Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Niuska, oby niż poważnego nie było, trzymam kciuki :* rzeczywiście mogliby zrobić to od razu... ech ten NFZ...
Arwena, mam nadzieję, że się jednak przyzwyczai... ja byłam z moją trzy razy w kościele, dwa razy spała a za trzecim staliśmy na zewnątrz, więc było ok. Też w sumie nie wiem, jak to będzie na chrzcie, ale jeszcze trochę czasu jest (chrzcimy 14.08).

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6io4p2e2irzwe.png

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbn6iyesqoui9t8.png

~Leniwieccc
Dzieki, Kalae. Kupie w takimtazie Bebiko i zobaczymy. Mam nadzieje, ze przez najblizszw miesiace starczy to,co jest w piersiach, ale cos w szafce trzeba miec suchego ;) szczegolnie, ze jak mnie nie bedzie to i sucharow nie bedzie;)
Czy tego mm Bebiko sa rozne rodzaje?

Kalae,to co sciagnelas to dobry wynik. Ok. 6kg niemowle powinmo dostawac ok.110-120ml na jedna porcje. Eliza dzis rano zjadla ok.200ml, za to pozniej spala 4godziny !

Ja chyba tez nie umialabym wyeliminowac nabialu. Szczegolnie, ze potrzebujemy wapnia jak karmy piersia i w ogole.

Ciaza, sprobuj odbijac Mye przodem do swiata. Reka pod zgiete nozki blizej pupy i reka na klatce piersiowej rownolegle do podlogi. Do tego rob takie powolne ruchy gora-dol (jakby przysiady). U nas to super pozycja do odbijania. Tylko nogi nie moga buc zgiete bardziej niz kat 90°,zeby nie naciskac brzuszka.
Czasami na reakcje dziecka po wyeliminowaniu alergenu trzeba czekac 3 tygodnie.
Moze to jakies kontaktowe uczulenie ? Albo potowki? Tradzik ? Jak Mya przybiera? Bo to tez wazne przy skazie bialkowej...
Odciaganie 775533 to minuty na kazda piers. Zaczynasz od 7 minut i konczysz na 3 min.

Mam pytanie- jak dbacie o okolice intymne dziewczynek ? My do niedawna mielismy kupole na cala pieluszke. Wiec wtedy, dokladnie i delikatnie sama woda oczyszczakismy tez wargi sromowe. Teraz kupki sa bardziej na tyle pampersa wiec przod mniej sie brudzi. Wtedy nic tam nie grzebiemy. W kapieli, tez raczej chlapiemy woda tam, bez szorowania;) Dzis rano zauwazylam tam biala wydzieline. Juz kiedys ja widzialam ale bylo jej baaardzo malo-ledwo mozna bylo dojrzec. Dzis zdecydowanie wiecej. Obstawiam, ze rzadsze czyszczenie tamtych okolic sprawilo, ze tej wydzieliny zbiera sie wiecej. Z drugiej str boje sie o grzybice, ale moze przesadzam. Jak to Was wyglada? Tzn.u Waszych corek ;)

Raczej kontaktowe mi sie nie wydaje. Ale z alergiami, bez testow to mozna sobie gdybac. Juz dzis buzka lepsza. Tak sie to szybko zmienia. Wczoraj juz mniej ulewala, dzis jeszcze ani razu. Ale chyba je tez spokojniej moze. Bede obserwowac. Potowki bylyby tylko na policzkach? I swedza? Bo zgrzala sie w aucie. Przybiera na wadze powolutku ale miesci sie w granicach normy. W srode ja zwaze to zobacze ile przez tydzien przybrala.
My mandolinke/kwiatka ;-) czyscimy platkiem przy zmianie pieluchy. Po prostu z gory na dol delikatnie a jak jest tam serek to lekko zwilzonym patyczkiem higienicznym.
A z odbijaniem to probowalam ta pozycje. Ciezko mi bylo trzymac Mala. I u nas ulewala najwiecwj przy odstawianiu od piersi do kazdej innej pozycji. To byl najgorszy moment. No zobaczymy
Wczoraj w ogole mialam kryzys. Ryczalam pol dnia. Jeszcze ta alergia, z nosa leci, oczy szczypia a jedynie krople to nosa moge. Ah. Dzis juz lepiej

http://suwaczki.maluchy.pl/li-72309.png]Tekst linka[/url]

