Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Leniwieccccccc

Mam nadzieje, ze nie zapesze jak to napisze ;)))
U nas po skoku. Trwal od 8.06 do piatku. Matko! I'm alive!
Z piatku na sobote i z soboty na niedziele, Eliza spala od 20:00 do 5:30 (z przerwa o 23:00 na mleko na spiocha). Jak pije z butli moje mleko (np.wczoraj- zostala z moimi siostrami a my poszlismy na kolacje :-D) to beknie. A z piersi zazwyczaj nie odbije. Wiec nie nalegam i nie nosze dlugo. Smoczek zaczelam dawac w nocy zamiast karmienia o 1:00/2:00 (trwalo bardzo krotko i bylo raczej ciumkaniem a nie jedzeniem).
Tez chwale niebiosa, ze polozna podpowiedziala nam smoczek juz w 4 dobie zycia. Ulatwia jednak sporo spraw. Ale zobaczymy jak pojdzie nam odzwyczajanie. Jednak na chwile obecna - carpe diem!
W piatek napilam sie piwka i od tego czasu mam duzo wiecej mleka. Jak nigdy. Ale to tez moze przez to, ze wyluzowalam jak spozylam procenty. I jeszcze stres nie wrocil ;-)
Eliza dalej troche ulewa, ale mniej niz miesiac temu (mniej sie rusza przy piersi) wiec nie przejmuje sie juz tym.
Chcialabym zaczac robic jej sloiczki z owocami ale nigdy tego nie robilam (jestem swego rodzaju sloikowa dziewica!). Moze macie jakies stronki typu "Sloiki for dummies" albo/i strone, gdzie moge zamowic sloiczki takie 125 ml z zakretkami do wekowania (tak to sie nazywa?) :)

Martynka dziekuje za komplementy zabka :)
Kurcze nie wiedzialam,ze na tym etapie dzieci moga miec tyle pobudek. U nas jest jedna przerwa. Jak siw zdarzaja dwie to się zastanawiam co się stalo. No i Mala spi okolo 12 h :) teraz przez dzien tez sie poprawilo.
Ja tez bylam anty smoczek a teraz uzywam tylko jak jest potrzeba bo chciałabym ja szybko oduczyc. Jednak uważam, że jest bardzo przydatny :)

misiakowata30
Ciaza316
misiakowata30
Mati dal mi popalic no...wzielam go w chuste to spokoj byl..ale te plecy mnie tak bola to odpuscilam..dalam go w bujak...marudzil i marudzil....jeszcze nie jasny przepis na ciasto mam i nie tak szlo jak powinno...Mati w koncu usnal a ja sie rozbeczalam..wkur..am sie i tym ciastem i zmeczeniem..ech...poplakalam i mi lepiej..w dupie ze wszyskim...zrobilam obiad..pojem i sie poloze..obudzil sie nie ryczy an razie to moze odpusci matce...a jeszcze yorka ni tu daja pod opieke i zwariuje,bo ten pies rozpieszczony

Misia nie smutaj. Jak widac ja w tyle i mam nadzieje ze do tej pory juz sie poprawilo. Wiem jak to jest byc sama z dzieckiem, nie jest latwo. Tez rycze czasami i to pomaga. Nie bierz na swoje barki za duzo. Przytulam mocno

Dziekuje kochana :*
Dziś lepiej ;)
Własnie zaliczyłam krotki spacer z Matim w chuscie i psiakiem :D aleee sie ludzie patrzyli,a jedna pani usmiechnela sie do mnie ;)

ok 15 kolejna misja z wozkiem i oddprowadzeniem psiaka do jego domu,gdzie poczeka na mamusie

u Was widze lepiej,Maya daje zyc.super :D

Nawet najmniejszy piesio plus dzidzia to musi byc nie lada wyczyn:-)
Kocham ja nad zycie ale jest latwiej jak tata tez w domu. Nie ma co ukrywac:-)
Ale nadal nie odkurzone, malo posprzatane, ale za to wyszlismy na urodzinki na chwile, zrobilismy zakupy i pyszny obiad w domu zjedlismy.
Czytam Was na raty takze przepraszam ze nie odpisuje za duzo...

