Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Hej Dziewczyny, wracam powoli do żywych.Jak migrena przestała dokuczać i się trochę lepiej poczułam to wczoraj z mężem pojechaliśmy po pierwszą partię mebelków do pokoiku brzdąca. Dziś po drugą - myślę ostatnią [;
Jakoś żaden materac z ikei do mnie nie przemówił po "przemacaniu", jakoś wszystkie miękkie mi się wydawały, i wkońcu po wilekich męczarniach (koszmary z materacykiem będę mieć;P)zamówiłam z Sensillo gryka- pianka - kokos. a przyjść w piątek to napiszę.
Niestety wieczorem znowu coś mnie dopadło.. położyłam się na chwilę by dać plecom odpocząć i zaczęło mi się w głowie kręcić, później słabo i niedobrze.. Dziś już ok.
Jestem trakcie nadrabiania zaległości forumowych..
Dziewczyny- naprawdę współczuje ekswiedźm. takie zachowania jak opisujecie, to jak dziecinada..
Jeszcze te wybryki dzieciaków... masakra.. heltinne - nie wiem jak bym się zachowała z tą balustradą..
Dobra, herbatka zrobiona, ciacho drożdżowe (własnej roboty -mniam, mniam!;D) ukrojone to wracam do nadrabiania forum..

http://fajnamama.pl/suwaczki/gu590el.png

Hej Dziewczyny, miałam znów kilka dni przerwy od internetu i nie zaglądałam do Was - a tu tyle ciekawych rzeczy :)
Zaraz będę z przyjemnością nadrabiać lekturę.
Mi chyba udało się opanować cukry - o ile z tymi po południu problemu nie było, tak poranne były za wysokie, ale od tygodnia nie było zadnego przekroczenia.
U mnie w 31tc - na plusie 8kg.
W poniedziałek miałam wizyte - malutka wazy 1500g - to było 30t+3. Wydaje mi się, ze kruszynka, ale chyba się mieści w normach, choc Wasze dzieciaczki duzo większe i czasem łapie mnie dołek jak widzę Wasze kluseczki. Szyjka w sumie bez zmian - teraz miała 25mm (ostatnio 30mm, ale pani dr podczas jednej wizyty pokazywała mi jak szyjka pracuje i miała raz 26mm, a za chwile 3mm), na szcżescie zamknieta. Brzuch twardnieje jak twardnial, wiec dalej leze... Najpierw byle do 34c.
No i będąc na wizycie w pn kompletnie zapomniałam powiedzieć lekarce, ze od kilku dni wszystko strasznie mnie swędzi :/ więc wczoraj na własna rękę robiłam próby wątrobowe i kwasy żółciowe, zeby wiedzieć, czy to nie cholestaza i na szcżescie wszystkie wyniki w normie ... Cholestazy juz bym chyba psychicznie nie dźwignęła. Ma któraś z Was takie swędzenie? Nogi, ręce, szyja, plecy, dekolt - okropne to jest :/ wiem, ze to moze byc od tarczycy (ale dopiero teraz?) albo od cukrzycy. Na razie spróbuje sie oliwic, moze przejdzie.
A teraz zabieram sie za nadrabianie wpisów :)

http://www.suwaczki.com/tickers/010ipc0z29zaqrhk.png

Groszek chialam sprostowac ze to moja pierwsza ciaza :)
Flawia gerber :)
Szotka milo czytac ze u Ciebie wszystko gra :) i ze te cukry ogarniasz, swedzenie moze po prostu wynikac tez ze zbyt małego nawilzenia skory, oby oliwienie pomoglo :) moj maly tyle wazyl w 29 tyg, srednia książkowa waga 1400 g przypada dopiero na 31tc wiec wcale nie jest taka mala Twoja cora :)

Vena - to ja Cię zszokuje! Ty wszystko w tel notujesz, a ja mam jeszcze stary tel z klawiszami. Jakoś nie bardzo jestem za tymi wszystkimi nowinkami elekt. Nie mówię, że się nie przydają, no ale, jakoś zawsze wolałam np. książkę, a nie e-booka. Nie ma w tym takiej przyjemności.

