Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Co do puchniecia nog, w tamtej ciazy poszlam na komunie w gosci, bylo cieplo u nich w mieszkaniu, od tego ciepla tak spuchly mi stopy, ze nie moglam.wlozyc butow.
Po porodzie jak karmilam i spojrzalam w dol to nie widzialam kostek, smieszny widok, ale bylam w szpitalu 5 dni i wyszlam widzac kostki. Noe wiem od czego to bylo.
Ja z kolei dzisiaj bylam jak zwykle sama z corka do poludnia i zaczelam sprzatac, mialam sie oszczedzac, ale corka tez musi miec warunki do zabawy. Pozniej sprzatalam lazienke juz bylam zmeczona i zaczela mi leciec krew z nosa. Juz mialam tak kilka razy jak czulam.zmeczenie. Ma ktoras tak? W 1 ciazy robilam duzo zanim trafilam.do szpitala i ani razu mi nie polecialo.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Juz mam swoja teorie spisku cukrzycowego. Sierotliwa polozna w gabinecie u mojej gin przepisala wyniki z wypisu szpitalnego do mojej ksiazeczki ciazowej z bledem 80/121/154. Przestawia wartosci poprostu i w tej kolejnosci rzeczywiscie mam nietolerancje glukozy bo norma do 140. Bede zyla:)
W poniedzialek musze do swojej gin zadzwonic coby to wyprostowac:)
Mi kamień z serca, uffffff.

Jestem u rodziców 1,5 godz w korkach dalo mi popalić. Jutro chce juz przyjemnego spokojnego dnia. Oby:)

Dobranoc,
#ja#powrótzgagi#miskaprzymoimłozku ;)

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Dorotkaaa na usg w 29 tyg 1500 g. To w porównaniu do twojego chłopa to wcale nie taka duża. .. jak tak atrze ile wsze maluchy Ważyły nie wiem dlaczego mi powiedział ze jest spora i może się wcześniej urodzić... z drugiej strony to uważam że większość badania 3 trym ona przepisała z statystyk raczej. Bo co można sprawdzić w 3 min... faktycznie może sprawdziła czy mam odpowiednio dużo wód i ja " zważyla" po słuchała serca ale nawet nie przełączyla aparatu na dopler żeby zobaczyć przepływ przez łożysko... strasznie jestem zla za to usg w medicover. A do tej pory byłam w miarę zadowolona. Martwię się trochę o mała i chciała bym pójść na usg 3 trym z prawdziwego zdarzenia ale to kosztuje niestety. Zobaczymy jak ZUS się uwinie z moja wypłata bo od tego miesiąca to oni mi wypłacają. Jak się spręża i będę miała kasę to pójdę jak będą się objąć to pewnie nie bo i tak masę kosztów ostatnio zgłaszam mężowi;)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Gość Marty leb obdarty

Melly, mi z nosa krew leci praktycznie non stop przy smarkaniu od jakis 4 miesiecy, nie kapie, ale chusteczka jest zawsze zakrwawiona. Lekarka powiedziala, ze tak sie zdarza bo mamy w ciele duzo wiecej krwi niz wczesniej wiec takie krwawienia z nosa albo dziasel, zwlaszcza przy nacisku albo smarkaniu to nie jest powod do obaw.
Marta 28t4d

Czesc dziewczyny:) dzis ja jestem w miare rannym ptaszkiem;)

Tez od dluzszego czasu leci mimkrew z nosa, nie sa to duze ilosci ale czasami sie wystrasze, jak czytalam to w naszym stanie jest to norma.

Poruszylyscie temat krwi pepowinowej. Ja sie nakrecilam ale moj maz sprowadzil mnie na ziemie podobnie jak moj gin. Jest przeciwny i powiedzial zeby ta kase zainwestowac w cos innego. Polecil mi artykul prof. Jedrzejczyka - hematolog ale nie potrafie go teraz znalezc.

