Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Hej kochane. ...dawno już tu nie zaglądałam myślałam że tu już cichosza a tu proszę! Jestem często na fb ale obiecuję poprawę. Co do pogody nad morzem ja mam do Mielna jakieś 15 km i i mnie co dzień leje:/ wynurzac się nie chcę z domu....Ale dziś jak będzie choć trochę ciepło to atakuje wybrzeże.

Gość Lilijka87

~strunkaaa
Zjadlabym snickersa

Ja też! W ciąży to zawsze miałam w torebce "awaryjnego snickersa" bo niewiadomo było kiedy głód mnie złapie :)

Co do spotkania to proponuję 12 lub 13 września.

Ciąża chcesz sama gotować dla Mya? Na początku wprowadza się pojedyncze warzywa, np. Marchewkę, ziemniaka, dynie. Gotujesz je do miękkości bez przypraw, a następnie blendujesz na gładkie puree. Jedną nowość podajesz przez parę dni by sprawdzić czy jest dobrze tolerowane (ja zamierzam przez 4 dni). Jeśli przetestowałaś już kilka warzyw to możesz robić z nich mixy. Jeśli wprowadzasz mięso to gotujesz je osobno niż warzywa i blendujesz razem. Do obiadu, czyli już pełnego dania zastępującego jedno kp trzeba dodać tłuszcz, dobrej jakości masło lub oliwę z oliwek lub olej rzepakowy czy kokosowy, łyżeczka wystarczy (część witamin się rozpuszcza w tłuszczach). Wprowadzając jajko najpierw je gotujesz. Podobno już nie trzeba osobno wprowadzać żółtka i białka. Mleko krowie dopiero po 12 miesiącu życia ale przetwory mleczne można wcześniej. No i owoce po warzywach wprowadzaj by Mya zaakceptowała najpierw smak warzyw.
Powyższe są moimi wnioskami po wgłębieniu się w temat.

misiakowata30
Ciaza316
RedNails a ciasto marchewkowe jakies dla cukrzyka zrobilas? Trzymam kciuki za wazenie:-)
4 dni bez slodyczy Misia? Dlugo! Ja sie rozkrecam z jedzeniem, nawet Snikersy juz jem bo wczesniej nie bylam pewna czekolady i orzechow. Ale sie usmialam z tym pilotem i myszka:-) haha!
Niuska ale pogoda sie Wam trafila! A tego ziemniaka i marchewke to gotujesz, rozdrabniasz ibpodajesz lyzeczka? Jeszcze troche czasu mi zostalo ale kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac
Sylwia zawsze lepiej zasiegnac druguej opinii. Moja mama na emeryturze ale kurczowo trzyma sie pracy bo mowi ze jak przestanie to juz tylko w domu umierac i tyle
Izabel wszyscy trzymamy mocno kciuki!!!!! Dobrze ze szwagier mlody. Jest nadzieja:-)

i na zdrowie :)
Ja że tak powiem najadłam się słodkiego już :) Może nie tyle co niektóre marcoweczki na fb pisały,ale no własnie..każdy ma inną przemianę materii...
Nauczylam sie piec babeczki..plus sklepowe słodycze i przytyłam no..przekroczyłam o pół kilo jakoś to co ubyło mi od razu po porodzie,gdzie jeszcze niedawno cieszyłam się,że schudłam dodatkowe 3 kilo..Zapaliła mi sie czerwona lampka...
No oprócz słodyczy lubie tez ...dobre obiadki,bo mam czas na gotowanie,to trzeba było zacząć ćwiczyć,inaczej sie nie da :)
Ciężko jest ale jogurt czy owoc troche mnie ratuje :)

Ja tez nie wiem jak się zabrac do rozszerzania diety..na pewno bedzie ziemniak i marchewka..musze sie douczyć :) Mam mądre książki w domu i Was i tu i tam :)

Izabel musi byc dobrze i BĘDZIE DOBRZE :* !!

Zrob sobie alb9 kup crunchy, fajny przepis jest na czekoladowe na mojewypieki, ja dodaje do jogurtu z owocami.

