Skocz do zawartości
Forum

Kwietnióweczki 2016

Gość Agataaaaaa

Rekomendowane odpowiedzi

W temacie zakupów. Ja mam skuteczny powód by ich nawet nie planowac...ciągły brak kasy :) U mnie nigdy sie nie przelewało. Konieczne zakupy przy pierwszym synku:łóżeczko z pościelą,wózek,kilka małych nowych ubranek,kilka kosmetyków,ręcznik z kspturkiem od razu duży (służy do dziś 5-latkowi).Trochę ubranek dostaliśmy,drugą pościel,kocyki (gruby i cienki),butelki Aventu z darmowych próbek,leżaczek-podawałam co brakuje i mniej więcej w jakim stylu jak ktoś pytał o prezent dla dziecka.
Drugi też synek,więc tylko dokupienie takiego samego ręcznika,nowych kosmetyków i kilku nowych ubranek na wyjścia. Aaa i łóżeczka turystycznego dla starszego. Kolejny teżma być synkiem,więc też bez szalenstw :)
Zakupy sa przyjemne,zwłaszcza dla dzieci,ale jak się nie ma wyjścia to da się przeżyc bez wielu pięknych i nawet praktycznych gadżetów i mimo wszystko można się cieszyć z macierzyństwa :) To wpis dla mniej zamożnych,dacie radę :) W każdym razie zamożniejsze niech szaleją i wklejają linki,chociaż oko nacieszę :)
Żeby nie wyjść na obłudną,chciałabym bardzo nowy wózek. Może do kwietnia coś odłoże,może ktoś z rodziny będzie chciał się dołożyc

http://www.suwaczek.pl/cache/c0496431c5.png

Dziewczyny ja tak jak Vena wiem ze dzieci moga bardzo nie lubic kapieli a do dzis bym nie miala jak posmarowac niczym.
Dla Mam polecam plyn do kapieli ziajki. Dołacze zdjecie:D
Jest natluszczajacy i nie trzeba juz oliwki ale trzeba uwazac zeby nie przesadzic z dodaniem do wody bo pozniej dziecko sliskie.
Ciemieniuche pozegnalam nakladajac oliwkr bambino po 15 minutach wyszesalam mieciutka szczotka i tak po 3 dniach sie pozbylam.
Nic innego noe stosowalam oprocz sudocremu i kremow na zime i lato. Bepanten na odparzenia o zgrozo jeszcze bardziej odparzyl;( sudocrem wygral. Płyny do kapieli a raczej mleczka lovela, czesto w biedronce w promocji. Mam caly zapas wiec nawet po roczku sie uzywa.
Ja zaczynam tez imprezy tesciowa maz swieta a potem moja rodzina w marcu na mamie sie konczy. I dojdzie moj Skarb do kwietnia.
Bylam na usg dzidzia ladna duza ale wstydliwa nie pokazala co tam chowa;D wiec niedosyt jest.
Mam kontrole szyjki\z racji wczesniejszego porodu wiec chocby male odchylenie będzie krazek i lezenie w domu a nie w szpitalu ze względu na male dziecko.

monthly_2015_11/kwietnioweczki-2016_39216.jpg

monthly_2015_11/kwietnioweczki-2016_39217.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

mamatita wazna milosc a nie kasa, my tez na kasie nie spimy ale jak cos chcemy to potrafimy odmowic sobie czegos innego i dlatego moja bratowa gada ze my tacy bogaci, bo ja 10tego nie szastam pieniedzy. Mieszkam z tesciowa w domu wiec moze tez na wynajem nie wydajemy ale nie mamy tyle prywatnosci. Corce staramy sie dac duzo ale tez trzeba w dom inwestować lubie ją ladnie ubrac ale tez praktycznie po co mam wydawac na super plaszczyk w ktorym bedzie ledwo szla. Maz sie zachwyca jak kolezanki wrzucaja zdjecia wystrojonych corek a ja pytam chcesz zeby miala taki plaszcz i siedziala nieruchomo czy ma sie fajnie bawic i odrazu zmienia zdanie. Dzieci rosna i wyrastaja z tych drogich rzeczy tez.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37zbmhdhinvpti.pnghttp://www.suwaczki.com/tickers/f2wl3e5egao88507.png

agabalbina uśmialam sie;) fajnie, ze masz taki dystans do sytuacji w ktorej jestes. Az mi wstyd ze ja ciagle narzekam. Nie wymiotuje narazie i odpukac oczywiscie, ale niech tylko nie zjem czegos konkretnego co 2 godziny to odruch wymiotny sprowadza mnie do parteru. A na jedzenie nie moge juz patrzeć, serio nienawidze jedzenia, ale zmusam sie bo lepsze to niz rzyg. Mam juz niestety 7 kg dodatkowe, jak nic dobije do +20 kg. Bede sloniem!

flavia to sie narobiło, biudulek ten Twoj Maluch:((( tydzien rozpieszczania przed wami, pewnie jakis nowy zestaw Lego pomoże na ból:) A ile lat ma Twoj synio?

