Skocz do zawartości
Forum

Marcóweczki 2016

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkie mamusie
:)Jestem mama marcowa coreczki o imieniu Maja:)czytam was od kilku miesiecy i z wielu rad juz skorzystalam za co bardzo dziekuje:)Mam problem Maja skonczyla 2miesiace i ma straszne zaparcia:(nie pomogla zmiana mleka ,rozne kropelki.Bidulka nie moze zrobic kupki musze ja odgazowywac.Moze Wy macie jakies sprawdzone sposoby aby jej pomoc,kiedys czytalam o soku jablkowym rozcienczanym z woda,aleod ktorego miesiaca mozna go podawac?z gory dziekuje za informacje.pozdrawiamy

[quote="Sylwia921125"]Dziekuje dziewczyny. Ja absolutnie nie pomyslalam o zadnej dziewczynie z forum tylko tych ktore nas moga czytac z poza niego.
Kalae kiedys ktos na forum napisal, ze jesteś tajemnicza i Ty napisalas, ze nasze forum jest publiczne i tak naprawde kazdy może to czytac. I wtedy uswiadomilam sobie, ze nasze forum to nie jest tylko nasze grono Marcoweczek tylko tak naprawde kazdy moze na nie wchodzic.
Ernesto Kubus jak byl Maly to tez podejrzewali u niego AZS mial krosteczki na buzi pleckach i lokciach. I mówili, ze testy to dopiero po 3 r.z. i takie tam. Teraz okazalo sie, ze ma alergie na trawy, pylki, plesnie itp. I jak teraz wszystko pylilo to zaczely mu sie robic placki na zgieciu reki i to takie okropne. Oczy ma czerwone jakby mu ktos poprzecinal i strupki na nich. Kaszle caly czas i nic nie pomaga.
A od kad wyszlysmy ze szpitala Martynka tez kaszle nad ranem czasem raz czasem dwa. Przez dzien raczej nie. Zglaszalam to przed szczepieniem. Powiedzial, ze mozna szczepic. A ze to normalne, ze dziecku cos czasem zaleci slinka jak lezy caly czas. A ona sie ostatnio strasznie slini. Katarku nie ma.[/quote
Wątpię żeby to forum czytał ktoś poza dziewczynami,ktore urodziły w marcu.No chyba że jeszcze szanowni mężowie.Ale swoją drogą to dla mnie takie samo czytanie regularnie forum to jak podsłuchiwanie pod drzwiami.Sama po dwóch dniach postanowiłam się przywitać,chociaz zdaje sobie sprawę że Wy przezylyscie razem cała ciążę,j jesteście ze sobą bardziej zzyte i tego za Chiny nie nadrobie:)

Dziewczyny doradźcie!
Nadrabiam wczorajszy dzien ale prosze o rade, jak Wam piisalam dostałam wysypki ktora pojawia się i znika wygląda jak poparzenie pokrzywy oi strasznie swędzi. Bylam u lekarza okazalo soe ze to pokrzywka ale nie moge brać leków bo kp. Dostałam skierowanie na tydz na oddział dermatologii na diagnostykę. Niue wyraziłam zgody na przyjecie bo leczenie wymaga odstawienia małego na ten okres od piersi i musiałabym rozdzielić soe z małym. Kuzwa a to swędzi ze można oszalalec iii mam to na całym ciele. Raz tu raz tam.... Pytając o przyczynę"moze byc spowodowane od różnych alergii po tocznia"! I co mam zrobić? Mąż l4wziac noe moze bo dzos do pracy wrócił bo miał wypadek. Małym moze soe zajac mąż, mama o siostra jak on w nocy bedzoe w pracy a potem bedzoe spal ale nie wyobrażam sobie zostawioenka małego....

Gość misiakowata

~kalae
czeka się chyba na te co z miastu przysługują, bo tu jest kolejka, a można też partycypować w kosztach i wtedy się nie czek ajuż, no chyba, że blok budują :) partycypacja jest zależna od wielkości mieszkania, a i można dostać kredyt hipoteczny. A czynsz to już różnie zależy od miasta na śląsku jest drogi, ale w małopolsce jak pisałam jest znośny.

