Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

Pogoda taka, że aż się chce rzeczywiście na spacer iść, tak było buro, a teraz wyszło słońce, aż sobie wyobraziłam jak idę z Jeremisiem w wózku :)

Dobra, nie panikujemy Nat, ja też się naczytałam, że to może autyzm, może coś tam, ech, Internet czasem nie pomaga.

W temacie Sylveco - może dla tych, które się jeszcze zastanawiają - umyłam buzię rumiankowym żelem i nałożyłam brzozowy krem z betuliną i.. oczom nie wierze Oo, po pierwsze konsystencja kremu cudowna, na początku myślałam, że jest ciężki, ale to taki raczej mus, po drugie - nic mnie nie ciągnie, nic nie piecze, czuje się jakbym miała super wypoczętą skórę, nie zrobił mi żadnych czerwonych plam, no cudowny! oby tak dalej.

Magda 2600 nawet niewierz jak twoje slowa mnie pocieszyly. Po twojej wypowiedzi wnioskuje ze jestes zwiazana z medycyna?Brakuje mi o lekarzy wlasnie tych slow pocieszenia . Wiadom ze nie beda mnie glaskac po glowie, ale wystarczylo by cos wstylu,,..trzeba mniec nadzieje, dziewczynki sa silne itp...,,
Dziewczyny mam prozbe pomozecie mi wyliczyc dokladni dzien i tydzien ciazy wedlug miesiaczki Poniewaz przy przyjeciu odjeli mi 3dni o tego jak moje polzne w przychodni liczyly i juz zglupialam. Pierwszy dzien ost. Miesiaczki mialam 13.07.2015.Wszystki kalkulatory pokazuja tylk tydzien anie dokladne dzien. Mi wychodzi dzisiaj koniec 26tc, czyli jutr by bylo 26+1(pierwszy dzien 27 tc).

Anna205 zyje w nieswiadomosci jesli chodzi o te skladki, zusy, nfz.
Ale tym co piszesz tylko utwierdzasz mnie w przekonaniu ze system zdrowotny mamy chory... i trzeba go omijac jesli mozna...

nospe mialam w domu 3x80mg, potem 2x80mg. Teraz znowu zaczelam luteinę wiec nospę mi zmiejszono do 3x40mg.

Miila a jak Ty sie czujesz po luteinie 3x 100 mg to duzo progesteronu, nudnosci wrocily?
No i co Ty wywinęlas ze kolor wózka masz nowy;)?
Pytalas o wage urodzeniowa Adasia, to bylo slodkie 3300 gr i 57 cm wzrostu,
Smialam sie, ze wlosy synka wazyly ze 100 gr, bo byl najbardzie kudłatym dzieciaczkiem na oddziale:)

Magda pisz do nas duzo, zalewaj tekstami medycznymi i nie:)

Internet w ciazy ja juz nie czytam o wskaznikach, patologiach w ciazy... koniec, bo szkoda nerwów, wszystko trzeba z lekarzem obgadac zaufanym. Tak wiec Nat, Miila szlaban na niepotwierdzone smieci z sieci;)

kinia jak sie zalogujesz to bedziesz mogla sobie suwak wstawic, taki jak mam pokrywa sie z wyliczeniami mojej gin i tu w szpitalu tez. Ja jutro zaczynam 27 tc. Jeszcze 10 tygodni i bedzie sukces! 70 dni do donoszenia ciaży i cc. Ty tez dasz rade!

SYLVECO wszystkie chwalicie, ja tez chce kupic:) gdzie zamowic i co dla malucha i te dla siebie tez przetestuje, mimo ze od kilku lat moge uzywac tylko clarins, to chetnie sprawdze te naturalnejsze jeszcze:)
Podrzucicie spis jakis, fotke zamowienia? Z gory dzieki!

jest szansa ze laktator moj wroci po sledztwie roku namierzylam nowy nr kolezanki, jesli go juz nie ma, to niech odkupi, taka bede twarda!

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

miila tak peeling do twarzy. Skuszę się jeszcze na płyn micelarny bo nie używam żeli do mycia.

secondtry Sylveco możesz kupić u nich na stronie www.sylveco.pl albo na allegro. Apteka gemini tez ma ale nie wszystko. Ja juz zamówiłam dla małej zestaw oliwka plus żel i dokupilam jeszcze krem.zastanawiałam się jeszcze nad pudrem ale przy synku nie używałam wiec uznałam ze teraz pewnie też nie będę.

GABRYSIA ur. 18.03.2016r. CC o godz. 13.30.waga 3030g 50 cm.