Vena kciuki są za usg, dawaj znaka jak wrocisz.

Nie pamietam ktora pisala o wyprawie do mamy na pierwsze dni z dzieckiem. Zeby nie bylo ze sie mądrze, ale nic nie zrobi lepiej Tobie, Dzidzi i Mężowi jak pierwsze dni spędzone razem w Waszym gniazdku przygotowanym specjalnie na przyjście na Swiat Waszego Malenstwa. Ten poczatek jest wyjatkowo wazny szczegolnie dla mezczyzny i dodatkowo wspaniale cementuje zwiazek.
Rozumiem, ze może ręce doświadczonej mamy są tu atutem, ale rodzice nawet niedoswiadczeni, nie zrobią krzywdy własnemu dziecku, z tym morzem miłosci, troski i empatii. Dajcie sobie kilka dni na poznawanie sie wzajemne w nowym skladzie, a po rade do mamy czy doswiadczonej kolezanki zawsze mozne zadzwonic.

Zuzienko witaj na swiecie! 53 cm 2800gr godz.8.25 24.03.2016!

Flawia,
z tymi lodami to tak serio, przy takim upadku jak najbardziej wskazane chłodzenie, powinno mu wręcz ulgę przynieśc i szybciej ból minąc.

Heltinne,
myślałam o takim najtańszym przewijaku, pewnie z ikea. Wiem, że da się na łóżku przewijac, ale ja jednak bardzo szanuję mój kręgosłup, o jak mogę mu oszczędzic takiego wyginania się kilka (naście) razy dziennie to raczej skorzystam z takiej okazji :)
GRATULACJĘ Z OKAZJI KOPNIACZKA!

Vena,
fajny ten organizer.

A propos wydatków, ostatnio w radio jakaś babka w ciąży wygrała 20 000 pln, i powiedziała, że to 2 razy tyle ile potrzebne jest na wyprawkę. Byłam w lekkim szoku, ale jak tak teraz patrzę na niektóre sklepy i ceny, to myślę, że jakbym się bardzo postarała, to i ja dałabym radę taką kasę na wyprawkę przepuścic.... pytanie tylko, po co :)))

http://www.suwaczki.com/tickers/f2w3rjjg1g1k9nhx.png

Melly śliczna sukieneczka. Szkoda,że ni będzie mi dane kupować tę część garderoby :/ Zdziwiło mnie tylko,że mąż chciałby bardziej stroić córcię. Jak mój czasem ubierze chłopaków na wyjście, to oczy zamykam,ale może przy córce to inaczej :)
Secondtry fajnie,że w końcu znacząca poprawa. Może i mdłosci w końcu odpuszczą i jak nie pokochasz jedzenia,to może przestaniesz nienawidzić :)

A oto obiecana lista. Wybaczcie jesli o czyms zapomnialam, piszcie co albo co wg Was jest zbedne.Unikam firm i ilosci, wybor miedzy markami jest spory.

Wyprawka dla mamy w tym zawartosc torby do szpitala

Do szpitala i po:
- 2-3 koszule nocne rozpinane
- 2 biustonosze do karmienia
- ochronne oslonki silikonowe na sutki
-masc ochronna do brodowek
-wkladki laktacyjne
-laktator (w szpitalu pozyczaja elektryczny)
-rogal-poduszka do karmienia*
-podklady poporodowe
-duze podpaski (z wkladem bawelnianym,nie ultra cienkie)
- majtki jednorazowe poporodowe albo wygodne bawelniane
-tantum rosa
- plyn do higieny intymnej np.ginekologiczny ziaja po porodzie
-poduszka okragla do siedzenia lub kolko dmuchane
-pas elastyczny poporodowy
zestaw witamin dla karmiacych*
-herbatka na laktacje*

