Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Hejo =)
Ja sie na temat kosciola nie wypowiem. Wierzę na swoj sposób do kosciola chodze co niedziele i napewno slub koscielny nie powinien byc przyczyna udzielenia czy odmowy chrztu świętego. I to tyle =)
Ciaza widze, ze starałas sie mi odpisac =) dziękuję :*
Ostatnio chyba nie moglas uwierzyc, ze Martynka sie budzi co 2 h =) mialysmy taki okres chyba ze 3 tyg. Teraz mamy 3 pobudki w nocy i zaczynamy dzien o 7 :) dla mnie to.tragedia, ale sie przyzwyczailam =) musze ja zacząć klasc później spac, ale ona chce coraz wczesniej =) udaje mi sie ja przetrzymac do 19.30 :) buziaki =)

ja kiedyś chodziłam co niedziele do kościoła, w sumie od zawsze tak chodziłam, pozmieniało mi się jakoś 4 lata temu, a może inaczej, nie czuję takiej potrzeby. Kilka razy próbowałam iść do kościoła, ale miałam pecha trafić na dziwne kazanie. Dlatego szukam mszy bez kazań. U mnie w małopolsce takie były w dwóch parafiach, tłumy się zjeżdżały. Raz nawet ksiądz zażartował, że te osoby z miasta x też mogą przyjechać sprzątać kościół.

A w sumie to ciekawe że moje pytanie stało się zaczątkiem takiej dyskusji, ale dobrze :) Ja lubie dyskusje o wierze i polityce :) Fakt najlepiej rozmawiać twarzą w twarz, bo inaczej, zdanie może być różne zinterpretowane.

Tak ogólnie to chodzi mi o to, że kościół na przestrzeni lat, zmienia zdanie w różnych kwestiach i to tyle.

Ann1ee
Z tym chrztem to ciężka sprawa, my jeszcze jestesmy przed, pisałam juz na fb (jeden ksiadz nam odmowil i do tej pory nie mielismy jakos checi isc pytac ponownie), ale chyba jutro się wybierzemy do naszej parafii, bo Kalae zaczęła temat i mnie to zmotywowalo do dzialania ;)
Ale mam dylemat, ogolnie oboje z mezem jestesmy wierzący, ale niepraktykujacy,nie przemawia do nas instytucja kosciola. Slub mamy cywilny wlasnie dlatego,ze nie chcielismy robic szopki i brac koscielnego na pokaz. Co do chrztu to tez nie jest tak,ze uwazam to za konieczne, ale... po 1 tesciowa, mam dosyc jej jojczenia w tym temacie i spazmow placzu, juz przy slubie byla jazda,ze nie koscielny,na szczescie maz im powiedział, ze nic im do tego,jestesmy dorosli i sami decydujemy. Wiec moge ochrzcic Młodego dla świętego spokoju. Druga kwestia to jak potem wytlumaczyc maluszkowi, ze wszyscy ida na religie a on nie,ze wszyscy do komunii a on nie... wiem ze moje pobudki sa niskie,dlatego bije sie z myslami i chyba jednak ochrzcze, a z drugiej strony wiem,ze my z nim do,kosciola chodzic nie bedziemy, natomiast jak moja mama czy teściowa beda chcialy go zabrac to nie mam nic przeciwko, a potem niech sam zdecyduje...

ja bym nie chrzciła gdybym sama nie miała takiego przekonania, a cała reszta niech sobie gada

~Tangoyaa
Strunka, zgadzam się z Tobą. Zawsze jak coś piszę, to mam obawy jak to zostanie odebrane i czy komuś nie gram na nerwach:) Twarzą w twarz to co innego:)

Dzisiaj rzucam się na głeboką wodę:) Chociaż pierwsza lekcja pewnie będzie na sucho:D Zapisałam się na naukę pływania, bo wstyd się przyznać ale do tej pory się nie nauczyłam :D Trochę się wstydzę występu w stroju kąpielowym i zdecydowanie liczę na większość kobiet w grupie :D Trzymajcie kciuki :)

Trzymam kciuki. Ja tez nie umiem pływać:( chociaz jako dziecko w SP plywalam na wf a teraz sie boje.
super ze sie odwazylas. Daj znac jak Ci idzie.

Ja często mam obawy jak to co pisze zostanie odebrane ale to chyba dlatego ze mam problem z pisaniem.Czesto w slowach nie umiem precyzyjnie wyrazic o co mi chodzi,a w rozmowie twarza twarz macham rekami ;) gestykuluje i jakos latwiej mi to idzie :)

https://www.suwaczki.com/tickers/2nn36vgcou73qeg3.png

http://fajnamama.pl/suwaczki/ic529mw.png

AsiaR
Ja tez jestem wierząca, do kościoła chodzę regularnie... Ale wcale nie uważam się za lepszą o tych, którzy nie wierzą lub nie praktykują. Mój mąż jest zdeklarowanym ateistą, w kościele bywa tylko z okazji pogrzebu, ew. ślubu a jest jedną z najwspanialszych, najbardziej cierpliwych osób, jakie znam :-) ma wielkie serce, kocha zwierzęta, szanuje ludzi - nie potrzebuję, żeby chodził do kościoła bo lepszy już chyba być nie może <3<br /> Ślub braliśmy w kościele, tyle że był to tzw ślub jednostronny (ślub z osobą niewierzącą) - d

Moja siostra ktora wczoraj chrzvila synka ma właśnie taki slub jednostronny.