Vena bardzo ciekawy ten kalkulator, zgadza mi sie z nim termin poczęcia i bardziej pasuje termin porodu z tym ktoru stale wychodzi mi na usg.
Secondtry to powodzenia z tym laktatorem!:D w ogole zauwazam ostatnio u Ciebie jakies takie fajne pozytywne nadtawienie do zycia i niesamowicie mnie to cieszy :)
Flawia tez zamowilam te kosmetyki dla dziecka, i juz je mam ale jeszcze nie ogladalam :)
Jak tak slucham Ciebie i Miili to tez mam ochote zakupic cos wiecej dla siebie :)

Z tym terminem porodu to wszystko zależy jak długie cykle mamy i kiedy tak naprawdę doszło do zapłodnienia. Ja jestem w 27 + a ostatnia miesiączkę miałam 26.06 czyli z miesiączki 29+ wiec rozbieżność jest duża ;) w gabinetach położne zazwyczaj patrzą na takie kółko na którym ustawiasz OM i ono wskazuje który to tydzień, a wiadomo że każda z nas ma rozna dligoac cyklu i mamy olo 5 dniowe okienko zaplodnienia. Z kuleczka zerknelamelam ja jak OM bylo 13.07 to dzis jest 27 tyg rowne. Ważne jest to jak naprawdę duże jest dziecko czyli USG :)
Kinia ja jestem położna i trochę wiem :) co nie sprawia że sama czasem nie mam wątpliwości i podpytuje często nasze doświadczone mamy w sprawie wyprawki :)
Byłam właśnie na zakupach w mothercare i kupiłam małej czapeczki 2 ;) były na promocji za 27 zł i nie mogłam się oprzeć ;) takie słodkie w kwiatuszki ale to tak na pierwsze wiosenne spacery, z grubej bawełny dla ok 2-3miesiecznego maluszka ;) super rzeczy tam mają. Tylko skoda ze w krakowie taki mały ten sklep. I nie mają wyposażenia pokoju tylko głównie ubranka. Ale pooglądalam butelki. Musze jeszcze wygrzebac mój laktator i sprawdzić czy mam butelkę w komplecie :)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Witajcie mamusie.Też naleze do kwietnioweczek.Mam problem i się boję, bo jestem w 26 tygodniu i lekarka mi wczoraj powiedziała, że szyjka mi się już skraca.Czy któraś z Was tak miała? Za dwa tygodnie idę do kontroli i jak się pogorszy to czeka mnie szpital.Na razie mam zapisane tabletki i jak najwięcej leżeć i siedzieć.Czytałam w internecie i to nie ciekawie wygląda ta sytuacja.Jestem przerażona. Nie chcę urodzić za wcześnie.

Magda w takim razie ja tez mam pytanie, czy tego koleczka to liczy przy zalozeniu cyklu 28 dniowego? Bo nie wiem czy moja gin zle liczy czy bardziej sugeruje sie usg.. w sumie ta strona ktora podala Vena uwzglednia dlugosc cyklu i tak patrzac to ten termin rozni mi sie z tym z usg o 1dzien a termin z usg mocno mi sie trzyma od samego początku :)

Paulinka witamy :) mamy kilka takich mam więc na pewno coś ci powiedzą ;) na razie sie nie denerwuj tylko odpoczywaj i raczej leż bo siedzenie tez jest to jakis nacisk na szyjkę a o to chodzi żeby maluch nie naciskał ;)
Flawia mi też jak się spina brzuszek to często ciągnie mnie dołem. Lekarz mi powiedział ze to ciągnięcie dołem w dużej mierze zależy od tego jak dziecko jest ułożone. Jak jest nisko to przy napięciu brzucha może dół rozciągać.
Ja zaczynam się martwić i dziś sobie wkręcić ze może mam za mało wód plodowych bo jakoś mi się wydaje ze mi brzuch nie rośnie ;) głupie to jest ale to chyba dlatego ze dawno usg nie miałam ;) jeszcze e tyg do ostatniego prenatalnego:)

http://www.suwaczki.com/tickers/tb73tqywbca4srr2.png

Paulina 1 jest tu wiele mam majacych ten problem, musisz stosowac sie do zalecen lekarza i przede wszystkim nie stresowac sie, tylko to siedzenie mnie zaskakuje, bo wtedy jest spory nacisk na szyjke i to ja tez skraca. Pewnie dostalas luteine, to razem z lezeniem i ogolnie oszczednym trybem daje dobre efekty, tylko trzeba kontrolowac ta szyjke, jeszcze pytanie jaka teraz masz dlugosc?

Melly jeśli chodzi o dietę i ćwiczenia to u mnie zawsze ten sam model i tym razem planuję to samo.
Pierwszy miesiąc po porodzie zaczynamy od zdrowej diety, ale bez odchudzania. Dużo warzyw, chudego mięsa, ryby, kasze i pełne ziarno. Pozwalam sobie raz w tygodniu na jakąś extra rozpustę, ale słownie jeden posiłek może być wyskokiem.
Od drugiego miesiąca, kiedy ogólne wyniki krwi są w normie ograniczam kalorie o 500 na dobę, czyli tyle ile kosztuje wydatek energetyczny z produkcji mleka. W między czasie zaczynam aktywować uśpione mięśnie. 3-4x dziennie robię ćwiczenia na likwidację roztępu mięśni brzucha … zaczynam od 5 min trwania pojedyńczej sekwencji i zwiększam do 20 min. Na mnie to tak działa, że później zostaje mi 5-6kg do zrzucenia i ten jeden -trzeci miesiąc wystarcza, żeby na diecie i ćwiczeniach to zgubić. Tylko że ja już po 3 miesiącu karmienia nie mam presji, żeby ten pokarm się nie zmniejszał, wręcz wyciszam laktację. Choć i tak przy diecie 1600-1800 kal mleko mam jeszcze około miesiąc po zamknięciu karmienia. Nie wiem czy to moja cecha organizmu, że nie jest mi łatwo zatrzymać bez leków laktację, ale też dieta nie jest dramatyczna i wraz z ćwiczeniami pozwala mi wrócić szybko do formy.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)