Ponadto w torbie powinno sie znalezc:
-szlafrok
- koszula do porodu (najlepiej rozpinana,bedzie do wyrzucenia) + 2 na zmiane
-skarpetki
- kapcie/klapki + klapki pod prysznic
-kosmetyki (szmpon, mydlo/zel pod prysznic, zel do mycia twarzy, szczotka, szczoteczka i pasta do zebow, pomadka ochronna, krem , antyperspirant najlepiej w sztyfcie,pilniczek)
-chusteczki higieniczne, miekki papier toaletowy
- telefon i ladowarka do tel.
-notes,dlugopis
- czasopisma
-dokumenty, gotowka
-2 male butelki z woda mineralna, biszkopty lub herbatniki
-reklamowka na rzeczy do prania

*nie jest niezbedne

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Dziewczyny, to jest racja, że maluch się wychowa tak samo będąc na tańszych kosmetykach, tańszych ciuszkach i jeżdżąc w tańszym wózku, akurat te rzeczy nie mają wpływu na jego rozwój i może nie powinnyśmy tak szaleć, ALE ja bardzo czekałam na wieść o ciąży, ostatni rok był dla nas bardzo ciężki - władowaliśmy całą odłożoną gotówkę w hipotekę na mieszkanie i tym sposobem zabrakło na jego urządzenie. Spaliśmy na kredytach., odmawialiśmy sobie wszystkiego, nawet głupiego obiadu na mieście. Powoli się odbiliśmy i spłaciliśmy to do zera, a więc żyje się lżej i jest taki wewnętrzny spokój. Ja nie mam potrzeby chodzenia na zakupy dla siebie co chwile, jestem akurat zdania, że wolę rzadziej a lepiej - wtedy dobre gatunkowo rzeczy noszę nawet kilka lat - np. płaszcze, torebki, buty..
Nie jestem w stanie powiedzieć teraz ile nam trzeba pieniędzy na resztę wyprawki, wózek kupiliśmy z górnej półki ale używany, za te pieniądze na pewno bym miała nowy gorszej klasy, ale tak jak mówiłam - wyznaję trochę inną zasadę. Nie neguję decyzji mam, które kupują każdy ciuszek w zarze dla malucha czy gdzieś indziej, ja kupiłam kilka używanych na allegro po 10-15 zł za sztukę z tego Newbie, które tak bardzo przypadło mi do gustu. Przyszły, wyprasowane, wyprane, pachnące. Nie mam żadnych ale co do zakładania ich maluszkowi. Myślę, że nie jednemu dzidziusiowi jeszcze posłużą. Sama szukam tego co 'najlepsze' jakkolwiek by to nie brzmiało, patrzę na te durne składy kosmetyków, oglądam ubranka i artykuły, które idealnie współgrają z moim poczuciem estetyki, ale wiem, że jest wiele rodzin, które nie mają i ciężko im skompletować jakąkolwiek wyprawkę dlatego w takich chwilach opanowuje się i rozmyślam nad większością zakupów. Myślę, że nie mamy co szaleć z zakupem ubranek przed przecenami, które już za moment :)

@mamatita trzymam więc kciuki za nowy wózek, gdybym mogła pomóc to śmiało dawaj znaka (mówię poważnie :) ).

Mamatita pamiętaj jeszcze beda wnuki i wnuczki, moja tesciowa tez dopiero teraz ma blisko dziewczynke bo miala synow.
Heltinneva czemu juz z zalozenia laktator? Mysle ze to duzy wydatek a mi np sie nie przydal tyle ze ja karmilam w szpitalu co 2 h, na porodowke musialam zalozyc koszule szpitalna pozniej mi przebrali a potem z racji ze nie mozna nosic majtek to zal mi bylo mojej pizamy wiec bralam codziennie nowa z szafy szpitalnej. Ja lezalam 2 mies przed porodem wiec wiedzialam co i gdzie.
A secondtry teraz mam normalna dlugosc 3,5 cm ale w tamtej ciazy od 26 tyg szybko sie skracala i otworzyla. W tamtej ciazy i tej mam co wizyte badanie na fotelu i usg brzucha i szyjki. Dzis wyszedl jakis sluz wiec dostalam globulki na 3 dni zeby jakas infekcja nie zagrozila. A jak pojawi sie jakis ubytek wciecie w szyjce to pessar bo to uchroni raczej choc jeden lekarz gadal ze krazek to tez nie pewnosc.