Cześć dziewczyny :D
Kalae czyli słyszałam o tej kolejce z miasta w takim razie :)

aguska30
Witam wszystkie mamusie
:)Jestem mama marcowa coreczki o imieniu Maja:)czytam was od kilku miesiecy i z wielu rad juz skorzystalam za co bardzo dziekuje:)Mam problem Maja skonczyla 2miesiace i ma straszne zaparcia:(nie pomogla zmiana mleka ,rozne kropelki.Bidulka nie moze zrobic kupki musze ja odgazowywac.Moze Wy macie jakies sprawdzone sposoby aby jej pomoc,kiedys czytalam o soku jablkowym rozcienczanym z woda,aleod ktorego miesiaca mozna go podawac?z gory dziekuje za informacje.pozdrawiamy

Witam:)

2miesiace to malutko i bez konsultacji z lekarzem sama bym nic nie robiła,a co ile kupkę robi?Moja odkąd skończyła 2miesiace i po tym pierwszym szczepieniu przestała robić codziennie,i robi co 2-3dni,a jest możliwe, że dziecko może robić raz na tydzień,ja wiem jak to jest męczące,ja raz po raz podaje probiotyk Laximed,ale po konsultacji z lekarzem,daje trochę herbatki z tym że się nazbiera ledwo 1lyzeczka na cały dzień,jak lekarzowi mówiłam, że daje Espumisan 10kropli to pytał czy stopniowo po 5kropli? Powiedziałam, że tak ale dawałam od razu 15k potem 10k i miałam do siebie pretensje o to, że aż tyle...
Jak cię bardzo martwi lepiej pediatra niech doradzi

http://s6.suwaczek.com/201011135561.png
http://s6.suwaczek.com/201603311580.png

Gość Lilijka87

Aguska30 a może lepiej iść do lekarza z małą? Osobiście bałabym się podawać coś nowego takiemu maluszkowi bez konsultacji. Olka i Aniołek rozszerzyły dietę z przyczyn zdrowotnych i to pod okiem pediatry.

Jola a może spróbuj iść chociaż prywatnie do dermatologa na konsultacje? Może coś zaradzi. No chyba, że to już była taka konsultacja. Ewentualnie idź do szpitala, mleko wciąż odciągaj by laktacja pracowała. Oliwier potrzebuje zdrowej mamy.

Jola88
Dziewczyny doradźcie!
Nadrabiam wczorajszy dzien ale prosze o rade, jak Wam piisalam dostałam wysypki ktora pojawia się i znika wygląda jak poparzenie pokrzywy oi strasznie swędzi. Bylam u lekarza okazalo soe ze to pokrzywka ale nie moge brać leków bo kp. Dostałam skierowanie na tydz na oddział dermatologii na diagnostykę. Niue wyraziłam zgody na przyjecie bo leczenie wymaga odstawienia małego na ten okres od piersi i musiałabym rozdzielić soe z małym. Kuzwa a to swędzi ze można oszalalec iii mam to na całym ciele. Raz tu raz tam.... Pytając o przyczynę"moze byc spowodowane od różnych alergii po tocznia"! I co mam zrobić? Mąż l4wziac noe moze bo dzos do pracy wrócił bo miał wypadek. Małym moze soe zajac mąż, mama o siostra jak on w nocy bedzoe w pracy a potem bedzoe spal ale nie wyobrażam sobie zostawioenka małego....

Ja miałam to samo tydzień po porodzie! U mnie po prostu przeszło przez całe ciało i znikło ostatecznie po 2 tyg chyba. Byłam u internisty to straszył właśnie lekami, przez które trzeba będzie zrezygnować z kp, potem u dermatolog, która przepisała mi maść (chyba ze sterydem, ale można przy kp, byle nie smarować brodawek i okolic) i powiedziała, że jeśli do 6tyg nie przejdzie, to wtedy diagnostyka. I w sumie to nie wiem, czy to maść pomogła, bo jak już u niej byłam, to z tych części ciała, gdzie pojawiła się pierwsza, zaczęła schodzić. Do tego brałam zyrtec i piłam wapno. U mnie to chyba była reakcja organizmu na poród. A może u Ciebie jakaś alergia? Ja bym na Twoim miejscu poczekała. Jak chcesz mogłabym Ci wysłać tę maść, bo mi jedna tubka cała została.