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

Ja podziwiam mamy? Ktore tak calymi dniami zajmuja sie dziecmi same. Ja jeszcze nawet jednego dnia takiego nie mialam. Zawsze ktos przyjdzie i pomoze. A poza tym Mala chociaz by sie walilo palilo usypia o 20. Ze spaniem jeszcze nie mialysmy problemu. Takze bardzo Wam wspolczuje.
Jaki piekny Leniwiec junior :) taki Aniolek :) nie powiedzialabym, ze tak dlugi skok przechodzila.
Mati jest prze slodziak :) jak fajnie patrzy na piesia :)
To prawda Martynce ciezko zrobic teraz zdjecie. Bo albo sie wierci i macha raczkami albo wklada je do buzi i ciumka :)
Niuska to mieliscie Maly bal Malucha :) ciekawie musialo być tyle maluszków :) a co by było na złocie Macowkowo- lutowo- styczniowym :D
U mnie kupki przy kp to jakaś porażka. Teraz to jest istna woda a pediatra caly czas karze brac dicoflor jak to nic nie pomaga :(

Gość arwena 89

maddalena82
~arwena 89
Dziewczyny karmiące mm, czy waszym maluchom zdarzają się kupki ze śluzem? Miki jest na bebilonie pepti, do tej pory było ok. W piątek wieczorem zrobił pierwszy raz kupkę ze śluzem i dzisiaj znowu :( we wtorek miał szczepienie 5w1 i pneumokoki. Nie rozszerzałam mu jeszcze diety. Od szczepienia zaczął tez mniej jeść :(

Mateusz też na pepti. U nas kupki są tak co dwa dni w paskudnym zielonym kolorze-ale to podobno normalne. Teraz jak była trzydniowa przerwa to już widziałam że bardzo się męczy :(robił nad ranem na raty i miałam wrażenie że przy ostatniej zmianie pieluszki była lekko śluzowata. Muszę poobserwować. A u Was to może jeszcze faktycznie po szczepieniach? A dużo mniej je?

Kiedyś zjadał z apetytem 180ml a teraz jak mu wmuszę to zje max 120ml :( jeszcze żeby chociaż częściej jadł to bym odpuściła, ale nie. Zielone kupki miał przy żelazie i robił kupkę co 3, a nawet co 4 dni i śluzu nie było. Po odstawieniu żelaza stopniowo wrócił żółty kolor i częstotliwość znormalniała do jednej kupki dziennie. Od czasu szczepienia robi nawet trzy kupki dziennie i od piątku wieczorem właśnie ze śluzem (w sobotę nie robił to w nocy strasznie się rzucał)

a może on też ma skok i dlatego mniej je?

co do weków, to ja nie robię, będę podawać gotowce lub jak ugotuje coś to będę podawać na bieżąco.

a w tesco promocja na gerberki 2 w cenie 4 zł. i na pampersy 74.99 jakoś tak.

