Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Heltinne dużo zdrowia dla pierworodnego!
Co do tabletek na sen to lekarze zobaczyli mnie w takim stanie, że za głowę się złapali i nawet nie wahali się, poza tym zawsze możesz stosować doraźnie bezpieczny dla kobiet w ciąży środek na alergię gdzie składnikiem jest Diphenhydramine HCI 25 mg lub 50mg. Dokładnie ten aktywny składnik ma mój lek na sen i jest bez recepty. Mogę brać do 50mg na dobę 30 min przed snem. Wiem, że też masz problemy z bezsennością… przez ostanie 10 dni spałam po 3h/dobę i byłam jak zombie …

Moja mała w 31tc miała 1720g też kluseczka, ale estymacja wagi na termin porodu była 3300-3400 więc ok

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Kurcze Ataa te podkłady były w Lidlu w bardzo rozsądnej cenie, jak był ten tydzień z rzeczami dla dzieci. Zerknij może jeszcze się coś ostało ... co do wagi, mój Synek, skończony 31 tydzień, 1880g. Podobno w teorii chłopcy są ciężsi o ok 200g

Nat ciężko powiedzieć, od paru dni narzekał na gardło, domowe sposoby na przeziebienie zawiodły, kaszle paskudnie, jest cały "zaklejony".
Ataa moja praca zaczyna przynosić efekty, na niektóre z nich czekałam wiele miesięcy...to mnie pozytywnie nastraja :)
Poza tym zaczęłam dostrzegać światełko w tunelu,a chodzi tu o coś bardzo powaznego...

Stopa jeszcze trochę boli,ale nie przeszkadza mi to jakoś szczegolnie.

Vena ja juz dobry miesiąc,jak nie wiecej, sypiam po 2-4 godziny, i chyba tylko dlatego ze jestem "zahartowana" jakoś jeszcze daje radę (ogolnie 6 godzin snu w zupelnosci mi wystarcza)

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Ataa ja kupiłam te podkłady, do ktorych linka podała Vena. Sa całkiem przyjemne w dotyku :)

heltinne, Vena naprawde super czytac ze u was LEPIEJ. Jesteście niezniszczalne babki! No i z tego co piszecie zycie Was zahartowalo ale pewnie rowniez dzieki temu naprawdę duzo zyciowej madrosci od Was płynie ;)

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Ewee dziękuję Ci za te słowa. Przyznam się, że nie miałam pojęcia, że mogę być w ten sposób odbierana, o sobie samej przez cale zycie myślałam, że jestem "miętka";)

Kurcze,a ja myślałam że Marcelek ważąc na początku. 30 tyg 1340 jest juz naprawdę duży... Ja juz kolejny tydzień nie tylko nie przybieram na wadze ale trochę schudlam, fakt,że tak jak wiele z Was mam problem z porcja mi, nawet mały jogurt jem przez pół dnia na raty :/
Teoretycznie powinien urodzić się z wagą 3500. No cóż,zobaczymy w kwietniu

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Heltinne to odkąd mam dzieci 6h snu jest zupełnie przyzwoicie. Oczywiście nie narzekam jeśli mogę więcej ;)
Teraz jednak chyba jakaś kumulacja nastąpiła … od 7 tygodni było źle, ale ostanie 10 dni wszystkiego na dobę było do 3h i nie dałam rady funkcjować… pomijając samopoczucie to fizycznie siadłam: zwroty głowy, kołatanie serca, dreszcze … dłużej tak ciągnąć byłoby ciężko. Oj cieszę się z tych tabletek mimo, że nie lubię z zasady brać takich środków teraz doceniam ich działanie.

Heltinne to może zagadnij położną o ten spadek wagi. Ja też mam -2kg przez ostanie 4 tyg, ale generalnie młoda była duża i nadal rośnie, więc się nie przejmuję. To "chudnięcie" u mnie też może być po prostu spadkiem wody, bo węglowodany mam zbiorczo bez zmian tylko porcje małe, bo brak apetytu zupełny.

