Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Madika
Zapomnialam dodac ze musi byc ibuprofen bo paracetamol jest podobno za slaby i nie wiem czy dziala tak samo przeciwzapalnie jak ibuprofen.

Może już ktoś to napisał jeśli tak to sorki że się.powtarzam ale dopiero nadrabiam :) ibuprofen należy do grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych a paracetamol to zwykły lek przeciwbólowy - nie leczy tylko powoduje że nie czuje się bolu, jak mi powiedzieli w szpitalu działa ogólnie na wyciszenie bólu.

Madika
~Olijaa
Kasiamamusia jeszcze odnosnie zebow to u nas caly czas trze lewe uszko mimo ze i lewe i prawe gorne idą-nie wiem czy to ma znaczenie ale wyglada jakby ją zab tam bolal i probowala przez ucho sie do niego dostać. Ale ze w jednym czasie i lewy i prawy idzie to ciezko mi powiedzieć ktora strona jest wrazliwsza. A innych zależności nie zauwazylam. Trzymam kciuki za Nikolkę!!!

A Hanula zauwazylam ze co jakis czas dlubie w ktoryms uchu ale nigdy nie wiazalam tego z uszami :D Myslicie ze to jest to?

A ja się zastanawiałam czemu przy karmieniu Natuś tak za uszka się łapie :/ a mamy przecież akcję z górnymi jedynkami.

Gratulacje wszystkim dzielnym maluszkom nowych umiejętności!!! :-)
A mamom,które miały przeżycia współczuję, ale dobrze, że nie stało się nic poważnego. Niestety chyba każdą z nas czekają takie wypadki, oby zawsze kończyło się tylko na strachu. "Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz"
Misia ja też uważam, że skoro kp jest dla Was tak ważne, to może zostawcie sobie tą chwilę bliskości przynajmniej raz dziennie. Może lepiej zniesiecie rozłąkę przez to. Też znam mamy, które karmiły właśnie tylko raz, np na noc. A to że będziesz karmić w nocy mm to niestety i tak nie gwarantuje przespanych nocy :-/
A placuszki ja trochę zmodyfikowałam, bo dawałam ugotowaną kaszkę mannę, a jako słodzik to zawsze używam do tego typu placków banana, daje mega słodycz. W ogóle często robię tego typu placki, na słodko albo słono coś ala placki ziemniaczane tylko np z dyni(też na słodko), marchewki, cukinii itp.

Mnie trochę przeraża powrót do pracy bo łącznie z dojazdami zajmuje 12 godzin. Z drugiej strony sytuacja w firmie jest tak dynamiczna że może się jeszcze kilka razy zmienić. Na zmniejszenie etatu krzywo patrzą :/ ech muszę poczekać i zobaczyć jak się sytuacja wyklaruje bo równie dobrze może nie być do czego wracać i po problemie :)

No i też nie myślałam że po ciąży tak bardzo zmieni mi się podejście do pracy :D

Niko też się ciągnie za ucho, też nie myślałam, że ma to związek z zębami. Ciągle się zastanawiałam co o tej porze roku mogło go ugryźć w uszko ;-)
A co do powrotu do pracy, to ja planowałam we wrześniu, ze względu na żłobek (dopiero wtedy się dostanie). W ogóle to zawsze uważałam, że żłobek jest bardziej rozwojowy dla dziecka niż babcia czy opiekunka i łatwiej mu potem w przedszkolu. Ale dowiedziałam się, że planowane są zwolnienia i zastanawiam się czy nie przedłużyć wychowawczego, bo wtedy jestem bezpieczna, a nie że wrócę do pracy i dostanę wypowiedzenie. No tylko bez kasy niestety. A szukać pracy pod presją 3miesięcznego okresu wypowiedzenia to ciężko:/ W ogóle to chyba pójdę jeszcze na studia podyplomowe, żeby łatwiej było znaleźć pracę, tylko nie wiem jak to ogarnę przy małym...

~strrrunka
Dziewczyny!
Dzieki za stronę z przepisami!!! Przejrzałam kilka rzeczy i juz mi ślinka leci ;)

Przy okazji tych placuszków z kaszy manny... W przepisie daje się albo miód albo syrop klonowy. Co Wy dawałyście? Jesli miód, to jaki bądź? Czy rzepakowy?

zrezygnowałam z cukru/miodu/syropu, dałam słodkie jabłko

Wczoraj chciałam na szybko zrobić i nie ubijałam białka i to był duży błąd, zakalec jak się patrzy ;)

Michasiowi przebiła się prawa górna jedynka, wiedziałam o tym bez zaglądania do buzi bo zaczął zgrzytać :-/ dziąsłami się nie da... ale ślini się dalej, teraz pewnie kolejne zęby będą się pchały, kataru dzień kolejny, do tego zaczął pokasływać, nie wiem czy katar mu spływa do gardła i ślinotok, czy coś gorszego się dzieje, ale jak śpi to nie kaszle, no i to pokasływanie tak raz na jakiś czas a nie co chwila. Nie chciałabym bez potrzeby ładować się do ośrodka w to siedlisko bakcylów.