I nadrobilam. :) Leniwiec i Misia super dzieciaki!:)
Moj ma 16 tyg i aż się boje co bedzie przy skoku bo Olis jest mega "dopalony". On jest tak aktywny ze nie wiem skąd ma tyle sily. Dzis byłam u kumpeli na wsi co juz Wam pisałam ma 2 tyg młodszego synka to mój jak trojaczki przy nim. Chociaż dzis miał najlepszy dzien od miesiąca. Ja kocham tą jego aktywność ale on jest max 30min dziennie na leżąco... Dzisiaj byl razem godz nie mogłam uwierzyć tak się śmiał na leżąco. Super! Skubany nóżki przez gondole przekłada boje sie czy nie wypadnie chociaż on w wózku na spacerze tylko jak uśnie. A dzisiaj mi usiadł w wózku koleżanka myslalam ze wyskoczy bo jej maly potrafi caly dzien sam sobie leżeć i nóżkami kopać w zabawki jeszcze jak sie do jej małego mówi to dziecka nie ma ja bylam w szoku ze dzieci takie spokojne sa:) moj na godzien od 2doby zycia na raczkach musial- taki jest co zrobię jeszcze jak ma zly dzien trzeba śpiewa i chodzić z nim. Moj dopaleniec. I uwielbia bawić sie stopami i swoim siusiakiem podczas przewijamnia. Wasi synowie tez? I jak słyszę czasem bo go tak nauczyłeś to scyzoryk mi sie otwiera bo moj skarb od urodzenia taki jest. Juz z niecierpliwością czekam aż zacznie taczkowac bo kręgosłup mi padnie chociaż nie wazy dużo. A i po tym basenie spal mi od 21 do 12 w dzien z przerwa 1.5 h na aktywność i karmienia ale dzis za to w dzień w ogóle nie spal o 21 poszedł na noc. No to się rozpisalam:)

monthly_2016_07/marcoweczki-2016_49573.jpg

Gość arwena 89

~kalae
a może on też ma skok i dlatego mniej je?

co do weków, to ja nie robię, będę podawać gotowce lub jak ugotuje coś to będę podawać na bieżąco.

a w tesco promocja na gerberki 2 w cenie 4 zł. i na pampersy 74.99 jakoś tak.

Kalae biorę też to pod uwagę. W grę wchodzi reakcja na szczepienie, ząbki, skok, spóźniona reakcja na jakiś składnik cebionu Multi i rączki non stop pakowane do buzi, mimo że wszystkie zabawki są myte/prane i wyparzane, rączki też co chwilę mu myję. Mam nadzieję że jutro czegoś się dowiem

Nati powodzenia! :)
Dziewczyny łącze się w bólu często wstając do dzieci, placzu i marudzenia. Majka ma 24 tygodnie (korygowane 19)
Czyli teoretycznie skok ten długi powinien się kończyć..
Od kilku dni jakby w nią diabeł wstąpił!
Dziś od 6:30 ledwo oczy otworzyła ryk.. Ale posmarowalam jej dziąsła, popłakała jeszcze chwilę bo nie lubi tego smaku i spokój. Leży spokojnie w łóżeczku, ten 1 ząb wyjść nie chce...

Sliczne dzieciaki! Misia, Jola, Leniwiec :):*
A to Majka i makaron spaghetti :)

monthly_2016_07/marcoweczki-2016_49576.jpg

http://www.suwaczki.com/tickers/km5shdge1jysm8f9.png

Hejo Mamusie:)) Podobno tylko dzisiaj ma być bardzo ciepło i w miarę bezdeszczowo, więc od rana pralka chodzi pełną parą.
Misia, super że się odezwałaś:) Gorszy dzień to tak dla zdrowotności:)) Przecież jak tak każdy miałby być super happy, to od nadmiaru cukru nadwaga murowana;) Lubię czytać Twoje pełne optymizmu wpisy (do naszej codzienności wpisał się wózio :))), więc nie smutaj tylko pisz częściej. Mati z pieskiem po prostu do schrupania:) I jak się fajnie ułożył nadruk na bujaku - z Matiego super królik :DD
Leniwiec, Bartuś przesyła dla czarnego Bączka słodkie bzz bzz :DD Ech, Elizka tymi usteczkami nie jedno serce złamie:DD
Jola, jak czytam o Olisiu, to jakbym czytała o 8miesięczniaku:)) Rośnie chłopak jak na drożdżach, co wiedać na zdjęciu- sliczny kawaler:) Bartuś czasami łapie za stópki ale ptaszkiem w ogóle sie nie interesuje.
A propos ptaszka.. Mojemu Małemu siusiak układa się na jeden bok, czy u was jest podobnie? Jak zakładam pampersa to układam go na drugą stronę, ale pieluszka jest luźna i po zdjęciu jest znowu na przeciwnej. Nie wiem czy to normalne??
Bartek jest tylko na mm i też czasami jest sluz w kupie. Rzadko ale bywa. Nie wiem od czego to zależy.
Potwierdzam, te Pampersy w tesco wychodza tanio, bo jest ich ponad setka w paczce. My już zakładamy 4ki, bo chociaż Dada 3 są ok, to Pampersa 3 ściskała nóżki.
Ja będę gotować obiadki na bieżąco, ewentulanie mrozić w małych plastikowych pojemniczkach. Sama bym się bała pasteryzować, bo jakby słoik się nie zawekował, to można przez nieuwagę przytruc maluszka. Zamrozone zawsze pewniejsze no i nie ma z tym pieprz..nia tyle.