Dziewczyny ad kolki u nas bardzo pomógł Delicol i probiotyk, który stosujemy do teraz. Natomiast w naglych atakach kateter, śle to pewniejsza wiecie:) u nas chrzest przesunięty bedzie na przyszły rok bo moj dziec jak ku sie znudzi w jednym miejscu to jest ryk :) a od urodzenia płacze jak tylko sie ja cieplej ubierze. Nie nosiła kombinezonów kurteczek... Czapkę miała tez moze z kilka razy:) taka agentka

~misiakowata
To ja tak czytam i czytam i masakra z ta alergia..to stwierdzam,ze my nie mamy..u nas wystarczy odstawic na 2dni i widac roznice po kupce.
Ciaza widze,ze lapiesz sie wszystkiego jak ja do niedaena...sprobuj najpierw wyeliminowac jedno..pomidory calkiem odrzuc i obserwuj..bo tak niebedziesz wiedziala co i jak uczula.ja ograniczylam nie wyeliminowalam nabial..potrzebby jest nam..bo zęby wszystko nam pojdzie..dziecko wyciaga wszystko co najlepsze..szkoda,zebys sie meczyla..a Mya noze ociera buzis o ciuchy wqsze,o mate,koc i to szkodzi..smaruj oilatum i patrz..my smarujemy tylko policzki i ladnie schodzi :)

Mam nadzieje ze alergia czy nie, wszystko sie skonczy w krotce

Dziewczyny ad kolki u nas bardzo pomógł Delicol i probiotyk, który stosujemy do teraz. Natomiast w naglych atakach kateter, śle to pewniejsza wiecie:) u nas chrzest przesunięty bedzie na przyszły rok bo moj dziec jak ku sie znudzi w jednym miejscu to jest ryk :) a od urodzenia płacze jak tylko sie ja cieplej ubierze. Nie nosiła kombinezonów kurteczek... Czapkę miała tez moze z kilka razy:) taka agentka :) Teraz zasuwamy po chacie pół nago w bieliźnie i pieluszce bo gorac po 35 st. My mamy cyrk z wożeniem autem. Raz wybiegł nam zwierz przed maskę i była w aucie z nami od tamtego momentu m a s a k r a.. Nie da rady jezdzic bo chce od razu do mamusi a ja sie wzbraniam bo to nie jest najbezpieczniejsza forma podróży aczkolwiek prawdopodobnie przyjemniejsza

Strunka, ale tam pieknie!
Sylwia mam nadzieje ze o tej sprzedazy to tylko plotki bo szkoda gdyby mama Ci nie powiedziala. Przykre ze z takiej przyjazni zabrnelyscie tak nieciekawie
Madika napewno sobie cos przypomnisz o tesciowej i opowiesz:-)
Musze kupic wapno, dobrze ze mi przypomnialas. Zmiana pogody? U nas tydzien byl takiego ulewania non stop. A pogoda zmienila sie wczoraj i wczoraj jej zelzalo...
Smoczek i ten butelce sa takie same. Jej smak nie odpowiada chyba:P bede jeszcze probowac
Tutaj zeby dostac sie do specjalisty graniczy z cudem! Kiedys tu lekarz mi powiedzial ze zrobiliby mi testy alergiczne jesli bym wyladowala w szpitalu. To bylo odnosnie swedzenia skory i mowilam ze juz dawno testow nie mialam robionych. Zrobilam wtedy w Pl.
A jak alergolog bada takie male dziecko? Bo ja kiedys nalezalam do przychodni alergologicznej ale bylam starsza niz corka.
Doczytam pozniej bo ktos juz nie spi:P

niuska_aw
Czytam i oczom nie wierzę. Haneczka, witaj z powrotem. fajnie że już jest lepiej:)
My dziś po wizycie U pediatry. Marcin ostatnio mocno kaszle, osłuchowo jest ok, Ale zrobiliśmy też rtg, Jutro wynik:( oj obawiam się że może się skończyć szpitalem:( swoją drogą jakby nie mogli dzisiaj dać opisu:/ wrr

jak nie ma lekarza co opisuje zdjęcia to nie dadzą, ale lekarz pewnie popołudniu albo rano, stąd taki poślizg.

Gość misiakowata

Haneczkaa witaj :D Cieszę się,że u was dobrze wszystko :)Pannica rośnie :D

Ciąża tez mam nadzieję,że u Was szybko się skończa te problemy :)

Gosia zazdroszczę podrózy,wypoczywaj :D
Strunka na wypasie miejscówka:)
Sylwia z siostrą działaj jak coś,nie patrzcie na matke.

U nas jak wczoraj zaparcie,tak dziś już ok :D
Tylko matka baw :D
Dziś 17 rocznica śmierci mojego taty..nie mam jak pojechać,to palę świeczke od rana ...