~strrunka
Czarna.ana, masz rację co do griPexu. Miałam przygodę z nieleczoną infekcją i podejrzeniem zapalenia mięśnia sercowego. Pierwsze pytanie lekarza, czy brałam gripex.

O kyrcze to nawet nie wiedzialam... Dobrze ze mowicie o tym- chyba wymienie leki na takie z ibuprofenem zamiast paracetamolem. Bo jak Czarna pisze ze one na bol glowy badz inny taki pomoga ale przy chorobie to po cholere to trzymac w domu.

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpruay3zb7i47bu.png

https://www.suwaczki.com/tickers/mhsv82c37ktobruc.png

czarna.ana
Mnie trochę przeraża powrót do pracy bo łącznie z dojazdami zajmuje 12 godzin. Z drugiej strony sytuacja w firmie jest tak dynamiczna że może się jeszcze kilka razy zmienić. Na zmniejszenie etatu krzywo patrzą :/ ech muszę poczekać i zobaczyć jak się sytuacja wyklaruje bo równie dobrze może nie być do czego wracać i po problemie :)

No i też nie myślałam że po ciąży tak bardzo zmieni mi się podejście do pracy :D

Jak dobrze czytac ze moj PO CIAZOWY mozg nie jest jedyny :D hehe

Czarna a jak Twoje zdrowie? Juz wszystko jest tak jak byc powinno?

~ANikod
Niko też się ciągnie za ucho, też nie myślałam, że ma to związek z zębami. Ciągle się zastanawiałam co o tej porze roku mogło go ugryźć w uszko ;-)
A co do powrotu do pracy, to ja planowałam we wrześniu, ze względu na żłobek (dopiero wtedy się dostanie). W ogóle to zawsze uważałam, że żłobek jest bardziej rozwojowy dla dziecka niż babcia czy opiekunka i łatwiej mu potem w przedszkolu. Ale dowiedziałam się, że planowane są zwolnienia i zastanawiam się czy nie przedłużyć wychowawczego, bo wtedy jestem bezpieczna, a nie że wrócę do pracy i dostanę wypowiedzenie. No tylko bez kasy niestety. A szukać pracy pod presją 3miesięcznego okresu wypowiedzenia to ciężko:/ W ogóle to chyba pójdę jeszcze na studia podyplomowe, żeby łatwiej było znaleźć pracę, tylko nie wiem jak to ogarnę przy małym...

Nie wiem jak to dokladnie jest ale wydaje mi sie ze wychowawczy mozesz zawiesic w kazdej chwili. Wiec kozesz pojsc na wychowawczy w miedzyczasie szukac pracy a potem go zawiesic.

~ANikod
Aha i mnie się też zmieniło. Kiedyś to się nawet zastanawiałam nad półrocznym macierzyńskim!! Haha głupia ja ;-)

Nooo ja az tak hardcorowa nie bylam ale po roku do pracy chcialam isc... potem doszlam do wniosku ze we wrzesniu... no a teraz mam wrazenie ze dluzej :D

Ale powiem Wam ze nie sadzilam ze tak moze sie podejscie zmienic...
Kiedys nie wyobrazalam sobie ze tak dlugo mozna siexziec z dzieckiem w domu. Bardzo podziwialam za to moja bratowa...

Renia74
Michasiowi przebiła się prawa górna jedynka, wiedziałam o tym bez zaglądania do buzi bo zaczął zgrzytać :-/ dziąsłami się nie da... ale ślini się dalej, teraz pewnie kolejne zęby będą się pchały, kataru dzień kolejny, do tego zaczął pokasływać, nie wiem czy katar mu spływa do gardła i ślinotok, czy coś gorszego się dzieje, ale jak śpi to nie kaszle, no i to pokasływanie tak raz na jakiś czas a nie co chwila. Nie chciałabym bez potrzeby ładować się do ośrodka w to siedlisko bakcylów.

Jak jie kaszle przez sen to dawaj neozine inhalacje i np. Pyrosal. U nas to pomaga nawet przy duzej infekcji.

Madika
~ANikod

Nie wiem jak to dokladnie jest ale wydaje mi sie ze wychowawczy mozesz zawiesic w kazdej chwili. Wiec kozesz pojsc na wychowawczy w miedzyczasie szukac pracy a potem go zawiesic.

No tak, ale będąc na wychowawczym też obowiązuje 3miesięczny okres wypowiedzenia (albo inny z zależności od umowy)? Czyli jestem na wych, załóżmy (!!), że znajduję pracę, to i tak muszę wrócić (zawiesić wych), dać wypowiedzenie i jak się nie uda za porozumieniem stron, to 3 miechy opracować?
Gość Alesandraa

Anikod jak wrócisz do pracy i złożysz wypowiedzenie to 3 miesiące czekasz, chyba że złożysz w trakcie wychowawczego. Skoro można złożyć wypowiedzenie na macierzyńskim to chyba na wychowawczym też?