Heltinne Vena tak trzymać dziewczyny ;)
Biedna Flawia... trzymam kciuki. Napewno zbija ciśnienie i będzie dobrze :-) ale taka sytuacja to faktycznie obowiązkowo szpital.
Staszów fajne te podkłady nieprzemakalne. Chyba namówie męża na zakupy w weekend i skoczymy po taki do smyk.
Głupio mi trochę ale chyba będę musiała odrobinę pogonic teściowa z łóżeczkiem... w sumie już by mi się przydało, chciałam do szuflady pod spodem schować kocyki i otulacze które teraz zajmują sporo miejsca w komodę, zresztą tak jak i pieluszki które ostatecznie mają trafić do organizera na łóżeczko ( i tez czekam na łóżeczko żeby go powiesić )

Nie wiem czy taki mam dziś dzień czy poprostu dociera do mnie jak szybko zbliżamy się do porodu. Prawie się rozplakalam jak powiedziałam na głos mężowi jaka jestem szczęśliwa. Od jakiś 8 lat zastanawiałam się jak to jest być w ciąży i nie mogłam się już doczekać kiedy poczuje to wszystko o czym czytam i się uczę. A teraz doświadczam tego cudu. Czasem jest ciężko, wymioty męczyły mnie dość mocno, potem zamieszanie z twardnienie brzucha, teraz obolałe żebra ( wiem w porównaniu do niektórych z was to moja ciaza to jak wakacje ) ale każda z tych dolegliwości była częścią tej niezwykłej sytuacji ;) uwielbiam to jak cudownie kopie i przeciąga się u mnie w brzuchu i tak sobie myślę że ten nasz mały cud juz niedługo obróci nam życie o 180 °. I już się nie mogę doczekać ;) Tak sobie teraz pomyślałam że gdyby nie to ze mąż nie bardzo chce mieć dużą rodzinę to chętnie stała bym się maszynka do dzieci :D strasznie się ciesze i juz odlicza wręcz dni do porodu ;) jeszcze 49 dni i moja księżniczka może się bespiecznie urodzić ;)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Venaa ja odkąd pamiętam... Zawsze było mi żal czasu na sen, tak naprawde gdybym człowiek mógłby się bez niego obyć, spalabym sporadycznie. Ale że dla organizmu ciężarnej kobiety sen jest podwójnie ważny, jego brak jest szczególnie uciążliwy. Dla Twojego serca to duże obciążenie, pamiętam, że pisałaś coś o niewydolności...
Ja sama miewam kołatanie,ale przy wypadaniu zastawki mitralnej dodatkowe skurcze i inne akcje to nic nadzwyczajnego tak naprawdę.
Dobrze,że jest jakiś sposób na bezsenność,nawet jeśli to chemia. Jeśli jest bezpieczna dla Klary, mozesz spać spokojnie ;)

magdaoj obróci, obróci. ..Juz nic nigdy nie będzie takie same.. Ale to zawsze zmiana na lepsze :)

Ślubny przywiózł dzisiaj kosz mojżesza :) Bez stelaza,ale potrafi go zrobić sam,wiec to żaden problem.
Ogromnie się ciesze, zwłaszcza że cena była symboliczna, jak to stwierdziła babka, od której ten kosx odkupilismy, że to pieniądze do dziecięcej skarbonki. Fajnie, będzie kasa na co innego :)

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆52cm, 3620g☆

Ataa ja tez kupilam ten podklad, ktory polecala Vena. Wydaje sie calkiem fajny.
Heltinne chce również sprobowac z koszyczkami, ale na razie robie dywanik prostokątny do naszej sypialni.
magda ja pocztakowo chcialam tez lozeczko z szufladą zeby trzymac tam jakies ubranka, kocyki, ale zasiegnelam opinii, ze niestety w tych szufladach zbiera sie duzo kurzu, piachu i innych zabrudzen. Dlatego najlepeij trzymac tam zapakowane rzeczy np. Paczki z pampersami.