Gość przyjazna

Ciaza316
Strunka, ale tam pieknie!
Sylwia mam nadzieje ze o tej sprzedazy to tylko plotki bo szkoda gdyby mama Ci nie powiedziala. Przykre ze z takiej przyjazni zabrnelyscie tak nieciekawie
Madika napewno sobie cos przypomnisz o tesciowej i opowiesz:-)

Z te
Musze kupic wapno, dobrze ze mi przypomnialas. Zmiana pogody? U nas tydzien byl takiego ulewania non stop. A pogoda zmienila sie wczoraj i wczoraj jej zelzalo...
Smoczek i ten butelce sa takie same. Jej smak nie odpowiada chyba:P bede jeszcze probowac
Tutaj zeby dostac sie do specjalisty graniczy z cudem! Kiedys tu lekarz mi powiedzial ze zrobiliby mi testy alergiczne jesli bym wyladowala w szpitalu. To bylo odnosnie swedzenia skory i mowilam ze juz dawno testow nie mialam robionych. Zrobilam wtedy w Pl.
A jak alergolog bada takie male dziecko? Bo ja kiedys nalezalam do przychodni alergologicznej ale bylam starsza niz corka.
Doczytam pozniej bo ktos juz nie spi:P

Z tego co wiem to u takiego malucha testy z krwi robią po prostu.

Gość Monimonii

Lilika ale mnie rozbawiłaś!!! raczej trudno zapomnieć, co najwyżej można tampona nie do tej dziurki włożyć;)

Leniwiec jak chcesz kupić mleko na spróbowanie to proponuję Ci taką saszetkę bebilonu na jeden raz, wsypujesz i zalewasz:)

Hej. My juz po rehabilitacji. Malutka ostro spi. Dolozyla nam nowe ćwiczenie i juz mamy 32 minuty. A caly czas jest placz :/
Zaczela mi też charczec noskiem i znowu musimy zacząć inhalowac. A w srode miało być szczepienie. Ale chyba przełoże.
Co do domu to wiem to od faceta mojej siostry. Mama mu powiedziala,ze nie moze tak byc,ze my tu mieszkamy a on nie bo to jest jego dom a nie nasz. I ze nam powie ze albo on wraca albo ona sprzedaje dom. Taki szantaż. Mlodszej kazala robic zdjecia domu. Proszę bardzo niech sprzedaje. Ale nawet nie wiecie jakie to przykre. Zawsze on nas wzywał bil za byle co nad nia sie znecal ponad 20 lat nie pracował. W domu tez nic nie zrobil. A my zawsze ja wspieralysmy, bronilysmy, sprzatalysmy w domu, gotowalysmy obiad ( nawet dla niego ) i nie rozumiem dlaczego ona tak postepuje i sie od nas odwraca. Tym bardziej,że on nie zmienił swojego postępowania i w sadzie sie wyparl wszystkiego :/ moje nerwy juz sa u kresu wytrzymalosci. Szukam czegos,ale u nas Jest ciezko o Mieszkanie. Wystarczylaby mi kawalerka. Kase odkladam za auto kolo 20 dostanie i mam nadzieje,ze znajde prace po roku. Kalae to jest dom mamy i starego.

Gosia1001
Witam niedzielnie :) u nas od rana pada i nawet burza sie przewinela. Wczoraj do 1 na urodzinach u siostrzenicy bylismy. Mania ladnie spala to tylko z auta do łózeczka przenieslismy. Dzieciaki w basenie szalaly, pozniej trampolina :) spoko bylo.
Mania pospala do 8:30, syn do 10:00. Obudzilam rodzinke nalesnikami z truskawkami :D teraz kluseczke karmie a ukochany myje naczynia.
Wczoraj rano byli na dzialce u kolezanki i zbierali z synem czerwona i czarna porzeczke i maliny. Wiec zaraz zabieramy sie za robienie sokow i kompotow. Potem chleb trzeba upiec, obiad i pakowanie :)

Dziewczyny dziekuje jeszcze raz. :*

Jola wspolczuje... Masakra tak caly dzien :/ moze faktycznie chusta? Moja tez z lezenia sie podnosi do polsiadu ale ja nie przeszkadzam - ona sobie sama krzywdy nie zrobi.

U nas w rodzinie nie ma alergii wiec nie nie pomoge w tym temacie. My staramy jak najbardziej zdrowo jesc. Swoje owoce i warzywa, mieso, jajka, pieczemy pieczywo, lekarstwa naturalne, codziennie kasze itp.