Ja schudlam 2kg odkad odstawilam tylko slodycze

Tabum tssss... W miesiąc schudłam 4 kilo :D:D szkoda tylko że w takich okolicznościach. Ale dobilam do wagi sprzed ciąży, jupiii :)

Ciąża, tak, znalazłam taki przepis z ksylitolem, bez tłuszczu i z małym dodatkiem mąki. Zobaczymy jak będzie smakować ;) poza tym czytałam na forum cukrzycowym, że prawie we wszystkich ciastach można zastąpić cukier ksylitolem, oprocz drożdżowego.

Misiakowata, trzymam kciuki, sama po pierwszej ciąży schudłam 22 kg, przy czym 7 było pozostałością po ciąży, a 15kg nadwagi :/ a wyrzucenie słodyczy to faktycznie dużo daje.

http://www.suwaczki.com/tickers/o148jw4zryx0935t.png

http://www.suwaczki.com/tickers/74dianliy9gjlbfs.png

Lilijka87
~strunkaaa
Zjadlabym snickersa

Ja też! W ciąży to zawsze miałam w torebce "awaryjnego snickersa" bo niewiadomo było kiedy głód mnie złapie :)

Co do spotkania to proponuję 12 lub 13 września.

Ciąża chcesz sama gotować dla Mya? Na początku wprowadza się pojedyncze warzywa, np. Marchewkę, ziemniaka, dynie. Gotujesz je do miękkości bez przypraw, a następnie blendujesz na gładkie puree. Jedną nowość podajesz przez parę dni by sprawdzić czy jest dobrze tolerowane (ja zamierzam przez 4 dni). Jeśli przetestowałaś już kilka warzyw to możesz robić z nich mixy. Jeśli wprowadzasz mięso to gotujesz je osobno niż warzywa i blendujesz razem. Do obiadu, czyli już pełnego dania zastępującego jedno kp trzeba dodać tłuszcz, dobrej jakości masło lub oliwę z oliwek lub olej rzepakowy czy kokosowy, łyżeczka wystarczy (część witamin się rozpuszcza w tłuszczach). Wprowadzając jajko najpierw je gotujesz. Podobno już nie trzeba osobno wprowadzać żółtka i białka. Mleko krowie dopiero po 12 miesiącu życia ale przetwory mleczne można wcześniej. No i owoce po warzywach wprowadzaj by Mya zaakceptowała najpierw smak warzyw.
Powyższe są moimi wnioskami po wgłębieniu się w temat.

Lilijka jestes niezastapiona:-) dziekuje, zachowalam sobie Twoj post. Tak myslalam o ugotowaniu marchewki najpierw.
A dziecko wtedy siedzi czy jakos na wpol lezaco do karmienia?
Ja tez w ciazy zawsze cos slodkiego w torebce mialam, jablko. Teraz zreszta tez jak idziemy na spacer to mam wode, jablko i cos slodkiego:-)
Dziewczyny dalej uzywacie smoczki? Ktos probowal odstawic albo planuje niedlugo? Bo Moja tylko czeka na smoka jak ja kladziemy, bez by marudzila, plakala inpewnie nie pospala nawet.
Jak nocki? U nas karmienie przed polnoca (ostatnio co noc) potem 1,5h kilka razy na minutke zasnela i obudzona. Potem ok 3:30 smok i o 5 karmienie i przed 8 pobudka. Weekend a ja niewyspana. Nie moglam juz zasnac o 8. Nie wiem czemu Mya teraz od 23 do 4 czesto sie budzi.

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

Rednails jeszcze trochę czasu. Wsiadaj w pociag/auto i przyjezdzaj :) moze jakas mamusia sie jeszcze skusi :) hotele napewno sa w Kato :p
Lilijka dzieki za post o rozszerzeniu diety. U nas co prawda jeszcze trochę czasu, ale juz sie orientuje i myslalam właśnie robic jak Ty piszesz :)
Kurde czemu ja tak kocham te slodycze. Od ciazy nie moge bez nich żyć, albo one beze mnie. Dzisiaj ide na 70-tke to będę jadla na potege (Rednails tzn. Z umiarem :D )
W poniedziałek rozprawa. To chociaz sie przed rozerwe.

Betty współczuję tego co przeszłaś. Cieszę się, że teraz jesteś szczęśliwa.