Co do słoiczków, to mam tak jak większość z Was. Wolę i chcę sama, ale wiadomo będą pewnie sytuacje awaryjne, że podam.

takaonaa - o torbie to ja nawet nie wspominam i nie myślę jeszcze, ale czuję, że to gdzieś tu nademną wisi.. eh..
tak samo rzeczy apteczne, niby jako taka lista jest, ale nie mogę się zabrać by to pozamawiać..
Jak się za to wezmę to zacznie do mnie coraz bardziej docierać, że poród już tuż tuż, a ja nie chcę.. brakuje mi jeszcze paru miesięcy... ):

http://fajnamama.pl/suwaczki/gu590el.png

Dzień dobry dziewczyny w słoneczny poranek :)
Poruszyłyście temat słoiczków, który bardzo mnie interesował i w sumie odpowiedziałyście na wszystkie pytania które chciałam zadać, dzięki!
Ja ogólnie nie wiem jak to będzie z tym jedzeniem, chciałabym żeby mały jadł moje gotowane ale nie należę do miłośniczek gotowania i nawet dzisiaj nie mam koncepcji na obiad, ohh.
Też chciałabym wiedzieć ile mój szkrabik waży no ale to już niestety sie dowiem po porodzie :D
Już tylko 6 tygodni! Boże co to będzie.. Już tak nie wiele nam zostało dziewczyny, damy radę :)

Ataa oj moja pomyłka , dzięki za polecenie firmy sloiczkowej
Szotka mnie tez tak swędzi , wogole skóra twarzy to strasznie sucha sie zrobiła , ja sobie tłumacze ze to moze od grzania w domu i ze musze sie smarować dużo
Fajńie ze wiecie ile wasze maluszki waza :)
Unatu ja tez najbardziej lubię wersje papierowe i nie mogę sie do notowania w tel przekonać

Oliver ur. 20.04.2016.

szotka mnie tez swedzi cialo, szczegolnie dłonie po zewnetrznej stronie. W poniedziałek ide na badania krwi, wlasnie musze zrobic proby watrobowe itp.

Ja w sob jade na wizyte kwalifikujaca do porodu. Mam tylko nadzieje, ze ta infekcja mnie nie zdyskwalifikuje. Moj maz nie umoze uwierzyc, ze juz pozna date narodzin synka.

Ja wlasnie sie zastanawiam czy go zostawic na noc w szpitalu ze mna po cc, u mnie w szpitalu to kosztuje 220zl. Chyba chcialabym aby zostal na 1 noc, bo nie wiem jak bede sie czula po tej cesarce. Na dodatek szpital jest ok 70km od domu i chyba lepiej bedzie jak zostanie, a nie bedzie sie krecil.

Tymon Jan ur 04.04.2016

Magda2600 calkowicie rozumiem twoje obawy zwiazane z nowym mieszkaniem. Ja po kupnie naszego M remontowalam je pol roku. To byl koszmar, bo musielismy zrezygnowac z wynajmowanego, aby nie placic podwojnie i przeprowadzic sie do mojej mamy. Z drugiej strony pospiech nie jest najlepszym doradca, ja gdybym mogla cofnac czas to pewnie nie wzielabym tego mieszkania tylko kupilabym maly domek.czasami lepiej przemeczyc sie troche w wynajmowanym i kupic swoje wymarzone M nieco pozniej.
melly ja tez nie tykam kurczaka. Ostatni raz jadlam pol roku temu i okropnie po nim wymiotowalam. Ogolnie kurczaki to bomba chormonowo-antybiotykowa i wlasciwie nie bede chyba juz ich jadla do konca zycia. W ogole ja bylam miesaozerca (moja rodzina ma wlasny zaklad miesny) a teraz w trakcie ciazy miesa nie jem praktycznie wcale. W ogole mnie nie ciagnie do miesa, jem raz na jakis czas wolowine, bo ona jest najmniej szprycowana chemia. Ach... na temat miesa moglabym napisac poemat. To moja wielka pasja...

Tymon Jan ur 04.04.2016

Anawee to sie ciebie podpytam . Bo ja praktycznie tylko kurczaka jem , troche wołowiny . Miałam duży trądzik i odstawiłam wieprzowinę rok temu i jest dużo lepiej . Odstawiłam świnkę bo czytałam ze tam najwiecej hormonów . A ty mówisz ze kurczak tez nie bardzo jest ? Kurczę ale jak tu żyć bez mięsa :(

Oliver ur. 20.04.2016.