Kalea na jakim mleku robiłaś te placuszki?

Madika
~strrunka
Czarna.ana, masz rację co do griPexu. Miałam przygodę z nieleczoną infekcją i podejrzeniem zapalenia mięśnia sercowego. Pierwsze pytanie lekarza, czy brałam gripex.

O kyrcze to nawet nie wiedzialam... Dobrze ze mowicie o tym- chyba wymienie leki na takie z ibuprofenem zamiast paracetamolem. Bo jak Czarna pisze ze one na bol glowy badz inny taki pomoga ale przy chorobie to po cholere to trzymac w domu.

Nie wszystkie bóle spowodowane są stanem zapalnym ;) paracetamol jest łagodniejszym środkiem, mniej podrażnia podobno żołądek, na niektórych szybciej działa :). A np od niesteroidowych leków zapalnych łatwo się uzależnić. I z własnego doświadczenia po akcji kręgosłup powiem że im częściej bierzesz takie leki tym więcej musisz brać aby pomogło. Wydaje mi się że każdy musi dobrać leki pod siebie a nie ogólnie coś zakładać. A najlepiej to w ogóle skonsultować z lekarzem. Ibuprofen jako substancja lecznicza też ma długą listę przeciwskazan.

Madika że tak powiem - nigdy już nie będzie tak samo :D

Cały czas kręgosłup troche boli ale dalej powraca na swoje miejsce więc jest coraz lepiej ;) zmniejszyły się uciski to od razu na nogi też lżej :) na żadną rehabilitację się nie zdecydowałam. Bo co to za rehabilitant który mówi tylko o masażu kręgosłupa albo o jakichś plastrach czy bandarzach a nie chce nawet wysłuchać co mi zdiagnozowano. :/ chyba rehabilitację powinno się dobierać do pacjenta. Może za słabo szukałam dobrego :)

~ANikod

możesz wrócić do pracy i złożyć wniosek o obniżenie wymiaru czasu pracy np 7/8 maksymalnie do pół roku, wtedy przez rok nie możesz zostać zwolniona.
Ale chyba zarówno w tym wypadku, jak i na wychowawczym pracodawca może zwolnić w kilku wypadkach, dokładnie nie pamiętam których

Ja to najpierw nie chciałam iść na zwolnienie w ciąży, potem jak już poszłam po wielkich naciskach rodziny to cały czas tęskniłam za pracą i w domu sobie miejsca znaleźć nie mogłam, i też chciałam wziąć tylko pół roku macierzyńskiego, a jak się mały urodził to wzięłam od razu cały rok, a teraz sobie nie wyobrażam powrotu do pracy. I jak tu takiej dogodzić ? :))

~Alesandraa
Anikod jak wrócisz do pracy i złożysz wypowiedzenie to 3 miesiące czekasz, chyba że złożysz w trakcie wychowawczego. Skoro można złożyć wypowiedzenie na macierzyńskim to chyba na wychowawczym też?

Kalea na jakim mleku robiłaś te placuszki?

na krowim, naleśniki też na krowim.

Nooo nadrobiłam :D
Życzę Wam dziewczyny,żeby Wam wypaliły wszystkie plany zwiazane z wychowawczym,z czesciami etatu..Macie prace to korzystajecie z tego co możecie :D
Lilijka super,że u Ani nic już nie widać :) U dzieciaków jakoś niezwykle wszystko szybko znika :) Mati wyrżnął profilem twarzy o poręcz łozka,mial guza i krechę na szczece...na drugi dzień nie miał śladu :D ufff tak sie zawsze boje o niego ech :D

Rzeczywiście fajnie na forum :D

Mati w nocy budził sie co godzine.Chcialam przekonac sie czy to z glodu i przypilnowalam na siedzaMatio karmiac,zeby oproznil piersi sama zasypiajac kurcze..glowa mi sama sie kiwala..no ale dobra..nic to nie dalo..po godzinie znow ryk..
O 8.30 P.zajal sie malym i dospalam troche..bo inaczej nie dalabym rady..ząbki cholerne :D

Czarna.ana..najwazniesze ze zdrowiejesz

http://fajnamama.pl/suwaczki/utrzsua.png

Kalae, o to obniżenie etatu mozna max na pól roku?
Placki puchate... Dajesz cokolwiek tłuszczu? Miałam wrażenie, ze jak przy drugim podejściu dalam tyci tyci oleju (tak jakby kilkanaście kropel rosy na patelni bylo) to w koncu w miare smazyly mi sie te placki i juz wszystkie do końca bez dodawania tłuszczu.