Milego imslonecznego dnia zycze

Hej.
Marta wlasnie wiem ze bardziej ukrwione jestesmy, w tamtej ciazy tez smarkalam krwia a ostatnii jak usiade wyczerpana to nagle mi kapie, wczoraj przesadzilam z porzadkiem ale jak jest 1,5 roczne dziecko to czasem.trzeba, i leciala mi tak 2. Po prostu sie zdziwilam. Nie panikuje. Bo noe padam z nog hehe. Maz i tesciowa gadaja ze mam nie sprzatac.
Vena moja corka jak zrobi siku lub kupke w pieluche to.tez.klepie sie w pieluche tak jakby jej przeszkadzalo ale na nocnik siada tylko w ubraniu, bez usiadzie.ale zaraz ucieka. Szkoda ze noe ma lata bo by biegala bez pieluchy.
Ja slyszqlam ze najlepiej juz sadzac na nocnik jak dziecko samodzielnie siedzi mi sie nie spieszylo.
Co do nagrod za siusiu to pamoetam ze jak siostra zrobila to wszyscy bilismy brawo, bylo smiesznie.
Ciekawa jestem jak bardzo przydaja sie te nocniki fisher price grajace ale ja za takim czyms nie szaleje.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

Dziewczyny, gratuluję dużych maluszków :) jak tak patrzę na ten swój brzuch to czasem się zastanawiam, gdzie to 1400 gram już przeszło się mieści, bo na długość nasze dzidziusie są już bardzo duże, teraz głównie nabierają ciałka :)

Temat nocnikowania i odpieluchowania -wiadomo, chciałabym jak najwcześniej, ale zrobimy to rozsądnie i na pewno wtedy, kiedy mały będzie gotowy i będzie rozumiał, że robimy już teraz tu siusiu a nie w pieluszkę.

Secondtry super, że jednak nie ma tej cukrzycy, ale mnie już po prostu nic nie zdziwi. Koleżance ostatnio wyszedł jakiś niezły syf w badaniach w sanepidzie i się denerwowali 3 dni i czekali na wizytę u lekarza, po czym zadzwoniła Pani z sanepidu, że pomyliła próbki...... Nie mam słów.
Kochana, czy mogłabyś mi wrzucić linka do tego z lateksu całego co zamówiłaś? bo ja się już nieźle pogubiłam, a za chwile jedziemy do ikei.

Melly u mnie też przy smarkaniu krew i jeszcze niedawno miałam ciągle problem z dziąsłami, teraz i tak jak myję to pluję krwią, ale jest duuużo lepiej.

Ewee PIĘKNY ROŻEK!! gratuluję, to musi być niezła satysfakcja zrobić samemu :)

Co do nóg i puchnięcia, u mnie wieczorem, kiedy dużo dużo się nachodzę/narobię, ale tak normalnie jeszcze nie, dłonie w porządku, nadal noszę biżuterie.

Melly ja tez smarkam z krwia... a raz czy dwa zdarzylo mi sie po spacerze, ze krew poleciala pod nosem;) ale wtedy tez byl mroz wiec to pewnie od suchego powietrza.

Ach, tak bardzo juz bym chciala wiedziec ile moj maluszek wazy... ale usg dopiero 9.02. Widze jednak ze kopniaki sa juz prawie pod zebrami wiec wiem ze rosnie:)

secondtry ehh... ja dwa razy mialam tak ze w opisie wynikow usg lekarz zrobil blad (a raczej nie poprawil szablonu) i sie nakrecalam ze cos nie tak:/ dobrze ze to tylko czeski blad!!