Ja tam kupilam dla pierwszego dziecka wozek 3w1 za 1500 i jestem bardzo zadowolona i dodam mieszkam na wsi gdzie drogi pffi drogami nazwac noe mozna a sprawdzil sie;D dziecko stabilnoe lezy takze jestem\zdania ze nie trzeba wydawac na\wozek 3 tys bo jak sie dobrze kupi to o za 1500 jest dobry. No kupilismy spacerowke za 350 i zaluje ale fajna byla\a teraz mysle ze moglismy za 500 na tw drogi wiejskie. Tyle dobrego ze drugie juz bedzie w spacerowce od gondoli takze dobrze. Kupilam dobry i za dobra cene wozek i za reszte poszlam\na\prawo jazdy.
Mebli noe\kupilismy typowo\dzieciecych jak nie raz widze te posluza do 6 lat moze 7 a do szkoly juz szkolne. Wystaczyly dekoracje na sciany o juz dzieciecy pokoik.
Jestem praktyczna wiec mebli nam\nie\zmieniam\bo\przy maluszkach nie ma sensu.
Co do wyjazdu do mamy? A gdzie w tym\wszystkim tata? On ma wieksze prawo do dziecka niz babcia jak sie go odsunie od dziecka to potem nie kiwnie palcem. Mojej mamy znajoma tez zdziwiona\ze ja do mamy nie pojechalam.
Pamietajcie; nie oceniajcie ojca, nie mowcie ze cos zrobil zle, my mamy instynkt i znamy dziecko\od 9 mies a on dopiero po porodzie wiec dajmy\szanse. Ja chwale i widze jak to\dziala. A przy drugim eh spokojna glowa.

Secondry gin zostawiła mi cień nadziei i zapisała płeć tylko u siebie, a nie w karcie ciąży,ale powiedziała "na pępowinę to nie wygląda". Omijam więc stoiska dla dziewczynek szerokim łukiem,ale, choć to naiwne, jeszcze się łudzę że to jednak była pępowina :-D
Miila bardzo Ci dziękuję :* Myślę,że dam radę z tym moim "zbytkiem" jeszcze trochę czasu do IV (stary na chodzie,tylko szczególnie stelaż w opłakanym stanie). Na szczęście nie jestem biedna (choć może tak zabrzmiało,ale nie wiem czy porwałabym się wtedy na 3 dziecię),tylko mniej zamożna i muszę się zastanawiać co na prawdę jest najpilniejsze,zwłaszcza że wynajem zmieniliśmy w tym roku na prawie własne (nieważne że niemal nieumeblowane M. Prawie własne, bo do emerytury właścicielem będzie bank :-)

To Klara jest super zdrowym dzieckiem. W dodatku wymiata ;) uwielbia być w świetle kamer … obracała się wszędzie tam, gdzie była głowica USG. Badanie trwało 35min więc uśmiliśmy się setnie :D
Po mamie ma mega długie place rąk, Ci było pierwszą rzeczą, na którą lekarka zwróciła uwagę. Jest całkiem duża 22 cm dł, waży 312 g.
W dodatku w jednym momencie wyglądała jakby się śmiała :D w każdym razie wrzucamy parę fotek, które nam muszą wystraszyć do dnia porodu kiedy zobaczymy się w końcu na żywo :)

monthly_2015_11/kwietnioweczki-2016_39224.jpg

monthly_2015_11/kwietnioweczki-2016_39225.jpg

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Dla tych,które zastanawiają się z kim po porodzie dzielić opiekę nad dzieckiem. Koleżanka zasugerowana opinią teściowej, że sobie dużo lepiej radzi niż tata,czyli syn teściowej,nie angażowała go w ogóle w opiekę. On też się odsunął,może nawet ucieszył z jakby nie było wygody. W efekcie nie nawiązał kontaktu z córką a koleżanka miała potem żal do niego,że się izoluje i opieka w całości należy do niej. Nie wiem jak teraz,bo dawno jej nie spotkałam.

Mamatita mam termin na 20 albo 22.04. Sa 2 wersje.

Przed jedenastoma laty kupilam 2 pary skarpeteczek, kocyk, 2 czapeczki,2 body, 2 spioszki i oliwke.
1 stanik na ruskim targu. Na tyle bylo mnie stac.
Moja 1 wyprawka...