Tymon Jan ur 04.04.2016

Heltinne och Kochana spać, a nie spać różnica kolosalna :) jak jeszcze opanują skurcze i będę mogła chodzić to jeszcze do porodu zdążę fugi zrobić w łazience :D

Na razie mój mąż co tydzień bierze 1 dzień wolnego i wszystko ogarnia pod nieobecność dzieci. Inaczej nic nie byłoby gotowe …

Magda wyobrażam sobie, że dla Ciebie to kolejny stopień wtajemniczenia. Inaczej będziesz teraz podchodzić do porodu mając swoje własne doświadczenia. Już teraz myślę, że dajesz swoim pacjentkom ogromne wsparcie i profesjonalną wiedzę, ale własny poród na pewno może dodatkowo uzmysłowić Ci kwestie o których nie mówi się na wykładach. Tak jak już wiele razy pisały dziewczyny, rodzić z Tobą to fajna sprawa.
Może zamykane na zamek fizelinowe/plastikowe wykłady do szuflad pod łóżeczko? Powinno trochę pomóc na kurz…

Hej;)
W wielkim skrócie.
Dzieki za kciuki!!Były trzymane mocno bo jestem w domu;)Ufffff. ....
Jak dojechałam na IP to ciśnienie było już 170/100.zrobili mi ktg chyba z 40 min. Potem krew i mocz żeby wykluczyć zatrucie.
Jestem na lekach i mam prowadzić emerycki tryb życia. ....kontrola za 7 dni. Niby to normalne że ok 32/33tc ujawnia się NT. Ale to bardzo niebezpieczne i jak będę miała tak jeszcze to od razu na IP i mnie kładą.
Błogi poranek. .....Mąż w pracy......Franek u babci.....a ja zaczynam żyć jak emerytka;)
Najgorsze ze jestem wykończona bo na IP spedzilam 5h! Chyba tam cala Warszawa rodzi!
Buziaki!

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Flawia jak dobrze, że wszystko się dobrze skończyło, ufff! ale ile nerów i stresu przy tym to pewnie co nie miara.
no teraz to musisz nabierać sił i energii na nadchodzący czas 'emerytko' :D
Ja po wizycie wczoraj. Ogólnie to wszystko książkowo (oh, mogłabym chodzić w ciąży cały czas jakbym się tak czuła) sorrki Vena, Secondtry, Heltinne :( że tak powiem ze względu na wasz stan ale uwielbiam być w ciąży :D przez to że to moja pierwsza miałam dużo obaw co do tego jak będe się czuła i jak bardzo zmieni się mój wygląd ale miło jestem zaskoczona.
w sumie jak tak byłam u położnej i umawiałyśmy się na nastepny raz i potem jeszcze tylko jedna wizyta u lekarza, to ona podsumowała to słowami 'oo, juz niedługo zostaniesz mamą'
Matko! a ja jeszcze nie mam łóżeczka, wanienki i innych ważnych rzeczy :O PS. heltinne niestety nie dostałam skierowania do gina od niej bo ona uważa że jeżeli dobrze się czuję i jestem młoda i rześka to żadnych podstaw ona nie widzi...
Co do łóżeczka, to my właśnie zdecydowani jestesmy na te z Ikea z szufladami, a jak mówicie że kurz jest wszechobecny to mam nadzieje że uda mi się cos wymyślić na jego niwelację..
Mam już też koszulę i szlafrok do odebrania na poczcie, mam nadzieję że jak odbiorę i ropakuję to się nie rozczaruję :)
i chyba czas zacząć powoli myśleć o pakowaniu torby do szpitala, chociaż jakąś listę zrobić dokładną.
Smacznego śniadania dziewczyny i miłego poranka! :)

Flawia to wielkie uff, uff :) Co do emeryckiego trybu życia to mieszkam w miejscowości sanatoryjno-uzdrowiskowej więc powiem ci, że te niektóre emerytki całkiem rześkie są ;)

Agulaa wiesz, że nie wiem ile waży.Moja doktorka ważyła ją w 28 tyg i było 1400 a teraz nic nie mówiła ;)