Jola88
Witam z rana:)dziewczyny czym sie różni ten zwykly bebilon od tego pepti? Ja kupiłam miesiąc temu ten pepti zeby miec awaryjnie ale nie otwieralam jeszcze...

Pepti jest dla alergików. A fizycznie, to jest rzadszy od zwykłego, w żółtawym polorze i zapach jest mało apetyczny. A Ty kupiłaś Pepti bez recepty???

Gość Lilijka87

Zamierzam kupować gotowe słoiczki bo raz, że jest pewne źródło pochodzenia składników użytych do zrobienia tego posiłku, muszą spełniać odpowiednie normy. Dwa, że o ile to będzie jedno warzywo czy owoc to nie ma potrzeby kombinowania z wymyślnością menu ale już w późniejszym czasie? Przykład: "młode jarzynki z ryżem i cielęciną" lub "risotto z brokuły i królikiem". Trzy, że kwotowo to chyba wyjdzie jednak taniej kupić taki słoiczek niż kupować te składniki (ze sprawdzonych źródeł). No i cztery... Zjecie mnie ale jednak jest to spora wygoda :)

Jola gdzie byłaś z młodym na basenie?
Kalae ty już byłaś z Tosią?

Nie mogę uwierzyć! Ania śpi już 12 h! Z trzema karmieniami ale na śpiocha bo mnie piersi bolały z przepełnienia! Karmienie z piersi nie opróżnianej po 9h, a potem druga czekała 10h na ssaczka. Ale ból! Może wczorajsza wycieczka na żywiecczyzne (ale trudne słowo!) ją tak zmeczył?!

hej hej :)
Tangoya dziekuje :* Aż musiałam spojrzec na fotkę Matiego :D Rzeczywiście mój króliczek,w końcu w lany poniedziałek urodziłam ha ha
Twoje posty są bardzo miłe i przyjemnie się czyta :)

Leniwiec ale piękna bączusia :D
Ja też dziewica w słoikach :D Raz robiłam ogórki,ale w sumie wyszło,że P.robił,bo mi słabo było w ciąży :D
Jola super,że wyluzowaliście na basenie :D
No i kawaler jaki aktywny :D
szaleje chłopak :)
Mati tez ostatnio szał ma..a zwłaszcza na przewijaku,majta tak szybko tymi nogami,że cycki mi przestawia..auć :)
w wanience to samo...szybko "biega"i litry sliny przy tym..masakra :)

a z peniskiem..hm nie zwracałam uwagi,ale rzeczywiście układa się na jego lewa stronę..Póki pampersy to chyba ok..potem frędzelek bedzie wiekszy to w majteczkach bede przekładać..nie wiem nawet czy trzeba coś z tym :)