Leniwiec suchary wymiataja :D

Nati fajnie ze imprezka sie udala, odpoczelas :) ja raczej wychodzic nie bardzo, czasem jakas restauracja. Ale z dziecmi to codziennie w auto i gdzies jade - to do parku, do rodzicow, sióstr :)

Ernesto super ze z Miska juz lepiej, spokojniej :) lekarze nfz?! Szkoda slow i nerwow. Dlatego ja praktycznie nie korzystam. Jedynie lekarz rodzinny, ale i tu mam zamiar corce oplacac lekarza. Chyba ze sie uda jak ze starszakiem - nigdy potrzebny nie byl.

Gosia super ze tak naturalnie i zdrowo sie odżywiacie. Mi sie teskni do swojej dzialeczki ze swoją marchewka, zielenina, ziemnikiem. Kiedys tez pieklam regularnie chleb z zaczynu. Chyba musze wrócić do tego rytualu...

Dziewczyny a ile jedzą wasze dzieci cyca? Bo moja ostatnio coraz krócej:/ troche mnie to martwi zwlaszcxa jak upały byly ze sie wystarczajaco nie nawodni bo po ok 6-7min odrywa sie od cyca patrzy na mnie i usmiecha. Wiem ze u Ciebie Kalae nawet do godziny je a u innych?

Gość misiakowata

Sylwia nie wyobrażam sobie co możesz czuć teraz myszko....ech po*ebane to wszystko...
jak nie da rady mamy namówic na zmiane decyzji to pozostaje wyjść z domu po prostu..po sprzedazy domu chyba nalezy ci sie część pieniedzy..może starczy na mieszkanko??
Pogadaj z matką,chyba nie bedzie taka wredna żeby zostawic Cie bez dachu nad głową :(

Ja chyba musze zrezygnować z drugiej kawy z dnia...dzis się źle poczułam..ciśnienie mam w porządku,ale w środku takie dudnienie,ucisk w sercu...
trochę porobiłam..myslę nad spacerem..P.pojechał do mojej matki cos tam naprawić..hm

Niuska trzymam kciuki za Marcinka
Sylwia za Martynke tez :*

Gość misiakowata

~Olijaa
Gosia1001
Witam niedzielnie :) u nas od rana pada i nawet burza sie przewinela. Wczoraj do 1 na urodzinach u siostrzenicy bylismy. Mania ladnie spala to tylko z auta do łózeczka przenieslismy. Dzieciaki w basenie szalaly, pozniej trampolina :) spoko bylo.
Mania pospala do 8:30, syn do 10:00. Obudzilam rodzinke nalesnikami z truskawkami :D teraz kluseczke karmie a ukochany myje naczynia.
Wczoraj rano byli na dzialce u kolezanki i zbierali z synem czerwona i czarna porzeczke i maliny. Wiec zaraz zabieramy sie za robienie sokow i kompotow. Potem chleb trzeba upiec, obiad i pakowanie :)

Jola wspolczuje... Masakra tak caly dzien :/ moze faktycznie chusta? Moja tez z lezenia sie podnosi do polsiadu ale ja nie przeszkadzam - ona sobie sama krzywdy nie zrobi.

U nas w rodzinie nie ma alergii wiec nie nie pomoge w tym temacie. My staramy jak najbardziej zdrowo jesc. Swoje owoce i warzywa, mieso, jajka, pieczemy pieczywo, lekarstwa naturalne, codziennie kasze itp.

Nati fajnie ze imprezka sie udala, odpoczelas :) ja raczej wychodzic nie bardzo, czasem jakas restauracja. Ale z dziecmi to codziennie w auto i gdzies jade - to do parku, do rodzicow, sióstr :)

Ernesto super ze z Miska juz lepiej, spokojniej :) lekarze nfz?! Szkoda slow i nerwow. Dlatego ja praktycznie nie korzystam. Jedynie lekarz rodzinny, ale i tu mam zamiar corce oplacac lekarza. Chyba ze sie uda jak ze starszakiem - nigdy potrzebny nie byl.

Gosia super ze tak naturalnie i zdrowo sie odżywiacie. Mi sie teskni do swojej dzialeczki ze swoją marchewka, zielenina, ziemnikiem. Kiedys tez pieklam regularnie chleb z zaczynu. Chyba musze wrócić do tego rytualu...

Dziewczyny a ile jedzą wasze dzieci cyca? Bo moja ostatnio coraz krócej:/ troche mnie to martwi zwlaszcxa jak upały byly ze sie wystarczajaco nie nawodni bo po ok 6-7min odrywa sie od cyca patrzy na mnie i usmiecha. Wiem ze u Ciebie Kalae nawet do godziny je a u innych?