Mam nadzieje ze troche odetchniechsz u rodzicow:)

Co do rozka... dziekuje:) to daje duzo satysfakcji - polecam :D wcześniej mialam okazje uszyc tylko zaslony wiec doswiadczenia nie mam... ale sie udalo :)

Vena wczoraj odebralam woombie... no i przyznam ze chyba odpuszcze ten otulaczek - material musi byc dosyc rozciagliwy a moja maszyna nie ogarnia elastycznych nici:/ szkoda, bo przydalby mi sie taki otulaczek na sam poczatek. No ale moze jeszcze mnie najdzie ;)

Melduje, ze apteka gemini zrealizowala moje zamowienie w 3 dni - wiec moze mieli dostawę:)

Heehehe, pamietam jak na poczatku byly rozmowy o badaniach polowkowych, tym ze pierwsze ruchu czujemy... a teraz juz odpieluchowanie:)

Jesli chodzi o wychowanie bezpieluszkowe to w ksiazce ktora Nat polecala ("wiecej niz chusta") tez jest to opisane. Ciekawe podejście ale wymaga bacznej i ciaglej obserwacji dziecka... a przyznam, ze nie chcialabym calkowicie "zapasc" sie w dziecko ale miec tez swoj świat - tak wiec jak dla mnie, odpada.

♡ Anielka♡ 04.05.2016

Z dziasel tez ale to dentysta nawet gadal ze bedzie, tylko miekka szczoteczke. Najgorszy jest posmak w ustach jak spie a krew zaschnieta na dziaslach. Jak mam sile to w nocy wstaje i myje jeszcze.uroki ciazy.
Ewee ja Ci powiem ze corka zawladnela moim i meza swiatem. Ciagle corka. W sumie to tesciowa i mama naciskaly zeby klasc ją pozniej, ale nie zatracilismy sie az tak zeby nie spedzic sami 2-3h wieczorem, spala o 19, nie wiem jak bedzie z 2 dzieci.
Mimo to nie wyobrazam sobie jeszcze jakis "nadprogramowych" rzeczy dokladac tak jak zycie bez pieluch itd. I tak jest tyle roboty przy dziecku. Jeszcze poza dzieckiem jest malzenstwo.
Masz racje trzeba miec swoj swiat, tyle ze tak ti.ja mysle dopiero przy 2 dziecku przy 1 tak chapałam kazda chwile, teraz chce o siebie zadbac bo noe.planuje juz ciazy, chce byc w super formie, czuc sie super mama ale i kobieta.

Cześć dziewczyny :) Ostatnio sporo zajęć, (jeszcze szyję-Ewee super Ci wyszło! i szydełkuję,tzn.próbuję dla małej),więc podczytuję,ale się nie udzielam.Ten weekend mąż znów w pracy,muszę ogarniać ruchliwą dwójkę (czyt. panować mocno nad sobą :)). Córcia w 28 tyg. 1200 g, gin stwierdziła,że średniak :)
Ja właśnie walczę z pieluchami :/ Młody (prawie 2 lata) teorię opanował perfekcyjnie: "nie kuki, do nika" ale co najwyżej zamelduje jak już zrobi :/ Na nocnik siada jak go wysadzę,nawet zrobi,ale musiałby chyba cały dzień na nim przesiadywać,bo po 5 min. znów sika. Starszy 1 kupkę zrobił przy 1 kontakcie z nocnikiem na 10 m-cy. Ale miałam oczy :D Oczywiście przypadkiem mi się trafiło. Na stałe wołał od 1,5 roku. Siku przed 2 urodzinami,ale było lato,to biegał w majteczkach.Za to od niedawna (5,5 lat ma) nie sika w nocy. Mało pije,przed snem prawie wcale,odsikany a w pampku rano często było lekko posikane.Sam się nie budzi,my go wysadzaliśmy przez sen.Na szczęście wygląda na to,że od kwietnia będzie nadal 2 a nie 3 w pieluchach, ufff :)
Jak pisały dziewczyny,indywidualna sprawa.
Gratuluję wszystkim dużych maluszków i dobrych wyników,kciuki za mamusie z problemami!