Sylwia921125
Hejo =)
Ja sie na temat kosciola nie wypowiem. Wierzę na swoj sposób do kosciola chodze co niedziele i napewno slub koscielny nie powinien byc przyczyna udzielenia czy odmowy chrztu świętego. I to tyle =)
Ciaza widze, ze starałas sie mi odpisac =) dziękuję :*
Ostatnio chyba nie moglas uwierzyc, ze Martynka sie budzi co 2 h =) mialysmy taki okres chyba ze 3 tyg. Teraz mamy 3 pobudki w nocy i zaczynamy dzien o 7 :) dla mnie to.tragedia, ale sie przyzwyczailam =) musze ja zacząć klasc później spac, ale ona chce coraz wczesniej =) udaje mi sie ja przetrzymac do 19.30 :) buziaki =)

Sylwia wypisz wymaluj moja sytuacja ze spaniem. Nelka tez spala cale noce a teraz są pobudki. Ale skoro tylu dziewczynom sie tak pozmienialo to pewnie nie jest to nic niepokojacego choc wiem jak męczy:/

Kalae, z tego co mi wiadomo,Kosciol nie zmienia co chwile zdania. W wielu rzeczach jest niezmienny :)

Co,Jezus...? Hm, czy o homo co mowil, nie wiem. Ale co mi sie rzuca to fakt, ze często wspominal o małżeństwie jako związku mężczyzny i kobiety.
Zreszta On nie neguje Starego Testamentu, tylko go dopelnia.
Kurka, przeciez wystarczy wrócić do początku, do stworzenia świata i co? Pan Bog nie stworzył dwóch mężczyzn czy dwie kobiety :) tylko mężczyznę i kobietę.
A ja nawet ide sobie na logikę czy podejscie techniczne - patrząc na organy płciowe to kobiece i męskie pasują... A dwóch facetów? Ni hu hu. Czy dwóch kobiet? Hm, tez nie za bardzo. Idąc ta dedukcja, czy dwie kobiety sa w stanie poprzez pozycie seksualne począć dziecko? I tak samo dwóch facetów? Kurczę, no nie.
Dlatego ja np nor,chciałabym aby pary homoseksualne domagaly sie praw typu adoptowanie dzieci. Bo to jest troche skrzywienie obrazu rodziny.
Ja do nich nic nie mam i niech robią co chca, tylko mir chciałabym aby szerzylo sie cos, co mozd miec negatywne konsekwencje.

strunka7777
Kalae, z tego co mi wiadomo,Kosciol nie zmienia co chwile zdania. W wielu rzeczach jest niezmienny :)

Co,Jezus...? Hm, czy o homo co mowil, nie wiem. Ale co mi sie rzuca to fakt, ze często wspominal o małżeństwie jako związku mężczyzny i kobiety.
Zreszta On nie neguje Starego Testamentu, tylko go dopelnia.
Kurka, przeciez wystarczy wrócić do początku, do stworzenia świata i co? Pan Bog nie stworzył dwóch mężczyzn czy dwie kobiety :) tylko mężczyznę i kobietę.
A ja nawet ide sobie na logikę czy podejscie techniczne - patrząc na organy płciowe to kobiece i męskie pasują... A dwóch facetów? Ni hu hu. Czy dwóch kobiet? Hm, tez nie za bardzo. Idąc ta dedukcja, czy dwie kobiety sa w stanie poprzez pozycie seksualne począć dziecko? I tak samo dwóch facetów? Kurczę, no nie.
Dlatego ja np nor,chciałabym aby pary homoseksualne domagaly sie praw typu adoptowanie dzieci. Bo to jest troche skrzywienie obrazu rodziny.
Ja do nich nic nie mam i niech robią co chca, tylko mir chciałabym aby szerzylo sie cos, co mozd miec negatywne konsekwencje.

Ale ja nie pytałam homoseksualizmie w kontekście rodziny. Zapytałam tylko czy Jezus coś mówił na ten temat, tak jak w tych wcześniej przytoczonych fragmentach biblii.

ci ludzie nie wysmili sobie tego ze chca byc homoseksualni albo transseksualni, tacy zostali stworzeni.

Wiem, że celem każdego gatunku jest rozmnażanie i tu faktycznie dwóch samców nie zrobi dziecka ani dwie samice. Aczkolwiek mszyce rozmnażają się przez dzieworództwo.

~kalae
czy ktoś podawal juz mieso? dałam Tosi 2 łyzeczki z dynia i ziemniakiem i strasznie ulewa od tego czasu.

Dawalas juz jej cos wczesniej? Czy po innych rzeczach ulewala?

