gość Marty leb obdarty

Magda, Vena i Nat, wielkie dzieki. Podchodzilam do tematu lotu zupelnie na luzie dopoki mnie ta laska nie nastraszyla wczoraj, cos tam o uszach gadala itp, ale to chyba jedna z tych babek co to zawsze maja "dobra rade" na zapleczu...
Miila, podobnie myslalam, ze szuflada tylko sie bedzie kurzyc wiec chyba sobie daruje. Mysle, ze wezme ten materac i przebierak.
Od meza siostry dostalismy kosz mojzeszowy a od drugiej taka poduche - http://www.johnlewis.com/sleepyhead-deluxe-portable-baby-pod-white/p231482924
nie bede wiec kupowac nowego materaca do kosza tylko wypiore okrycie i wyczyszcze soda, jak ktoras z was polecala... szlachciura i tak bedzie oddzielony od materaca ta poducha.
Jesli chodzi o hemoroidy, to ja narazie jeszcze nie doswiadczylam, ale jeszcze 2 miesiace wiec wszystko sie moze zdarzyc... W ogole nie mam problemow z zaparciami w tej ciazy, czasem nawet w nocy wstaje jak dziecina przycisnie jelito.
Magda - biedaczyno - faktycznie nieciekawa sytuacja...
Dziewczyny, jeszcze jedno, jakie meble macie? Ja myslalam tylko o tej komodzie z szufladami Hemnes z Ikei, ale teraz sie zastanawiam czy to wystarczy?
Trzymajcie sie
Marta (31t3d)

Marta ja kupilam hemnes z ikei ta 3 szufladowa. Jak dla mnie lepiej by bylo jakby miala 4 a nie 3 szuflady. W ikei jest inna 4 szufladowa tez bardzo ladna i ona chyba sprawdzi sie lepiej. Za to hemnes jest piekna! Jeśli planujesz ta wieksza hemnes to bierz w ciemno, na pewno sie w nia pomiescisz!

Tymon Jan ur 04.04.2016