http://www.suwaczek.pl/cache/c0496431c5.png

Secondtry nigdzie nie jedziemy, oczywiście awantura, bo mój mąż kompletnie nie rozumie nic w temacie mierzenia okien i zasłon, więc się go zapytałam czy jest idiotą czy tylko udaje to się wydarł, że ja dre jape i poszedł z kawą do sypialni, więc taki super dzień przed nami. Mam dosyć tej ciąży, tych nerwów i wszystkiego.

mamatita podziwiam, tak jak Vene dwojka malych dzieci i 3 w drodze i dziewczyny ktore maja juz dzieci, ja przy 1,5 rocznej corce trace tyle energii i padam z nieprzespanych nocy, podziwiam przy wiekszej ilosci dzieci to ogarnac. Chociaz mowia, ze dwojka to lepsza organizacja, dlatego przemowilo to do mnie a zobaczymy jak wyjdzie. Tyle dobrego ze rodzimy blisko lata wiec wyprawa na.dwor szybsza a pozniej juz sie wkrece w to wszystko.
Miila moze ochloniecie i jeszcze tyle dnia.przed Wami. Szczerze jak ja bym tak do meza powiedziala to bym juz.nie miala z kim.gadac;D tyle ze moj maz to lubi mierzyc majsterkowac budowac, co czasem wydaje mi sie ze robi bardzo dlugo niz powinien tyle ze on strasznie.dokladny.

Dzień dobry wszystkim ;) my juz po ikea ;) chciałam powiedzieć ze mój mąż był dzisiaj bardzo wyróżniały i ani razu nawet nie marudzil chociaż raz widziałam jak miał ochotę rozszarpac kolesia, który we mnie wpadł i nawet nie przeprosił, ale się powstrzymał ;) kupiliśmy te muslinowe pieluszki ( super są moim zdaniem )podkład do przewijania i wanienke :)
Mam pytanie. Wiem ze juz się temat pojawił ale nie mogę tego odnaleźć. Co kupilyscie na kolki ? Wstępnie wrzucam do koszyka aptekę z Gemini i nie wiem co wybrać w tej kwestii. Ogólnie nie planuje żeby mała miała kolki :P ale awaryjnie wole coś mieć. Wiec poradźcie doświadczone mamy co się sprawdza ?

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Miila wspolczuje sprzeczki z mężem ale faktycznie ostro polecialas.. ja to tez nie ogarniam mierzenia firanek i zaslon i mi mama to ogarniala ale tez sie z nia wtedy poklocilam bo dla mnie to byl dziwny system i zupelnie nielogiczny i trudno bylo mi wytlumaczyc ze nie chce marszczen a mama ze nieda sie bez, udalo sie na szczescie wypracowac kompromis

Ja za to beczalam non stop przez godzine prawie a walczylam z soba by nie zrobic tego w miejscu publicznym ze 3h, i moj maz ma problem by to zrozumiec... powod płaczu- stres przedporodowy. Bylismy na tym szkoleniu. Cos tam nowego sie dowiedzialam, cos tam zapytalam, ale nie o wszystko bo sie wstydzilam, za to dotarlo do mnie ze porod jest juz tuz tuz, jest nieunikniony, ze wszystko moze sie zdarzyc, ze w Gdansku w zadnym szpitalu nie mozna rodzic w pozycji innej niz leżąca. Tzn w wertykalnej nie mozna,ze naciecie krocza to nic zlego, i lepiej naciac nix pęknąć- z czym ja osobiscie jakos sie nie zgadzam, no i czesto na porodowkach olewa sie plany porodu ale fajnie go miec dla samej siebie i zeby nie oczekiwac ze polozna bedzie na kazde zawolanie bo one maja duzo obowiazkow i trzeba je zrozumiec, i ze czasem polozna tez ma ciezki dzien i pretensje o wszystko do świata, ale zyczy nam poloznych usmiechnietych no i od karmienia sa polozne laktacyjne dostępne w okreslonych godzinach, a zwykla polozna moze pomoc ale nie musi. I ogolnie polecala szpital jako najlepsxy w Gd ten gdzie ja nie uslyszalam o nim jednej dobrej opini..