Mati wczoraj był zupełnie inny..to znaczy wrócił do siebie..uśmichnięty ciagle,nie marudził...
Poszłam z tym pieskiem i z wóziem (sama nie wiem skąd to słowo,któras chyba tak musiała napisać :)),odprowadziłam psiaka do jego domu,z teściową sie wtargałam do niej...i pospał i sie pobawił i pogaworzył do babci duzo..wieczorkiem tez aktywny strasznie,sie nakopał,nabiegał,a po kapieli ryk..chyba tak mus ie podobało ehehe,bo zaczełam go kłasc w waniece normalnie..
no dobra pojadł uspałam..poszłam sie kapac..slyszalam tylko z łazienki jak P.kichnął i nasłuchiwałam,czy mały zareaguje ..A jak !!Matko jak sie rozbeczal,ciezko było go uspokoic..taki ten płacz inny był,taki zanoszący,taki jejciu przykry..P.nie mógł go ukołysać..ja go wziełam,zaczelam zagadywac,że wszyscy kichaja i ze on tez robi a psik,i że nie musi sie bać..to sie uspokoił..żalił sie za chwilę z nowu..nie miałam juz siły na stojąco go bujac to suiadłam,uspokoił sie,ale jeszcze czasem jakby chcial znow płakać..P.juz myslał,że Matiego coś boli kurcze..
no ale dobra,uspokoiłam,dałam tatusiowi na klatę goła,pozwoliłam by pogapiłm się na mecz..no ale tak popłakiwał..to powiedziałam P.żeby mówił do niego,opowiadał o meczu,o Ronaldo co płakał itp...no i sie ululał..Biedactwo kochane no...
Nie raz się wystraszył kichniecia,ale nigdy tak żałośnie,długo nie płakał..

Co do słoiczków ja tez chce kupywać...Paweł z tesciowa twierdza,że to drogo..to ja powiedziałam do teściowej,że ludzie na fajki wydaja,na piwsko to co ja bede dziecku zalować..Bedzie troszke wiekszy to zje juz normalne gotowane i już :)
Jak trafie na swojską marchewkę u kogoś znajomego(mam kolezanke z ogródkiem)to co innego z chęcia ugotuję :)

Mati od dwóch dni interesuje się stópkami:) brakuje mu ok 5 cm żeby wsadzic do buzi :D cudowny widok :D

Olcia Majusia śliczna,nasza gwiazdeczka kochana :D

Kochane jak to jest z tym ssaniem paluszków???Pozwalać czy nie??
Teściowa ciągle zabiera mu rączki z buzi,zabawia kosi kosi itp...smoczek u nas tylko w wyjątkowych sytuacjach,jak chce to ssie,jak nie wypluwa i ja już nie wiem..Podpowiedzcie

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

Hey dziewczyny :D Dlugo mnie nie bylo. Pojechalam na dzialke w czwartek zeby moj mezulek mogl ponadganiac rzeczy w pracy zeby pomoc mi przy Hanuli w szpitalu. On zostaje na noc zebym sie wyspala i miala sile przez caly dzien :D

Splakala mi sie przy pobraniu krwi... Ale to tak bardzo... jejku zalila sie jeszcze dlugo. A jej z glowki pobierali i mnie wyprosili z gabinetu.

Na razie czekamy na reszte badan bo nawet moczu nie udalo sie pobrac bo za kazdym razem kupe zrobila. A w domu 1x dziennie tobi :D Widocznie sra na nich :D heheh

Dzieki za komplementy :D Jestescie milusie i ZAWSZE mozna na Was liczyc :D

Olka super wygladasz! A Majeczka jak zwykle slodziak :D

Misiakowata mam nadzieje ze Mati sie naprawil i juz chce jezdzic w wozku :D

KasiaMamusia mam tez nadzieje ze przeczytam ze Twoj Starszak jest juz zdrowy i zarazki nie rozlazly sie po domu :D

Dobra lece czytac dalej bo na dzialce nie Mialam internetu a Hanula przysypia wiec mam chwilke zeby zobaczyc co przez 4 dni sie wydarzylo :D