Ataa gerber na super deserki. Ja jeszcze sobie chwalilam Bobovite za różnorodność smaków. Ale i tak najlepiej kupować po sztuce i sprawdzać czy dziecku smakuje.jak juz wprowadziła gluten a wcześniej ryż to często słoiczek dzieliła i dodawałam do ryżu ziemniaków czy makaronu.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Ataa moja teściowa też pracowała w Gerberze , jest inżynierem i badała wszystkie warzywa i owoce, ktore tam stosują i też miała same dobre opinie.
Niemniej jedzenie słoikowe nie jest takie smaczne jak świeża zupka ugotowana przez mamę, same spróbujcie ;)Poza tym tym razem chcę spróbować BLW więc zobaczymy w praniu jak to wyjdzie ;)

Ja się czuje dziś skopana od wewnątrz i ociężała, chciałabym odzyskać swoj dawny wigor, teraz praktycznie nie chce mi sie nic :(

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Szotka- mnie również swędzi cała skóra przeogromnie( mówiąc bez ogródek-skóra aż mnie "gryzie") i wszystkie wyniki mam w porządku. Taka ciąża. Wypróbowałam już prawie wszystko i prawie wszystkich firm.Jedyne co mi pomaga to olej kokosowy -kupuję ten tłoczony na zimno i mam go jednocześnie do gotowania. Nie jestem zwolenniczką aromatu kokosowego ale w tym oleju zapach jest minimalny i delikatny. Planuje dzidzię też tak naturalnie natłuszczać po urodzeniu.

Hej dziewczyny,

w temacie słoiczków i jedzenia dla dzieci polecam niedawno odkrytą stronę: czytaj skład, może którejś z Was się przyda.

Co do swędzenia ciała - ja póki co nie mogę narzekać na skórę, buzia ładna, sucha mniej niż wcześniej (ogólnie mam tendencje do przesuszania, więc to żadna nowość dla mnie), dwa dni temu swędział mnie brzuch i zaczęłam panikować, że porobią się rozstępy, ale skóra nawilżona super, więc chyba nie mam co na razie marudzić.

Czekam na architekta krajobrazu, będziemy robić projekt i realizować jeszcze przed małym, może w końcu po prawie 3 latach zaczniemy z niego korzystać :)

unatu to się wymienimy… właśnie po kolejny proch na głowę wstałam :( do rana będzie pozamiatane coś czuję, że od migreny nie ucieknę…
Heltinne hej wilczyco, trzymaj się tam ciepło w lesie… i podglądaj nas.

Przy starszaku nawet jak chciałam to słoiki nie wychodziły w grę on od 9 miesiąca zrobił bojkot na wszystkie papki i tylko jedzenie do gryzienia tolerował, czyli blw. Z jeden strony fajnie, bo nie trzeba karmić tylko rzucasz na tackę,z drugiej strony czasem tak wygodnie wyciągnąć słoik i gotowe, nie trzeba kąbinować co dziś dać jeść. No ale on indywidualista od urodzenia i trzeba to akceptować ;)
Z drugim etap słoikowy trwał może ze 4-5 miesiące, bo też stwierdził, że woli jeść z mojego talerza. On to nawet już wysokiego krzesła nie miał tylko z racji swego wzrostu od razu siadał na podkładkę na zwykłym, więc karmienie go było skazane na porażkę.
Generalnie moje dzieci jedzą to co my od momentu kiedy do ich diety wchodzi pełen repertuar produktów, więc tak bym strzelała, że po skończonych 14 miesięcach to koniec zabawy w dwa granki itp. U mnie 70% to warzywa reszta kasze, mięso bez hormonów i antybiotyków (przynajmniej tak lokalni mają w statutach produkcji wpisane i takie maks certyfikaty …). Nabiał też od lokalnych producentów. Tłuszcze głównie olej kokosowy, lniany i awokado, dużo ziół mało soli i przetworzonej żywności, więc nie chce mi się bawić w kilka garnków. Mam szczęście, że mieszkam w regionie gdzie organiczne jedzenie jest w tej samej cenie co zwykle i gdzie postawiono na rodzinne biznesy, które dają gwarancję jakości … do marketu muszę półtorej godziny jechać ;) to co nazywam marketem to duży sklep osiedlowy :D
Poza tym mam umowę z pediatrą dopóki dzieci ładnie rosną to nie zamierzam stawać na głowie, żeby jadły każdy posiłek. Jemy wszyscy, jak nie chce któryś to kolejny posiłek za 3h widać nie był głodny. Jeśli mam inną opcję posiłku to mogę uwzględnić ewentualną ochotę na coś innego, ale nie ma u mnie wybrzydzania, że tego nie będę jadł, a mama staje na baczność i gotuje niejadkowi kolejny posiłek. No ale mogę tak, sobie pozwolić bo dzieci zdrowe ;) i zawsze w górnych normach siatek centylowych.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Vena, dobre, zdrowe podejscie.Też tak to widzę.Jedyne czego zazdroszczę dostęp do eko warzyw i owoców przez cały rok.U nas zimą jest z tym gorzej.Też nie mam zamiaru wydziwiać z tym jedzeniem, zresztą nigdy tego nie robiłam.Jak były małe zupa była dla nich na 2 dni nagotowana, jaglanka z owocem sezonowym, jabłko w garść, jakieś placuszki, naleśniki i tyle z tego stania przy garach.Pilnowałam tylko, żeby to były dobre, sprawdzone produkty, z tym u nas w okolicy tez jest dobrze znajomi nawet swoją kaszę uprawiają.Jedynie ta zima właśnie bardziej uboga we frukty, ale są suszone, przeciery z lata etc.Da się wyżyć ;)