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6io4p2e2irzwe.png

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbn6iyesqoui9t8.png

Jola idź do jeszcze innego dermatologa się skonsultować. Są przecież leki podawane miejscowo które nie przenikają do krwi i można je brać przy kp. Jeśli to cos poważnego to trzeba jednak będzie do szpitala ale ja bym się wczesniej skonsultowala bo twoje objawy są dość silne. A nie mialas ostatnio kontaktu z czymś nowym jakimś alergenem? Jakieś 10 lat temu wyskoczyła mi pokrzywka bo upralam ubrania w innym rodzaju lenora.

Aguska tez sadze jak dziewczyny ze powinnas poradzić się lekarza. Lepiej wiecej razy sie zapytać niż niechcący zaszkodzić malenstwu.

U mnie ciężki tydzień. Mała od zeszłego wtorku prawie nie śpi w dzień. Byłam na weekend u rodziców i w nocy z soboty na niedzielę nie mogłam zasnąć aż do 6! mimo że Iza ładnie spała. Spałam w sumie 1,5h i w dzień też nie mogłam zasnąć, nawet jak rodzice się Izą zajęli... na szczęście ostatnie dwie noce były już super :) tak się zastanawiam, że chyba nie mogłam zasnąć, bo zaczęłam rozmyślać, że jestem złą mamą i że może nie powinnam mieć więcej dzieci, żeby ich nie krzywdzić :( popłakałam trochę, ale potem już przestałam o tym myśleć, a i tak nie mogłam zasnąć... może podświadomość działała... wszystko przez tatę, który krytykował trochę moje zajmowanie się Izą... ech.
Teraz malutka zasnęła sama po cycu i już śpi od ponad pół h, może to koniec skoku? Oby, bo już psychicznie nie wyrabiam. Naprawdę podziwiam te z Was, których dzieci mało śpią i wymagają dużo uwagi. Jesteście bardzo dzielne :*

http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6io4p2e2irzwe.png

https://www.suwaczki.com/tickers/zpbn6iyesqoui9t8.png

Gość misiakowata

RedNails89
My juz po przespanej nocy, po jedzonku, Jasiek cieszy się aż miło :) uśmiech od ucha do ucha :D

Teraz matka wezmie szybki prysznic,aż mnie telepie jak mam iść :P

Wczoraj zarezerwowałam wczasy nad morzem,ale się cieszę :)) Ale i mam pełno obaw,jak Jasiek zniesie podróż i zmianę klimatu,jaka będzie pogoda,co zabrać,na co się nastawić z niemowlakow..ehh. Teraz do wyjazdu do 23 czerwca będę robić wielkie plany i ustalenia,a potem i tak guzik z tego będzie ;)

Misiakowata,ja przez te moje spacery to jestem opalona na tysiąc odcieni... do rekawka, pół-rękawka, grube ramiączka, cienkie, do tego 10 rodzajów dekoltow :D:D:D

hehe no nieźle :))
Słuchaj a nie masz bujaczka czy coś??
Ja na poczatku jak jeszcze nie mialam nic takiego a mały płakał to go wózkiem do łazienki i przy nim sie kapałam:)on zaciekawiony rozgladal sie a szum wody go uspokajał :)

Olka mowiac najprosciej mieszkania, wpisz sobie tbs malopolska. Mieszkania tylko na wynajem, partycypujesz w kosztach budowy w zaleznosci od wielkosci mieszkania. I tak za 50m mieszkanie placisz np 60tys, a nie 260. Fakt jestes wynajmujacym a nie wlascicielem, ale ta partycypacja jest zwracana w momencie rezygnacji. I oczywiscie placisz czyns za uzytkowanie mieszkania.

Olka mowiac najprosciej mieszkania, wpisz sobie tbs malopolska. Mieszkania tylko na wynajem, partycypujesz w kosztach budowy w zaleznosci od wielkosci mieszkania. I tak za 50m mieszkanie placisz np 60tys, a nie 260. Fakt jestes wynajmujacym a nie wlascicielem, ale ta partycypacja jest zwracana w momencie rezygnacji. I oczywiscie placisz czyns za uzytkowanie mieszkania.