Może tyle jej wystarcza???Przystawiaj często :)

U nas różnie..raz pare minut raz długo..zalezy czy chce tylko się napić czy zjeść czy pocycusiowac przy mamuni..wtedy to i pol godzinki :)
Uwielbiam ten uśmiech po cycu,a najlepiej z sutem w buźce :D

Haneczka witaj:-)
Niuska daj znac jak bedziesz znala Marcinka wyniki
Jestescie odwazne z chrzcinami:-)
Nati wspolczuje z tymi drzemkami w ciagu dnia. Ja bez smoka nie dalabym rady. Ale i tak spi tylko ok 30-50 minut.
Gosia, u Was to cale przedsięwzięcie taka wyprawa:-)
Misiakowata, dobrze i chociaz swieczke w domu zapalic :-*
Sylwia te 32 minuty cwiczen to w jednym ciagu? Jesli tak to takiemu dziecku nawet trudno wytrzymac tyle czasu w jednym miejscu, a co jeszcze cwiczyc.
Olija, moja od zawsze je ok 5 minut. Teraz jej sie zdarza czasami 7-10, 15 czasami. Wieczorem ostatnio dluzej, nawet pol godziny.

~Olijaa
Gosia1001

mój od urodzenia tyle je. Max 6 minut. Widocznie mu tyle starcza, przybiera bardzo dobrze. każdy mówi że wygląda na pół roku:)

Olija u nas tez krotko w coagu dnia to z 15min to max. Na noc i w nocy dluzej. Ale chyba w ciagu dnia jej starcza skoro nawet potrafi spac godzine dwie.
Choc dzis znow nie chciala raz z piersi a z butelki zjadla. Moze faktycznie jakis skok ma.

Sylwia wspolczuje... Wyobrazam sobie jak mozesz sie czuc :/ i to wlasna matka. Ja bym w cholere to wszystko zostawila, nie ogladajac sie na nikogo. Wierze w Ciebie, dasz rade :*

Olija staramy sie :) moja tez je krocej.

Ciaza przedsiewziecie z 2 dzieci i psem :D auto zaladowane.

My zwiedzilismy zamek, pospacerowalismy po lesie, a potem do domku. Bardzo ladny, zadbany. Na podworku staw, zejscie do gorskiego potoczku, altanka. Teraz chlopcy rozpalaja grila a ja karmie :)

http://www.suwaczki.com/tickers/l22ntv73nvew76w4.png

maddalena82
Kalae a Tosia jak leży na brzuszku to dłonie ma cały czas jeszcze zaciśnięte w piąstki czy już prostuje paluszki? Mateusz dzięki ćwiczeniom i piłce coraz częściej już prostuje,jak śpi to też już nie ma zaciśniętych ale leżąc na brzuchu cały czas mocno zaciska piąstki...

w leżeniu na brzuchu mogą być jeszcze zaciśnięte piąstki (lekko) jeszcze w piątym miesiącu (z tego co czytałam)
Tosia ma zazwyczaj rozprostowane dłonie i próbuje łapać zabawki, choć ma też lekko zaciśnięte czasem.
Tosia ma z tego co mowiła fizjoterapeutka wzmożone napięcie w barkach, ja z nią czasem trochę ćwiczę i robie taki masaż delikatny od barków przez całe raczki i paluszki, tak jak pokazała ta fizjoterapeutka. Ale u nas to głównie były ćwiczenia które sama musiałam wykonywać, a ta fizjo tylko je pokazała w sumie to nie ćwiczyla z Tosią jako tako, tylko pokazywała ćwiczenia.

Teraz mamy wizytę u neurologa (30.07) i rehabilitację (09.08) na nfz. Zobaczę co powiedzą.

Ciaza nie 32 minuty w ciagu dnia 4x8 min. Ale tak mi jej szkoda bo to duzy wysilek i placze. Dzisiaj znowu po rehabilitacji spala 3h co w dzien sie jej nie zdarzało. Teraz przez dzien łącznie spi nawet 4-5 h z czego wczesniej spala moze 1-1,5 h.
Pisalam kiedys na fejsie i tutaj moze tez cos doradzicie. Jestem na kupnie spacerowki. Dziewczyny tam doradzily ja oczywiście czytalam opinie i spodobaly mi sie trzy z nich. Joie litertrax, baby design walker i baby jogger vue lite. Ten ostatni to chyba Gosia polecala i ma najlepsze opinie. Macie ktoras z tych spacerówek?? I w jakim sklepie internetowym najlepiej kupic??
Niuska u mnie Martynka tez od noworodka jadla 7-10 min i tez wszyscy mi mowia,ze wyglada na pol roku :)