Ten tydzień był ciężki. Rozmowa z adwokatem (kurcze, załuję, że na prawo nie poszłam :D normalnie za godzinę rozmowy to fiu fiu fiu :P ). No i kolejny raz przemierzyłam pół Polski ze swoim dobytkiem. Zabrałam wszystkie rzeczy i oddałam klucze.
Nie żałuję decyzji :D Cieszę się, że moja córka będzie wychowywała się w atmosferze miłości i szacunku.

Sylwia wierzę że i dla nas kiedyś zaświeci słońce.

Zabieram się za czytanie i nadrabianie zaległości.

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c8iik408njqat.png
przepisa Agi na gofry strona 3718

Czesc dziewczyny.
O wadze, figurze i kilogramach. Przed ciaza wazylam 60kg (bywalo ze 58 i 62). W dniu porodu bylo 81. Dzis wchodzę na wagę jest 65. Na samym kp, bez diet, mel b i innych cudów. Te 5kg mysle ze zrzucę, zwłaszcza ze od wrzesnia chce silownie wlaczyc. Ale do sedna... Przed ciaza nosilam rozm 36 zwłaszcza dol i 38/40 gora, bo mam większy biust. Teraz to wiadomo, ze gora obfita, ale ja mam trudności w wejściem w ciuchy sprzed ciąży. Jedynie jakies większe spodniczki, a dżinsy mam obcisle, a przed ciaza byly mega luźne. Mysle ze te 5 kg może robic roznice, ale aż tak???? Tez tak macie??" Liczyłam ze nie będę musiała wymienić garderoby... Chyba ze musze schudnąć do 55kg, ale nigdy tyle nie wazylam.

Sylwia udanej imprezki:-) a Martynka sliczna. Nie dziwie sie ze daje Ci tyle sily:-)
Ernesto gratuluje podjecia radykalnych krokow. odwazna babka z Ciebie
Jozefina u mnie i pol kg robi roznice a jak raz w zyciu (i to nie przy okazji ciazy tylko fajnych wakacji) przytylam ok 4-5 kg to bylam pulpet jakich malo! U mnie tak wszystko widac

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

Co do znamion to Miśka też ma z tyłu główki pod włoskami uszczypnięcie bociana i plamkę na czole.
Nie miała ciemieniuchy i za uszami ma nieznacznie suchą skórę (mój siostrzeniec miał okropnie suchą za uszami). Co mycie przecieram tam myjką a po kąpieli smaruję kremem (emolium, latopic, bepanthen).

My dziś pierwsze warzywo jedliśmy - ziemniak. Nie podszedł Małej. Wypluwała.

Dziewczyny dziękuję za słowa otuchy. Jesteśmy dzielne :D

Izabela teraz przeczytałam o Twoim szwagrze. Dużo zdrowia mu życzę.

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c8iik408njqat.png
przepisa Agi na gofry strona 3718

Gość Misiakowata

Zaliczylam tylko pol godziny treningu calego ciala zeby jutro odpoczac..bo w poniedzialek Zumbeczka :D
Kurna ale mi piersi i brzuch przeszkadzaja w cwiczeniach..Na te pierwsze zalozylam zwykly stanik i sportowy to dalo rade..ale na brzuchala rady ni ma..troche zaszalalam z mizeria do obiadu hehe

Etnesto nie dziwie sie Miśce ..ziemniaki bez soli?bleeeeee...wiadomo ,ze sama tez bede robila bez soli dla Matiego..ale weź...moja przyjaciolka znowuz lubi...bleeeh

Ernesto
Co do znamion to Miśka też ma z tyłu główki pod włoskami uszczypnięcie bociana i plamkę na czole.
Nie miała ciemieniuchy i za uszami ma nieznacznie suchą skórę (mój siostrzeniec miał okropnie suchą za uszami). Co mycie przecieram tam myjką a po kąpieli smaruję kremem (emolium, latopic, bepanthen).

My dziś pierwsze warzywo jedliśmy - ziemniak. Nie podszedł Małej. Wypluwała.

Dziewczyny dziękuję za słowa otuchy. Jesteśmy dzielne :D

Izabela teraz przeczytałam o Twoim szwagrze. Dużo zdrowia mu życzę.

wypychanie jedzenia językiem jest normalne na początku, ale jest przejściowe.