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

Leniwiec, Elizka sliczna!
Sylwia ale atrakcja z tymi zabkami, fajnie:-) mam nadzieje ze u nas tez tak szybko wyjda. Slini sie bardzo, raczki w buzi ciagle. Zaczynam dzis smarowac jej dziasla Dentinoxem to moze jej troche ulzy? Ale nic nie czuc na dziaslach chociaz dzis rano jakby bardziej ze tak powiem chropowato.
Mala spi, probuje nadrobic, ale z reguly wtedy sie budzi:P

swojska to nie jest koniecznie eko, gdyż aby cos było eko to m. inn. trzeba przebadać ziemie, czy nawóz w której to coś rośnie, a raczej mając swój ogródek się tego nie robi. Dlatego swojskie nie musi być zdrowe, gdyż nie wiemy co w tym jest. A jeśli kupi się w sklepie (nie eko) to z danej partii jest wyrywkowo badane.

na basenie nie byłam.

Jola88
I nadrobilam. :) Leniwiec i Misia super dzieciaki!:)
Moj ma 16 tyg i aż się boje co bedzie przy skoku bo Olis jest mega "dopalony". On jest tak aktywny ze nie wiem skąd ma tyle sily. Dzis byłam u kumpeli na wsi co juz Wam pisałam ma 2 tyg młodszego synka to mój jak trojaczki przy nim. Chociaż dzis miał najlepszy dzien od miesiąca. Ja kocham tą jego aktywność ale on jest max 30min dziennie na leżąco... Dzisiaj byl razem godz nie mogłam uwierzyć tak się śmiał na leżąco. Super! Skubany nóżki przez gondole przekłada boje sie czy nie wypadnie chociaż on w wózku na spacerze tylko jak uśnie. A dzisiaj mi usiadł w wózku koleżanka myslalam ze wyskoczy bo jej maly potrafi caly dzien sam sobie leżeć i nóżkami kopać w zabawki jeszcze jak sie do jej małego mówi to dziecka nie ma ja bylam w szoku ze dzieci takie spokojne sa:) moj na godzien od 2doby zycia na raczkach musial- taki jest co zrobię jeszcze jak ma zly dzien trzeba śpiewa i chodzić z nim. Moj dopaleniec. I uwielbia bawić sie stopami i swoim siusiakiem podczas przewijamnia. Wasi synowie tez? I jak słyszę czasem bo go tak nauczyłeś to scyzoryk mi sie otwiera bo moj skarb od urodzenia taki jest. Juz z niecierpliwością czekam aż zacznie taczkowac bo kręgosłup mi padnie chociaż nie wazy dużo. A i po tym basenie spal mi od 21 do 12 w dzien z przerwa 1.5 h na aktywność i karmienia ale dzis za to w dzień w ogóle nie spal o 21 poszedł na noc. No to się rozpisalam:)

Fajnie z tym basenem. Tez bym poszla ale jak mysle o tym calym przygotowywaniu sie itd to mi sie odechciewa:-) leniwa jestem
Synio naprawde tak doroslo wyglada:-) te spojrzenie zalotne
Moja kolezanka ma kilka tygodni starszego synka i co sie widzimy to on sobie lezy, malo sie rusza. Wtedy widac jakie dzieci sa rozne. Moja od zawsze przebiera nogami i rekoma, gada.
Zaczelam karmic na lezaco:-) jeju jakie to fajne. Kiedys nam nie wychodzilo i sie poddalam, az do teraz. A Mala taka zrelaksowana przy tym

olka135
Nati powodzenia! :)
Dziewczyny łącze się w bólu często wstając do dzieci, placzu i marudzenia. Majka ma 24 tygodnie (korygowane 19)
Czyli teoretycznie skok ten długi powinien się kończyć..
Od kilku dni jakby w nią diabeł wstąpił!
Dziś od 6:30 ledwo oczy otworzyła ryk.. Ale posmarowalam jej dziąsła, popłakała jeszcze chwilę bo nie lubi tego smaku i spokój. Leży spokojnie w łóżeczku, ten 1 ząb wyjść nie chce...

Sliczne dzieciaki! Misia, Jola, Leniwiec :):*
A to Majka i makaron spaghetti :)

Majka i makaron:-) dobre. Ona jest piekna, a makaron ujdzie;-)