My jeszcze na bezmiesnych daniach. I tez czasem ulewa. Ale czasem na to mam sposób - po jedzeniu trzymam dlugo mala na rękach, tak do pól godz aż,sie przyjmie. I staram sie tak trzymać, by nie byli nacisku na brzuszek.

Opiszę teraz sytuację z życia wziętą...

Jest sobie pewien mężczyzna, który jest transwestytą i... Jawnie się przyznał, że w tygodniu jest Krzysiem, a w weekendy Basią (imiona celowo zmienione).

Wyobraź sobie, że ten oto człowiek jeździł na kolonie letnie z dziećmi jako wychowawca. Nic niby w tym szczegolnego gdyby nie fakt co tam wyprawiał.
Malował chłopcom paznokcie, przebierał je za dziewczynki, dziewczynkom osobiście sprawdzał czy bieliznę mają zdjętą na noc...

A najlepsze było to, gdy przyszedł dopytać o kolonie, bo chciał znów wyjechać jako wychowawca, a przy okazji powiedział nam, że studiuje fizjoterapię dziecięcą.

Może ja jestem jakaś dziwna i widzę coś w tym nieodpowiedniego, ale nie dałabym pod opiekę tej osoby swoich dzieci.

strunka7777
~kalae
czy ktoś podawal juz mieso? dałam Tosi 2 łyzeczki z dynia i ziemniakiem i strasznie ulewa od tego czasu.

Dawalas juz jej cos wczesniej? Czy po innych rzeczach ulewala?

My jeszcze na bezmiesnych daniach. I tez czasem ulewa. Ale czasem na to mam sposób - po jedzeniu trzymam dlugo mala na rękach, tak do pól godz aż,sie przyjmie. I staram sie tak trzymać, by nie byli nacisku na brzuszek.

mieso pierwszy raz

Jola88 dzięki:)ja oprócz etatu jeszcze zawsze miałam drugą pracę popołudniami u mojego pracodawcy. Teraz mam na oku coś o wiele lepiej płatnego niż te moje dodatkowe godziny. A do tego co ważne przy dziecku-godziny pracy ustalam sama,są bardzo elastyczne i dużą część mogę robić w domu. Tyle że musiałabym zacząć od stycznia i dlatego zastanawiałam się czy w ogóle startować. Ale jak można na macierzyńskim to spróbuję :)

Tangoya super z tym basenem :)powodzenia w nauce:)a gdzie będziesz chodzić?

Mateusz też często po nowych rzeczach ulewa dopóki się nie przyzwyczai.

Dzisiaj byliśmy na szczepieniu-zaczęliśmy pneumokoki. Oby noc była spokojna:)

Dobry wieczór Paniom, chciałam się przywitać po długiej nieobecności, trochę was podczytywałam, wstyd się przyznać na chwilkę zapomniałam o forum, ale do sedna :)
na 22.03 miałam termin porodu i wszystko się zaczęło w nocy, zalałam łóżko bo zaczęły mi się sączyć wody, o 1:00 w nocy byłam w szpitalu, o 8:50 dostałam kroplówkę z oxy a o 13:36 urodziłam w wodzie córkę 4140 g 58 cm długa, Liliana, miała być Antosia ale w ostatniej chwili zmieniłam zdanie.

Co do rozszerzania diety, my jesteśmy na cycu od początku ( w szpitalu pielęgniarka dostała ostro po głowie odemnie jak się dowiedziałam że bez mojej zgody dostała sztuczne, potem zołza później mi za złość robiła ale się nie dałam i babsko mnie omijała szerokim łukiem), a pierwsze coś innego dostała jakieś 3 tygodnie temu, jak zauważyłam że patrzy na mnie wielkimi oczami i wyciąga rękę w kierunku talerza, dostała marchewkę, później dynię, później ziemniaka, pietruszkę a teraz brokuł. Od tygodnia dostaje po łyżeczce *takiej do herbaty) kaszy manny ale zwykłej spożywczej. Póki co wszystko jest ok, brzusio nie boli, kupki ładne, humor dopisuje, zębów nie ma, pełzamy i robimy pierwsze próby raczkowania, czyli wstaje na czworaka i buja się przód tył i bach na boczek :)

Co do religii, Biblię znam, katolikiem nie jestem, od jehowyh uciekam z daleka.
Homoseksualizmu Bóg nienawidzi, jest historia w Bilbli o Sodomie i Gomorze, polecam do przeczytania, wyjaśnia wszystko, w starym testamencie historia jak lud Izraela został wyprowadzony z Egiptu, błąkał się po psutyni przez 40 lat i podczas tej tułaczki też jest wzmianka o pewnym ludzie który grzeszył w taki sposób.

Co do gender, ostatnio czytałam badania naukowe, że jest to zaburzenie psychiczne powstałe wskutek silnego spaczenia w dzieciństwie, molestowanie gwałt nie wiem, także Rafalala powinien się leczyć na główkę.

Dla mnie tacy ludzie powinni być wyizolowani od społeczeństwa, od dzieci szczególnie