Milla super stronka , dzięki ! Choć nie mieszkam w Polsce lubię takie porównania czytać .
Vena u nas jedzenie jest paskudne i to cały okrągły rok . Jedynie co tu chyba rośnie to ziemniaki i truskawki ;) no moze troche przesadzam ;) ale generalnie wszystko sprowadzają , niby dział jest eko ale różnica w cenie jest :(

Oliver ur. 20.04.2016.

Gość Marty leb obdarty

Witajcie kwietniowki,

Miila, sorki, jeszcze jedno pytanie w sprawie tego lozeczka, kupilas z szuflada czy bez? My chyba bedziemy kupowac to najciemniejsze, czekam wlasnie na odpowiedz ze sklepu...
Matki dzieciom i Magda - pytanie o latanie, ja mam mam w planach Polske pod koniec czerwca na jakies 2-3 tygoodnie, hrabia bedzie mial wtedy jakies 10 tygodni (zalezy kiedy sie urodzi) Wczoraj na jodze laska powiedziala mi, ze to za wczesnie i ze ponoc dopiero od czwartego miesiaca dzieci moga latac... Zrobilam maly research i internet sugeruje, ze juz po skonczeniu pierwszego miesiaca mozna latac z dzieckiem, tym bardziej w krotkie trasy. Co myslicie o tym?
Musze tez sie wyzalic, w nocy zlapal mnie lydkowy skurcz - morderca, nigdy wczesniej tak mnie nie wzielo. Probowalam stanac na tej nodze, maz masowal, nie ustepowalo, jak w koncu lekko ustapilo to zaczelo sie skurczac z boku lydki i tak 3 razy. Do teraz mnie noga boli! Musze chyba zaczac bardziej regularnie przyjmowac magnez bo juz nie chce takich nocnych przebojow!
Jesli chodzi o sloiczki, to ja narazie mam plan gotowania zupek i jakis zdrowych przecierow, ale mysle, ze zycie zweryfikuje, takze nie spinam sie za bardzo.
Trzymajcie sie dziewczyny
Marta (31t3d)

Marta, to pewnie zależy od linii ale generalnie możesz latać z dzieckiem po skończeniu 4 tygodni(to znaczy biorą takie na pokład) .Taki 10 tygodniowy książe to już rasowy podróznik ;) Powiem Ci, że takie bobo przy cycu jest najmniej absorbującym pasażerem :)

Martyłebobdarty ja wzięłam bez szuflady, uznałam, że bez sensu skoro i tak się to wszystko tam kurzy, to najciemniejsze i ja chciałam, ale mąż uznał, że jest za ciemne.

Przyszła półka i jestem zakochana!! tak na szybko postawiłam co miałam pod ręką, żeby Wam pokazać :)

monthly_2016_02/kwietnioweczki-2016_44042.jpg