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Ja mam mało miejsca w pokoiku i nawet takie szafki pod łóżeczkiem, choć małe ratują. Kurz i tak wszędzie się znajdzie.
Czarna - ja mam wręcz odwrotnie. Ostatnio zauważyłam, że nic do brzuch anie mówię, nic.. w ogóle zachowuję się tak jakby go nie było.. może podświadomie dlatego, że nie bardzo się cieszę, że zostało tak mało czasu..

http://fajnamama.pl/suwaczki/gu590el.png

Magda mam do Ciebie pytanie. Czy istnieje jakiś sposób żeby 'przegonić' maluszka trochę wyżej? Mój Synek od dwóch dni jest ułożony jakoś bardzo nisko, strasznie mnie ciśnie glowką, przy mojej szyjce nie jest to wymarzona sytuacja...

Flawia no czas zwolnic. Odpoczywaj;)

Bbbbbb moze poprostu leż. Ja mialam nisko dziecko az mi sie skrocila szyjka a raz to isc noe moglam. Gin kazala mi zajmowac sie corka a potem jak ktos w domu to lezec, szyjka sie wydluzyla i dziecko wyzej. Ostatnio znowu odpuscilam i skrocilo sie trochę. Trzeba sie oszczedzac.
HeltinneVena ja odkad mam corke tez malo spie. 6h ciagiem to swieto. Nie mam znajomych ktorym dzieci przesypiaja cala noc a nasze mamy sie dziwia bo ich dzieci spaly najedzone itd. Ja jeszcze od 1,5 roku sie nie wyspalam az z zalem wspominam 1 ciaze kiedy szlam spac o 21 a wstawalam o 10.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Bbb, ja nie Magda ale powiem ci, że z grawitacją nie wygrasz.Możesz spróbować pozycji kolankowo-łokciowej, ktora daje maksimum miejsca dziecku i może trochę odpuści, chociaż nie sądze że coś to da ;)Spróbuj sporo polegiwać, wtedy nacisk jest mniejszy.

Dziewczyny ja jeszcze o tych ponczochach uciskowych.Zwlaszcza dla tych po cc.Rozeznajcie sie w temacie.Wlasnie rozmawialam z kolezanką, ktora miała cc juz 3 z koleii ale jak zaczęlo jej schodzic zo poczuła bol i dobrze, ze to zglosila od razu bo zrobil sie skrzep od tych godzin bez ruchu.W szpitalach nie zapewniaja tych ponczoch, trzeba miec wlasne .Popytajcie lekarzy jeszcze.

Helenka❤️Ziemowit❤️Jagódka❤️

Takie pończochy można kupić na allegro albo widzialam tez na www.pieknamama.pl
Jak moja mama we wrześniu miała operacje onkologiczną to wszyscy pacjenci musieli zakładać przed zabiegiem takie białe rajtuzy.obawiam się jednak ze w większości szpitali to rzadkość i trzeba o to zadbać samemu......jestem ciekawa czy by pozwolili.
23.02...mam wizytę u anestezjologa w szpitalu to się o to zapytam.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Zobaczyc slonce po otwarciu oczu, och czysta przyjemnosc:)

Flavia dobrze, ze jestes w domku, odpoczywaj ile sie da i lykaj tabsy.
Bylas na IP w Zofii czy Bielanskim?

Vena super ze wrocilas! Ciesze sie ze Klara i szyjka ok. Teraz co noc troche wiecej pospisz i szybciej wrocisz do formy. Ale to fugowanie, to pls sceduj na meza i odpoczywaj duzo, po co nakręcić dodatkowe skurcze. Trzymam kciuki, zeby lekarze szybko podali Ci tez jakies rozkurczowe srodki, zawsze to ulga i wieksze bezpiexzenstwo. Jak w przedszkolu u juniora?

dziewczyny po badaniach gratulacje dobrych wiesci, wag i pieknych zdjec!

heltinne fajnie ze jestes i to w lepszej formie. Zaczynam podejrzewac, ze tam jakiś sok z norweskich gumi-jagód popijasz, bo spisz po pare godzin od kilku miesiecy, jadasz malo, a roboty tyle co dwie, trzy, matki polki odwalasz;)

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!