Gość misiakowata

Nati !! Jestes najlepsza mama slyszysz??? Tata niech sie w nos pocaluje !!super sobie radzisz !!
Zadna z nas nie jest idealna...wiesz ile razy ja sie zastanawialam czy dobrze cos robie??wiesz ile razy popelniam bledy??czesto hehe i kazda z nas tez..ta co nie to klamie :)
Jestesmy najlepszymi mamami na swiecie..Te malenstwa patrza na nas z miloscia :D
Nie przejmuj sie :*
A z mysleniem w nocy identyko mam..hak juz sie czyms przejme to koniec :)kaplica :D
Sylwia ostro musialas sie w@#rwić,nie pytam,tule :*

Z ta pokrzywka tez poszlabym prywatnie :)

Gość przyjazna

Ernesto my mamy krem Latopic krem do twarzy i ciała. Mała miała całą buzię wysypaną, krostki czerwone, niektóre z białą koncówka, jak tylko było jej cieplej to robiło sie czerwone. I wędrowało, raz więcej z lewej raz czoło itd. Ktoś tu napisal o tym kremie..zdaje sie Leniwiec :D po dwóch -trzech dniach stosowania dwa razy dziennie buźka czysta. Teraz po wieczornej kąpieli tylko stosujemy.
U nas znów piękna noc :) 20:30-mleko 04-30-szum suszarki-07:30 :D potem 10:30 drzemka 40 minut można bylo troche ogarnąć teraz wywija z gołym tyłkiem zobaczymy czy dzis oszczędzi mój kręgosłup..

Sylwia życie daje po dupie ale pamiętaj ze zawsze tak nie będzie. Poukłada się w tą czy tamtą, ważne abyś zaznała trochę spokoju w sercu i duszy :) trzymam kciuki

Olka za Ciebie też:D żebyś szybko zauważyła jakie są uroki lata na wsi:D dla Majki to zdrowsze niż spacery po mieście :)

~mmarta33
Ernesto! Pierwsza wizytę mieliśmy tego samego dnia co dzwoniliśmy. Z tego co pamięta to przyjmuje we czwartki na Tbs-ach a w sobotę na Mickiewicza. Moze tez w inne dni przyjmuje. Trzeba by było zadzwonić. Wizyta kosztowała chyba 70 zl

Wybierzemy się chyba w najbliższym terminie.Wczoraj zjadłam na próbę mały jogurt i 2 łyżki lodów waniliowo-czek i Mała po porannym karmieniu zwróciła na poduszkę :( Do tego była cały ranek płaczliwa. Kupa żółta półpłynna, ale na ciele zaczerwienienia (teraz już zeszły)-albo przegrzanie (spała w bodziaku na długi rękaw i w letnim śpiworku) albo alergia. Tu konsultacja specjalisty jak nic potrzebna :). Na NFZ pewnie się miesiącami czeka. W białym jest jeszcze dobry profesor od alergii. Nie dzwoniłam jeszcze do niego, ale myślę, że do niego trzeba trochę poczekać w kolejce.

Jola88 a może to pogryzienie meszki? Ja od kilku dni tez mam pokrzywkę i też swędzi jak cho..., pojawia się i znika w różnych miejscach na rękach, nogach, szyji... Już podejrzewałam, ze na coś alergię dostałam, a moja mama mówi że plaga meszki jest, takie mikroskopijne czarne muszki, latają i gryzą (brrrry). I faktycznie przyłapałam takową delikwentkę, mała czarna siedziała na przedramieniu. Roztarłam ją, ale i tak pojawiła mi się swędząca-piekąca czerwona plama w tym miejscu.
A i jeszcze po porodzie z miesiąc miałam swędzące bąble. Swędziało aż do bólu i okazało się uczuleniem na antybakteryjne mydło carex.

http://www.suwaczki.com/tickers/qb3c8iik408njqat.png
przepisa Agi na gofry strona 3718

Jola88
Dziewczyny doradźcie!

Mój małż 4lata temu miał taką pokrzywkę po zjedzeniu drożdżówki z truskawkami.Po lekach na alergię przeszło po tygodniu.Idz do dermatologa i odciągaj mleko aby laktacja nie zanikła.Raczej wątpię żeby z pokrzywka ktoś kładł Cię na oddzial
Gość przyjazna

Nati miałam pisać ze ta Twoja bezsenność to pewnie reakcja organizmu na jakieś problemy.. Zazwyczaj tak bywa mimo ze człowiek zmęczony, mimo ze odgania złe myśli to spać nie może. A niektórzy popadają w zmorzoną senność co by przespać kłopoty..

I tak jak pisze Misiakowata każdy ma chwile zwątpienia w siebie ale to przechodzi bo przecież kto jak nie my :-)