Mialam siostre w Londynie, wyslala mi paczke z paroma fajnymi ubrankami, smoczkiem, recznikiem i szlafrokiem. Mama uszyla 1 komplet poscieli. Tesciowa w prezencie kupila lozeczko i grzechotke. Znalazla gdzies rolke tapety w kaczuszki, wiec robilismy kacik dla maluszka :) Kolezanki ze studiow zrzucily sie na karuzelke.
A od dalszej rodziny pozyczylismy pieniadze na wozek, kosztowal 600 zl, splacalismy co miesiac przez pol roku.

Nie mialam nic wiecej,dalismy rade :)
Bylismy szczesliwi mimo wszystko.

Dla drugiego dziecka dokupilismy troche ubranek, posciel i tani laktator manualny (przy pierwszym doilam sie jak krowe do szklanki ;),kilka grzechotek i lezaczek.
Tez dalismy rade.

Trzecie bedzie mialo wszystko to,czego nie moglam dac pozostalym.
Tak zdroworozsadkowo.

Miila ciesz sie ciaza, dzidziusiem i kompletowaniem wymarzonej wyprawki :)
Pierwsze dziecko ma sie tylko raz :)

☆☆☆Marcelek ☆☆☆
☆25.04.2016 godz.7:27☆
☆52cm, 3620g☆

Po pierwsze Vena super, ja w tamtej ciazy uslyszalam ze nogi dlugie po mamie to dumna bylam he he a jak latala to maz ze to po nim gra w pilke hehe. Fajnie ale szkoda ze do porodu. Ja w 1 widzialam dziecko w 26 tyg a potem w szpitalu mi nie pokazywali bo usg jest dla lekarza;( dupki.
A mamatita to wlasnie przykry przyklad. Ja tam czerpie pelnymi garsciami dziecko i maz tesciowa mieszka wiec tez ciagle ale to moje dziecko wiec ja nie daje sobie wejsc na glowe. Imie probuje mi wybrac bo sama ulegla swojej tesciowej mi pewnie corka tez nie da wybrac takze wole sama.
Zawsze jest sto rak do pomocy a potem rodzice zostaja sami i wszystko ich wina. Przyklad wujek nauczyl corke walic wszystkim w stol i ostatnio walila lopatka, maz ze nie wolno, a dziecko zglupialo tu wolno tu nie ja mowie niech wali wujek nauczyl trzeba bylo wujkowi gadac.tesciowa patrzy. Ja odkad mam dziecko to juz sie odzywam, tesciowa to sie boi ze ktos sie obrazi ja to reaguje na ich zachowania.
Najgorsze to bylo jak dziecko plakalo; a tesciowa : kto to dziecku robi krzywde? Myslalam ze jej walne ale cicho ale po kilku dniach takich komentarzy zrobilam jej afere.

Hmm, może ja jestem jakaś spaczona przez życie i nie umiem przyjmować pomocy, ale dla mnie dziecko to sprawa kobiety i mężczyzn. Na sam początek powinni nauczyć się żyć razem bez nikogo. To duża zmiana dla wszystkich i trzeba dać szansę ojcom się w niej odnaleźć. Mama mojego męża przyszła w odwiedziny po 5 dniach od narodzin wnuka i na progu go skrytykowała… na zasadzie źle trzyma dziecko … na szczęście odpalił, że położna pochwaliła go za chwyt, który masował bolący brzuch dziecka i nie życzy sobie takich uwag. Długo go to wkurzało.
Widzę jak koleżanki izolują facetów od dzieci trochę na fali, że facet nie potrafi, a przychodzi taki moment kiedy chcą od nich pomocy … tylko wtedy to faceci mówią, że nie dadzą rady/nie umieją itp.
Osobiście bym stawiała na naszych mężów/facetów to są najlepsze osoby żeby nam pomóc jeśli im zaufać i docenić wysiłki to są genialni w opcje nad dziećmi.

100 lat Klaro! (Ur 17/03/2016) :)

Dziewczyny, właśnie znalazłam dla siebie wyzwanie i pomysł na spędzanie wieczorów, zdjęcie w załączniku :) przeszukałam już allegro w poszukiwaniu sznurka, 100 m. 15 zł, więc drogie to nie jest, teraz tylko rozkminka jak to zrobić i będę miała takie oto koszyczki na kosmetyki dla maluszka, obcinaczki i inne pierdółki :)

monthly_2015_11/kwietnioweczki-2016_39227.jpg

monthly_2015_11/kwietnioweczki-2016_39228.jpg